Jean Ziegler : « Η ΕΕ παίζει το παιγνίδι του ΔΝΤ και των πολυεθνικών»
Ο κοινωνιολόγος και στέλεχος του ΟΓΕ, που υπέγραψε την διαμαρτυρία της l’Humanité, μόλις επανέκδωσε το τελευταίο βιβλίο του, «το μίσος της Δύσης», σε επίκαιρη έκδοση.
Γενεύη, ανταπόκριση 20.06.2010
Ποια είναι η αντίληψη σας της ελληνικής κρίσης και των αναπτύξεων της;
Jean Ziegler: Το δεξιό καθεστώς του Καραμανλή που προηγήθηκε της τωρινής κυβέρνησης του Πασόκ (σοσιαλιστική) ήταν ένα σύστημα συστηματικής λεηλασίας των πόρων της χώρας. Όπως στις Δημοκρατίες της Μπανανιάς, είδαμε ιδιωτικοποιήσεις των πόρων της Ελλάδας σε μεγάλη κλίμακα συνοδευμένη με πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Έγκυρες ελβετικές τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μόνο σε ελβετικές τράπεζες, βρίσκονται πάνω από 36 Δις Ευρώ ελληνικά κεφάλαια που προέρχονται από αυτή τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, ορισμένοι από του μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό – αρχής γενομένης από τον σημαντικότερο ανάμεσα τους, τον Λάτση, που εδρεύει στο Versoix κοντά στη Γενεύη.
Το σκάνδαλο, στην άφιξη, είναι ότι ανήκει πλέον στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους του να πληρώσουν βαριά για την σχεδόν-χρεωκοπία του Κράτους, ενώ οι κυβερνώντες τάξεις φυγάδεψαν το κυριότερο μέρος των περιουσίων τους. Τα χρέη του Κράτους ισούνται σήμερα με 112% του ελληνικού ΕΑΠ (Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν).
Τι πιστεύετε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σ’ αυτή τη κρίση;
Jean Ziegler: Υπάρχει εκεί ένα δεύτερο αληθινό σκάνδαλο. Με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενους (των 15 χώρες του Ευρώ και των Ελβετών), επιβάλλονται αυστηροί όροι στον ελληνικό πληθυσμό. Στο όνομα της διάσωσης της χώρας, της οποίας οι πόροι λεηλατήθηκαν από την δεξιά κυβέρνηση, τους επιβάλουν σημαντικές κοινωνικές οπισθοδρομήσεις (πάγωμα μισθών, μειώσεις των κοινωνικών παροχών και του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων…) και νέες ιδιωτικοποιήσεις – πράττοντας έτσι, βοηθούνται και οι βαριά δεσμευμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στη πράξη, είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της να αποσυναρμολογήσει το Ελληνικό κοινωνικό Κράτος ενώ το Πασόκ είχε έρθει στην εξουσία με ένα πρόγραμμα προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ποια θα ήταν μια δικαιότερη λύση αυτής της κρίσης;
Jean Ziegler: Θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα) να προκαταβάλουν στη Ελλάδα κονδύλια με προνομιακά πολύ χαμηλά επιτόκια για να της επιτρέπει να τηρεί γρήγορα τις υποχρεώσεις της. Όμως η χώρα τέθηκε ενώπιο του διλήμματος: η δανείζεστε στη – πολύ – υψηλή τιμή η δεχτείτε το σχέδιο ΕΕ-ΔΝΤ και τους οικονομικούς περιορισμούς του. Η Ελλάδα αντιδρούσε να υποβληθεί στους ανάξιους όρους της Ευρώπης και του ΔΝΤ και έλπιζε να μπορέσει να δανειστεί για λογαριασμό της στη διεθνή αγορά. Για να την εμποδίσει αρκέστηκε ένα από τους ιδιωτικούς οργανισμούς χρηματοοικονομικής σήμανσης, Standard and Poors, να μειώσει το βαθμό του για την φερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους… Από τότε, η χώρα δεν είχε πια πρόσβαση στη ελεύθερη αγορά κεφαλαίων παρά με απαγορευτικούς τόκους (κοντά στα 20%). Δεν είχε πια άλλη επιλογή παρά να παραδοθεί στους όρους του σχεδίου ΕΕ-ΔΝΤ.
Η ΕΕ έπαιξε λοιπόν το ρόλο που συνήθως ανήκει στο ΔΝΤ και τους νεοφιλελεύθερους του…
Jean Ziegler: Τελείως. Με την Ελλάδα, η ΕΕ αναπαράγει πρακτικά το ίδιο σχήμα των προγραμμάτων διαρθρωτικών προσαρμογών που επιβάλει το ΔΝΤ σε φτωχές χώρες όπως το Μπουρκίνα-Φάσο η το Μπανγκλαντές. Περιληπτικά, πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί το κοινωνικό Κράτος για να μεταβάλλεται η χώρα σε «ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις». Πράττοντας έτσι, η ΕΕ και η ΕΚΤ παίζουν εντελώς το παιγνίδι του ΔΝΤ και των πολυεθνικών εταιρειών. Η ΕΕ απόδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια οντότητα στην υπηρεσία των ολιγαρχιών του χρηματοοικονομικού παγκοσμοποιήμενου κεφαλαίου.
Συνέντευξη από την Ramine Abadie
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου