Translate

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Πάρα πολλοί δορυφόροι: Οι αστρονόμοι εκφράζουν ανησυχία για το Starlink δεύτερης γενιάς

 Πάρα πολλοί δορυφόροι: Οι αστρονόμοι εκφράζουν ανησυχία για το Starlink δεύτερης γενιάς

Ένας χάρτης των δορυφόρων του Starlink πρώτης γενιάς σε τροχιά, οι οποίοι επί του παρόντος αριθμούν πάνω από 3.100. Το δίκτυο δεύτερης γενιάς θα αύξανε την κλίμακα κατά περίπου δέκα φορές. (satellitemap.space)

Οι αστρονόμοι καλούν την FCC (Federal Communications Commission) να σταματήσει ή να απορρίψει το αίτημα της SpaceX να εκτοξεύσει σχεδόν 30.000 δορυφόρους για το δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς.

του Μάικλ Καν

7 Οκτωβρίου 2022

Το φιλόδοξο σχέδιο της SpaceX να στείλει 30.000 δορυφόρους για ένα δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς αντιμετωπίζει την αντίθεση ορισμένων αστρονόμων που θα ήθελαν η FCC (Federal Communications Commission) να παγώσει το αίτημα.

«Σας παρακαλώ μην μας αφαιρέσετε τα αστέρια. Οι δορυφόροι Starlink χρειάζονται καλύτερη μηχανική για να τους κάνουν πιο αχνούς και να χρησιμοποιούνται λιγότεροι για να παρέχουν υπηρεσίες», έγραψε η επίκουρη καθηγήτρια Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Regina Samantha Lawler στην FCC την περασμένη εβδομάδα.

Η αντίσταση στο δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς, το οποίο εξακολουθεί να ζητά έγκριση από την επιτροπή, αυξάνεται στις κανονιστικές καταθέσεις της FCC. Συνήθως, το σύστημα αρχειοθέτησης χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η SpaceX και τους αντίπαλους της για να επηρεάσουν την απόφαση της FCC να δεχτεί ή να απορρίψει μια αίτηση για δορυφόρο.

Αλλά τώρα μερικοί αστρονόμοι χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα για να λαμβάνονται επίσης οι απόψεις τους. «Οι δορυφόροι του Starlink, και άλλοι, εμφανίζονται ήδη τακτικά σε αστρονομικές εικόνες ευρέος πεδίου και η αύξηση είναι σαφής», έγραψε τον περασμένο μήνα ο Andy Lawrence, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.
*******************************************************
******************************************************* ***********************************************************

Η Αστρονομική Εταιρεία του Εδιμβούργου –όπου ο Λόρενς είναι επίτιμος πρόεδρος– υπέβαλε επίσης Κατάθεση, προτρέποντας την FCC να σταματήσει το σχέδιο της SpaceX έως ότου μπορέσει να γίνει πλήρης έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις των δορυφόρων στον πλανήτη.

«Ενώ η ευρυζωνικότητα-για-όλους είναι μια άξια φιλοδοξία, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να καταστραφεί ένας σημαντικός φυσικός πόρος», έγραφε η ομάδα, η οποία εκτείνεται σε 179 μέλη και περιλαμβάνει ερασιτέχνες αστρονόμους. «Τα επόμενα χρόνια θα μετανιώσουμε για αυτό που κάνουμε σήμερα αν δεν σταματήσουμε και δεν το ξανασκεφτούμε».

Στη δική της Κατάθεση, η Carrie Nugent, καθηγήτρια πλανητικής επιστήμης στο Olin College, σημείωσε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες ανησυχούν για τους δορυφόρους του Starlink που διαταράσσουν τις παρατηρήσεις αστεροειδών κοντά στη Γη, επικαλούμενη μια πρόσφατη έρευνα

«Ανησυχώ ότι αυτές οι εκτοξεύσεις δορυφόρων θα επηρεάσουν το ζωτικό έργο της ανακάλυψης αστεροειδών κοντά στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε την προειδοποίηση που χρειαζόμαστε για να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή που απειλεί την Γη», δήλωσε στην FCC.

Τούτου λεχθέντος, στην αστρονομική κοινότητα δεν είναι όλοι απαραίτητα εναντίον του Starlink, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε περιοχές που έχουν ανάγκη. Σε ένα email στο PCMag, ο Lawrence είπε, «οι περισσότεροι αστρονόμοι ανησυχούν πολύ (για το δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς), αλλά είναι αρκετά διχασμένοι στο τι πρέπει να κάνουν γι 'αυτό».

«Εγγενώς οι περισσότεροι αστρονόμοι είναι λάτρεις του διαστήματος και διαδικτυακοί geeks - ποτέ δεν περιμέναμε να βρεθούμε σε σύγκρουση από κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.


RECOMMENDED BY OUR EDITORS

SpaceX to Launch Starlink Satellites Every Week to Build Second-Gen Network

Starlink Review

Russia Makes Veiled Threat to Destroy SpaceX's Starlink


Ίχνη από δορυφόρους, πολλά από τα οποία προέρχονται από δορυφόρους του Starlink, διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Αυστραλία σε εκθετική αστροφωτογραφία. (Πνευματικά δικαιώματα Τζόσουα Ρόζελς)

Μέχρι στιγμής, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση - η οποία αποτελείται από 12.000 μέλη - έχει ανταποκριθεί στην ανάπτυξη του Starlink δημιουργώντας ένα κέντρο αφιερωμένο στη συνεργασία με εταιρείες και κυβερνήσεις για την πρόληψη των μεγάλων δορυφορικών αστερισμών από το να μολύνουν τους νυχτερινούς ουρανούς. Στόχος είναι να «μετριαστούν» οι δορυφόροι από το να παρεμβαίνουν στις αστρονομικές παρατηρήσεις και όχι η ολοκληρωτική αντίθεση.

Ωστόσο, ο Λόρενς ελπίζει ότι η κοινότητα αστρονομίας θα επιδιώξει τόσο τη συνεργασία με τη SpaceX όσο και την άσκηση δημόσιας πίεσης στις ρυθμιστικές αρχές για να χαλιναγωγήσουν τους προτεινόμενους αστερισμούς δορυφόρων.

«Η SpaceX ήταν πραγματικά πολύ καλή στην προσπάθεια να συνεργαστεί με κάποια συγκεκριμένα [αστεροσκοπεία] σχέδια, αλλά μόνο στο περιθώριο - όχι με το κόστος του να θεωρήσει «να μη το κάνει». Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει σε μια στάση 'μην κουνάτε τη βάρκα' με κάποιους ανώτερους αστρονόμους», πρόσθεσε.

Η SpaceX δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχόλιο. Αλλά τον Ιούλιο, η εταιρεία εισήγαγε αρκετές σχεδιαστικές βελτιώσεις που κάνει στους δορυφόρους Starlink για να τους εμποδίσει να αντανακλούν το φως του ήλιου ενώ βρίσκονται σε τροχιά. Η SpaceX προτρέπει επίσης την FCC να ικανοποιήσει το αίτημά της για εκτόξευση των 30.000 δορυφόρων για το δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς, επικαλούμενη τα οφέλη από την παροχή ευρυζωνικών δορυφορικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας για όλους.

 «Ο αστερισμός Gen2 είναι τώρα έτοιμος για εξάπλωση, έτοιμος να φέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής χωρητικότητας και χαμηλού λανθάνοντος χρόνου σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και κοινοτικά ιδρύματα σε όλη την Αμερική και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η εταιρεία στην FCC την Πέμπτη. Αλλά εκτός από τους αστρονόμους, η SpaceX έχει επίσης να αντιμετωπίσει αντίπαλες εταιρείες και περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες καλούν επίσης την FCC να τροποποιήσει, να απορρίψει ή να διερευνήσει περαιτέρω την πρόταση για το δίκτυο Starlink δεύτερης γενιάς πριν χορηγήσει την έγκριση της.

Too Many Satellites: Astronomers Voice Concern Over Second-Gen Starlink | PCMag


Who has satellites? Then and now


The database is updated three times a year. The database contains 28 types of data for each satellite, including technical information about each satellite (mass, power, launch date, expected lifetime) and its orbit (apogee, perigee, inclination, and period), as well as information on what the satellite is used for, and who owns, operates, and built the satellite.

Satellite quick facts

Includes launches through 4/30/2022

  • Total number of operating satellites: 5,465
    • United States: 3,433
    • Russia: 172
    • China: 541
    • Other: 1,319
  • LEO: 4,700
  • MEO: 140
  • Elliptical: 60
  • GEO: 565
  • Total number of US satellites: 3,434
    • Civil: 31
    • Commercial: 2,992
    • Government: 172
    • Military: 237

Users can answer questions such as:

  • How many satellites does a given country have in orbit, and what are they used for?
  • How many satellites are used for military purposes versus commercial purposes?
  • Which countries have earth-observing satellites?
  • When was the oldest working satellite launched?
  • At what altitudes do most satellites orbit?
  • What activities are most satellites involved with?

We welcome corrections, additions, and suggestions. These can be emailed to the database manager at SatelliteData@ucsusa.org

Already a database user? We'd love to hear your thoughts.

Δεν υπάρχουν σχόλια: