Translate

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Εορτασμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ

 Εορτασμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ

Η παρακάτω δήλωση του προέδρου Χάρι Τρούμαν έγινε στα τέλη Ιουλίου του 1945, πριν από 77 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, την Αμερική και σε όλο τον κόσμο πρέπει να το διαβάσουν:

«Αυτό το όπλο πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ιαπωνίας από τώρα μέχρι τις 10 Αυγούστου. Είπα στον Υπουργό Πολέμου, κ. Στίμσον, να το χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε οι στρατιωτικοί στόχοι, οι στρατιώτες και οι ναύτες να είναι ο στόχος και όχι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ακόμα κι αν οι Japs είναι άγριοι, αδίστακτοι, άκαρδοι και φανατικοί, εμείς, ως ηγέτες του κόσμου για το κοινό καλό, δεν μπορούμε να ρίξουμε αυτή την τρομερή βόμβα στην παλιά ή τη νέα πρωτεύουσα. Εκείνος και εγώ συμφωνούμε. Ο στόχος θα είναι καθαρά στρατιωτικός και θα εκδώσουμε μια προειδοποιητική δήλωση ζητώντας από τους Japs να παραδοθούν και να σώσουν ζωές. (Χάρι Τρούμαν, 25 Ιουλίου 1945, η υπογράμμιση δική μου)

 

Σημειώστε τη ρητορική «είμαστε ο ηγέτης του κόσμου για το κοινό καλό». Οι «Τζάπς είναι άγριοι, αδίστακτοι, αδίστακτοι και φανατικοί»

Αυτό δεν έχει αλλάξει. Αυτή είναι η συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προσεκτικά σχεδιασμένα από το Υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ, παρουσιάζονται για «το κοινό καλό».

Χάρι Σ Τρούμαν:

«Ο κόσμος θα σημειώσει ότι η πρώτη ατομική βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα, μια στρατιωτική βάση»,

εκπομπή στο ραδιόφωνο – 1945

9 Αυγούστου 1945, μετάδοση από το Ραδιόφωνο της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

77 χρόνια αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης μίλησαν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να είναι ψευδή. χθες και σήμερα.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι συνεχίζει να παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική επιχείρηση των ΗΠΑ, ως ένας τρόπος για να τερματιστεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και να σωθούν ζωές.

Και σήμερα, σε χορωδία, όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα, τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Ρωσία.

Τα «λάθη» των Ηνωμένων Πολιτειών απλά δεν αναφέρονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός «ακολουθούν τον ίδιο δρόμο»:

Η ανθρωπότητα παίζει με ένα «γεμάτο όπλο» καθώς οι κρίσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στην 77η επέτειο της πρώτης επίθεσης με ατομική βόμβα.

(...)

Σε ετήσια εκδήλωση μνήμης το Σάββατο για τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας, ο Γκουτέρες προειδοποίησε τον κόσμο για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κρίσεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κορεατική Χερσόνησο, ενώ περιέγραψε τις τρομερές φρικαλεότητες που βίωσε η ιαπωνική πόλη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την πόλη σε μια στιγμή. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες αποτεφρώθηκαν σε μια κόλαση πυρκαγιάς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε: τι μάθαμε από το ατομικό μανιτάρι που σχηματίστηκε πάνω από αυτή την πόλη;» λέει ο Γκουτέρες.

Καμία αναφορά στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Τζο Μπάιντεν ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καμία αναφορά στην επιθεώρηση πυρηνικής στάσης της Ουάσιγκτον το 2001, η οποία περιγράφει τακτικά πυρηνικά όπλα (με εκρηκτική ικανότητα 6 φορές μια βόμβα της Χιροσίμα) που περιγράφονται ως «αβλαβή για τους αμάχους».

Φταίει η Ρωσία

Οι φόβοι για έναν τρίτο ατομικό βομβαρδισμό έχουν αυξηθεί εν μέσω απειλών πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

...

Ο Ρώσος πρέσβης δεν προσκλήθηκε στην τελετή, αλλά ταξίδεψε στη Χιροσίμα την Πέμπτη για να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει λεπτές καλυμμένες απειλές, υπονοώντας ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Προφανώς, ο δήμαρχος της Χιροσίμα επιλέχθηκε επίσης από την Ουάσιγκτον. Χωρίς ιστορία, χωρίς αναμνήσεις, χωρίς αμερικανικά εγκλήματα πολέμου. Οι κατηγορίες στρέφονται κατά της Ρωσίας:

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, στη δήλωσή του για την ειρήνη το Σάββατο, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «χρησιμοποιεί τον ίδιο του τον λαό ως μέσο πολέμου και σκοτώνει αθώους πολίτες σε άλλη χώρα».

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας βοηθά στην ενίσχυση της υποστήριξης του πυρηνικού δόγματος, δήλωσε ο Ματσούι, ο οποίος προέτρεψε τον κόσμο να μην επαναλάβει τα λάθη που κατέστρεψαν την πόλη του πριν από 77 χρόνια.

Τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, η Ουάσινγκτον έριξε μια δεύτερη ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη-λιμάνι Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περίπου 74.000 ανθρώπους και τερματίζοντας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

(...)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση.

Το Σάββατο, ήταν η πρώτη φορά που ο Γκουτέρες παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στο μνημείο της Χιροσίμα ως επικεφαλής του ΟΗΕ. (Επισημαίνει το Αλ Τζαζίρα)

(...)

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στο μνημείο.

«Πρέπει να υψώσω τη φωνή μου για να καλέσω τους λαούς του κόσμου να μην επαναλάβουν ποτέ την τραγωδία της χρήσης πυρηνικών όπλων» (Al Jazeera *η υπογράμμιση δική μου).

Ενώ η παραπάνω έκθεση κατηγορεί έμμεσα τη Ρωσία με διάφορους υπαινιγμούς, ξεχνά να αναφέρει ότι μόλις δύο εβδομάδες μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Σεπτεμβρίου 1945, το Υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ εξέδωσε ένα σχέδιο TOP SECRET που αποτελείται από μια συντονισμένη πυρηνική επίθεση με στόχο 66 μεγάλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης.

Το «σχέδιο τρίτου παγκοσμίου πολέμου» για την πραγματοποίηση πυρηνικής επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης (15 Σεπτεμβρίου 1945)

Το υπουργείο Πολέμου είχε εκτιμήσει ότι θα χρειάζονταν συνολικά 204 ατομικές βόμβες για να «σβήσουν τη Σοβιετική Ένωση από τον χάρτη».

Διαβάστε το υπόμνημα του στρατηγού Lauris Norstad (παρακάτω) «σχετικά με τον αριθμό των ατομικών βομβών που πρέπει να είναι διαθέσιμες για να διασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλεια». Αυτό ήταν πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι!

Ήταν ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μια πρόβα για μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση στη Σοβιετική Ένωση;

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μιλούν από μόνα τους.

Η αναφορά στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στα παρακάτω έγγραφα αναφέρεται στις «ζώνες ολικής καταστροφής» ως μέσο αξιολόγησης των ατομικών βομβών που απαιτούνται στο σχέδιο βομβαρδισμού 66 πόλεων στη Σοβιετική Ένωση.

«Δεν είναι απαραίτητο να επιτύχουμε την ολοκληρωτική καταστροφή μιας πόλης για να καταστρέψουμε την αποτελεσματικότητά της. Η Χιροσίμα δεν υπάρχει πλέον ως πόλη, παρόλο που η περιοχή ολικής καταστροφής είναι σημαντικά μικρότερη από τη συνολική έκταση». (Υπόμνημα της 26ης Σεπτεμβρίου 1945)

Βασικά έγγραφα δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1945. Αυτό το σχέδιο Μανχάταν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης διατυπώθηκε σε προηγούμενο στάδιο, στο αποκορύφωμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Μισέλ Τσοσουντόφσκι

Πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά:

Τιμώντας τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ

Μετάφραση: Mondialisation.ca

Δείτε επίσης:

«Σβήστε τη Σοβιετική Ένωση από τον χάρτη» ρίχνοντας 204 ατομικές βόμβες στις μεγάλες πόλεις της. Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν πυρηνική επίθεση στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι εκείνη την εποχή.

Του καθηγητή Μισέλ Τσοσουντόφσκι, 27 Φεβρουαρίου 2022

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ο Michel Chossudovsky είναι βραβευμένος συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRM), Μόντρεαλ, Αρχισυντάκτης της Global Research.

Έχει πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου στη Λατινική Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και τον Ειρηνικό και έχει γράψει εκτενώς για τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών με έμφαση στη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα. Έχει επίσης πραγματοποιήσει έρευνα στα οικονομικά της υγείας (Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPA), UNFPA, CIDA, ΠΟΥ, Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, Διεθνές Περιοδικό Υπηρεσιών Υγείας John Hopkins (19791983)

Είναι συγγραφέας δώδεκα βιβλίων, μεταξύ των οποίων Η Παγκοσμιοποίηση της Φτώχειας και Η Νέα Παγκόσμια Τάξη (2003) – Η Παγκοσμιοποίηση της Φτώχειας, Ο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» της Αμερικής (2005) – Πόλεμος και Παγκοσμιοποίηση, Η Παγκοσμιοποίηση του Πολέμου, Ο Μακρύς Πόλεμος της Αμερικής κατά της Ανθρωπότητας (2015).

Είναι συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Το 2014, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Δημοκρατίας της Σερβίας για τα γραπτά του πάνω στον επιθετικό πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του crgeditor@yahoo.com

Βλέπε στα αγγλικά: Μισέλ Τσοσουντόφσκι, Βιογραφικό Σημείωμα

Άρθρα του Μισέλ Τσοσουντόφσκι σχετικά με την παγκόσμια έρευνα

Άρθρα στα γαλλικά από τον Μισέλ Τσοσουντόφσκι στις Mondialisation.ca

Commémoration d’Hiroshima et Nagasaki. Blâmer la Russie pour les crimes de guerre des États-Unis | Mondialisation - Centre de Recherche sur la Mondialisation

Δεν υπάρχουν σχόλια: