Translate

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Γιατί ο ντε Γκωλ λάτρευε τη Ρωσία

 Γιατί ο ντε Γκωλ λάτρευε τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, στη Μόσχα το 1966

του Νικολά Μπονάλ.

«Δεν υπάρχει κανένας καλός Γάλλος που να μην επευφημεί τη νίκη της Ρωσίας».

Είναι γνωστή η ρωσοφιλία του στρατηγού ντε Γκωλ. Αλλά τίποτα δεν ξεπερνά τις ομιλίες του Μεγάλου Άνδρα για να βρει το γράμμα και το πνεύμα του ρωσόφιλου αγώνα που ξεκίνησε στη Γαλλία από τον Διαφωτισμό την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης και στη συνέχεια συνεχίστηκε από τον Chateaubriand την εποχή των τσάρων Αλέξανδρου και Νικολάου.

Στις 20 Ιανουαρίου 1942, ο Στρατηγός εκφωνεί μια υπέροχη πολεμική ομιλία στο ραδιόφωνο του Λονδίνου για να αποτίσει φόρο τιμής στη ρωσική νίκη τον τρομερό χειμώνα του 1941-42. Μεγάλος στρατηγός ο ίδιος, κατάλαβε από εκείνη τη στιγμή, και ενώπιον πολύ κόσμου, ότι η ναζιστική Γερμανία θα έχανε τον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας:

«Για τη Γερμανία, ο πόλεμος στην Ανατολή δεν είναι σήμερα παρά μόνο νεκροταφεία κάτω από το χιόνι, θλιβερά τρένα τραυματιών, ξαφνικός θάνατος στρατηγών. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι αυτό αποτελεί το τέλος της στρατιωτικής δύναμης του εχθρού. Αλλά ο τελευταίος, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες που έχει καταγράψει η Ιστορία. »

Τα ακόλουθα λόγια είναι ένας επικός ύμνος στη μαχόμενη Μεγάλη Ρωσία:

«Ενώ η γερμανική δύναμη και το κύρος της παραπαίουν, βλέπουμε το αστέρι της ρωσικής δύναμης να ανεβαίνει στο ζενίθ. Ο κόσμος παρατηρεί ότι αυτός ο λαός των 175 εκατομμυρίων ανθρώπων,  είναι μεγάλος επειδή ξέρει πώς να πολεμήσει, δηλαδή να υποφέρει και να χτυπήσει, ότι ξεσηκώθηκε, εξοπλίστηκε, οργανώθηκε ο ίδιος και ότι οι χειρότερες δοκιμασίες δεν κλονίζουν τη συνοχή του. Με ενθουσιασμό ο γαλλικός λαός χαιρετίζει τις επιτυχίες και την άνοδο του ρωσικού λαού. »

Στη συνέχεια, ο Ντε Γκωλ προβλέπει τον μεγάλο μετριοπαθή και εξισορροπητικό ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Ειρήσθω εν παρόδω, τονίζει τον ρόλο των σκοτεινών δυνάμεων που αντιτίθενται επανειλημμένα στη γαλλορωσική συμμαχία:

«Στην πολιτική τάξη, η βέβαιη εμφάνιση της Ρωσίας, ως του πρώτου νικητή του αύριο,  φέρνει στην Ευρώπη και στον κόσμο εγγύηση ισορροπίας,  που η Γαλλία έχει  λόγους να καλωσορίσει, όσο καμία άλλη Δύναμη δεν έχει . Η  γαλλορωσική συμμαχία εμποδίστηκε ή ματαιώθηκε από ίντριγκες ή παρεξηγήσεις, υπερβολικά πολύ συχνά για αιώνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει μια αναγκαιότητα που βλέπουμε να εμφανίζεται σε κάθε στροφή της Ιστορίας. »

Ο Alain Peyrefitte υπενθύμισε εξάλλου γιατί ο de Gaulle δεν γιόρταζε την αγγλοσαξονική απόβαση στη Γαλλία, μια απόβαση που ανακοίνωνε μια υποτελή Γαλλία και υποταγμένη στην AMGOT (Allied Military Government of Occupied Territories):

«Η απόβαση της 6ης Ιουνίου ήταν υπόθεση των Αγγλοσαξόνων, από την οποία αποκλείστηκε η Γαλλία. Ήταν αποφασισμένοι να εγκατασταθούν στη Γαλλία σαν να ήταν εχθρικό έδαφος! Όπως είχαν μόλις κάνει στην Ιταλία και όπως ετοιμάζονταν  να κάνουν στη Γερμανία! Είχαν ετοιμάσει την AMGOT τους, που σχεδιαζόταν να κυβερνήσει τη Γαλλία κυρίαρχα καθώς οι στρατοί τους προχωρούσαν. Είχαν τυπώσει το πλαστό νόμισμά τους, το οποίο θα είχε αναγκαστική τιμή. Θα είχαν συμπεριφερθεί σε κατακτημένες χώρες. »

Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί τότε γιατί η France Libre δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει στην απόβαση στις 6 Ιουνίου! Θα ξέρουμε γιατί τώρα! Ο Ντε Γκωλ υπενθύμισε στον Αλέν Πεϊρεφίτε ότι τον αντιμετώπιζε σαν υπηρέτη ο Τσώρτσιλ. «Η Γαλλία αντιμετωπίστηκε σαν χαλάκι πόρτας

Αλλά ας παραμείνουμε με τη Ρωσία και τον Στρατηγό μας: στις 30 Ιουνίου 1966, ο στρατηγός ντε Γκωλ, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν στη Μόσχα και γιόρτασε την παλιά και αμετάβλητη γαλλορωσική φιλία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση:

«Την επίσκεψη που εκπληρώνω στη χώρα σας,  είναι μια επίσκεψη που η Γαλλία του πάντα κάνει στη Ρωσία του πάντα... Συνεπώς, ερχόμενος να σας δω, μου φάνηκε ότι η προσέγγισή μου και η υποδοχή σας ήταν εμπνευσμένες από μια αμοιβαία θεώρηση και εγκαρδιότητα, οι οποίες δεν έχουν σπάσει, εδώ και αιώνες, ούτε κάποιους αγώνες του παρελθόντος, ούτε τις διαφορές καθεστώτος, ούτε αντιθέσεις που προκλήθηκαν πρόσφατα από τη διαίρεση του κόσμου. »

Είναι ότι για τον ντε Γκωλ, όπως και για τον Ντοστογιέφσκι, τα έθνη είναι ζωντανές οντότητες πιο ανθεκτικές και ισχυρότερες από τα συστήματα που θέλουν να τα κυριαρχούν. Στη συνέχεια επισημαίνει, κάνοντας μια όμορφη νύξη για την κατάκτηση του διαστήματος, τα μεγάλα επιτεύγματα του σοβιετικού μοντέλου, που ανόητα ξεχνιούνται ή δαιμονοποιούνται από τότε:

«Μετά την τεράστια μεταμόρφωση που εξαπέλυσε μέσα σας η επανάστασή σας για σχεδόν πενήντα χρόνια, με τίμημα θυσίες και γιγάντιες προσπάθειες· στη συνέχεια μετά την τρομερή τραγωδία που ήταν για σας ο πόλεμος που κερδήθηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια και του οποίου το μερίδιο του ρόλου που αναλάβατε έφερε τη Σοβιετική Ένωση στον υψηλότερο βαθμό δύναμης και δόξας· τέλος, μετά την ανοικοδόμηση σας μετά από τόσες καταστροφές, σας βλέπουμε ζωντανούς, γεμάτους ζωή, να προχωράτε σε όλη τη γραμμή, σε σημείο που είστε πολύ κοντά στο να στείλετε δικούς σας ανθρώπους στη Σελήνη. »

Τέλος, καταλήγει μεγαλοπρεπώς για την ενότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, για να χρησιμοποιήσουμε μια λυρική και διάσημη διατύπωση:

«Το θέμα είναι να εφαρμόσουμε διαδοχικά: την αποκλιμάκωση, την κατανόηση και τη συνεργασία σε όλη την Ευρώπη μας, έτσι ώστε να δώσει στον εαυτό της τη δική της ασφάλεια μετά από τόσες μάχες, ερείπια και σπαραγμούς. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι η Γηραιά Μας Ήπειρος, ενωμένη και όχι πλέον διαιρεμένη, θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο που της ανήκει, για την ισορροπία, την πρόοδο και την ειρήνη του σύμπαντος. »

Ένα συμπέρασμα; Υποταγμένη στην εντολή της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, η πολιτική Γαλλία καλά θα έκανε να πάρει το παράδειγμα του τελευταίου μεγάλου άνδρα της για να αποφύγει «μάχες, ερείπια και δάκρυα» · σίγουρα απέχουμε πολύ από αυτό και θα προτιμήσουμε την καταστροφή.

Νικολά Μπονάλ

Pourquoi de Gaulle adorait la Russie (reseauinternational.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: