Translate

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Chris Hedges: Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ

 

Chris Hedges: Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ

Η «προσωρινή προβλήτα» που κατασκευάζεται στις μεσογειακές ακτές της Γάζας δεν είναι εκεί για να μετριάσει την πείνα, αλλά για να επιβιβαστούν Παλαιστίνιοι σε πλοία προς μόνιμη εξορία.

Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ – του Mr. Fish.

Του Chris Hedges  
ScheerPost

Οι προβλήτες επιτρέπουν τα φορτία να μπουν μέσα. Επιτρέπουν και τα φορτία να βγουν έξω. Και το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τη δολοφονική του πολιορκία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής του της αναγκαστικής λιμοκτονίας, φαίνεται να έχει βρει μια λύση στο πρόβλημά του για το πως να εκδιώξει τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. 

Εάν ο αραβικός κόσμος δεν τους δεχτεί, όπως πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken κατά τον πρώτο γύρο των επισκέψεών του μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι θα επιβιβαστούν σε πλοία.

Λειτούργησε στη Βηρυτό το 1982, όταν περίπου οκτώμισι χιλιάδες μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στάλθηκαν δια θαλάσσης στην Τυνησία και άλλες δυόμισι χιλιάδες κατέληξαν σε άλλα αραβικά κράτη. Το Ισραήλ αναμένει ότι η ίδια αναγκαστική απέλαση δια θαλάσσης θα λειτουργήσει και στη Γάζα.

Το Ισραήλ, για αυτό τον λόγο, υποστηρίζει την «προσωρινή προβλήτα» που χτίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν , για να παραδώσει φαινομενικά τρόφιμα και βοήθεια στη Γάζα – τρόφιμα και βοήθεια των οποίων η «διανομή» θα επιβλέπεται από τον ισραηλινό στρατό.  

«Χρειάζονται οδηγοί που δεν υπάρχουν, φορτηγά που δεν υπάρχουν που τροφοδοτούν ένα σύστημα διανομής που δεν υπάρχει», είπε στον Guardian ο Τζέρεμι Κόνινντικ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, και τώρα πρόεδρος της Διεθνούς Συνηγορίας για τους Πρόσφυγες. 

[Βλέπε: « Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι το νέο λιμάνι που κατασκευάζεται από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στην απέλαση των Παλαιστινίων », Middle East Eye ]  

Αυτός ο «θαλάσσιος διάδρομος» είναι ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ, μια υπονόμευση για την εκδίωξη των Παλαιστινίων. Οι μικρές αποστολές θαλάσσιας βοήθειας, όπως τα πακέτα τροφίμων που έπεσαν από τον αέρα, δεν θα ανακουφίσουν την επικείμενη πείνα. Δεν προορίζονται για αυτό τον σκοπό. 

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα αλεξίπτωτο που μετέφερε βοήθεια απέτυχε και έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι της πόλης της Γάζας. 

«Η ρίψη βοήθειας με αυτόν τον τρόπο είναι φανταχτερή προπαγάνδα παρά ανθρωπιστική υπηρεσία», ανέφερε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης στη Γάζα . «Προειδοποιήσαμε προηγουμένως ότι αποτελεί απειλή για τις ζωές των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό συνέβη σήμερα όταν τα δέματα έπεσαν στα κεφάλια των πολιτών».

Εάν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ ήταν σοβαροί για την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα χιλιάδες φορτηγά με τρόφιμα και βοήθεια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νότια σύνορα της Γάζας θα επιτρεπόνταν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε από τις πολλαπλές διελεύσεις της. Δεν το επιτρέπουν.

Η «προσωρινή προβλήτα», όπως οι ρίψεις από τον αέρα, είναι ένα άθλιο θέατρο, ένας τρόπος να συγκαλύψει τη συνενοχή της Ουάσιγκτον στη γενοκτονία. 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ρίχνει 38.000 γεύματα, που ισοδυναμούν με τέσσερα έως έξι φορτηγά, στη νότια Γάζα στις 2 Μαρτίου . (Jasmonet Holmes, US Air Force, Wikimedia Commons, Public domain)

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κατασκευή της προβλήτας οφείλεται στην πίεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία απείλησαν το Ισραήλ να τερματίσει τον χερσαίο διάδρομο για εμπορεύματα που διαχειρίζονται σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία για να παρακαμφθεί ο ναυτικόο αποκλεισμός που έχει επιβάλει η Υεμένη. 

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρότεινε την κατασκευή της «προσωρινής προβλήτας» στην κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους «ανθρώπινα ζώα» και υποστήριξε μια πλήρη πολιορκία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων, του νερού και των καυσίμων, επαίνεσε το σχέδιο, λέγοντας ότι «έχει σχεδιαστεί για να φέρει βοήθεια απευθείας στους άμαχους κατοίκους και συνεχίζει έτσι την κατάρρευση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα».

«Γιατί το Ισραήλ, ο μηχανικός του λιμού της Γάζας, να υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που ξεκίνησε και τώρα επιδεινώνεται;» γράφει η Tamara Nassar σε ένα άρθρο στην  Ηλεκτρονική Ιντιφάντα με τίτλο «Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του λιμανιού της Γάζας του Μπάιντεν;» . «Αυτό φαίνεται παράδοξο αν υποθέσει κανείς ότι ο πρωταρχικός στόχος του θαλάσσιου διαδρόμου είναι η παροχή βοήθειας».

Poison Apple

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin με τον Gallant στο Ισραήλ στις 18 Δεκεμβρίου 2023 . (Πρεσβεία ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, CC BY 2.0)

Όταν το Ισραήλ προσφέρει ένα δώρο στους Παλαιστίνιους, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ένα δηλητηριώδες μήλο. Το ότι το Ισραήλ έβαλε την κυβέρνηση Μπάιντεν να κατασκευάσει την προβλήτα είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αντεστραμμένης σχέσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, όπου το ισραηλινό λόμπι εξαγόρασε εκλεγμένους αξιωματούχους στα δύο κυβερνώντα κόμματα.

Η Oxfam σε έκθεση της 15ης Μαρτίου κατηγορεί το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει ενεργά τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη Γάζα κατά παράβαση των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης. Σημειώνει ότι 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περίπου το 75 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας, αντιμετωπίζουν λιμό και τα δύο τρίτα των νοσοκομείων και πάνω από το 80 τοις εκατό όλων των κλινικών υγείας στη Γάζα δεν λειτουργούν πλέον.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων, λέει η έκθεση, «δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό» και «οι υπηρεσίες υγιεινής δεν λειτουργούν».

Η έκθεση αναφέρει: 

«Οι συνθήκες που παρατηρήσαμε στη Γάζα είναι πέρα ​​από καταστροφικές και όχι μόνο είδαμε την αποτυχία των ισραηλινών αρχών να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διεθνούς βοήθειας, αλλά στην πραγματικότητα είδαμε να γίνονται ενεργά βήματα για να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν τέτοιες προσπάθειες βοήθειας. Ο έλεγχος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εσκεμμένες περιοριστικές ενέργειες που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή και συστημική δυσλειτουργία στην παροχή βοήθειας. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που λειτουργούν στη Γάζα αναφέρουν επιδείνωση της κατάστασης από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο επέβαλε προσωρινά μέτρα υπό το φως του πιθανού κινδύνου γενοκτονίας, με εντεινόμενους ισραηλινούς φραγμούς, περιορισμούς και επιθέσεις κατά του ανθρωπιστικού προσωπικού. Το Ισραήλ έχει διατηρήσει μια «βολική ψευδαίσθηση απάντησης» στη Γάζα για να εξυπηρετήσει τον ισχυρισμό του ότι επιτρέπει τη βοήθεια και διεξάγει τον πόλεμο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

Η Oxfam λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «ένα δυσλειτουργικό και μικρού μεγέθους σύστημα επιθεώρησης που κρατά τη βοήθεια αγχωμένη, υπόκειται σε επαχθείς, επαναλαμβανόμενες και απρόβλεπτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που συμβάλλουν στο να εγκλωβίζονται φορτηγά σε τεράστιες ουρές για 20 ημέρες κατά μέσο όρο». 

Το Ισραήλ, εξηγεί η Oxfam , απορρίπτει «τα είδη βοήθειας ως «διπλής (στρατιωτικής) χρήσης», απαγορεύοντας εξ ολοκλήρου τα ζωτικά καύσιμα και τις γεννήτριες μαζί με άλλα στοιχεία απαραίτητα για μια ουσιαστική ανθρωπιστική απάντηση, όπως προστατευτικό εξοπλισμό και κιτ επικοινωνίας». 

Η βοήθεια που απορρίφθηκε, «πρέπει να περάσει από ένα περίπλοκο σύστημα «προέγκρισης» ή να καταλήξει να βρίσκεται σε αδιέξοδο στην αποθήκη Al Arish στην Αίγυπτο». Το Ισραήλ έχει επίσης «καταλύσει τις ανθρωπιστικές αποστολές, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τη βόρεια Γάζα και περιορίζοντας την πρόσβαση των διεθνών εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Η αποθήκη εμπορευμάτων της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην ανθρωπιστική πλατφόρμα El-Arish στην Αίγυπτο γεμάτη από ναυαγοσωστικά προϊόντα που περιμένουν να περάσουν στη Γάζα, 5 Δεκεμβρίου 2023. (USAID, Flickr, CC BY-NC 2.0)

Το Ισραήλ επέτρεψε 15.413 φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα τις τελευταίες 157 ημέρες πολέμου. Η Oxfam εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Γάζας χρειάζεται πέντε φορές αυτόν τον αριθμό. Το Ισραήλ επέτρεψε 2.874 φορτηγά τον Φεβρουάριο, μείωση 44 τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, 500 φορτηγά βοήθειας εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα. 

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να λάβουν βοήθεια από φορτηγά σε περισσότερα από δώδεκα περιστατικά . Αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία ανατολικά 21 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 150, στις 14 Μαρτίου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη της Γάζας. Η ίδια περιοχή είχε γίνει στόχος Ισραηλινών στρατιωτών ώρες νωρίτερα.

[Δείτε  ο Μπορέλ κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα ]

«Η επίθεση του Ισραήλ έχει πιάσει τους εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας της Γάζας και τους εταίρους των διεθνών οργανισμών σε ένα «πρακτικά ακατοίκητο» περιβάλλον μαζικής εκτόπισης και στέρησης, όπου το 75 τοις εκατό των στερεών αποβλήτων απορρίπτεται τώρα σε τυχαίες τοποθεσίες, το 97 τοις εκατό των υπόγειων υδάτων είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και το ισραηλινό κράτος χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο», λέει η Oxfam.

Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα, σημειώνει η Oxfam, που να είναι ασφαλές «μέσα στις αναγκαστικές και συχνά πολλαπλές μετατοπίσεις σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού, γεγονός που καθιστά μη βιώσιμη τη βασική διανομή της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των φορέων να βοηθούν στην επιδιόρθωση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών σε κλίμακα». 

Η Oxfam καταδικάζει το Ισραήλ για τις «δυσανάλογες» και «αδιάκριτες» επιθέσεις του σε «πολιτικά και ανθρωπιστικά περιουσιακά στοιχεία» καθώς και σε «ηλιακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και αποχέτευσης, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, νοσοκομεία, δρόμους και συνοδεία βοήθειας και αποθήκες, ακόμη και όταν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υποτίθεται ότι «αποσύρονται» αφού οι συντεταγμένες τους έχουν μοιραστεί για προστασία».

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 31.726 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση πριν από πέντε μήνες. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει τουλάχιστον 81 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου, προσθέτοντας ότι 73.792 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται, πολλοί θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Καμία από αυτές τις ισραηλινές τακτικές δεν θα αλλάξει με την κατασκευή μιας «προσωρινής προβλήτας». Στην πραγματικότητα, δεδομένης της εκκρεμούς χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, όπου 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονται σε πόλεις με σκηνές ή κατασκηνώνουν στο ύπαιθρο, η τακτική του Ισραήλ θα χειροτερέψει. 

Το Ισραήλ, εκ σχεδίασης, δημιουργεί μια ανθρωπιστική κρίση τόσο καταστροφικών διαστάσεων, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από βόμβες, οβίδες, πυραύλους, σφαίρες, πείνα και μολυσματικές ασθένειες, που η μόνη επιλογή θα είναι ο θάνατος ή η απέλαση. Η προβλήτα είναι όπου θα διαδραματιστεί η τελευταία πράξη σε αυτή τη φρικτή γενοκτονική εκστρατεία καθώς οι Παλαιστίνιοι συρρέουν από Ισραηλινούς στρατιώτες σε πλοία. 

Πόσο κατάλληλο θα το διευκολύνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η γενοκτονία.

Ο Chris Hedges είναι βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος που ήταν ξένος ανταποκριτής για 15 χρόνια για  τους New York Times , όπου υπηρέτησε ως επικεφαλής του γραφείου για τη Μέση Ανατολή και ως επικεφαλής του γραφείου στα Βαλκάνια για την εφημερίδα. Στο παρελθόν εργάστηκε στο εξωτερικό για  το Dallas Morning News ,  το The Christian Science Monitor και το NPR. Είναι ο παρουσιαστής της εκπομπής «The Chris Hedges Report».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ: Δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος για να συνεχίσω να γράφω μια εβδομαδιαία στήλη για το ScheerPost και να παράγω την εβδομαδιαία τηλεοπτική μου εκπομπή χωρίς τη βοήθειά σας.  Τα τείχη πλησιάζουν, με εκπληκτική ταχύτητα, στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία , με τις ελίτ, συμπεριλαμβανομένων των ελίτ του Δημοκρατικού Κόμματος, να ζητούν όλο και περισσότερη λογοκρισία. Παρακαλώ, αν μπορείτε, εγγραφείτε στο  chrishedges.substack.com  για να συνεχίσω να δημοσιεύω τη στήλη μου τη Δευτέρα στο ScheerPost και να παράγω την εβδομαδιαία τηλεοπτική μου εκπομπή, «The Chris Hedges Report».

Αυτή η στήλη προέρχεται από την Scheerpost, για την οποία ο Chris Hedges γράφει  μια κανονική στήλη .  Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε  για ειδοποιήσεις μέσω email.

Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και μπορεί ή όχι να αντικατοπτρίζουν αυτές του  Consortium News.

Δεν υπάρχουν σχόλια: