Translate

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Το γαλλογερμανικό ζευγάρι: Όταν ο Χίμλερ έγραφε στον ντε Γκωλ

 Το γαλλογερμανικό ζευγάρι:  Όταν ο Χίμλερ έγραφε στον ντε Γκωλ 

του Νικολά Μπονάλ.

Το γαλλογερμανικό ζευγάρι είναι άξεστο αλλά τρομερά ολοκληρωτικό και πολεμοχαρές. Τίποτα δεν το σταματάει  να κάνει τους δικούς του πληθυσμούς να υποφέρουν (οι «λαοί» έχουν εξαφανιστεί) ή να πολεμήσει για τη Δύση, μια ναζιστική έννοια που χρησιμοποίησε ο αντισημίτης, και συνεργάτης στην κυβέρνηση του Vichy  συγγραφέας  Lucien Rebatet στo βιβλίο του  Les Décombres" ( Τα συντρίμμια)

Ας δούμε λοιπόν από πού μπορεί να προέρχεται  μια τέτοια επιθυμία του καταραμένου ζευγαριού να βλάψει και να καταστρέψει ότι μπορεί.

Θα παραθέσω τα λόγια του στρατηγού, αφήνοντάς στον ίδιον την υπευθυνότητα για τα λεγόμενά του! Σχετικά με το τόσο θεατρικό τέλος του Χίτλερ, δείτε τι έγραψε, το 1959, με το μεγάλο φλογερό ύφος του, μιμούμενος  το ίνδαλμά του τον Chateaubriand:

«Ήταν η αυτοκτονία, όχι η προδοσία, που τερμάτισε το εγχείρημα του Χίτλερ. Το τελείωσε ο ίδιος. Καθώς δεν είχε αλυσοδεθεί, ο Προμηθέας ρίχθηκε  στο γκρεμό. Αυτός ο άνθρωπος, ξεκινώντας από το τίποτα, είχε προσφερθεί στη Γερμανία σε μια εποχή που ένιωθε την επιθυμία για έναν νέο εραστή. Κουρασμένη από τον έκπτωτο αυτοκράτορα, από τους ηττημένους στρατηγούς, από τους γελοίους πολιτικούς, δόθηκε στον άγνωστο περαστικό που αντιπροσώπευε την περιπέτεια, που υποσχόταν κυριαρχία και του οποίου η παθιασμένη φωνή ξεσήκωνε τα μυστικά της ένστικτα... Η Γερμανία, μαγεμένη στα βάθη της ψυχής της  ακολούθησε τον Φύρερ της με ορμή. Μέχρι το τέλος, υποτασσόταν σε αυτόν, υπηρετώντας τον με περισσότερη προθυμία από ό,τι οποιοσδήποτε λαός υπηρέτησε  ποτέ οποιονδήποτε ηγέτη».

Το 1945, ο Henri de Kerillis είχε ορίσει τον Γκωλισμό ως εθνικοσοσιαλισμό στο στρατόπεδο των νικητών! Πόσο ακριβής θα ήταν  αυτή η διατύπωση σήμερα;  Σίγουρα δεν είναι πολύ ακριβής, ακόμη και αν φανερώνει τη μυστική γοητεία και τον μυστικό θαυμασμό του Ντε Γκωλ. Ας κρίνουμε:

«Το εγχείρημα του Χίτλερ ήταν υπεράνθρωπο και απάνθρωπο. Τo στήριξε αμείλικτα. Μέχρι τις τελευταίες ώρες αγωνίας στα βάθη του οχυρού του στο Βερολίνου, παρέμεινε αδιαμφισβήτητος, άκαμπτος, αδίστακτος, όπως ήταν στις πιο λαμπρές ημέρες. Για το σκοτεινό μεγαλείο του αγώνα του και της μνήμης του, είχε επιλέξει να μην διστάσει ποτέ, να μη συμβιβαστεί ή να μην υποχωρήσει. Ο Τιτάνας που προσπαθεί να ανυψώσει τον κόσμο δεν μπορεί να υποχωρήσει ή να μαλακώσει. Αλλά, ηττημένος, συντετριμμένος, ίσως ξαναγίνει άνθρωπος, μόνο και μόνο την στιγμή ενός μυστικού δακρύου, τη στιγμή που όλα τελειώνουν»...

Αφήνω τον ιστορικό του χιτλερισμού, Bernard Plouvier, να σχολιάσει: «Ποτέ, δεν έγραψε κανείς καλύτερα ή ακριβέστερα για την τύχη του Aδὀλφου Χίτλερ. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτού που χωρίζει τον ντε Γκωλ από τους περισσότερους συγχρόνους του. »

Σχετικά με την εκτέλεση των Keitel και Jodl, παρόλο που η ανακωχή είχε υπογραφεί με τον Keitel, ο στρατηγός δήλωσε: «Ήταν λάθος να τους κρεμάσουμε ως κοινούς εγκληματίες. Έπρεπε να εκτελεστούν με πολεμικά όπλα. Πρόκειται για μια ακόμη αθλιότητα στο ενεργητικό των δημοκρατιών. »

Ο Ντε Γκωλ μίλαγε φυσικά για τις αγγλοσαξονικές δημοκρατίες για τις οποίες έδειξε τόση δίκαιη περιφρόνηση αργότερα. Είπε εξάλλου για τον Τσώρτσιλ:

«Όλη του τη ζωή έκανε δουλειές με τον διάβολο. Είναι η κακία και το αλκοόλ που τον διατηρούν. »

Τελειώνω με την περίφημη επιστολή του Χίμλερ, που τόσο αγνοήθηκε από εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους διαχειριστές της μνήμης του στρατηγού – ο οποίος τη δημοσιεύει στα πολεμικά του απομνημονεύματα (ΙΙΙ). Δεν τσιμπιέται ούτε από σκουλήκια (sic), αναγγέλλοντας το γαλλογερμανικό μας ζευγάρι, το οποίο, χρόνο με το χρόνο, κρατιέται εδώ και εξήντα χρόνια και που εξακολουθεί να φαίνεται έτοιμο για οτιδήποτε. Αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά έγγραφα του περασμένου αιώνα.

«Σε εμένα τον ίδιο, ο Χίμλερ έστειλε ανεπίσημα ένα μήνυμα που αποκαλύπτει την πονηριά κάτω από την  αγωνία του». «Σύμφωνοι! Νικήσατε», αναγνωρίζει το έγγραφο. «Όταν γνωρίζουμε από πού ξεκινήσατε, πρέπει, στρατηγέ ντε Γκωλ, να σας τραβήξουμε το καπέλο μας πολύ χαμηλά... Αλλά τώρα, τι θα κάνετε; Θα παραδοθείτε στους Αγγλοσάξονες; Θα σας αντιμετωπίσουν ως δορυφόρο και θα σας κάνουν να χάσετε την τιμή σας. Θα συμμαχήσετε με τους Σοβιέτ; Θα υποτάξουν τη Γαλλία στο νόμο τους και θα σας εκκαθαρίσουν οι ίδιοι... Στην πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τον λαό σας στο μεγαλείο και την ανεξαρτησία είναι αυτός της κατανόησης (entente) με την ηττημένη Γερμανία. Να το διακηρύξτε αμέσως! Επικοινωνήστε, χωρίς καθυστέρηση, με τους άνδρες που, μέσα στο Ράιχ, εξακολουθούν να έχουν de facto δύναμη και θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα τους σε μια νέα κατεύθυνση... Είναι έτοιμοι για αυτό. Σας το ζητούν... Αν αδράξετε την ευκαιρία που σας προσφέρει η Ιστορία σήμερα, θα είστε ο μεγαλύτερος άνδρας όλων των εποχών. »

Και το κερασάκι στην τούρτα, έργο του στρατηγού και του άψογου ύφους του: «Εκτός από την κολακεία προς εμένα που κοσμεί αυτό το μήνυμα από την άκρη του τάφου, υπάρχει, χωρίς αμφιβολία, αλήθεια στη περίληψη που περιγράφει».

Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Χίμλερ ήξερε τι ήθελε: να οικοδομήσει μια γερμανική Ευρώπη αποφασισμένη να επαναλάβει τον πόλεμο που χάθηκε εναντίον της Ρωσίας. Η Γαλλία χρησιμοποιήθηκε ως χρήσιμος ηλίθιος.

Νικολά Μπονάλ

 Couple franco-allemand : Quand Himmler écrit à de Gaulle (reseauinternational.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: