Translate

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ria Novosti: Οι ΗΠΑ παίζουν το νεο-οθωμανικό χαρτί

Τίποτα, όπως λένε, δεν το προανήγγειλε – και εδώ είναι και πάλι: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια διαφωνούσα άποψη για τις σχέσεις με τη Δύση, αυτή τη φορά για το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι το πιο επαναστατικό μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Διατηρεί μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία και μάλιστα απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 το 2019 — ένα ανήκουστο θράσος για μια πειθαρχημένη Διατλαντική Συμμαχία. Και τώρα, το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ δεν υπάρχει ζήτηση για ειρήνη.
Η Δύση επιτρέπει πολλά στον Ερντογάν. Παραδόξως, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ουάσινγκτον επέβαλαν κυρώσεις για τα S-400 Ακόμη και η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η οποία παραλίγο να κοστίσει στον Ερντογάν την εξουσία και, ενδεχομένως, τη ζωή του, οικοδομούν ακόμη στενότερη συνεργασία με τον δύστροπο «σουλτάνο». Αν και πάλι, με τη δημοκρατία με την αμερικανική έννοια της λέξης, και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Άγκυρα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Ποιο είναι το μυστικό του προέδρου Ερντογάν; Πώς καταφέρνει να ασκεί επιθετική πολιτική σε όλα τα μέτωπα και τις κατευθύνσεις προς όφελος της ενίσχυσης της Τουρκίας, ο παντουρκισμός και η νεο-οθωμανική αυτοκρατορία — και να το κάνει με τρόπο που ακόμη και η Ουάσιγκτον πρέπει να συμφωνήσει;
Ο κατάλογος των επιτυχιών της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια είναι μακρύς. Αλλά από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. της Ρωσίας στην Ουκρανία , ο Ερντογάν πολλαπλασίασε μόνο τη δραστηριότητά του, αφαίρεσε τις αντιφάσεις με τις οποίες ήταν και ξεκίνησε νέους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης. Ας περάσουμε από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, με τα οποία ο Ερντογάν συνεργάζεται και ανταγωνίζεται με επιτυχία.
Τιμητική Φρουρά του Τουρκικού Στρατού, Άγκυρα, Τουρκία - RIA Novosti, 1920, 18.05.2022
Ο Ερντογάν εξαναγκίζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε δημόσια ταπείνωση
Στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν έχει κερδίσει παραχωρήσεις στο πιο οδυνηρό του ζήτημα – τους Κούρδους. Στην Άγκυρα, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές. Πρέπει να πω ότι οι Κούρδοι μαχητές για την ανεξαρτησία είναι ένας ιδιαίτερος λαός: όσες φορές τους έχει χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον για δικούς της σκοπούς στη Μέση Ανατολή, τόσες φορές τους εγκατέλλειψε, αλλά κάθε φορά πάντα πιστεύουν ξανά την Αμερική και πεθαίνουν εξαιτίας των ψευδαισθήσεων τους. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τραμπ τερμάτισε τη στήριξη προς τους Κούρδους ΣυρίαΗΝΩΜΈΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΊΕΣ Απέσυραν τα αγήματα τους από τις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και άφησαν το έδαφος υπό τον έλεγχο της Άγκυρας.
Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, στην πλειοδοσία για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η οποία καλωσόρισε ενεργά τους Κούρδους ως πολιτικούς πρόσφυγες και μάλιστα δέχθηκε κυρώσεις για την προμήθεια όπλων στην Τουρκία, ο Ερντογάν παρουσίασε ένα μανιφέστο δέκα ορών προς τους μελλοντικούς συμμάχους. συνθήκες. Το έγγραφο καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να αντιμετωπίζουν τους Κούρδους: να εκδώσουν "τρομοκράτες", να διακόψουν τις επαφές και να σταματήσουν να υποστηρίζουν "οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της ασφάλειας της Τουρκίας". Τονίζουμε ότι η ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη όχι τόσο για τον εαυτό τους, αλλά για την Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο κύριος κριτής στην περιοχή της Τουρκίας, την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει ανταγωνιστεί ιστορικά την Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσιγκτον παίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα πιο ενεργά σε περιόδους προβλημάτων με την Τουρκία και αναγκάζοντας ορκισμένους εχθρούς να συνεργαστούν όταν το απαιτούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö διοργανώνει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - RIA Novosti, 1920, 16.05.2022
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να πληρώσει ακριβά για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Τώρα, φαίνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί και να δώσει μια θέση στους Τούρκους στη στρατιωτική και ενεργειακή συμμαχία που χτίστηκε πρόσφατα χωρίς την Άγκυρα. Μιλάμε για μια εταιρική σχέση που επισημοποιήθηκε από τον αμερικανικό νόμο «Για την ασφάλεια και την ενεργειακή εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο» τον Δεκέμβριο του 2019 (νόμος περί εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019). Αυτή η συνεργασία έφερε τις ΗΠΑ μαζί με την Ελλάδα. το Ισραήλ και τη Κύπρος για την υλοποίηση δύο στόχων: της ενέργειας - της ανάπτυξης νέων πηγών φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και της Αίγυπτου και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) για την παράδοσή του στα νότια της Ευρώπης για να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο και στρατό για να ενισχύσει τις θέσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας περιφερειακής συμμαχίας και νέων προμηθειών όπλων. Στο κείμενο του νόμου, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως απειλή στην περιοχή 25 φορές. Ο αγωγός φυσικού αερίου, πολύ ακριβός και τεχνικά περίπλοκος, ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά τώρα που η Ευρώπη δεσμεύτηκε να απαλλαγεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει ανακτήσει τη σημασία του.
Σύμφωνα με φήμες, ένα άλλο αίτημα του Ερντογάν προς την Ουάσινγκτον είναι η άρση των κυρώσεων για τις συστοιχίες S-400 και για την προσφορά μαχητικών. F-16 της εταιρείας Λόκχεντ Μάρτιν. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης για υπάρχοντα αλλά ξεπερασμένα μοντέλα - μια αγορά έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συναλλαγή πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των Η.Π.Α., το οποίο είχε επιβάλλει κυρώσεις. Δεν υπήρχαν νέα για μήνες, αλλά στις 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο με επιχειρήματα υπέρ της Άγκυρας, καθώς οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία αποτελούν "σημαντικό παράγοντα αποτροπής της κακοήθους επιρροής στην περιοχή" και "θα εξυπηρετήσουν τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ". Επίσης στη λίστα αγορών της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη. F-35 της ίδιας Λόκχιντ Μάρτιν. Αυτός ο γιγαντιαίος αεροπορικός στόλος καλείται να καλύψει τη διαφορά και να ξεπεράσει κατά πολύ την Ελλάδα, η οποία έχει επωφεληθεί από τις κυρώσεις στις αγορές όπλων της Τουρκίας και τα μαχητικά αεροσκάφη που προμηθεύονται με επιτυχία, τα Ραφάλ της Γαλλίας, περιμένει ήδη και F-35 από τις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στον αέρα.
Στρατηγικό πλαίσιο". Μια σύντομη ανακοίνωση του νέου σχήματος απαριθμεί θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος: οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προώθηση κοινών περιφερειακών και παγκόσμιων συμφερόντων. Και με ξεχωριστή φράση, οι δύο χώρες «επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η επί μακρόν φίλη μας, η Βικτόρια Νούλαντ, έφορος της ριζοσπαστικοποίησης της Ουκρανίας, είναι υπεύθυνη για τον «Στρατηγικό Μηχανισμό». Είναι επίσης πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού υπό την ηγεσία του Υπουργού Blinken πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, στις 16-19 Μαΐου.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει σε συνέντευξη Τύπου μετά από έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ - RIA Novosti, 1920, 21.05.2022
Ο Ερντογάν κάλεσε τον όρο να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Τώρα εν συντομία για τις επιτυχίες της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ευρώπη. Οι τριβές με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνιμες. Σε ολόκληρη την ήπειρο – και ειδικά στη Γερμανία ο Ερντογάν κρατάει το σπαθί του Δαμοκλή με τη ροή προσφύγων από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Βρυξέλλες και Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθησαν να εξαγοράσουν την Άγκυρα και η διατήρηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος κοστίζει στις Βρυξέλλες αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Τουρκία δεν έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη το 1987, για αρκετές δεκαετίες οι Βρυξέλλες ηγούνταν της Άγκυρας από τη μύτη μέχρι που ο ίδιος ο Ερντογάν γύρισε και πήρε τον αυτοκρατορικό του δρόμο. Τα υδάτινα σύνορα των Ευρωπαίων γειτόνων, της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Ερντογάν δεν το πρόσεξε και το 2019 δράπανο φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Γαλλία παραδοσιακά υπερασπίζεται την Ελλάδα, και Ιταλία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, παραλίγο να συγκρουστεί άμεσα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Θυμηθείτε το φωτεινό λόγια Ο Πρόεδρος Μακρόν τον Ιούνιο του 2020 για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ; Αφορούσαν το συντονισμό στο πλαίσιο της συμμαχίας την εποχή του στρατιωτικού επεισχίου με την Τουρκία, όταν τρία από τα πολεμικά πλοία της στόχευαν σε γαλλική φρεγάτα η οποία αποφάσισε να δοκιμάσει άλλο τουρκικό σκάφος στα ανοικτά των ακτών. Λιβύη για λαθρεμπόριο όπλων.
Περισσότερα από τα τελευταία νέα για άλλους τομείς. Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν υποστηρίζεται πρελούδιο Κοσσυφοπέδιο στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να ειπωθεί ότι Βαλκάνια έχουν ήδη γίνει η πατρίδα της Τουρκίας. Εκατοντάδες Τούρκοι ιμάμηδες κηρύττουν στο Μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία, καθώς και οι ενεργές προμήθειες όπλων έκαναν τον Ερντογάν «πατέρα» αυτών των λαών.
Πανό με το λογότυπο του ΝΑΤΟ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες - RIA Novosti, 1920, 21.05.2022
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονόμασαν το "μυστικό όπλο" της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ
Στα μέσα Μαρτίου, ο Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ισραήλ: δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρζογκ για πρώτη φορά από το 2007 και χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιστορική». Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα απλοποιήσει τις αποφάσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπου το ισραηλινό λόμπι έχει ισχυρή επιρροή, και θα αποτελέσει τη βάση για την ένταξη της Τουρκίας στη στρατιωτική και ενεργειακή εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα μέρη συζήτησαν την εξαγωγή Ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Στα τέλη Απριλίου, ο Ερντογάν συμφιλιώθηκε με έναν άλλο δύσκολο γείτονα, Σαουδική Αραβία, ειδικά με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αντίπαλοι για ηγεσία στην περιοχή αγκάλιασε και εγκαινίασε μια νέα εποχή στις σχέσεις.
Αεροδρόμιο της Καμπούλ, παρεμπιπτόντως, ο τουρκικός στρατός είναι αυτός που τα καταφέρνει μετά την αποτυχημένη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και την τελευταία δεκαετία, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει καταστήσει θέμα τιμής την ενίσχυση του εθνικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος να εξαρτάται λιγότερο από τη βούληση της Δύσης. Τώρα τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετέχουν (και βοηθούν στη νίκη, όπως στην περίπτωση Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Αλλά με Κίνα Ο Ερντογάν έχει προβλήματα. Ο Τούρκος ηγέτης, ως μουσουλμάνος και Τούρκος, υποστηρίζει εδώ και καιρό τα δικαιώματα του λαού των Ουιγούρων — και το ζήτημα των Ουιγούρων για την Κίνα είναι τόσο οξύ όσο και το ζήτημα των Κούρδων για την Τουρκία. Το 2019, η Άγκυρα κατηγόρησε Πεκίνο στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ουιγούρους. Και πίσω στο 1995, ο Ερντογάν, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολη, είπε: «Το Ανατολικό Τουρκεστάν είναι η πατρίδα των Τούρκων, το λίκνο της τουρκικής ιστορίας, πολιτισμού και πολιτισμού». Αυτό που είναι το Ανατολικό Τουρκεστάν για τον παντουρκικό Ερντογάν, η Αυτόνομη Περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων είναι για την Κίνα. Αλλά την ίδια στιγμή, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνδυάσει τη στρατηγική του "Μεσαίου Διαδρόμου" με την κινεζική πρωτοβουλία "Η Ζώνη και ο Δρόμος".
Σημαία της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη - RIA Novosti, 1920, 19.05.2022
Στην Ουκρανία, είπαν τι επιδιώκει η Τουρκία, εμποδίζοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ
Τέλος, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς: πώς και προς ποιανού την εύνοια αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας; Η Ρωσία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη διάσωση του προέδρου Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ναι, αποφάσισε, προς το συμφέρον της ασφάλειας της χώρας του, να αγοράσει συγκροτήματα S-400 και υπέφερε πολύ για αυτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Ερντογάν εγκαινίασε αγωγό φυσικού αερίου»Τουρκικό Ρεύμα", το οποίο φέρνει ρωσικό αέριο στη νότια Ευρώπη. Ναι, αρνείται συστηματικά να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία καταβάλλει προσπάθειες για την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Η ανεξαρτησία του Ερντογάν σε πολλά ζητήματα αποτελεί παράδειγμα για άλλους. Η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από τον ρωσοτουρκισμό τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, όλες αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται πρωτίστως από τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας. Και σε πολλά δύσκολα ζητήματα, ο Ερντογάν βρέθηκε στην άλλη πλευρά του μετώπου. Στη Συρία, η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η Ρωσία υπερασπίζεται την κρατική ακεραιότητα στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης. Στη Λιβύη, Τούρκοι πληρεξούσιοί πολέμησαν στην αντίθετη πλευρά της Ρωσίας. Η ενεργός στήριξη της Άγκυρας Αζερμπαϊτζάν σε διαφωνία με Αρμενία Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνέβαλε στη μετάβαση τον Σεπτέμβριο του 2020 στον πόλεμο και τις απώλειες. Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ουκρανία έχουν εμβαθύνει στην κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Πρέπει να ειπωθεί ότι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εμπλακεί σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση όπου η Ρωσία βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Μέσα Καζαχστάν και Κεντρική Ασία Ο Ερντογάν προωθεί ενεργά την τουρκική ενοποίηση, ανταγωνιζόμενος όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Στοχεύοντας στο σύγχρονο πιο ιερό – κριμαία – Ερντογάν υποστηρίζει προβοκάτορες μεταξύ των Τατάρων της Κριμαίας, όπως ο ηγέτης των Mejlis του Ταταρικού Λαού της Κριμαίας, που απαγορεύτηκε στη Ρωσία* Μουσταφά Ντζεμίλεφ. Ο Ερντογάν δεν συμπαθεί υπερβολικά τους πρόσφυγες, αλλά 20.000 Ουκρανοί τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δεκτοί πολύ συχνά.
Λογότυπο ΝΑΤΟ - RIA Novosti, 1920, 20.05.2022
Στην Κίνα, ανακοίνωσε διάσπαση εντός του ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία ήταν πάντα πολύ επωφελής για την Άγκυρα. Η τουρκική κατασκευαστική επιχείρηση έχει κατακτήσει τέλεια τη Ρωσία, τα γεωργικά προϊόντα γεμίζουν ρωσικά σούπερ μάρκετ. Ο 28χρονος φόρεσε το χέρι του και στη μέση της αναχώρησής του από το γήπεδο.
Επιπλέον, η τρέχουσα ανακατανομή του κόσμου που προκλήθηκε από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία τον κύριο δικαιούχο στην ευρασιατική ήπειρο. Η Άγκυρα πιθανότατα να αποτελέσει τον κύριο κόμβο για πολλές ενέργειες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις - οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές. Η Τουρκία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αποτελέσει εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη - φυσικό αέριο από Μαύρη Θάλασσα και σε Ανατολική Μεσόγειος — και να είναι ο κύριος ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Οι Τουρκικές Αερογραμμές τους τελευταίους μήνες βιώνουν ίσως τη μεγαλύτερη άνθηση στην ιστορία, και το καλοκαίρι τα δύο τρίτα της συνολικής τουριστικής ροής θα μεταφερθούν από αυτές. Αγορά Ακινήτων μεγαλώνει σχετικά με την εισροή Ρώσων: τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 1152 συναλλαγές - διπλάσιες από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Ρώσοι εκατομμυριούχοι μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και αποστάζουν γιοτ σε φιλικά τουρκικά ύδατα, επενδύοντας ταυτόχρονα χρήματα σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
Η απροσδόκητη οικονομική ενίσχυση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να πάρει τώρα η τουρκική οικονομία, το κύριο αδύναμο σημείο της πολιτικής του Ερντογάν. Παράλληλα, εκτιμά σε μεγάλο βαθμό τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση και αντιμετωπίζει πολύ προσεκτικά τα τουρκικά κεφάλαια που λειτουργούν προς τη δυτική κατεύθυνση.
Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - RIA Novosti, 1920, 19.05.2022
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη Ρωσία
Έτσι, ο Πρόεδρος Ερντογάν, όπως κανείς στον κόσμο, καταφέρνει να ισορροπήσει δυναμικά προς το συμφέρον του με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που του συγχωρεί πολλές επιθέσεις και δεν φαίνεται να αντιτίθεται στις μεγάλης κλίμακας φιλοδοξίες του. Αλλά ίσως το γεγονός είναι ότι οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν ταιριάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Σε τελική ανάλυση, η αυτοκρατορική επέκταση της Τουρκίας στρέφεται εναντίον της Ευρώπης, την οποία η Ουάσιγκτον είναι πάντα στην ευχάριστη θέση να αποδυναμώσει, εναντίον της Κίνας, του κύριου αμερικανικού ανταγωνιστή.
Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα μετά τον αμερικανικό στρατό, η μόνη μεγάλη μουσουλμανική χώρα (η δεύτερη είναι η Αλβανία) και ο μόνος συμμετέχων του οποίου το έδαφος εκτείνεται ταυτόχρονα στην Ευρώπη και Ασία. Και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει τονίσει αδυσώπητα τον κρίσιμο ρόλο του στο ΝΑΤΟ. " συμμαχία έχει γίνει ένας εξαιρετικός μηχανισμός για να αποκομίζει οφέλη και πλεονεκτήματα, όπως, για παράδειγμα, τώρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Όσο για την Τουρκία και τη Ρωσία, η γενική ιστορία έχει 12 πολέμους, κατά μέσο όρο, ένας ρωσοτουρκικός πόλεμος διαχωρίστηκε από τον άλλο μόνο κατά 25 χρόνια. Από την πλευρά των ΗΠΑ, αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία, και αφήστε την να επιταχυνθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες από τη νεο-οθωμανική και παντουρκική φιλοδοξία του Ερντογάν να κυριαρχήσει στην περιοχή: το αυτοκρατορικό του σχέδιο παίζει να "περιορίσει" και να "απορρίψει" τη Ρωσία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και, ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ. Εάν πρέπει να έχετε έναν πληρεξούσιο στο Ευρασία, τότε ας γίνει Ερντογάν. Και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλα όσα έχει πάρει, τότε αποσταθεροποίηση, το χάος είναι επίσης μια επιλογή.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει καλά τους αμερικανικούς υπολογισμούς και εκμεταλλεύεται κάθε περίπτωση για να ωθήσει τους ορίζοντες του τι είναι δυνατό. Και είναι χρήσιμο για τη Ρωσία να κρατήσει έναν τέτοιο εταίρο πιο κοντά από έναν φίλο, όπως δίδαξε ο μεγάλος Κινέζος στρατηγός Sun Tzu.
* Μια εξτρεμιστική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία.
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Πεντάγωνο - RIA Novosti, 1920, 19.05.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: