Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Στρατηγός Χέρζι Χαλέβι συναντήθηκε με ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπέγραψε μαζί τους, τους ενημέρωσε ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο το βράδυ της Σάββατο 22 Ιουνίου.

Η αποκάλυψη αυτής της μυστικής συνάντησης διαδόθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο. Διάφορες επίσημες πηγές το έχουν επιβεβαιώσει. Παρεμπιπτόντως, μάθαμε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ. Αυτή η πληροφορία επιτρέπει να κατανοήσουμε γιατί η Σαουδική Αραβία συμμετείχε, παράλληλα με τη δυτική συμμαχία, στην προστασία του Ισραήλ κατά την ιρανική ανταπάντηση της 14ης Απριλίου.

Όλες τις ημέρες Παρασκευή 21 και Σάββατο 22, οι κρατικές διοικήσεις σε όλο τον κόσμο βούιζαν από αντιφατικές πληροφορίες και δηλώσεις. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιλυθεί με τη δύναμη των όπλων. «Οι άνθρωποι της περιοχής και του κόσμου δεν έχουν την πολυτέλεια να γίνει ο Λίβανος μια νέα Γάζα (…) Και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής, πολλές ζωές έχουν ήδη χαθεί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και καταστράφηκαν σπίτια και κτίρια (…) Μη εκραγμένα πυρομαχικά (…) αποτελούν πρόσθετη απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ και του Λιβάνου, καθώς και για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και το ανθρωπιστικό προσωπικό (…) «Είναι καιρός τα μέρη να εμπλακούν με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο μέσω των διπλωματικών και πολιτικών δρόμων που τους προσφέρονται», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όμως το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και η Χεζμπολάχ, αρνούμενη να εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευόταν την οριοθέτηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου όσο συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, απάντησε στον Γκουτέρες: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να συνεχίσει να επιτίθεται στο έδαφός του και στους πολίτες του και σύντομα θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις». Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί άνευ όρων στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο του ενάντια στον άξονα του κακού που ηγείται το Ιράν και το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Ο δικός μας πόλεμος είναι και ο δικός σας πόλεμος και η απειλή του Νασράλα κατά της Κύπρου είναι μόνο η αρχή». [1]. Ανακοίνωσε ότι «θα λάβει σύντομα τις απαραίτητες αποφάσεις» για αυτό το θέμα.

Σε αυτό το διάστημα, τα δύο στρατόπεδα αύξησαν τις αψιμαχίες.
Έτσι, το Ισραήλ εκτόξευσε οβίδες κατά του Yaroun (caza του Bint Jbeil) και της Naqoura (Τύρος). Έπληξε επίσης μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των τοποθεσιών Taybé και Deir Seriane (Marjeyoun) χρησιμοποιώντας όπλα λευκού φωσφόρου, προκαλώντας πυρκαγιά στην περιοχή. Το βράδυ, δύο διαδοχικές επιθέσεις έπληξαν την πόλη Khiam, στο ίδιο caza. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επίθεση στη γειτονιά Καντούλι του Meiss el-Jabal.
Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στόχευσε τη θαλάσσια στρατιωτική τοποθεσία Ras Naqoura (που αντιστοιχεί στην ισραηλινή τοποθεσία Rosh Hanikra, απέναντι από την Naqoura) «χρησιμοποιώντας μερικά ντρονς αυτοκτονίας, ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στην Deir Kifa (caza of Tyre)» την Πέμπτη, που σκότωσε έναν μαχητή της Χεζμπολάχ. Ισχυρίστηκε «ότι κατέστρεψε μέρος του χώρου και προκάλεσε μερικούς τραυματισμούς». Επίσης εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση με ντρονς αυτοκτονίας σε «βάση του ισραηλινού πυροβολικού» στη Ζαούρα, στο βόρειο Ισραήλ, και πραγματοποίησε επιθέσεις στις ισραηλινές τοποθεσίες Rouaissat el-Qarn και Zebdine, που βρίσκονται στα επίμαχα αγροκτήματα της Σεμπάα, καθώς και στη Σαμμάκα, στο επίπεδο των λόφων του Κφαρχούμπα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμβουλεύουν τους υπηκόους τους από τις 29 Ιανουαρίου να μην ταξιδεύουν πλέον στον Λίβανο λόγω του φόβου των απαγωγών [2], παρέμειναν σιωπηλές, ενώ η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter: «Οποιαδήποτε απόφαση απερισκεψίας του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής για να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο, συνέπεια του οποίου θα ήταν η καταστροφή της υποδομής του Λιβάνου καθώς και των εδαφών που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί το 1948. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει έναν μεγάλο χαμένο, δηλαδή το Σιωνιστικό καθεστώς. Το Λιβανέζικο Κίνημα Αντίστασης, η Χεζμπολάχ, έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον Λίβανο – ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοεξόντωση αυτού του παράνομου καθεστώτος» [3].

Πράγματι, η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων έχει αλλάξει σημαντικά μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 [4]. Εκείνη την εποχή, η Χεζμπολάχ ήταν σχετικά άπειρη. Σήμερα, αντίθετα, έχει βιώσει 12 χρόνια πολέμου στη Συρία εναντίον τζιχαντιστών που οπλίζονται από το ΝΑΤΟ και προστατεύονται από την Ισραηλινή Αεροπορία [5]. Σήμερα φέρεται να έχει 2.500 Ειδικές Δυνάμεις (Radwan), 20.000 άρτια εκπαιδευμένους άνδρες, 30.000 έφεδρους και 50.000 λιγότερο έμπειρους μαχητές. Διέθετε τότε πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Σήμερα, κατέχει 120.000 βλήματα όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων 150.000 κατευθυνόμενων πυραύλων, μερικές χιλιάδες Zelzal («σεισμός»), με βεληνεκές άνω των 120 χιλιομέτρων, και μερικές εκατοντάδες κατευθυνόμενα βλήματα Fateh-110 («Liberation-110») [6], με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και ακόμη δεκάδες χιλιάδες πυραύλους μικρού βεληνεκούς όπως τους Fajr-1, ιρανικής κατασκευής, και τους Type-107, κινεζικής κατασκευής. Αυτό το γιγάντιο οπλοστάσιο θα πρέπει να του επιτρέψει να πλημυρίσει τον Σιδηρούν Θόλο και επομένως να στερήσει το Ισραήλ από την αντιαεροπορική του άμυνα [7]. Εάν δεν καταφέρει να τον κορεστεί, η Χεζμπολάχ έχει ήδη δείξει από τον Δεκέμβριο του 2023 ότι θα μπορούσε να καταστρέψει στοιχεία του Σιδηρού Θόλου, καθιστώντας τον ανενεργό. Πάνω απ ’όλα, έχει πυραύλους εδάφους-αέρος Sayyad-2 ( Hunter-2 ) και ίσως ρωσικές συστοιχίες SA-22 Pantsir [8], με τους πρώτους, έβαλε τέλος, στις 20 Μαΐου, σε 76 χρόνια ισραηλινής αεροπορικής κυριαρχίας. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να καταρρίψει αεροπλάνα σε μεγάλο ύψος, είναι σαφές ότι μπορεί να καταρρίψει ελικόπτερα και αεροπλάνα σε χαμηλό ύψος. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ απέκτησε όλα τα είδη των ντρονς, συμπεριλαμβανομένων των al-Hodhod («Τσαλαπετεινός») που διείσδυσαν στη Χάιφα όπου κινηματογράφησαν τη ναυτική βάση και το εργοστάσιο όπλων RAPHAEL (Rafael Advanced Defense Systems Ltd), χωρίς να εντοπιστούν από τα ισραηλινά ραντάρ. Και δεν τέλειωσε: τώρα διαθέτει ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους AT-14 Kornet και ιρανικούς πυραύλους Toophan, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα όπως τα άρματα μάχης T-72 ρωσικής κατασκευής. Διαθέτει επίσης πυραύλους εδάφους-θάλασσας, όπως τα ρωσικά Yakhonts.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν αντιμετώπιζε μόνο το Ισραήλ, χωρίς επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χεζμπολάχ θα κατέστρεφε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν το Πεντάγωνο θα ερχόταν να σώσει τον ιστορικό του σύμμαχο.

Από αυτή την άποψη, η αντίθεση στην ισραηλινή κατοχή, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών Αμερικανών ψηφοφόρων, αποτελεί πρόκληση. Για να κερδίσει την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει το Ισραήλ. Ωστόσο, αυτή η εγκατάλειψη σημαίνει την εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους. Αντίθετα, η είσοδος σε πόλεμο της αρμάδας των Ηνωμένων Πολιτειών θα προκαλούσε και αυτή του Ιράν. Όμως γνωρίζουμε, από τις 14 Απριλίου, ότι η Τεχεράνη διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους, πιθανώς ρωσικής προέλευσης, τους οποίους η Δύση στο σύνολό της δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει [9].

Πώς μπόρεσαν η Ρωσία και ο Άξονας της Αντίστασης να επιτύχουν τέτοια πρόοδο στα όπλα και τη στρατιωτική επιστήμη; Ήδη, το 2012, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονταν ότι η Χεζμπολάχ είχε αυξήσει την ικανότητα βομβαρδισμού της κατά 400 (τετρακόσια). Τότε μιλούσαν μόνο για ποσότητα. Σήμερα, πρέπει επίσης να μιλάμε για την ποιότητα των όπλων [10]. Η ανατροπή έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Συρίας. Το περιγράψαμε εκτενώς, αλλά ο ατλαντικός Τύπος δυσφήμησε τις παρατηρήσεις μας. Πράγματι, ήταν απαραίτητο να πειστεί η δυτική κοινή γνώμη ότι η Συρία ήταν ένα αδύναμο κράτος και ότι ξυπόλητοι άνθρωποι επρόκειτο να ανατρέψουν τη Δημοκρατία. Σήμερα, όλοι οι στρατοί του ΝΑΤΟ είναι σε κακή κατάσταση, με εξαίρεση τη Γαλλία λόγω των πυρηνικών της ικανοτήτων και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για τις αποτρεπτικές τους ικανότητες, αλλά και για τα πριν από το 1991 συμβατικά τους όπλα. Για 23 χρόνια, το ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε έναν αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, σίγουρα ισχυρό, αλλά ανίκανο να διεξαγάγει έναν «πόλεμο υψηλής έντασης».

Σχεδιάζοντας να καταστρέψει τις πίστες των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων, η Χεζμπολάχ προέβλεψε τη μετακίνηση αεροπλάνων των IDF στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι, εάν η τελευταία επιτρέψει στα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη να κάνουν στάση στο έδαφός της, θα εμπλακεί στη σύγκρουση και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Από της έναρξης της Επιχείρησης «Σιδερένιο Σπαθί» (8 Οκτωβρίου 2023), ο Ισραηλινός Στρατός έχει σφαγιάσει μαζικά, ενώ η Χεζμπολάχ έχει φροντίσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Ενώ 37.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, μόνο περίπου δεκαπέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την Αντίσταση του Λιβάνου, σε σύγκριση με περισσότερους από 300 μαχητές της Χεζμπολάχ από το IDF. Αυτή η εκτίμηση δίνει την εντύπωση, με πρώτη ματιά, ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο, ενώ στην πραγματικότητα δείχνει ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αποκρούσει έναν πόλεμο που προβλέπει ότι θα είναι τρομερός.

Το 1944, η πτώση του Τρίτου Ράιχ ήταν βάναυση κάτω από τα χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού. Το 2014, θα μπορούσε να είναι εξίσου βάναυση για το ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων έχει επιτευχθεί. Δεν είναι πλέον αναστρέψιμη, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα. Από αυτή την άποψη, είναι εκπληκτικό να βλέπεις το ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται σαν να ήταν ακόμα ο κυρίαρχος του κόσμου. Αυτό το πείσμα θα κάνει την πτώση του ακόμη πιο οδυνηρή.

Η μόνη εναλλακτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα ήταν να ενθαρρύνουν στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τελ Αβίβ. Ήδη, χίλιοι ανώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν συγκεντρωθεί με αυτήν την προοπτική γύρω από το σύνθημα: «Όποιος νομίζει ότι υπάρχει ελιγμός στη Ράφα κάνει λάθος. Όποιος ξέρει ότι δεν υπάρχει και λέει ότι υπάρχει, λέει ψέματα!» [11]. Είναι έτοιμοι.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου είναι άγνωστη, αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτό το θέμα, ο Άντριου Π. Μίλερ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ισραηλινοπαλαιστινιακές υποθέσεις, παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει ότι είναι για έναν προσωπικό λόγο, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε στη στρατηγική Bear-Hug της αγκαλιάς της αρκούδας του προέδρου Τζο Μπάιντεν [12]. Είχε επιβάλει κυρώσεις κατά των Εβραίων σουπρεματιστών.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] שראל כ”ץ Israel KatzX, 22 juin 2024.

[2] «Lebanon Travel Advisory», US State Department, January 29, 2024.

[3] I.R.IRAN Mission to UN, NYX, 22 juin 2024.

[4] L’Effroyable imposture 2, Thierry Meyssan, Éditions Alphée.

[5] Sous nos yeux, Thierry Meyssan, Demi-Lune (2017). Αγγλική έκδοση : “Before Our Very Eyes, Fake Wars and Big Lies: From 9/11 to Donald Trump”, Thierry Meyssan, Progressive Press (2019).

[6« La Syrie aurait livré au Hezbollah des missiles Fateh 110 », Al-Manar (Liban) , Réseau Voltaire, 15 février 2010.

[7«US concerned Israel’s Iron Dome could be overwhelmed in war with Hezbollah, officials say», Natasha Bertrand Alex, Marquardt Kylie Atwood & Jennifer Hansler, CNN, June 20, 2024.

[8«US intel suggests Syria’s Assad agreed to send Russian missile system to Hezbollah with Wagner group help», Natasha Bertrand, Zachary Cohen & Katie Bo Lillis, CNN, November 2, 2023. «Russia’s Wagner Group Plans to Send Air Defenses to Hezbollah, U.S. Says», Michael R. Gordon, Wall Street Journal, November 2, 2023.

[9« Les missiles hypersoniques iraniens instaurent la dissuasion par la terreur, selon Scott Ritter », par Alfredo Jalife-Rahme , Traduction Maria Poumier, La Jornada (Mexique) , Réseau Voltaire, 21 avril 2024. «Thierry Meyssan révèle le dessous des relations irano-israéliennes». Le Courrier des stratèges, Youtube. Signalons une erreur dans cette vidéo, l’auteur indique que la Syrie s’est opposée à la guerre occidentale en Iraq.

[10« Israël n’est plus qu’un tigre de papier », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 10 décembre 2012.

[12«State Dept. expert on Israeli-Palestinian affairs resigns amid Gaza crisis», John Hudson, The Washington Post, June 21, 2024.