Translate

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού.

LEMONDE.FR | 19.06.10 |
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, Κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας) πρόκειται να αρχίσει επιθέσεις σε όλες τις πόλεις στην Τουρκία, εάν ο στρατός συνεχίζει την πολιτική της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, ανέφερε το Σάββατο 19 Ιουνίου ο Ahmed Denis, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.
"Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε πόλεμο. Δεν είναι έντιμη για το κουρδικό ζήτημα και δεν θέλει να χειριστεί αυτό το ζήτημα με ειρηνικό τρόπο," είπε ο Ahmed Denis στο Erbil, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ έκανε τη δήλωση αυτή, μετά το βομβαρδισμό  από τη τουρκική πολεμική αεροπορία  το Σάββατο θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ όπου η οργάνωση αυτή, που θεωρείται τρομοκρατική από τη Τουρκία και πολλές άλλες χώρες, έχει βάσεις. Δώδεκα αντάρτες σκοτώθηκαν.
Ο τουρκικός στρατός απαντούσε σε μια επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στα σύνορα όπου σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 14. Μια ομάδα  ανταρτών επιτέθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε  σταθμό της χωροφυλακής που βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ κοντά στο Semdinli, στο άκρο της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ.
Αυτή η επίθεση από το PKK έλαβε χώρα την επόμενη των προειδοποιήσεων από έναν αρχηγό του στρατού, ο Στρατηγός  Fahri Kir, ο οποίος δήλωσε τη Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου ότι αναμένεται μια εντατικοποίηση των μαχών. Ο Στρατηγός ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον 130 αντάρτες είχαν σκοτωθεί από το Μάρτιο στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής εναντίον των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Δήλωσε επίσης ότι στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 43 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη πλευρά του κατηγόρησε το ΡΚΚ ότι επιδιώκει το σαμποτάρισμα μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης που στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων και στην ανάπτυξη επενδύσεως στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, για να θέσει τέρμα στη σύγκρουση που συνεχίζεται από το 1984.
Το «Κουρδικό Άνοιγμα» που ανακοινώθηκε πέρυσι, γνώρισε ήδη σοβαρά πλήγματα με το κλείσιμο του κυριοτέρου  προ-κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, με διάφορα κύματα συλλήψεων Κούρδων αγωνιστών, την συνέχιση της βίας στη Νοτιοανατολική χώρα και την έντονη αντίθεση των εθνικιστικών κύκλων. Οι βιαιότητες έχουν αυξηθεί μετά από την αγγελία το τελευταίο μήνα του φυλακισμένου αρχηγού του PKK, Abdullah Öcalan, ότι  εγκαταλείπει τις προσπάθειές του για διάλογο με την  Άγκυρα.
Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, εκατοντάδες Κούρδων αγωνιστών έχουν συλληφθεί  το τελευταίο έτος στα πλαίσια μιας έρευνας στους ύποπτους για  υποστήριξη του ΡΚΚ. Σύντομα, ένα δικαστήριο πρέπει να αναγγείλει το κατηγορητήριο ενοχοποιητικό για 150 απ’ αυτούς. Η Κουρδική σύγκρουση στην Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από 45. 000 νεκρούς, σύμφωνα με το στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: