Translate

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού

Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού
Γράμμα από τον Φιντέλ Κάστρο
Η αναζήτηση της πολιτικής αλήθειας αποτελεί πάντα δύσκολο έργο, ακόμα και σε μια εποχή όπου η επιστήμη μας προσφέρει πολλές γνώσεις, μία από τις σημαντικότερες είναι να αποκρυπτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε την μυθική δύναμη της ενέργειας που περιέχεται στην ύλη.

Ο εφευρέτης αυτής της ενέργειας και της πιθανής χρήσης της ήταν κάποιος ειρηνικός και καλός άνθρωπος ο οποίος, παρά την απόρριψή της βίας και του πολέμου, ζήτησε όμως από τους επιστήμονες της χώρας του να την αναπτύξει: ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, γνωστός για τις αντιφασιστικές θέσεις του, προήδρευε τότε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια μιας κρίσης την οποία κατάφερε να σώσει από την καταστροφή με σκληρά μέτρα, από τα οποία κέρδισε το μίσος της άκρας δεξιάς της τάξης του. Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν στον κόσμο την πιο βάρβαρη και την πιο επικίνδυνη τυραννία που γνώρισε ποτέ το εύθραυστο είδος μας.

Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ, τους συνεργούς της, μιλούν για τα αδικήματα της. Οι σημαντικότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι συνεχώς το θέατρο πραγματικών οδομαχιών μεταξύ διαδηλωτών και καλά προπονημένων και θρεμμένων αστυνομικών, με τεθωρακισμένα οχήματα και σκάφανδρα, που κλοτσάνε, επιτίθενται με βία και αέρια σε γυναίκες και άνδρες, στρίβοντας τα χέρια και τους λαιμούς νέων και ηλικιωμένων, εκτελώντας ενώπιο του κόσμου δειλές πράξεις κατά των δικαιωμάτων και της ζωής των πολιτών των χωρών τους. 

Μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτή η βαρβαρότητα;

Για να μην επεκταθώ, καθώς αυτές οι τραγωδίες θα εμφανίζονται  όλο και περισσότερο στην τηλεόραση και γενικότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα γίνουν καθημερινό ψωμί, ακριβώς αυτό που αρνούνται στους πιο φτωχούς, θα παραθέσω το τηλεγράφημα που εκδόθηκε σήμερα από ένα μεγάλο δυτικό πρακτορείο ειδήσεων:

«Μεγάλο μέρος της ακτής του Ειρηνικού στην Ιαπωνία θα μπορούσε να βρεθεί κατακλυσμένο από ένα τεράστιο κύμα πάνω από τριάντα τέσσερα μέτρα ύψος, στη περίπτωση ισχυρού σεισμού, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς μιας κυβερνητικής ομάδας.

«Οποιοδήποτε τσουνάμι θα προκληθεί από σεισμό μεγέθους 9 στη λεκάνη του Nankai, που εκτείνεται από το κύριο ιαπωνικό νησί Honshu μέχρι το νότιο νησί Kyushu, θα μπορούσε να φθάσει τριάντα τέσσερα μέτρα ύψος, σύμφωνα με αυτή την επιτροπή.

«Προηγούμενοι υπολογισμοί του 2003 είχαν εκτιμήσει το μέγιστο ύψος αυτού του κύματος σε λιγότερο από είκοσι μέτρα.

«Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα σχεδιάστηκε για να αντέχει τσουνάμι έξι μέτρων ύψος, λιγότερο από το μισό ύψος του κύματος που το έπληξε στις 11 Μαρτίου 2011».

Αλλά γιατί ανησυχούμε; Μια άλλη είδηση που εκδόθηκε πριν από δύο ημέρες, στις 30 Μαρτίου, από ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης γενικά καλά ενημερωμένο, μπορεί να μας καθησυχάσει. Εδώ είναι μια σύντομη περίληψη:
«Αν ήσασταν ποδοσφαιριστής, Άραβας σεΐχης ή στέλεχος μιας μεγάλης πολυεθνικής, τι είδος τεχνολογίας θα ονειρευόσασταν;

«Γνωστές μπουτίκ πολυτελείας του Λονδίνου εγκαινίασαν πρόσφατα ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στους λάτρεις της τεχνολογίας με γεμάτα πορτοφόλια.

«Τηλεοράσεις ενός εκατομμύριου δολαρίων, βιντεοκάμερες της Ferrari και ατομικά υποβρύχια, αυτές είναι μερικές συσκευές που σχεδιαστήκαν για την απόλαυση του εκατομμυριούχου.

«Η τηλεόραση του ενός εκατομμύριου δολαρίων είναι το πετράδι του στέμματος.

«Η Apple δεσμεύεται να παραδώσει τα νέα προϊόντα της την ημέρα της κυκλοφορίας τους στην αγορά.

«Ας υποθέσουμε ότι βγήκατε έξω από το πλούσιο σπίτι σας και ότι αισθάνεστε πλήξη από το περπάτημα στη θαλαμηγό σας, από τη λιμουζίνα σας, από το ελικόπτερο σας ή το τζετ σας, θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να αγοράσετε ένα μονοθέσιο η διθέσιο υποβρύχιο,

«Αυτό το κατάστημα σας προσφέρει επίσης κινητά τηλέφωνα από ανοξείδωτο χάλυβα, με επεξεργαστή μικροκυμάτων 1,2 GHz και 8 GB μνήμης και τεχνολογίας FNC, τα οποία θα σας επιτρέψουν να κάνετε όλες τις πληρωμές σας».

Αλήθεια, αγαπητοί συμπατριώτες, δεν είναι υπέροχος ο καπιταλισμός; 
Μήπως είμαστε ένοχοι που δεν μπορούμε να προσφέρουμε ένα ιδιωτικό υποβρύχιο σταθμευμένο στην παραλία σε κάθε πολίτη;

Είναι αυτό το κατάστημα, και όχι εγώ, το οποίο βάζει στο ίδιο τσουβάλι, Άραβες σεΐχηδες, στελέχη μεγάλων πολυεθνικών και ποδοσφαιριστές. 
Οι τελευταίοι, τουλάχιστον  -είναι ανάγκη να το διευκρινίσω;-  ψυχαγωγούν εκατομμύρια ανθρώπους και δεν είναι εχθροί της Κούβας.


Φιντέλ Κάστρο Ρουζ


Πηγή


Άλλο γράμμα του Φιντέλ Κάστρο: Ο καλύτερος Αμερικανός Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: