Translate

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Περί πυρηνικών όπλων και μη στην Ουκρανία

Ζαπορίζια : Σίγα σίγα σηκώνεται το πέπλο για τα πυρηνικά του Ζελένσκι και της οικογενείας Μπάιντεν, με τον Ερντογάν στην αναμονή...

Δελτίο Comaguer n° 490       28 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν είναι πλέον ανάγκη να παρουσιάσουμε «το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη» που ονομάζεται Ζαπορίζια και βρίσκεται στην πραγματικότητα στο Ενερχοντάρ στις όχθες του Δνείπερου 55 χιλιόμετρα σε ευθεία και 126 χιλιόμετρα οδικώς από τη μεγάλη πόλη.

Δεν χρειάζεται πλέον να θυμίσουμε τις «μη αποδιδόμενες» αλλά ευρέως δημοσιευμένες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022.

Αλλά το πέπλο αρχίζει να σηκώνεται στην πιο δραματική και καλύτερα κρυμμένη πολιτική πτυχή: αυτή των ατομικών όπλων.

Πώς να προχωρήσουμε: συγκεντρώνουμε υπομονετικά μια σειρά ενδείξεων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά που προφανώς οι ΗΠΑϊκές υπηρεσίες πληροφοριών (CIA και DIA) η IAEA, η ROSATOM, η χούντα του Κιέβου και μερικοί άλλοι είχαν συγκεντρώσει.

Ας εκκοκκίσουμε τα μικρά λευκά βότσαλα μας όλα βασισμένα σε διάσπαρτα δημόσια έγγραφα διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος που μας επιτρέπουν να χαράξουμε μια πορεία προς την αλήθεια (βλ. και τα δελτία μας 483 έως 488):

• Η εμπλοκή της Westinghouse: στο πλαίσιο της έξωσης της ROSATOM από τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς, το ΗΠΑϊκό Κεφάλαιο στέλνει τον No. 1 πυρηνικό βιομήχανό του, την Westinghouse να πάρει τη θέση, Μια κλασική ιμπεριαλιστική προσέγγιση: να διώξει το ξένο κεφάλαιο.

• Το εν λόγω Νο 1 δεν είναι πολύ αποδοτικό, οπότε η επιχείρηση θα καθυστερήσει και η Westinghouse θα πρέπει να αρκεστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην παροχή καυσίμων σε πειραματική βάση για ορισμένους ουκρανικούς αντιδραστήρες, ιδίως το Νο 5 του Ενερχοντάρ, καύσιμο που προμηθεύεται από τη σουηδική θυγατρική της Westinghouse. Επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων είναι η Energoatom, η ουκρανική υπηρεσία που διαχειρίζεται τους 15 εθνικούς αντιδραστήρες σοβιετικού σχεδιασμού (13 είχαν συνδεθεί με το δίκτυο πριν από το 1991, 2 συνδέθηκαν το 2004). Αλλά η προμήθεια καυσίμων καθιστά δυνατή την αποστολή ομάδων επί τόπου και τη δημιουργία συνδέσμων που μπορούν από τεχνικούς να γίνουν εμπορικοί, ειδικά όταν οι περισσότεροι αντιδραστήρες γίνονται σαράντα χρονών και μπορεί να προγραμματιστεί η αντικατάσταση τους.

• Μετά το 2014 αυξήθηκαν οι προμήθειες καυσίμων της Westinghouse στην Energoatom. Το 2020 το ποσοστό φτάνει το 30% των προμηθειών.

Το 2014 είναι μια πολύ ιδιαίτερη σοδειά επειδή ο ιμπεριαλισμός που πραγματοποίησε με επιτυχία το πραξικόπημα του Μαϊντάν λαμβάνει μια τεράστια φάπα σε απάντηση: την ψήφο του 95% των Κριμαίων και η Κριμαία θα ενταχθεί αμέσως στη Ρωσική Ομοσπονδία.

• Σε αυτή την περίοδο μεγάλης έντασης, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πήγε στο Κίεβο όπου είχε μια μη δημόσια συνάντηση, η οποία όμως έχει παρουσιαστεί ως πολύ τεταμένη με δύο προέδρους τους οποίους συνάντησε ειδικά: τον Ζελένσκι και τον Ερντογάν.

• Το κλειδί αυτής της συνάντησης δεν είναι στο Κίεβο αλλά στην Ουάσιγκτον: ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ενδιαφέρθηκε πολύ για την Ουκρανία και ο γιος του Χάντερ Μπάιντεν ενδιαφέρθηκε να προωθήσει τα συμφέροντα της Γουέστινγκχαουζ στην Ουκρανία. Ας θυμηθούμε ότι από το 2014 ο νέος πρόεδρος Ποροσένκο επιβεβαιώσε τις στρατιωτικές πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του που θα αναλάβει ο Ζελένσκι από το 2019 και θα τις επαναβεβαιώσει μέχρι τις παραμονές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

• Όλο αυτό το διάστημα ο ΔΟΑΕ (AIEA) επιθεωρεί, ελέγχει, συντάσσει εκθέσεις. Χωρίς ιδιαίτερος θόρυβος

• Έρχεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στις 24.02.2022 και τις επόμενες ημέρες η Ρωσία καταλαμβάνει το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Energodar που συνεχίζει να παράγει. Από αυτής της κατοχής, η Ρωσία γνωρίζει ακριβώς τι έκανε εκεί η Westinghouse, δηλαδή περιοριζόταν να προμηθεύει καύσιμα.

• Τον Μάιο του 2022, στο φόρουμ του Νταβός, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του, παραμένοντας πολύ ασαφής: τα αποθέματα ουρανίου και πλουτωνίου στο Energodar βρίσκονται σε υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα. Προσέχει να μην ονομάσει τους υπεύθυνους και να προσδιορίσει τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου που βρέθηκε επί τόπου. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δεν μπορεί να κατηγορήσει δημόσια κανέναν.

• Το καλοκαίρι του 2022 είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζεται από μια ουκρανική στρατιωτική αναταραχή γύρω από το εξαιρετικά επικίνδυνο εργοστάσιο με σημαντική ανάληψη κινδύνου με στόχο την εκδίωξη της Ρωσίας από το εργοστάσιο και, ει δυνατόν, την επανέναρξη της διαχείρισης του εργοστασίου για να σβήσει τυχόν ύποπτα ίχνη και οποιαδήποτε εξήγηση για τις μεγάλες ποσότητες ουρανίου και πλουτωνίου που ανέφερε ο κ. Grassi. Αυτή η αναταραχή επιτρέπει στον Ζελένσκι να καθυστερεί συνεχώς την επίσκεψη του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο την 1η Σεπτεμβρίου.

• Μπορεί κανείς να φανταστεί εξαιρετικά εμπύρετα παρασκήνια όπου συγκρούονται οι ωθήσεις στο έγκλημα του Κιέβου που θέλει να βομβαρδίσει και εκείνοι που θέλουν να ασκήσουν την ισχυρότερη δυνατή πίεση στη Ρωσία να αποσυρθεί χωρίς να φτάσει στα άκρα.

• Αλλά η Ουκρανία δεν διαθέτει εργοστάσιο εμπλουτισμού για στρατιωτικό ουράνιο και δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός, διότι θα παραβίαζε τη ΣΜΔ. Από την άλλη, εάν η Westinghouse, η οποία έχει τώρα τις εισόδους της στους ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, παραδίδει κατευθείαν ουράνιο στρατιωτικής ποιότητας, ο δρόμος προς την ουκρανική βόμβα ανοίγει απευθείας και παράνομα από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

• Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο Τραμπ ήθελε να μάθει περισσότερα για τις δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία.

• Ο Ερντογάν του οποίου οι νεο-αυτοκρατορικές φιλοδοξίες είναι γνωστές θα συνάψει μια στενή συμμαχία με το Κίεβο το οποίο τροφοδοτεί με στρατιωτικό εξοπλισμό και ηδονίζεται με την ιδέα να έρθει να ενταχθεί, ακόμη και με απάτη, τη λέσχη των 8 (οι πέντε συν Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ).

• Επομένως, όταν τον Αύγουστο του 2022 ο Γκουτέρες καλεί τον Ερντογάν και τον Ζελένσκι στο Κίεβο, το κάνει in extremis για να αποτρέψει την εμφάνιση δύο νέων πυρηνικών κρατών παρίας.

H ενσωμάτωση της περιοχής της Ζαπορίζια, του πυρηνικού σταθμού της και των αποθεμάτων ουρανίου και πλουτωνίου της στη Ρωσική Ομοσπονδία βάζει τέλος στην περιπέτεια και θάβει τα δύο τρελά σχέδιά της με στόχο τον στραγγαλισμό της Ρωσίας και την επέκταση της πυρηνικής απειλής.

πηγήΙστορία και Κοινωνία

Le voile se lève... tout doucement (reseauinternational.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: