Translate

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πόλεμος στο Ιράκ: μια μεγάλη «οπισθοδρόμηση» για τις γυναίκες

Πόλεμος στο Ιράκ: μια μεγάλη «οπισθοδρόμηση» για τις γυναίκες
Le Monde
Τρεις δεκαετίες συγκρούσεων δημιούργησαν περίπου 1,5 εκατομμύρια χήρες στο Ιράκ.
Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), οι Ιρακινές γυναίκες απολάμβαναν πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 την καλύτερη προστασία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
 
Στην εξουσία από το 1968, το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, είχε εφαρμόσει ένα νομικό πλαίσιο για την ισότητα, την υποχρεωτική εκπαίδευση των κοριτσιών, το καθεστώς των εργαζομένων γυναικών η την προστασία τους σε περίπτωση διαζυγίου.

Ο πόλεμος του 1991 και τα χρόνια του εμπάργκο άρχισαν να περιορίσουν αυτό το κεκτημένο και η κατάσταση των γυναικών επιδεινώθηκε μετά το 2003 λόγω της ισχυρής επιρροής που έλαβαν οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές στην πολιτική και στα κοινωνικά θέματα, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

«Η οπισθοδρόμηση  ήταν πολύ μεγάλη», δήλωσε η Νάντα Ιμπραήμ, μέλος του Κοινοβουλίου. Οι Ιρακινές πλήρωσαν βαρύ τίμημα, όπως στην εκπαίδευση, λόγω των συγκρούσεων, της επικράτησης των όπλων, της ανόδου των ισλαμιστών παραστρατιωτικών ομάδων και φυλών, δήλωσε. 
Επιπλέον από αυτά, προστέθηκε η απώλεια των ανδρών τους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν ή στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες, που τις ανάγκασαν να αναλάβουν μόνες τις  το ρόλο του επικεφαλής της οικογένειας. 
Οι Αμερικανοί δεν είχαν κακές προθέσεις σε σχέση με τις γυναίκες, αναγνωρίζει η Νάντα Ιμπραήμ. Αλλά «ήταν εισβολείς» και οι πρωτοβουλίες τους απορριφτήκαν από το λαό για αυτό το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: