Translate

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ένα άτομο ισχυρότερο από το κράτος: μια ανάγνωση του σοκ που προκάλεσε το Starlink στην Ουκρανία

 Ένα άτομο ισχυρότερο από το κράτος: μια ανάγνωση του σοκ που προκάλεσε το Starlink στην Ουκρανία

Στρατηγική51    04/10/2022

Το Starlink, ο αστερισμός σε τροχιά της SpaceX ήταν ίσως το μεγαλύτερο σοκ που έπαθε το  Ρωσικό Γενικό Επιτελείο. Αυτό το σύστημα, η φύση του οποίου δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητή, έχει καταστρέψει τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου της Ρωσίας και έχει μειώσει σημαντικά τις δυνατότητές της για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πανικοβάλλονταν και προειδοποιούσαν για τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, που θεωρούνταν εξαιρετικά προηγμένες σε σημείο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία και το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών που ήταν εγγενώς «νοθευμένες» σε χώρες που υπόκεινται στην κυριαρχία του «ατλαντικού» βαθέος κράτους. Αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν όχι μόνο λανθασμένοι αλλά μέρος μιας στρατηγικής που δεν θα είχε αποκηρυχθεί από τον επιφανή Sun Tzu, συγγραφέα της Τέχνης του Πολέμου, μιας σύντομης πραγματείας για τη στρατιωτική στρατηγική που γράφτηκε πριν από 2500 χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι εγκέφαλοι αυτών των χειραγωγήσεων στην χειραγώγηση στόχευαν λιγότερο σε εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς (εξάλειψη εγχώριων αντιπάλων σε συγκεκριμένο εκλογικό πλαίσιο) παρά στην εξαπάτηση ενός εξωτερικού στρατηγικού αντιπάλου μέσω δηλητηρίασης.

Οι σημαντήρες και δέκτες του Starlink έπεσαν με αλεξίπτωτο πάνω από τη Μαριούπολη, από «ανώνυμα» ελικόπτερα κάτω από τη μύτη και τη γενειάδα των Ρώσων χειριστών ραντάρ. Οι δέκτες αυτοί προορίζονταν για μονάδες βολής πεζοναυτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τους ξένους «εθελοντές» (στην πραγματικότητα οι μισθοφόροι αυτού που έγινε Χ, πρώην Blackwater και Academi και άλλων παρόμοιων ιδιωτικών στρατών).

Μια λεπτομέρεια που θα έχει διαφύγει από τους περισσότερους παρατηρητές είναι η αξιοσημείωτη απουσία των μυριάδων ρωσικών στρατιωτικών δορυφόρων σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Ρώσοι ενεργούν σαν η χώρα τους, κληρονόμος της πεθαμένης ΕΣΣΔ, να μην είχε δορυφόρους παρατήρησης, επικοινωνίας ή κατασκοπείας, παρόλο που είναι μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό κατασκευασμένων αντικειμένων σε τροχιά γύρω από την γη. Μήπως οι μικροδορυφόροι τύπου Starlink (υπάρχουν και άλλα παρόμοια συστήματα) τύφλωσαν τους μεγάλους ρωσικούς δορυφόρους παρατήρησης με κάποια μη μηχανική διαδικασία; Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί χειριστές εκμετάλλευσης δορυφορικών εικόνων παρέχουν υπηρεσίες δορυφορικών εικόνων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ/Ουκρανίας που εδρεύουν κυρίως στην Πολωνία, όταν οι Ρώσοι στρατηγοί δεν διαθέτουν εργαλεία για να απεικονίσουν το θέατρο των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο από το διάστημα; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα έρθει με το χρόνο και θα αναδείξει εξελίξεις τύπου Τ (τεχνολογικές) που έχουν εκμεταλλευτεί την τροχιά, τον χρόνο υπερπτήσεων και τη διέλευση των ρωσικών δορυφόρων.

Χάρη στο Starlink δεν ξεφεύγει ούτε μία κίνηση ρωσικών στρατευμάτων από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Ούτε το παραμικρό όχημα, στρατιώτη, ελικόπτερο ή κανόνι. Όλοι οι εμπόλεμοι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα και όλα είναι ανιχνεύσιμα σε πραγματικό χρόνο. Η χαρτογράφηση όλων αυτών των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο σε αξιωματικούς συνδέσμους, κυρίως από τις ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που συνδέονται με τη στρατιωτική διοίκηση ή διασκορπίζονται μεταξύ συγκεκριμένων ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος. Γινόμαστε έτσι μάρτυρες ενός εμπόλεμου, της Ουκρανίας, η οποία βλέπει τα πάντα σε πραγματικό χρόνο και επιπλέον, καταφέρνει να αναγνωρίσει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τη φύση των διάσπαρτων, στατικών ή κινούμενων αντικειμένων του αντιπάλου, ενώ το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο είναι κολλημένο σε μια ομίχλη πολέμου και πρέπει να παρέχει κολοσσιαίες προσπάθειες αναγνώρισης σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο για τον εντοπισμό των διαφόρων αντικειμένων που προβάλλει ένας αντίπαλος με ρουστίκ υλικοτεχνική υποστήριξη. αλλά άθικτη, επειδή οι Ρώσοι αρνούνται πεισματικά να στοχεύσουν τις ουκρανικές υποδομές, τα κομβικά σημεία και τις θέσεις διοίκησης.

Η Ρωσία συγκρούεται με το Starlink, όχι με το ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον με την Ουκρανία. Ένας μη κρατικός παράγοντας νίκησε μια πυρηνική δύναμη. Το μέλλον δεν θα είναι αυτό των κρατών αλλά των συντεχνιών (corporations) δισεκατομμυριούχων.

Αυτή η ώρα είναι ήδη εδώ. Δεν πρόκειται για δεδομένες πλουτοκρατίες που ορίζονται ή όχι στον κόρφο των ορίων και των τομέων του έθνους-κράτους (οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι μια πλουτοκρατία εδώ και πολύ καιρό) αλλά άτομα που έγιναν τόσο ισχυρά όσο τα κράτη και οι πολυεθνικές, σε σημείο που επιτρέπουν στον εαυτό τους να διαχειρίζονται τον κόσμο με άμεσο τρόπο, δημόσια και υπερβαίνοντας όλες τις μορφές πολιτικής οργάνωσης των ανθρώπινων ομάδων πάνω στις οποίες θέλουν να έχουν το δικαίωμα ζωής ή θανάτου σύμφωνα με τη δική τους ίδια αντίληψη για τον κόσμο. Δεν είναι πλέον στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας ή της επιστημονικής φαντασίας, είναι ήδη ο κόσμος του σήμερα και του αύριο, αν υπάρχει αυτό το αύριο.

Αυτό το σοκ του μέλλοντος σε συνδυασμό με μια μόνιμη εξαπάτηση που αποκαλύπτεται εν μέρει είναι πιθανό να θέσει τέλος στον εθνικό μύθο που καλλιεργείται  σχεδόν από όλα τα κράτη και ιδιαίτερα στην πλειοδοσία που συνδέεται με το κύρος των όπλων και της αισθητής ή υποτεθειμένης εξουσίας όπως εκφράζεται από την προπαγάνδα κάθε κράτους. Η περίπτωση της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα αποτελεί ένα εγχειρίδιο ια διδασκαλεία επειδή η προβολή μιας υποτιθέμενης δύναμης κατέληξε να δηλητηριάσει την ανώτατη διοίκηση και να την παραπλανήσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα μέσω υβριδικού πολέμου επειδή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιελάμβανε μια ευρύτερη ηγεμονική στρατηγική της οποίας η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν μόνο το εργαλείο και όχι ο στόχος. Αυτό το πρόβλημα συνέχισε να αυξάνεται έως ότου η ρωσική ηγεσία στριμώχθηκε –και ο όρος είναι αδύναμος– να δράσει χωρίς άλλες εναλλακτικές επιλογές. Ωστόσο, εκτός από την στάσιμη κατάσταση που προσανατολίζεται προς το αναπόφευκτο μιας ρωσικής αντίδρασης, πιστεύουμε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ελήφθη βάσει σκόπιμα διαστρεβλωμένης γνώσης της πραγματικής κατάστασης και των δυνατοτήτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εκτός των πυρηνικών δυνάμεων. Με απλούστερους όρους, ορισμένοι Ρώσοι στρατηγοί έλεγαν συνεχώς ψέματα στη ρωσική ηγεσία και ανέφεραν μόνο ευνοϊκές και ικανοποιητικές αναφορές μακριά από την πραγματική κατάσταση των δυνατοτήτων μάχης και ετοιμότητας ενός στρατού που μαστίζεται από διαφθορά, νεποτισμό, άρνηση αλλαγής, αδράνεια κάστας και απουσία αποτελεσματικών μεσαίων στελεχών μεταξύ των αξιωματικών και του στρατεύματος. Είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα που δεν είναι το θέμα αυτής της ανάρτησης και απέχει πολύ από το να είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Εν τούτοις, οποιαδήποτε αρνητική (δεν είναι ο σκοπός μας) ή εποικοδομητική κριτική, η Ρωσία βρέθηκε να παρασύρεται από έναν ιστορικό ντετερμινισμό που συνεχίζει να εκδηλώνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Οι Ρώσοι αισθάνονται ήδη υποχρεωμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους -μια παραφωνία στον σημερινό κόσμο που καταπολεμά οποιαδήποτε ανδρική αξία ως έγκλημα κατά της κοινωνίας και αυτό ισχύει σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, επειδή δεν αφορά μόνο την εικόνα και την ιστορία της χώρας τους αλλά και τη θέση της στον κόσμο, ένας κόσμος που σίγουρα θα είναι πολυπολικός δεδομένης της ενέργειας της σχεδόν μηδενιστικής απελπισίας που εμψυχώνει την ολιγαρχία που σφετερίστηκε την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διατηρήσει μια ηγεμονία που είναι αδύνατο να διατηρηθεί όπως είναι χωρίς την πλήρη κατάρρευση των πολιτικών και οικονομικών δομών του κόσμου του χθες σε έμμεση συσχέτιση με την άνοδο των πόλων εξουσίας στην Ανατολή.

Η Starlink έχει κάνει περισσότερα από ολόκληρο το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ και της Δύσης, τα προϊόντα του οποίου χάνουν τη δυναμική τους για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και των οποίων οι επιδόσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση για μια ρωσο-ουκρανική ειρήνη από τον Έλον Μασκ, επικεφαλής της SpaceX και της Tesla, μέσω ψηφοφορίας στο Twitter, παίρνει μια πολύ ιδιαίτερη διάσταση και σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος σε υδατογράφημα. Το μέλλον δεν ανήκει σε κράτη αλλά σε άτομα αρκετά ισχυρά για να επηρεάσουν τη μοίρα μιας ανθρωπότητας που κοιμάται από τα μπλεγμένα και αόρατα νήματα μιάς δουλείας άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Η Starlink και η Ρωσία όχι μόνο άλλαξαν το Διαδίκτυο για πάντα αλλά άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Η πάλη θα είναι ακόμα πιο άγρια, σκληρή και μακριά.

L’individu plus fort que l’État : une lecture du choc Starlink en Ukraine - Strategika 51 Intelligence

Δεν υπάρχουν σχόλια: