Translate

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Λίβανος: ο Najib Mikati Πρωθυπουργός με την στήριξη της Χεζμπολάχ


Ο Νατζίμπ Mikati
Ο Νατζίμπ Mikati, πρώην δισεκατομμυριούχος ηγέτης που στηρίζεται από το ισχυρό στρατόπεδο της Σιιτικής Χεζμπολάχ, ορίστηκε ως πρωθυπουργός του Λιβάνου την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διάταγμα του Λιβανέζου Πρόεδρου Michel Sleiman. Ο κ. Mikati ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις την Πέμπτη και έδινε το χέρι του προς όλες τις Λιβανέζικες πολιτικές ομάδες.
Η πλειοψηφία των Λιβανέζων βουλευτών υποστήριξαν την υποψηφιότητα του, ώστε να αντικαταστήσει τον Saad Hariri στη θέση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Mikati ήταν Πρωθυπουργός για μερικούς μήνες το 2005.



«ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ» ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Ο προβλεπόμενος διορισμός προκάλεσε την οργή του Σουνιτών της χώρας  που βλέπουν την Σιιτική Χεζμπολάχ να επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της στον Λιβάνου, βυθίζοντάς τον σε σοβαρή πολιτική κρίση που συνδέεται με την απαγγελία κατηγορίας από το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι. Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Saad Hariri. Οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Τρίπολης, η μεγάλη πόλη του Βόρειου Λιβάνου, σουνιτικό οχυρό, όπου έκλεισαν τα περισσότερα σχολεία και καταστήματα.
 
 Στην Τρίπολη, οπαδοί του Saad Hariri γιός του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι που δολοφονήθηκε το 2005, ήρθαν είτε με τα πόδια είτε με λεωφορεία και έκαψαν μια φωτογραφία του κ. Μικατι,  καθώς επίσης  ένα αυτοκίνητο του παναραβικού δικτύου Al Jazeera. Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του κ. Hariri ξέσπασαν και στη Σιδώνα, κύρια πόλη του Νότου. Ο Saad Hariri  κατήγγειλε αυτές τις πράξεις βίας. Την Δευτέρα ξέσπασαν  διαδηλώσεις ενάντια της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο και προέτρεπε ανεπιτυχώς τον Saad Hariri να αγνοήσει αυτό το Δικαστήριο. Την 12 Ιανουαρίου, προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Hariri.
Σύμφωνα με το σύστημα της θρησκευτικής μοιρασιάς της εξουσίας στο Λίβανο, η θέση του πρωθυπουργού δίνεται στη Σουνίτικη μουσουλμανική Κοινότητα, της οποίας ο κ. Hariri είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης. Ο κ. Mikati, πρώην σύμμαχός του Saad Hariri έλαβε την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και  των συμμάχων της, την Δευτέρα την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των βουλευτών και του Λιβανέζου Πρόεδρου Michel Sleiman.
 Ο συνασπισμός του κ. Hariri είχε κερδίσει τον ελέγχο του Κοινοβουλίου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά η ομάδα του κ. Mikati και του Δρούζου ηγέτη Walid Jumblatt κάθονται πλέον στο πλευρό της Χεζμπολάχ, και με αυτόν τον τρόπο έχασε de facto την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
LEMONDE.FR με AFP | 25.01.11 |

Δεν υπάρχουν σχόλια: