Translate

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Alfredo Jalife-Rahme: Θα εκτοξεύσει ο Νετανιάχου τακτικές πυρηνικές βόμβες (sic) εναντίον της Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ;

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Θα εκτοξεύσει ο Νετανιάχου τακτικές πυρηνικές βόμβες (sic) εναντίον της Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ;

Τον Μάιο 2015, η Κοινή Αραβική Δύναμη υπό ισραηλινή διοίκηση, χρησιμοποιεί μια τακτική ατομική βόμβα στην Υεμένη. Μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να διεισδύσουν ένα υπόγειο καταφύγιο.

Η απειλή ισραηλινής επίθεσης κατά του Λιβάνου αυξάνεται καθημερινά. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πολύ μεγαλύτερα συμβατικά μέσα από αυτά του Ισραήλ . Εξ ου και η υπόθεση ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικές ατομικές βόμβες, όπως αυτές που έχουν ήδη δοκιμαστεί κατά τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης . Πολλές ισραηλινές και αμερικανικές προσωπικότητες το έχουν αναφέρει. Επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε το Ισραήλ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του Λιβάνου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το κατέστησαν δυνατό. Οι δυτικοί που βρίσκονται εκεί καλούνται από τις πρεσβείες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Amichay Eliyahu, υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρότεινε τη χρήση τακτικών ατομικών βομβών για να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αράβων της Παλαιστίνης. Τότε, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το διέψευσε και του επέβαλε κυρώσεις. Σημειώνεται όμως εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι πιο ακραίες δηλώσεις, ακόμη και αν διαψευστούν, δεν έγιναν τυχαία, αλλά για να προετοιμάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για το τι θα ακολουθούσε.

Τα σύνορα μεταξύ του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου είναι πυρακτωμένα, οι φήμες για επικείμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού για να κονιορτοποιήσει τους σιίτες αντάρτες της Χεζμπολάχ δεν έχουν διαψευσθεί και τα πολυμέσα κοντά στον Τζο Μπάιντεν δεν κρύβουν την άνευ όρων υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιχείρηση [1].

Στη συνέντευξη του δικαστή Napolitano με τον συνταξιούχο συνταγματάρχη Douglas MacGregor (DMG), 77 ετών, σύμβουλο του Πενταγώνου υπό την κυβέρνηση Τραμπ και σημερινός στρατιωτικός σχολιαστής, αναπτύχθηκε λεπτομερώς η σκοπιμότητα μιας ισραηλινής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ και, στο λεπτό 19:03, ο τελευταίος προέτρεψε απειλητικά «να μην αποκλείεται η πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα (sic) εναντίον της Χεζμπολάχ» [2].

Φαίνεται ότι μερικοί Ισραηλινοί πολιτικοί [3] et rabbins [4] και ραβίνοι [5] καθώς και ο επιθετικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham [6], ο οποίος πρότεινε το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα όπως στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι [7] για να ανακτήσει τη «αποτρεπτική δύναμή του» [8], θα δουν τις πυρηνικές τους επιθυμίες να εκπληρώνονται.

Ο DMG ενέκρινε τον απερίσκεπτο ισχυρισμό του Χαζάρου «διαμεσολαβητή» του Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν [9], 51 ετών, διπλής υπήκοος ΗΠΑ-Ισραήλ, γεννημένου στο Ισραήλ και έχοντας υπηρετήσει στον εβραϊκό στρατό, ο οποίος «προειδοποίησε τους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι εάν η Χεζμπολάχ δεν έπαυε στις σχεδόν καθημερινές του επιθέσεις στο βορρά, το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια περιορισμένη επίθεση (re-sic) με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» [10].

Ο DMG σημείωσε ότι η ισραηλινή εισβολή θα συμπίπτει με την άφιξη, από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου (mega-sic!), της ομάδας κρούσης που επιβιβάστηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν το Ισραήλ με τους δορυφόρους τους, τα αεροσκάφη τους, τους πυραύλους τους, τη ναυτική δύναμη τους και ολόκληρο το σύστημα επιτήρησης και αναγνώρισης τους με ανταλλαγή δεδομένων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα επωφεληθεί από παρόμοια υποστήριξη από το Ιράν και ότι σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα δεν θα εγκαταλείψουν τη σιιτική θεοκρατία.

Όλα αυτά είναι ήδη καλά γνωστά αφού υποθέσαμε, από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει ο Νετανιάχου είναι η καταστροφή του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες [11].

Ο DMG πιστεύει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι στην Ουκρανία: σύντομα θα οδηγήσει στο κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ -που θα προκαλούσε εκτίναξη της τιμής του βαρελιού πετρελαίου- και στην εσωτερική έκρηξη στην Αίγυπτο και την Τουρκία. των οποίων οι πληθυσμοί δεν ανέχονται τη γενοκτονία στη Γάζα.

Ο DMG επιβεβαίωσε ότι το Πακιστάν - το οποίο έχει 170 πυρηνικές βόμβες [12] - προσφέρθηκε να θέσει το οπλοστάσιό του στη διάθεση της Τουρκίας - δύο μεγάλες σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις - για να εξισορροπήσει την αποτροπή έναντι του Ισραήλ.

Επιπλέον, οι δυτικές δημοσιεύσεις υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό των μυστικών πυρηνικών βομβών του Ισραήλ και, ανάλογα με τις κλίσεις του καθενός, τον τοποθετούν μεταξύ 90 και 400 (mega-sic). Κατά τη γνώμη μου, ο αριθμός των 400 πυρηνικών βομβών είναι πιο ακριβής, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος Τζέιμς Κάρτερ είχε δηλώσει πριν από πολύ καιρό ότι το Ισραήλ κατείχε περισσότερες από 300 (sic) [13].

Από την πλευρά της, η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της αντιστασιακής ομάδας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και υποστήριξε ότι «το Ισραήλ θα ήταν ο μεγάλος χαμένος» [14].

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής θα πολεμούσε χωρίς κανόνες και όρια και απείλησε να στοχεύσει στρατιωτικά το ελληνικό τμήμα της Κύπρου εάν το Ισραήλ συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικούς σκοπούς [15].

Κάθε φορά που οι δύο Χάζαροι Antony Blinken (οκτώ επισκέψεις), υπουργός Εξωτερικών και ο Amos Hochstein (τέσσερις επισκέψεις) έρχονται να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τόσο τον πόλεμο στη Γάζα όσο και την κλιμάκωση των διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, χειροτερεύουν και οι δύο λεπτές καταστάσεις.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[2] «Col. Douglas Macgregor : IDF vs. Netanyahu», Judge Napolitano - Judging Freedom, YouTube, June 22, 2024.

[8] «Deterrence - Political and military strategy», Britannica, April 29, 2024.

[9] «Bajo la lupa : ¿Podrá Biden detener la anunciada invasión de Israel a Líbano?», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 19 de junio de 2024.

[11] «El anhelo de Netanyahu detrás de Gaza: la destrucción de Irán», Alfredo Jalife-Rahme, Sputnik, 27 de octubre de 2023.

[12] «Pakistan nuclear weapons, 2023», Hans M. Kristensen, Matt Korda & Eliana Johns, Bulletin of Atomic Scientits, September 11, 2023.

[13] «El expresidente Carter alertó sobre las 300 bombas termonucleares clandestinas que posee Israel», Alfredo Jalife-Rahme, Sputnik, actualizado 2 de mayo de 2024.

[15] «Hezbollah threatens war against Cyprus if it helps Israel», Seb Starcevic & Nektaria Stamouli, Politico, June 19, 2024.

Alfredo Jalife-Rahme

Καθηγητής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM). Επίτιμος διδάκτορας από το Pontifical University of San Francisco Xavier in Chuquisaca. Δημοσιεύει στήλες για τη διεθνή πολιτική στην καθημερινή La Jornada . Τελευταία δημοσιευμένη εργασία: La invisible carcel cibernética: Google/Apple/Facebook/Amazon/Twitter (GAFAT) (Orfila, 2019).

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Τιερί Μεϊσάν: Θα προκαλέσει κατακλυσμό το Ισραήλ;

 

Θα προκαλέσει κατακλυσμό το Ισραήλ;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, αλλά σε μειοψηφία σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των συμπολιτών του, απειλεί να επιτεθεί στον Λίβανο. Εάν ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση, ο ισραηλινός στρατός δεν θα καταφέρει μόνος του να νικήσει την Χεζμπολάχ. Για να σωθεί το εβραϊκό κράτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να επέμβουν, αλλά αντί να συμμετέχουν άμεσα σε έναν τρομερό πόλεμο, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τελ Αβίβ.

DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Στρατηγός Χέρζι Χαλέβι συναντήθηκε με ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπέγραψε μαζί τους, τους ενημέρωσε ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο το βράδυ της Σάββατο 22 Ιουνίου.

Η αποκάλυψη αυτής της μυστικής συνάντησης διαδόθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο. Διάφορες επίσημες πηγές το έχουν επιβεβαιώσει. Παρεμπιπτόντως, μάθαμε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ. Αυτή η πληροφορία επιτρέπει να κατανοήσουμε γιατί η Σαουδική Αραβία συμμετείχε, παράλληλα με τη δυτική συμμαχία, στην προστασία του Ισραήλ κατά την ιρανική ανταπάντηση της 14ης Απριλίου.

Όλες τις ημέρες Παρασκευή 21 και Σάββατο 22, οι κρατικές διοικήσεις σε όλο τον κόσμο βούιζαν από αντιφατικές πληροφορίες και δηλώσεις. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιλυθεί με τη δύναμη των όπλων. «Οι άνθρωποι της περιοχής και του κόσμου δεν έχουν την πολυτέλεια να γίνει ο Λίβανος μια νέα Γάζα (…) Και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής, πολλές ζωές έχουν ήδη χαθεί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και καταστράφηκαν σπίτια και κτίρια (…) Μη εκραγμένα πυρομαχικά (…) αποτελούν πρόσθετη απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ και του Λιβάνου, καθώς και για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και το ανθρωπιστικό προσωπικό (…) «Είναι καιρός τα μέρη να εμπλακούν με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο μέσω των διπλωματικών και πολιτικών δρόμων που τους προσφέρονται», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όμως το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και η Χεζμπολάχ, αρνούμενη να εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευόταν την οριοθέτηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου όσο συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, απάντησε στον Γκουτέρες: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να συνεχίσει να επιτίθεται στο έδαφός του και στους πολίτες του και σύντομα θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις». Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί άνευ όρων στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο του ενάντια στον άξονα του κακού που ηγείται το Ιράν και το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Ο δικός μας πόλεμος είναι και ο δικός σας πόλεμος και η απειλή του Νασράλα κατά της Κύπρου είναι μόνο η αρχή». [1]. Ανακοίνωσε ότι «θα λάβει σύντομα τις απαραίτητες αποφάσεις» για αυτό το θέμα.

Σε αυτό το διάστημα, τα δύο στρατόπεδα αύξησαν τις αψιμαχίες.
Έτσι, το Ισραήλ εκτόξευσε οβίδες κατά του Yaroun (caza του Bint Jbeil) και της Naqoura (Τύρος). Έπληξε επίσης μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των τοποθεσιών Taybé και Deir Seriane (Marjeyoun) χρησιμοποιώντας όπλα λευκού φωσφόρου, προκαλώντας πυρκαγιά στην περιοχή. Το βράδυ, δύο διαδοχικές επιθέσεις έπληξαν την πόλη Khiam, στο ίδιο caza. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επίθεση στη γειτονιά Καντούλι του Meiss el-Jabal.
Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στόχευσε τη θαλάσσια στρατιωτική τοποθεσία Ras Naqoura (που αντιστοιχεί στην ισραηλινή τοποθεσία Rosh Hanikra, απέναντι από την Naqoura) «χρησιμοποιώντας μερικά ντρονς αυτοκτονίας, ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στην Deir Kifa (caza of Tyre)» την Πέμπτη, που σκότωσε έναν μαχητή της Χεζμπολάχ. Ισχυρίστηκε «ότι κατέστρεψε μέρος του χώρου και προκάλεσε μερικούς τραυματισμούς». Επίσης εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση με ντρονς αυτοκτονίας σε «βάση του ισραηλινού πυροβολικού» στη Ζαούρα, στο βόρειο Ισραήλ, και πραγματοποίησε επιθέσεις στις ισραηλινές τοποθεσίες Rouaissat el-Qarn και Zebdine, που βρίσκονται στα επίμαχα αγροκτήματα της Σεμπάα, καθώς και στη Σαμμάκα, στο επίπεδο των λόφων του Κφαρχούμπα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμβουλεύουν τους υπηκόους τους από τις 29 Ιανουαρίου να μην ταξιδεύουν πλέον στον Λίβανο λόγω του φόβου των απαγωγών [2], παρέμειναν σιωπηλές, ενώ η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ έγραψε στο Twitter: «Οποιαδήποτε απόφαση απερισκεψίας του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής για να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο, συνέπεια του οποίου θα ήταν η καταστροφή της υποδομής του Λιβάνου καθώς και των εδαφών που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί το 1948. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει έναν μεγάλο χαμένο, δηλαδή το Σιωνιστικό καθεστώς. Το Λιβανέζικο Κίνημα Αντίστασης, η Χεζμπολάχ, έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον Λίβανο – ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοεξόντωση αυτού του παράνομου καθεστώτος» [3].

Πράγματι, η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων έχει αλλάξει σημαντικά μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 [4]. Εκείνη την εποχή, η Χεζμπολάχ ήταν σχετικά άπειρη. Σήμερα, αντίθετα, έχει βιώσει 12 χρόνια πολέμου στη Συρία εναντίον τζιχαντιστών που οπλίζονται από το ΝΑΤΟ και προστατεύονται από την Ισραηλινή Αεροπορία [5]. Σήμερα φέρεται να έχει 2.500 Ειδικές Δυνάμεις (Radwan), 20.000 άρτια εκπαιδευμένους άνδρες, 30.000 έφεδρους και 50.000 λιγότερο έμπειρους μαχητές. Διέθετε τότε πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Σήμερα, κατέχει 120.000 βλήματα όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων 150.000 κατευθυνόμενων πυραύλων, μερικές χιλιάδες Zelzal («σεισμός»), με βεληνεκές άνω των 120 χιλιομέτρων, και μερικές εκατοντάδες κατευθυνόμενα βλήματα Fateh-110 («Liberation-110») [6], με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και ακόμη δεκάδες χιλιάδες πυραύλους μικρού βεληνεκούς όπως τους Fajr-1, ιρανικής κατασκευής, και τους Type-107, κινεζικής κατασκευής. Αυτό το γιγάντιο οπλοστάσιο θα πρέπει να του επιτρέψει να πλημυρίσει τον Σιδηρούν Θόλο και επομένως να στερήσει το Ισραήλ από την αντιαεροπορική του άμυνα [7]. Εάν δεν καταφέρει να τον κορεστεί, η Χεζμπολάχ έχει ήδη δείξει από τον Δεκέμβριο του 2023 ότι θα μπορούσε να καταστρέψει στοιχεία του Σιδηρού Θόλου, καθιστώντας τον ανενεργό. Πάνω απ ’όλα, έχει πυραύλους εδάφους-αέρος Sayyad-2 ( Hunter-2 ) και ίσως ρωσικές συστοιχίες SA-22 Pantsir [8], με τους πρώτους, έβαλε τέλος, στις 20 Μαΐου, σε 76 χρόνια ισραηλινής αεροπορικής κυριαρχίας. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να καταρρίψει αεροπλάνα σε μεγάλο ύψος, είναι σαφές ότι μπορεί να καταρρίψει ελικόπτερα και αεροπλάνα σε χαμηλό ύψος. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ απέκτησε όλα τα είδη των ντρονς, συμπεριλαμβανομένων των al-Hodhod («Τσαλαπετεινός») που διείσδυσαν στη Χάιφα όπου κινηματογράφησαν τη ναυτική βάση και το εργοστάσιο όπλων RAPHAEL (Rafael Advanced Defense Systems Ltd), χωρίς να εντοπιστούν από τα ισραηλινά ραντάρ. Και δεν τέλειωσε: τώρα διαθέτει ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους AT-14 Kornet και ιρανικούς πυραύλους Toophan, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα όπως τα άρματα μάχης T-72 ρωσικής κατασκευής. Διαθέτει επίσης πυραύλους εδάφους-θάλασσας, όπως τα ρωσικά Yakhonts.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν αντιμετώπιζε μόνο το Ισραήλ, χωρίς επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χεζμπολάχ θα κατέστρεφε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν το Πεντάγωνο θα ερχόταν να σώσει τον ιστορικό του σύμμαχο.

Από αυτή την άποψη, η αντίθεση στην ισραηλινή κατοχή, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών Αμερικανών ψηφοφόρων, αποτελεί πρόκληση. Για να κερδίσει την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει το Ισραήλ. Ωστόσο, αυτή η εγκατάλειψη σημαίνει την εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους. Αντίθετα, η είσοδος σε πόλεμο της αρμάδας των Ηνωμένων Πολιτειών θα προκαλούσε και αυτή του Ιράν. Όμως γνωρίζουμε, από τις 14 Απριλίου, ότι η Τεχεράνη διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους, πιθανώς ρωσικής προέλευσης, τους οποίους η Δύση στο σύνολό της δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει [9].

Πώς μπόρεσαν η Ρωσία και ο Άξονας της Αντίστασης να επιτύχουν τέτοια πρόοδο στα όπλα και τη στρατιωτική επιστήμη; Ήδη, το 2012, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονταν ότι η Χεζμπολάχ είχε αυξήσει την ικανότητα βομβαρδισμού της κατά 400 (τετρακόσια). Τότε μιλούσαν μόνο για ποσότητα. Σήμερα, πρέπει επίσης να μιλάμε για την ποιότητα των όπλων [10]. Η ανατροπή έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Συρίας. Το περιγράψαμε εκτενώς, αλλά ο ατλαντικός Τύπος δυσφήμησε τις παρατηρήσεις μας. Πράγματι, ήταν απαραίτητο να πειστεί η δυτική κοινή γνώμη ότι η Συρία ήταν ένα αδύναμο κράτος και ότι ξυπόλητοι άνθρωποι επρόκειτο να ανατρέψουν τη Δημοκρατία. Σήμερα, όλοι οι στρατοί του ΝΑΤΟ είναι σε κακή κατάσταση, με εξαίρεση τη Γαλλία λόγω των πυρηνικών της ικανοτήτων και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για τις αποτρεπτικές τους ικανότητες, αλλά και για τα πριν από το 1991 συμβατικά τους όπλα. Για 23 χρόνια, το ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε έναν αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, σίγουρα ισχυρό, αλλά ανίκανο να διεξαγάγει έναν «πόλεμο υψηλής έντασης».

Σχεδιάζοντας να καταστρέψει τις πίστες των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων, η Χεζμπολάχ προέβλεψε τη μετακίνηση αεροπλάνων των IDF στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι, εάν η τελευταία επιτρέψει στα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη να κάνουν στάση στο έδαφός της, θα εμπλακεί στη σύγκρουση και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Από της έναρξης της Επιχείρησης «Σιδερένιο Σπαθί» (8 Οκτωβρίου 2023), ο Ισραηλινός Στρατός έχει σφαγιάσει μαζικά, ενώ η Χεζμπολάχ έχει φροντίσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Ενώ 37.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, μόνο περίπου δεκαπέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την Αντίσταση του Λιβάνου, σε σύγκριση με περισσότερους από 300 μαχητές της Χεζμπολάχ από το IDF. Αυτή η εκτίμηση δίνει την εντύπωση, με πρώτη ματιά, ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο, ενώ στην πραγματικότητα δείχνει ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αποκρούσει έναν πόλεμο που προβλέπει ότι θα είναι τρομερός.

Το 1944, η πτώση του Τρίτου Ράιχ ήταν βάναυση κάτω από τα χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού. Το 2014, θα μπορούσε να είναι εξίσου βάναυση για το ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων έχει επιτευχθεί. Δεν είναι πλέον αναστρέψιμη, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα. Από αυτή την άποψη, είναι εκπληκτικό να βλέπεις το ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται σαν να ήταν ακόμα ο κυρίαρχος του κόσμου. Αυτό το πείσμα θα κάνει την πτώση του ακόμη πιο οδυνηρή.

Η μόνη εναλλακτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα ήταν να ενθαρρύνουν στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τελ Αβίβ. Ήδη, χίλιοι ανώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν συγκεντρωθεί με αυτήν την προοπτική γύρω από το σύνθημα: «Όποιος νομίζει ότι υπάρχει ελιγμός στη Ράφα κάνει λάθος. Όποιος ξέρει ότι δεν υπάρχει και λέει ότι υπάρχει, λέει ψέματα!» [11]. Είναι έτοιμοι.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου είναι άγνωστη, αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτό το θέμα, ο Άντριου Π. Μίλερ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ισραηλινοπαλαιστινιακές υποθέσεις, παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει ότι είναι για έναν προσωπικό λόγο, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε στη στρατηγική Bear-Hug της αγκαλιάς της αρκούδας του προέδρου Τζο Μπάιντεν [12]. Είχε επιβάλει κυρώσεις κατά των Εβραίων σουπρεματιστών.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] שראל כ”ץ Israel KatzX, 22 juin 2024.

[2] «Lebanon Travel Advisory», US State Department, January 29, 2024.

[3] I.R.IRAN Mission to UN, NYX, 22 juin 2024.

[4] L’Effroyable imposture 2, Thierry Meyssan, Éditions Alphée.

[5] Sous nos yeux, Thierry Meyssan, Demi-Lune (2017). Αγγλική έκδοση : “Before Our Very Eyes, Fake Wars and Big Lies: From 9/11 to Donald Trump”, Thierry Meyssan, Progressive Press (2019).

[6« La Syrie aurait livré au Hezbollah des missiles Fateh 110 », Al-Manar (Liban) , Réseau Voltaire, 15 février 2010.

[7«US concerned Israel’s Iron Dome could be overwhelmed in war with Hezbollah, officials say», Natasha Bertrand Alex, Marquardt Kylie Atwood & Jennifer Hansler, CNN, June 20, 2024.

[8«US intel suggests Syria’s Assad agreed to send Russian missile system to Hezbollah with Wagner group help», Natasha Bertrand, Zachary Cohen & Katie Bo Lillis, CNN, November 2, 2023. «Russia’s Wagner Group Plans to Send Air Defenses to Hezbollah, U.S. Says», Michael R. Gordon, Wall Street Journal, November 2, 2023.

[9« Les missiles hypersoniques iraniens instaurent la dissuasion par la terreur, selon Scott Ritter », par Alfredo Jalife-Rahme , Traduction Maria Poumier, La Jornada (Mexique) , Réseau Voltaire, 21 avril 2024. «Thierry Meyssan révèle le dessous des relations irano-israéliennes». Le Courrier des stratèges, Youtube. Signalons une erreur dans cette vidéo, l’auteur indique que la Syrie s’est opposée à la guerre occidentale en Iraq.

[10« Israël n’est plus qu’un tigre de papier », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 10 décembre 2012.

[12«State Dept. expert on Israeli-Palestinian affairs resigns amid Gaza crisis», John Hudson, The Washington Post, June 21, 2024. 

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Θα προκαλέσει κατακλυσμό το Ισραήλ;

Η Γαλλία ενώπιον της αλλαγής εποχής

Πώς να δικαιολογηθεί η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών

Μονομαχία

Το γαλλικό «αποικιακό κόμμα» δεν χώνεψε ακόμα την απώλεια της Αυτοκρατορίας του

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τιερί Μεϊσάν: Η Γαλλία ενώπιον της αλλαγής εποχής.

 

Η Γαλλία ενώπιον της αλλαγής εποχής

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα πολιτικά της κόμματα συνενώνονται το ένα κατά του άλλου, κατηγορώντας το ένα το άλλο ότι ενδίδουν σε διαφορετικές μορφές εξτρεμισμού. Η ανησυχία που δείχνουν και η βία που προκαλούν δεν ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Όλοι σημειώνουν τα λάθη του παρελθόντος των άλλων, κανένα όμως δεν αναλύει τους λόγους της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που περνά η χώρα και μαζί της ολόκληρη η Δύση. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι να επιλυθεί αυτή ή εκείνη η έλλειψη, αλλά να αλλάξει ριζικά το παράδειγμα της πολιτικής δράσης και να το προσαρμόζει σε μια κοινωνία της οποίας η οικονομία βασίζεται πλέον στην τεχνολογία της πληροφορίας και όχι πλέον στην βιομηχανία.

DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ηδιάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, βυθίζει τη Γαλλία στο χάος. Οι σχολιαστές αναρωτιούνται γιατί αυτοκτονεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς το κόμμα του αναμένεται να σφυροκοπηθεί στις βουλευτικές εκλογές. Προφανώς δεν έχουν απάντηση, πιθανώς επειδή θέτουν λάθος την ερώτηση.

Από την πλευρά μου, εξετάζω την υπόθεση ότι δεν ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν που πήρε αυτή την απόφαση, αλλά οι επενδυτές που τον τοποθέτησαν στο Ελυζέ. Ο προβληματισμός τους δεν είναι η διατήρηση του σημερινού πρόεδρου. Ο τελευταίος είναι εντελώς απονομισματοποιημένος. Αλλά να λανσάρουν τον επόμενο: έναν διάδοχο ικανό να ακολουθήσει την ίδια πολιτική ενώ θα εκφωνήσει έναν νέο λόγο. Φτάνοντας στην εξουσία θα συνεχίσει το ίδιο έργο εις βάρος των Γάλλων.

Ήδη, οι ευρωεκλογές επέτρεψαν στον Ραφαέλ Γκλυκσμάν να δοκιμαστεί. Πρώην σύζυγος της Eka Zgouladze, υπουργού Εσωτερικών του Μιχαήλ Σαακασβίλι (Γεωργία), μετά αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Πετρό Ποροσένκο (Ουκρανία), συζεί σήμερα με την γαλλολιβανέζα δημοσιογράφο Λέα Σαλαμέ, εγγονή του Αρμένιου κοσμηματοπώλη Ρομπέρ Μπογκοσιάν και κόρη του πρώην Λιβανέζου υπουργού Γκασσάν Σαλαμέ.
Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν είναι εγγονός της φιλόσοφου Τζαννέτ Κολομπέλ, πρώην σταλινικής που έγινε φίλη του Ζαν-Πολ Σαρτρ, του Μισέλ Φουκώ και του Ζιλ Ντελέζ. Ο Ραφαέλ είναι επίσης γιος του «νέου φιλοσόφου» Αντρέ Γκλυκσμάν, ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος του Freedom House [1].
Ομολογεί την ίδια πρωτογενή ρωσοφοβία με τη γιαγιά του μετά το 1968 και με τον πατέρα του. Θα ήταν καλός διάδοχος του Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τους «δωρητές» του.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι δεν πιστεύουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι Rothschild Boy, αλλά προϊόν του Χένρι Κράβις, όπως έγραψα πριν από έξι χρόνια [2]. Από τότε, η σύζυγος του Χένρι Κράβις έγινε πρόεδρος της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ και ο φίλος μας Ξαβιέ Νιελ (δίκτυο τηλεφωνίας Free), ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εκμετάλλευση των δεδομένων που οδήγησαν στην εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν [3], έγινε γαμπρός του Μπερνάρ Αρνό (LVMH), και ορίστηκε διαχειριστής του επενδυτικού ταμείου Κράβις (KKR).

ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΧΑΟΣ

Η επόμενη περίοδος είναι περίοδος χάους. Τρεις πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έρχονται αντιμέτωπες, αλλά καμία από τις τρεις δεν προσφέρει ανάλυση της κατάστασης: η Γαλλία είναι μπλοκαρισμένη. Είναι καλύτερα να ζεις με επιδόματα παρά να δουλεύεις με μικρό μισθό. Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 3.101 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, ήτοι στο 110,6% του ΑΕΠ. Οι διοικήσεις κοστίζουν πολύ ακριβά, αλλά παρέχουν υπηρεσίες κακής ποιότητας.
Οι στρατοί δεν θα άντεχαν τρεις μέρες ενάντια στη Ρωσία. Η αστυνομία έχει κατακλυστεί στις αποικίες της Νέας Καληδονίας και της Μαγιότ [4] και δεν εισέρχεται σε ορισμένες περιοχές στην ηπειρωτική Γαλλία. Η δικαιοσύνη χρειάζεται χρόνια για να δικάσει ένα έγκλημα και οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, μερικές φορές πάνω από το 250% [5]. Πολλοί μαθητές με απολυτήριο λυκείου (baccalauréat) μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν ένα κείμενο, αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο. Το προσωπικό των νοσοκομείων αφιερώνει το ένα τρίτο του χρόνου του συμπληρώνοντας έντυπα και δεν έχει πλέον χρόνο να φροντίσει τους ασθενείς του.
Οι απάτες, ιδιαίτερα στην κοινωνική ασφάλιση και στους φόρους, φαίνεται να αγγίζουν ρεκόρ. Η παράνομη πώληση ναρκωτικών παίζει τόσο σημαντικό οικονομικό ρόλο (γύρω στα 3 δισ. ευρώ) έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Οι ανισότητες είναι τέτοιες που ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια Γάλλοι (4,25% του πληθυσμού) είναι εκατομμυριούχοι σε δολάρια [6], ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων ζει με λιγότερα από 100 ευρώ από τις 10 του μήνα [7].

Κανείς δεν ευθύνεται ιδιαίτερα για αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, προς μια κοινωνία της πληροφορικής, στην οποία οι οργανωτικές αρχές της βιομηχανικής κοινωνίας δεν λειτουργούν πλέον. Δεν μπορούμε λοιπόν να κυβερνήσουμε, ακόμα κι αν διαχειριζόμαστε τα πράγματα με μαεστρία. Πρέπει να εφεύρουμε αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη.

Τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, οργανωμένα πυραμιδικά, βασισμένα στο βιομηχανικό μοντέλο, δεν προσφέρουν παρά μόνο λύσεις της βιομηχανικής εποχής, σχεδιασμένες δηλαδή στο παρελθόν, η παράταση των οποίων είναι ακριβώς το πρόβλημα.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι συγκεκριμένη για τη Γαλλία, αλλά για όλες τις χώρες που ήταν οι νικήτριές της βιομηχανικής εποχής και οι οποίες, με εξαίρεση τη Ρωσία, αποτελούν τη «συλλογική Δύση». Η Ρωσία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στο ότι ήταν μια από αυτές τις νικήτριές, αλλά κατέρρευσε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και έκτοτε ξαναχτίστηκε εκτός του παλιού μοντέλου. Δεν ξέρει ωστόσο τι θα ακολουθήσει, αλλά είναι ανοιχτή σε αυτό. Είναι ίσως αυτή η ιδιαιτερότητα που εξηγεί την σημερινή τρέχουσα ρωσοφοβία.

Λέμε τρεις δυνάμεις: η Ένωση της Δεξιάς γύρω από την Εθνική Συσπείρωση, η διατήρηση του συστήματος γύρω από τον Εμμανουέλ Μακρόν και το Λαϊκό Μέτωπο που προετοιμάζει μια εποχή Γκλυκσμάν.
• Η Ένωση της Δεξιάς διέρχεται δύο κρίσεις: αφενός το κόμμα «Reconquête» είναι μοιρασμένο μεταξύ του ιδρυτή του, Ερίκ Ζεμούρ, και των σταρ του που, γύρω από την Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι σύμμαχοι με την «Εθνική Συσπείρωση», από την άλλη, το κόμμα «Les Républicains» που χωρίζονται μεταξύ των ακτιβιστών του από τη μια πλευρά και του προέδρου του, Ερίκ Σιοτί, που φιλοδοξούν σε αυτή την ένωση και, από την άλλη, των αξιωματούχων του που την αρνούνται. Η μοίρα του Reconquête έχει κριθεί, επειδή ο Ερίκ Ζεμούρ είναι μόνος του, ενώ η μοίρα των Ρεπουμπλικανών παίζεται στα δικαστήρια, καθώς το Πολιτικό Γραφείο τους, μετά από μια διακριτική μασονική συνάντηση, αποφάσισε παράνομα να αποκλείσει τον πρόεδρό τους.
• Το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, που βαπτίστηκε «Μαζί για τη Δημοκρατία», δεν μπορεί να βασιστεί στον -καταστροφικό- απολογισμό του για προεκλογική εκστρατεία. Επομένως, βασίζεται στον φόβο που προκαλούν οι άλλοι. Όχι περισσότερο από αυτούς, δεν δίνει λύση, αλλά διασφαλίζει ότι θα επιβραδύνει την πτώση της χώρας.
• Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» συσπειρώνει πολιτικά κόμματα που μέχρι πρόσφατα ισχυρίζονταν ότι είναι ασυμβίβαστα. Ο φόβος της δικής τους πτώσης όμως τους οδήγησε σε συμφωνία. Ο διχασμός δεν ήρθε μεταξύ των κομμάτων, αλλά μέσα σε ένα από αυτά. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των υποψηφίων τους, πέντε πρώην βουλευτές του «Η Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) που δεν προκρίθηκαν κατήγγειλαν τη δικτατορία του ιδρυτή του κόμματός τους. Αυτός είναι ο τρόπος που τα βλέπουν. Θα μπορούσαμε επίσης να σημειώσουμε ότι ήταν οι μόνοι αριστεροί αντίπαλοι του Ραφαέλ Γκλυκσμάν που αρνήθηκαν να δεχτούν την ακαταμάχητη άνοδό του.

Κανένας από αυτούς τους τρεις συνασπισμούς δεν προτείνει την προσαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού στις απαιτήσεις της εποχής. Όλοι οι ακτιβιστές τους, αποπροσανατολισμένοι, προσκολλώνται σε μερικές ιδέες που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην εποχή, ή ακόμα και σε πεποιθήσεις που δεν μοιράζονται με την πλειοψηφία των άλλων πολιτών.

Στον ιστότοπό της, η Εθνική Συσπείρωση θέτει τρία θέματα:
- καταγγέλλει μια κυβερνητική μελέτη σχετικά με τις εξοικονομήσεις που θα πραγματοποιούνταν με την από-προσαρμογή των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων γήρατος.
- καταγγέλλει την απαγόρευση της κυβέρνησης για τις ισραηλινές εταιρείες στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, Eurosatory.
- τέλος, ανακοίνωσε την υποβολή καταγγελίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διανομή των νέων μεταναστών στα κράτη μέλη και των πρόστιμων που επιβάλλονται στα κράτη που τις αρνούνται.
Τρία δελτία τύπου που στόχο έχουν να δείξουν τη φροντίδα του κόμματος για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων και την καταπολέμηση της μετανάστευσης, καθώς και ένα υποσυνείδητο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η ξενοφοβία του υπερισχύει σήμερα του αντισημιτισμού των ιδρυτών του.

Η «Αναγέννηση», το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, δεν διαθέτει παρά μόνο έναν σύντομο ιστότοπο. Αναδεικνύει 12 αξίες, συμπεριλαμβανομένης της προόδου, της πρωτοβουλίας των εδαφών και του φεμινισμού· αξίες που θα καθορίσει αργότερα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμφιλιώσει ορισμένες από αυτές, όπως την Ευρώπη με το Έθνος, την Δημοκρατία και την κοσμικότητα. Δεν πειράζει, οι ακτιβιστές του χρειάζονται συνθήματα, όχι σκέψη.

Τα 12 αριστερά ή περιβαλλοντικά πολιτικά κόμματα εξακολουθούσαν να υβρίζουν το ένα το άλλο πριν από μια εβδομάδα. Κατάφεραν όμως μέσα σε τέσσερις μέρες να σχηματίσουν συνασπισμό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Υπέγραψαν επίσης ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο έχει την αξία του ότι υπάρχει, αλλά το οποίο καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι καταρτίστηκε βιαστικά. Όλοι έχουν γλιστρήσει στα αγαπημένα τους θέματα, χωρίς να έχουν λυθεί οι αντιφάσεις. Δεν πειράζει, οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στα πολλά συνθήματα που περιέχει. Παρεμπιπτόντως, η υποστήριξη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας επικυρώθηκε από όλους.
Οι 12 ιστότοποι των κομμάτων-μελών επιδεικνύουν την κοινή τους πίστη στην ανθρώπινη προέλευση της κλιματικής αλλαγής και τις ιστορικές τους αναφορές στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά αποφεύγουν να σημειώσουν την αντίθεσή τους στα προγράμματα των άλλων συνιστωσών του συνασπισμού. Είμαστε κάπως έκπληκτοι όταν βλέπουμε μια τροτσκιστική πολιτοφυλακή, την «Αντιφασιστική Νεαρή Φρουρά» (JGA) και ένα κόμμα ανεξαρτησίας, το «Euskal Herria Bai» (EHB), να περιλαμβάνονται σε αυτόν τον συνασπισμό.

Εξάλλου, η διαίρεση σε τρία μπλοκ αντιστοιχεί στην εκλογική προσφορά, όχι σε πραγματικές διαιρέσεις. Το καθένα παράγει θεματικές διαφημίσεις, καμία ανάλυση της κρίσης του πολιτισμού και ακόμη λιγότερη ανταπόκριση σε αυτήν. Η ρητορική ταυτότητας που επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας δεν επικεντρώθηκε στο Έθνος ενώπιον της Ευρώπης ή στην μετανάστευση, αλλά στα σημεία αναφοράς που θα παραμείνουν στην κοινωνία του μέλλοντος.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι προφανές ότι τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα κρίση, παρά μόνο και μόνο για να επουλώσουν αυτή ή την άλλη πληγή.

Η μεταβατική περίοδος είναι πιθανό να είναι μεγάλη. Το τέλος του Αρχαίου Καθεστώτος και η αρχή μιας νομικά ισότιμης κοινωνίας χρειάστηκαν 92 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 10 ετών Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πολίτες κινήθηκαν περισσότερο από τα πάθη τους παρά από τη λογική τους. Υπάρχει επομένως επείγουσα ανάγκη για ταχεία κατάρτιση στις πολιτικές επιστήμες και τη διάδοση πλουραλιστικών πληροφοριών.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] « Freedom House : quand la liberté n’est qu’un slogan », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 7 septembre 2004.

[2] Σε ποιον χρωστάει ο Εμανουέλ Μακρόν;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 11 Δεκεμβρίου 2018.

[3] Mindfuck, Le complot Cambridge Analytica pour s’emparer de nos cerveaux, Christopher Wylie, Grasset (2020).

[4] Το γαλλικό «αποικιακό κόμμα» δεν χώνεψε ακόμα την απώλεια της Αυτοκρατορίας του”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 28 Μαΐου 2024.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Η Γαλλία ενώπιον της αλλαγής εποχής

Πώς να δικαιολογηθεί η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών

Μονομαχία

Το γαλλικό «αποικιακό κόμμα» δεν χώνεψε ακόμα την απώλεια της Αυτοκρατορίας του

Η «Δημοκρατία» κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις