Translate

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τουρκία: 187.000 γυναίκες μοιράζονται τους άνδρες τους με μία δεύτερη συζύγο


Στη Τουρκία, μουσουλμανική χώρα αλλά κοσμική που εποφθαλμιά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 187.000 γυναίκες μοιράζονται τους συζύγους τους με μια δεύτερη γυναίκα, με θρησκευτικό γάμο, παρότι η πολυγαμία είναι παράνομη, σύμφωνα με έκθεση που έφτασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ, AFP) .
Η πρακτική αυτή ισχύει κατά κύριο λόγο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, φτωχή ζώνη και με φεουδαρχικές παραδώσεις, που κατοικείται επί το πλείστον από Κούρδους, αλλά και στη βιομηχανική Δύση, αποκαλύπτει μια μελέτη δύο Τούρκων λαογράφων από το Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας
Η έκθεση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις ίσες ευκαιρίες άντρων και γυναικών.
Μια πλειοψηφία ανδρών παίρνουν μία δεύτερη σύζυγο όταν η πρώτη δεν μπορεί να κάνει παιδιά ή δεν γέννησε αγόρι.
Πάνω από 7 εκατομμύρια γυναίκες, σε έναν συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων παντρεύονται με απόφαση των γονέων τους, δηλαδή με γάμο προδιαγραμμένο, και κοντά στα 5,5 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύονται  πριν από τη νόμιμη ηλικία των 18 ετών, υπογραμμίζει η μελέτη.
450.000 γυναίκες, ως επί το πλείστον της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, συνδέονται με τον σύζυγο τους με θρησκευτικό γάμο, ενώ απαγορεύεται από τον νόμο αν δεν έχει προηγηθεί ο πολιτικός και ως εκ τούτου, δεν απολαμβάνουν τα  δικαιώματα που έχει  μία νόμιμη σύζυγος.
Η Τουρκία έχει πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των γυναικών με σκοπό να ενισχύσει τις πιθανότητες να προσχωρήσει μία ημέρα στην ΕΕ. Αλλά, σύμφωνα με τις γυναικείες οργανώσεις, μένουν να γίνουν πολλά ακόμη στην πράξη και στη νοοτροπία για να μειωθούν οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: