Translate

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ειρήσθω Η 1η Παρέλαση Ε.Φ. 28η Οκτωβρίου 1964

Ειρήσθω

Η 1η Παρέλαση Ε.Φ. 28η Οκτωβρίου 1964

|Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Ν Ω , ΛΟΙΠΟΝ, η 1η στην ιστορία παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων της ΚΔ, συγκροτούμενων κυρίως από εθελοντές, στην 9η εθνική επέτειο της ΕΟΚΑ την Τετάρτη 1η Απριλίου 1964 -που γράψαμε χθες- αποτελούσε την έμπρακτη επίδειξη αποφασιστικότητας για αντίσταση απέναντι στην ένοπλη Τουρκανταρσία που εξαπέλυσε η Τουρκία για τη διάλυση της ΚΔ, η 1η στην ιστορία παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, επί τη εθνική επετείω του ΟΧΙ, την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου 1964 σ’ όλες τις πόλεις, αποτελούσε και έναν Επινίκιο Ύμνο:
Η ΕΦ που είχε δημιουργηθεί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1964 και στην οποία κατετάγησαν οι γεννηθέντες το 1943, 1944 και 1945, προτού οι νεοσύλλεκτοί της συμπληρώσουν τη βασική εκπαίδευση, πολέμησε νικηφόρα τον Αύγουστο 1964 στις μάχες Μανσούρας - Τηλλυρίας και παρά τους άγριους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, απέτρεψε με ηρωικές θυσίες των αξιωματικών και ανδρών της, Ελλαδιτών και Κυπρίων, την τότε απόπειρα τουρκικής εισβολής.

Ήταν μια παρέλαση νικητών, με τη βεβαιότητα μάλιστα της επικείμενης Ενώσεως της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Εγγύηση ήταν η μυστική άφιξη στην Κύπρο της ελλαδικής Μεραρχίας του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου των 8.478 ανδρών: Δύο συντάγματα πεζικού (21ο και 27ο), μία τακτική διοίκηση, δύο μοίρες καταδρομών, 34 άρματα μάχης (Μ-47 και Μ-24), 40 τεθωρακισμένα (ΤΟΜΠ) κ.ο.κ. με διοικητή τον υποστράτηγο Δημ. Γεωργιάδη.
Σ Τ Η Ν ΕΞΕΔΡΑ στη Λευκωσία, επί της λεωφόρου Στασίνου, σ’ εκείνη την 1η παρέλαση της ΕΦ, της ΕΛΔΥΚ και της Μεραρχίας, ήσαν ο Πρόεδρος της ΚΔ Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο Αρχηγός Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Αμύνης Κύπρου (ΑΣΔΑΚ) στρατηγός Διγενής, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Πολ. Γιωρκάτζης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γλ. Κληρίδης, ο πρέσβης Μεν. Αλεξανδράκης, ο διοικητής της ΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Πρόκος κ.ο.κ. Οι εφημερίδες προέβαλαν ότι τα παρελαύνοντα τμήματα της ΕΦ είχαν επικεφαλής «λόχους της μάχης της Μανσούρας και της Τηλλυρίας, που μαζί με τους Λόχους Ορεινών Καταδρομών άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις».
Κ Υ Ρ Ι Α Ρ Χ Η ΤΗΝ επαύριον στις εφημερίδες, η γραμμή της Ένωσης, αποτυπώθηκε και στην πανηγυρίζουσα 1η σελίδα της «Χαραυγής» του ΑΚΕΛ 29.10.1964: Επίτιτλος: «Με ενωμένες τις δυνάμεις της και σταθερή προσήλωση στη διακηρυγμένη εθνική γραμμή». Τίτλος: «ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ». Υπότιτλος με κόκκινα γράμματα: «Επιβλητικές παρελάσεις σε όλες τις πόλεις - Επεδείχθη σύγχρονος οπλισμός των ενόπλων δυνάμεων». Ο «Φιλελεύθερος» προέβαλε και τον τίτλο: «Η στρατιωτική ισχύς που κατέστησε την Κύπρο απόρθητο φρούριο» (Πέμπτη 29.10.1964)…
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για ν’ ακριβολογούμε, δεν θα πρέπει άραγε να θυμόμαστε και να τονίζουμε για να μη λησμονούμε ότι, από το 1982 που καθιερώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου της ΚΔ, αυτή αποτελεί έκτοτε Ελληνική Γιορτή, αφού Έλληνες της Κύπρου (Εθνική Φρουρά - Αστυνομία) και της Ελλάδος (ΕΛΔΥΚ) είναι οι παρελαύνοντες, ΜΟΝΟΙ πάντοτε ένοπλοι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας 1963-64, 1974 μέχρι 2012 και άχρι καιρού;
Λάζ. Α. Μαύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: