Translate

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Αλεξάντερ Ντούγκιν: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΉ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ

 ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΉ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ


04.07.2022
Αλεξάντερ Ντούγκιν

Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση. Είναι σαν να κρέμεται ανάμεσα σε ένα παρελθόν που έχει ήδη τελειώσει και σε ένα παρελθόν που δεν έχει φτάσει ακόμα, ή μάλλον, έχει έρθει, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτό. Μιλάμε για τα πιο θεμελιώδη ζητήματα: τη στάση της Ρωσίας απέναντι στις παγκόσμιες διαδικασίες και, πάνω απ' όλα, απέναντι στη συλλογική Δύση.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, περάσαμε από δύο φάσεις:

· στη δεκαετία του '90, προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να ενσωματωθούμε στον δυτικό κόσμο με οποιουσδήποτε όρους, αλλά αυτό δεν έφερε μεγάλη επιτυχία και δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξωτερικής διαχείρισης στη χώρα.

· Μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, προσπαθήσαμε επίσης να ενσωματωθούμε στον δυτικό κόσμο, αλλά μόνο με τους όρους της διατήρησης της κυριαρχίας από τη Ρωσία, δεν ήταν δυνατή η ενσωμάτωση και ήταν δυνατή η ενίσχυση της κυριαρχίας, η οποία οδήγησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Γιατί ξεκινήσαμε το CBO; Ο Τραμπ δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη της ρωσικής κυριαρχίας, δεν ήταν πεπεισμένος ατλαντιστής και έκρινε με μετριοπαθείς δείκτες τη ρωσική οικονομία, η οποία, κατά την άποψή του, δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον ένοιαζε η Κριμαία. Νοιαζόταν πολύ περισσότερο για την Κίνα.

Ο Μπάιντεν είναι πεπεισμένος ατλαντιστής και παγκοσμιοποιητής και κατανοεί πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επιτυχία της Ρωσίας στην επέκταση της επιρροής της προκαλεί την παγκοσμιοποίηση, τον μονοπολικό κόσμο και την αμερικανική ηγεμονία. Ως εκ τούτου, ανέβαλε τον ισλαμικό κόσμο για αργότερα και έστρεψε την προσοχή του στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, χωρίς να ξεχνά, φυσικά, την Κίνα.

Από το καλοκαίρι του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν μια στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη του Ντονμπάς καθώς και μια επίθεση στην Κριμαία. Ως εκ τούτου, το Ντονμπάς μετατράπηκε σε ένα ισχυρό κέντρο μελλοντικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας. Συμπεριλαμβανομένων ξένων εκπαιδευτών και μισθοφόρων.

Ο Πούτιν δεν περίμενε τις αρχές Μαρτίου, για τις οποίες σχεδιάστηκε η επιχείρηση, και χτύπησε πρώτος. Εξ ου και το αρχικό πλεονέκτημα στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης, το οποίο προκαθόρισε το αποτέλεσμά της υπέρ μας.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τη στρατιωτική πτυχή της ΕΣΕ. Μετά την έναρξή της, η δεύτερη φάση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση στη μετασοβιετική περίοδο έληξε. Η ίδια η ιδέα της ενσωμάτωσης στον δυτικό κόσμο εξαφανίστηκε από μόνη της για αντικειμενικούς λόγους. Η Ρωσία έμεινε μόνο με τη δική της κυριαρχία, η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση της οποίας αποδείχθηκαν εντελώς ασυμβίβαστες με τη συμμετοχή της Ρωσίας σε παγκόσμιες διαδικασίες λόγο της πολιτικής της Δύσης.

Έχουμε αμετάκλητα και ριζικά ρήξη με τη Δύση. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί. Η δεύτερη φάση τελείωσε, η τρίτη δεν έχει ξεκινήσει.

Ποια είναι αυτή η τρίτη φάση, την οποία τα μάτια και τα αυτιά της ρωσικής ελίτ κατηγορηματικά δεν θέλουν να αντιληφθούν; Αντιπροσωπεύει μια επ' αόριστον μακρά περίοδο ύπαρξης της Ρωσίας απομονωμένη από τη Δύση και υπό τη σκληρή και καθαρά αρνητική της πίεση. Αν δεχτούμε ως τετελεσμένο γεγονός ότι αυτή η κατεύθυνση είναι για πάντα αποκομμένη για εμάς, οι ορίζοντες του μέλλοντος γίνονται αρκετά σαφείς. Αλλά για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέλλον, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια. Ομοίως, ο σοβιετικός λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ΕΣΣΔ και ο κομμουνισμός είχαν καταρρεύσει και οι φιλελεύθεροι της δεκαετίας του '90 πίστευαν ότι ο Πούτιν ήταν προσωρινός, όχι σοβαρός και όλα θα επέστρεφαν. Είναι δύσκολο να πιστεύεις σε νέα πράγματα. Πάντα. Συμπεριλαμβανομένου και τώρα.

Το να είσαι χωρίς τη Δύση και, επιπλέον, σε μια απότομη σχεδόν στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί της, σημαίνει ταυτόχρονα να εφαρμόζεις δύο φορείς:

· το Ρωσικό και

· το Ευρασιατικό.

Δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ τους. Αλλά και πάλι είναι διαφορετικοί.

Το πρώτο σημαίνει ταχεία και απότομη ενίσχυση της κυριαρχίας της Ρωσίας, διασφαλίζοντας την ευκαιρία, εάν είναι απαραίτητο, να βασίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις. Και δεν μιλάμε για μια περιορισμένη κατανόηση της κυριαρχίας, η οποία αναγνωρίζεται ήδη – αν και ονομαστικά – για κάθε ανεξάρτητο κράτος, αλλά για ολοκληρωμένη κυριαρχία, κυριαρχία πλήρους κλίμακας, η οποία περιλαμβάνει

· Πολιτισμός

· Κουλτούρα

· Παιδεία

· Επιστήμη

· Οικονομία

· Χρηματοπίστωση

· Αξίες

· Ταυτότητα

· Πολιτικό σύστημα

· και κυρίως η ιδεολογία.

Μέχρι στιγμής, εκτός από την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία, όλες οι άλλες σφαίρες στη χώρα μας είναι είτε εν μέρει δυτικές είτε εντελώς δυτικές. Και δεν υπάρχει ιδεολογία. Κατά συνέπεια, η οικοδόμηση μιας πραγματικά κυρίαρχης Ρωσίας, μιας ολοκληρωτικά κυρίαρχης Ρωσίας, απαιτεί βαθιές μεταμορφώσεις όλων αυτών των σφαιρών, την απελευθέρωσή τους από τα φιλελεύθερα παγκοσμιοποιητικά πρότυπα βαθιά ενσωματωμένα στην κοινωνία μας και το κατεστημένο στην πρώτη και τη δεύτερη φάση της μετασοβιετικής ιστορίας.

Αυτό θα απαιτήσει τη θεσμοθέτηση της πορείας του Πούτιν, όχι μόνο την πίστη σε αυτόν προσωπικά. Αυτό προϋποθέτει την εγκαθίδρυση μιας νέας ιδεολογίας, ενός είδους «πουτινισμού», στην οποία θα κατοχυρωθούν οι βασικές αρχές της ολοκληρωμένης κυριαρχίας. Και τότε θα πρέπει να υπαχθούν και άλλοι πολιτικοί και διοικητικοί μηχανισμοί.

Η Ρωσία κινείται αναπόφευκτα σε ιδεολογικό στάδιο. Χωρίς μια ολοκληρωμένη πρωτότυπη ιδεολογία αντιπαράθεσης με τη Δύση, δεν θα μπορούμε να την αντέξουμε. Αυτό είναι ένα εντελώς αντικειμενικό γεγονός, ανεξάρτητα από το αν μας προκαλεί απόλαυση ή οργή. Η ιδεολογικοποίηση της Ρωσίας είναι αναπόφευκτη, είναι αδύνατο να την αποτρέψουμε.

Η Ρωσία πρέπει επανειλημμένα να ενισχύσει την ταυτότητά της προκειμένου να επιβιώσει όχι μόνο χωρίς τη Δύση, αλλά και παρά τη Δύση. Πριν από 22 χρόνια, έχοντας ποντάρει στην κυριαρχία, ο Πούτιν ακόμη και τότε προκαθόρισε το αναπόφευκτο της έναρξης αυτής της στιγμής. Σήμερα έφτασε. Και όχι κατά το ήμισυ, αλλά εξ ολοκλήρου.

Είτε κυριαρχία είτε Δύση. Και είναι μη αναστρέψιμο.

Ταυτόχρονα, δεν μιλάμε για απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο, όπως θα ήθελε η Δύση. Η Δύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της για ηγεμονία και οικουμενισμό, απέχει πολύ από ολόκληρο τον κόσμο. Και ως εκ τούτου, η Ρωσία θα αναζητήσει αναγκαστικά νέους εταίρους και φίλους εκτός της Δύσης. Αυτό πρέπει να ονομαστεί ευρασιατική πολιτική, μια στροφή προς την Ανατολή.

Έχοντας ανακαλύψει την παγκόσμια μη Δύση, η Ρωσία θα διαπιστώσει ότι έχει να κάνει με εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς – Κινέζους, Ινδούς, Ισλαμικούς, Λατινοαμερικανούς, Αφρικανούς. Και ο καθένας από αυτούς είναι διαφορετικός από τον εαυτό μας, και ο ένας από τον άλλο, και από τη Δύση. Μόλις μας ενδιέφερε αυτό, μελέτησε την Ανατολή και ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Nikolai Gumilev συνέθεσε εμπνευσμένους ύμνους για τη δόξα της Αφρικής. Αλλά τότε η Δύση αιχμαλώτισε τη συνείδησή μας. Πρόκειται για δυτικιστική μέθη, που πέφτει στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά της Δύσης. Ο Ιρανός χαϊντεγκεριανός φιλόσοφος Αχμάντ Φαρντίν έδωσε σε αυτό ένα ειδικό όνομα – gharbzadegi, westoxification.

Οι Ρώσοι Ευρασιανοί ήταν οι πρώτοι που επαναστάτησαν ενάντια σε αυτή τη δυτικιστική στροφή του ρωσικού πολιτισμού, απαιτώντας, όπως και οι σλαβόφιλοι, να στραφούν στη δική τους ρωσική ταυτότητα, καθώς και σε μη δυτικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Τώρα για τη Ρωσία αυτή είναι η μόνη διέξοδος. Μόνο οι BRICS+, το SCO, η ανάπτυξη σχέσεων με τους νέους πόλους του κόσμου, με αναδυόμενους πολιτισμούς, φαινομενικά ξεχασμένους από καιρό, αλλά σήμερα επιστρέφουν στην ιστορία.

Εκεί που τελειώνει η Δύση, η ειρήνη και η ανθρωπιά δεν τελειώνουν. Αντιθέτως, είναι μια νέα αρχή. Και η θέση της Ρωσίας είναι στην Ευρασία, όχι στη Δύση. Κάποτε ήταν θέμα επιλογής. Σήμερα, είναι απλώς αναπόφευκτο. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα οικοδομήσουμε σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες, τα αφρικανικά κράτη ή τη Λατινική Αμερική.

Αυτό είναι το μέλλον που έρχεται/δεν έρχεται. Υπάρχει ήδη, αλλά η ελίτ αρνείται να το δεχτεί. Και δεν έχει διέξοδο και δεν έχει άλλη επιλογή. Ακόμη και η προδοσία, η οποία είναι απίθανη, δεν θα αλλάξει τίποτα. Επιπλέον, θα καταστρέψει αμέσως τη Ρωσία. Ακόμη και αυτή η επιλογή δεν υπάρχει πλέον – η θέση των προδοτών και των φιλελεύθερων είναι προκαθορισμένη από τους νόμους του πολέμου και της έκτακτης ανάγκης. Αναπόφευκτες και απολύτως απαραίτητες εκκαθαρίσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά σίγουρα θα ξεκινήσουν, δεν είναι καθόλου το κύριο πράγμα και ούτε καν δευτερεύον. Μάταια, η ελίτ μας ανησυχεί για τις παραιτήσεις και τις συλλήψεις. Όποιος διαφωνεί με την κυριαρχία και τον ευρασιατικό έχει τελειώσει. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Αλλά το ερώτημα είναι διαφορετικό: πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε και να ανοικοδομήσουμε μια νέα Ρωσία, μια Ρωσία τρίτης φάσης; Το τι πρέπει να κάνουμε υπαγορεύεται από τη ζωή. Αλλά με ποιον να κάνετε, πώς να κάνετε, από πού να ξεκινήσετε και τι να επιλέξετε ως προτεραιότητα είναι ανοιχτά ερωτήματα. Και είναι πιο περίπλοκο από αυτό.

Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με το κύριο πράγμα. Με την ιδεολογία. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Κάτι μου λέει ότι εκείνοι που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για τη μοίρα της χώρας και οι άνθρωποι στην κυβέρνησή μας πιστεύουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: