Translate

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

H Μόσχα θα πληρώσει 1,37 δισεκατομμύρια Ευρώ για τα δύο πολεμικά πλοία Mistral
30.12.10 |
Η κατασκευή από τα γαλλικά ναυπηγεία δύο πολεμικών πλοίων τύπου Mistral για τον ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα κοστίσει στη Μόσχα συνολικά 1,37 δισεκατομμύρια Ευρώ, σύμφωνα με έγκυρη πηγή. Το Mistral είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και άρματα μάχης, να φιλοξενήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα επιβιβασμένο επιτελείο.
Η γαλλική Προεδρία είχε ανακοινώσει στις 24 Δεκεμβρίου ότι τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS και STX και τα ρωσικά OSK θα ναυπηγήσουν από κοινού δύο σκάφη τύπου Mistral στα πλαίσια μιας συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Μόσχας που μπορεί να "επεκταθεί" με δύο πρόσθετες ναυπηγήσεις.
"Το πρώτο σκάφος θα κοστίσει 720 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το δεύτερο 650 εκατομμυρίων" δήλωσε αυτή η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Το δεύτερο πλοίο θα είναι φτηνότερο επειδή η Ρωσία θα συμμετέχει περισσότερο στην κατασκευή του.
Το κόστος ενός τρίτου και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου θα εξαρτηθεί, αν ισχύει, από τη επιλογή των ναυπηγείων, διευκρίνισε η πηγή του πρακτορείου RIA Novosti.
Η προμήθεια στη Ρωσία τέτοιου σκάφους είναι πρωτοφανής για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Προσέλκυσε την κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από ορισμένους Συμμάχους της Δύσης, όπως η Γεωργία και οι Βαλτικές χώρες. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο σ’ ένα Γαλλορωσικό συμβούλιο κορυφής και διήρκεσαν εννέα μήνες. Η Γαλλία είχε δηλώσει ότι ήταν διατεθειμένη να πουλήσει έως και τέσσερα Mistral στη Ρωσία με κόστος μονάδας περίπου 500 εκατομμύρια Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: