Translate

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία αποκτά ένα νέο υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει 6 πυρηνικές τορπίλες δύο μεγατόνων

 Η Ρωσία αποκτά ένα νέο υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει 6 πυρηνικές τορπίλες δύο μεγατόνων

Δημοσιεύτηκε από τον Jean-Baptiste Le Roux, 11 Ιουλίου 2022

Τον Μάρτιο του 2018, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε μια σειρά από λεγόμενα αόρατα όπλα. Ανάμεσά τους, μια μη επανδρωμένη τηλεκατευθυνόμενη πυρηνική τορπίλη. Παρέμεινε τότε να βρεθεί ένα υποβρύχιο ικανό να μπορεί να εκτοξεύσει μια τέτοια συσκευή. Σήμερα είναι γεγονός


Ένα νέο υποβρύχιο για το Ρωσικό Ναυτικό

Το ρωσικό ναυτικό μόλις παρέλαβε ένα νέο υποβρύχιο. Ονομάστηκε K-329 Belgorod. Η ιδέα ενός τέτοιου υποβρύχιου ξεκίνησε το 1992 στο ναυπηγείο Sevmash, διακόπηκε δύο φορές, το 1996 και το 2006. Η κατασκευή συνεχίστηκε το 2012. Στα χαρτιά, πρόκειται για ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ κατηγορίας Oscar II.

 Αλλά το K-329 Belgorod διαθέτει μια μικρή ιδιαιτερότητα. Είναι ικανό να εκτοξεύσει τη θανάσιμη πυρηνική τορπίλη Status-6 Poseidon την οποία είχε αποκαλύψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για μια αυτόνομη διηπειρωτική τορπίλη ικανή να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο τουλάχιστον δύο μεγατόνων. Είναι μια συσκευή με απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να πλεύσει με ταχύτητα 70 κόμβων σε βάθος 1.000 μέτρων. 

Έξι πυρηνικές τορπίλες επί πλοίου

Επιδόσεις που έχουν κάτι να ανησυχούν τη Δύση, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο. Προφανώς χρειάστηκαν σημαντικές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο του K-329 Belgorod για να μπορέσει να μεταφέρει τέτοιες τορπίλες, ξεκινώντας συγκεκριμένα με την επιμήκυνση του κύτους πάνω από είκοσι μέτρων σε σύγκριση με τις αρχικές διαστάσεις.

Έτσι το K-329 Belgorod ήταν σε θέση να ξεκινήσει δοκιμές στη Λευκή Θάλασσα τον Απρίλιο του 2019. Και στις 8 Ιουλίου φέτος, το ναυπηγείο Sevmash ανακοίνωσε ότι είχε παραδώσει επίσημα το υποβρύχιο στο ρωσικό ναυτικό, μετά από επίσημη τελετή, όπου σε καμία στιγμή δεν αναφέρθηκε θέμα πυρηνικής τορπίλης. Ένα κορυφαίο επίτευγμα για ένα πλοίο που είναι ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον έξι παρόμοια αντίτυπα επί του σκάφους...

La Russie se dote d’un nouveau sous-marin capable d’emporter une torpille nucléaire (enderi.fr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: