Translate

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τιερί Μεϊσάν: Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δοκιμασία

 

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δοκιμασία

Οι προκλήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσαν τέτοιες αντιδράσεις που ούτε η σφαγή 29.000 αμάχων πολιτών της Γάζας δεν προκάλεσε. Όλοι οι πρωταγωνιστές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Δύσης, οι οποίοι συγκρούονται συνεχώς, ενώθηκαν ξαφνικά εναντίον του. Ενώ ο καθένας βλέπει το μέλλον της Γάζας διαφορετικά, όλοι συμφωνούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με Εβραίους υπερεξουσιαστές στην κυβέρνησή του. Οδεύουμε προς έναν προσωρινό εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας υπό αιγυπτιακή προστασία, ακολουθούμενο από μια εκκαθάριση στο Ισραήλ.

DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον, ακολουθούμενη από τους κύριους συμμάχους της, στη «Διάσκεψη για την Νίκη του Ισραήλ» και το χειροκρότημα που δόθηκε στον Ραβίνο Ούζι Σαρμπάφ παρουσία 12 εν ενεργεία υπουργών ανακάτωσε ξανά την τράπουλα στη Μέση Ανατολή.

Να θυμίσουμε ότι αυτός ο ραβίνος είχε καταδικαστεί στο Ισραήλ σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες που διέπραξε εναντίον Αράβων. Είναι μέλος της «Συμμορίας Στερν» που δολοφόνησε το 1944 τον Βρετανό Υπουργό των Αποικιών και το 1948 τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, κόμη Φολκ Μπερναντότ.

Η ομάδα του επέζησε σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιώντας σφαγές και θηριωδίες στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική με το πρόσχημα της καταπολέμησης του κομμουνισμού. Εκείνη την εποχή, οι Αγγλοσάξονες έβρισκαν αυτούς τους εγκληματίες χρήσιμους για τα σχέδιά τους [1]. Αυτό σήμερα δεν ισχύει πιά ούτε το Λονδίνο ούτε στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζουν ότι είναι ικανοί να στραφούν ακόμα και εναντίον τους.

Αυτή η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ» ήταν μια άμεση απειλή που απευθυνόταν στους Αγγλοσάξονες που προσπαθούν να «συμμορφώσουν» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου [2]. Τις ώρες που ακολούθησαν, η Ουάσιγκτον έλαβε έκτακτα μέτρα κατά των Εβραίων υπερεξουσιαστών, όπως λ.χ. την απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων μέσω δυτικών τραπεζών. Ακολούθησαν διαδοχικά το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τέλος οι κύριοι σύμμαχοί της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έκανε μια τελευταία προσπάθεια να συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη συμφωνία για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων. Ο τελευταίος δεν άλλαξε με κανένα τρόπο τη θέση του, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο και να επιτεθεί στη Ράφα. Στην καλύτερη περίπτωση συμφώνησε να στείλει μια αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί στο Παρίσι. Στο τέλος, ο Τζο Μπάιντεν, έκπληκτος όταν τον άκουσε να ανακοινώνει μια νέα σφαγή αμάχων, αναφώνησε μπροστά σε πολυάριθμους μάρτυρες ότι ο Νετανιάχου δεν ήταν παρά μόνο μια «κωλοτρυπίδα» (sic).

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε την εκστρατεία του κατά της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Αφού ζήτησε τη διάλυση του Οργανισμού επειδή 12 από τους υπαλλήλους του (δηλαδή το 0,09% των εργαζομένων του στη Γάζα) φέρεται να συμμετείχαν στην επιχείρηση Κατακλυσμός της Αλ-Άκσα, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι η Χαμάς είχε στήσει το αρχηγείο της σε μια σήραγγα κάτω από την έδρα της UNRWA στη Γάζα . Και όταν ο διευθυντής του Οργανισμού, Φιλίπ Λαζαρίνι, φώναξε ότι αγνοούσε τα πάντα για όλες αυτές τις κατηγορίες, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Χίλαντ Ερντάν, έγραφε στο Τουίτερ: «Δεν είναι ότι δεν ξέρατε, είναι ότι δεν θέλετε να τα ξέρετε. Δείξαμε σήραγγες τρομοκρατών κάτω από τα σχολεία της UNRWA και δώσαμε στοιχεία ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται την UNRWA. Σας παρακαλέσαμε να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη έρευνα σε όλες τις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα. Αλλά όχι μόνο αρνηθήκατε, αλλά επιλέξατε να χώσετε το κεφάλι σας στην άμμο. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και παραιτηθείτε σήμερα. Κάθε μέρα βρίσκουμε περισσότερα στοιχεία ότι στη Γάζα, η Χαμάς=ο ΟΗΕ και το αντίστροφο. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε όλα όσα λένε τα Ηνωμένα Έθνη ή όσα λένε για τη Γάζα».

Στερούμενος τη χρηματοδότηση, ο Οργανισμός ετοιμαζόταν να κλείσει τις πόρτες του. Ενημέρωσε τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Ιορδανίας ότι δεν θα μπορούσε πλέον να βοηθήσει όχι μόνο τους κατοίκους της Γάζας και τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούν.

Ξαφνικά, η μεταστροφή των Αγγλοσάξωνων μεταμόρφωσε την ατμόσφαιρα. Ορισμένα κράτη αποκατέστησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ το Ιράν κάλεσε για ηρεμία. Οι επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ έγιναν πιο σπάνιες. Οι Αγγλοσάξονες και ο Άξονας της Αντίστασης, οι ασυμβίβαστοι εχθροί του περασμένου μήνα, μιλούσαν ξανά μεταξύ τους μέσω μεσαζόντων και ίσως και απευθείας. Παντού, οι διακοπείσες διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν.

Αυτή η παροδική ηρεμία μάλλον θα είναι μόνο βραχύβια, αλλά, προς το παρόν, η Δύση έχει τα ίδια συμφέροντα με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής: να διακόψει τη δολοφονική τρέλα των ρεβιζιονιστών Σιωνιστών. Η Ουάσιγκτον δεν αντιλαμβάνεται πλέον την ήττα του Ισραήλ ως δική της ήττα. Δεν αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να βοηθήσει, παρά τη θέλησή της, την σφαγή των κάτοικων της Λωρίδας της Γάζας. Αντίθετα, μια νίκη για το Ισραήλ θα ήταν ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανίκανες να διατηρήσουν την ειρήνη και συνένοχες σε μια σφαγή.

Αυτή η μεταστροφή αλλάζει τα πάντα.

Στο κόρφο του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, η βεβαιότητα της ατιμωρησίας σε όλες τις περιστάσεις εξαφανίζεται: χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η Χεζμπολάχ θα έτρωγε το Ισραήλ με μια μπουκιά.

Η Νότια Αφρική υπέβαλε πρόσθετο αίτημα στην καταγγελία της κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ). Θέτει το ζήτημα των απαραίτητων προληπτικών μέτρων σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα. Ακολουθώντας για άλλη μια φορά τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το ICJ διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα εκ των προτέρων, αυτή τη φορά, μέτρα για την προστασία των αμάχων.

Στον Λίβανο, δεν φαίνεται η τελευταία να είναι πλέον εξτρεμιστική οργάνωση όταν απαιτεί την εφαρμογή ολόκληρης της απόφασης 1701. Θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Νότιο Λίβανο, εάν το Ισραήλ αποσύρει επίσης τις δυνάμεις του από τα σύνορα, όχι από την οριοθετική γραμμή, αλλά από τα σύνορα.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Γαλλία δεν αναφέρονται πλέον στις ισραηλινολιβανικές ειρηνευτικές προτάσεις τους. Για την Ουάσιγκτον, τα πάντα για μια ξεχωριστή ειρήνη και μια διαίρεση του Άξονα της Αντίστασης. Για το Παρίσι, το ίδιο, αλλά με πιο σύνθετο νομικό πλαίσιο, με αναφορά στη συμφωνία της Νακούρα (1996) και στην απόφαση 1701 (2006). Αντίθετα, ελπίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα διατηρήσει την πίεσή της στους IDF στα βόρεια σύνορα για να τους αποτρέψει να επιτεθούν στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, δηλαδή η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν, αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες τους, ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό όλων: τους ρεβιζιονιστές Σιωνιστές. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν πριν από ένα χρόνο ανανεώσει τους δεσμούς τους, χάρη στις καλές υπηρεσίες της Κίνας [3].

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο μέχρι τότε αρνείτο να μιλήσει. Πράγματι, το 2013, ο στρατηγός αλ-Σίσι είχε ανατρέψει τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, με τη διαφορά ότι ο τελευταίος είχε νοθεύσει την εκλογή του [4] και ότι 40 εκατομμύρια Αιγύπτιοι είχαν διαδηλώσει εναντίον του, στη συνέχεια 33 εκατομμύρια πανηγύρισαν την ανατροπή του [5].

Η Αίγυπτος οργανώνει επειγόντως ένα τεράστιο στρατόπεδο ικανό να δεχθεί 1 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας στο Σινά. Η ομάδα αλ-Αρτζάνι πρέπει να ολοκληρώσει τις χωματουργικές εργασίες και την περίφραξη στις 23 Φεβρουαρίου [6]. Θα μπορούσε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να διαφύγουν από τις ισραηλινές βόμβες και να καταφύγουν εκεί. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα έρχονταν σε βοήθειά τους.

Προφανώς, κανείς δεν σκοπεύει να επικυρώσει την απέλαση των Παλαιστινίων από την γη τους. Και έτσι, όλοι εργάζονται μαζί για την συνέχεια: πώς να ανατραπούν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι ρεβιζιονιστές Σιωνιστές που τον περιβάλλουν;

Πρέπει επομένως να αναμένουμε έναν πολιτικό κατακλυσμό στο Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες. Αν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή, στην καυτή έδρα θα βρεθεί και ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ερώτημα είναι αν, σε αυτή τη διαταραχή, κάθε πρωταγωνιστής θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα ακολουθήσει το κοινό σχέδιο μέχρι την ολοκλήρωσή του, ή αν ορισμένοι παράγοντες θα εκμεταλλευτούν τη σύγχυση για να επιβάλουν τις λύσεις τους.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1Έπεσαν οι μάσκες: οι κρυμμένες αλήθειες του Γιαμποτίνσκι και του Νετανιάχου”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 23 janvier 2024.

[2Στην Ιερουσαλήμ, η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ» απειλεί το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 13 février 2024.

[3« La Chine négocie la paix entre l’Arabie saoudite et l’Iran », Réseau Voltaire, 11 mars 2023.

[5Προαναγγείλει η τύχη του Μόρσι αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 10 juillet 2013.

[6السلطات المصرية تشرع في بناء منطقة أمنية عازلة محاطة بأسوار لإستقبال فلسطيني غزةSinai Foundation for Human Rights, February 14, 2024. (μτφ., Οι αιγυπτιακές αρχές αρχίζουν να χτίζουν μια ζώνη ασφαλείας που περιβάλλεται από τείχη για να δεχτούν τους Παλαιστίνιους της Γάζας., Ίδρυμα του Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , 14 Φεβρουαρίου 2024)

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δοκιμασία

Στην Ιερουσαλήμ, η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ» απειλεί το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον

Η παγκόσμια κατάσταση σε σχέση με τη σφαγή στη Γάζα

Τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Έπεσαν οι μάσκες: οι κρυμμένες αλήθειες του Γιαμποτίνσκι και του Νετανιάχου

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Γιατί έσπευσε ο Ερντογάν στην Αίγυπτο;

Γιατί έσπευσε ο Ερντογάν στην Αίγυπτο;


Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον πρώην εχθρό του, τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε ανατρέψει το 2013 τον ισλαμιστή αδελφό του Μοχάμεντ Μόρσι.

Μια επίσκεψη που περιγράφεται ως το αποκορύφωμα της συμφιλίωσής τους μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποξένωσης, εξαιτίας αυτού του στρατιωτικού πραξικοπήματος που γκρέμισε τα οθωμανικά όνειρά του καθώς επιδίωκε να ανακτήσει τον έλεγχο της αρχαίας αυτοκρατορίας των προγόνων του μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων.

 

Από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, θα κρατήσουμε ότι δήλωσε ότι «ήλθε να δει το τι θα μπορούσε να γίνει περισσότερο για τους αδελφούς μας στη Γάζα». Περισσότερο από τι; Και σε τι αποτελείται αυτό το περισσότερο; Ο Ναράμ Σαρτζούν, ο Σύρος συγγραφέας και πατριώτης που απάλλαξε με οδυνηρό τρόπο τη Χαμάς από το αυστηρά Αδελφικό ρεύμα του Χάλεντ Μασάλ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της χώρας του και των συμπατριωτών του, σηκώνει το πέπλο για μια από τις τελευταίες παγίδες που έχουν στηθεί κατά των Παλαιστίνιων.

 

Μούνα Άλνο-Ναχάλ

*

του Ναράμ Σαρτζούν

 

Στις μεγάλες συγκρούσεις, παράξενα πλάσματα φαίνεται να σηκώνονται από τα βάθη του χρόνου για να μας προειδοποιήσουν να είμαστε προσεκτικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ της κατεχόμενης Παλαιστίνης και του ισραηλινού εχθρού που είδε την εμφάνιση διαφόρων πλασμάτων που προκάλεσαν την αμηχανία μας, επειδή είναι αταξινόμητα, ούτε φίλοι ούτε εχθροί και πιο επικίνδυνα από όλους τους κινδύνους.

 

Πράγματι, παράξενες και πρωτόγνωρες συμμαχίες έχουν γεννηθεί στην περιοχή μας. Συμμαχίες που παραβίασαν τους καθιερωμένους κανόνες που ορίζουν τον φίλο και τον εχθρό: ο φίλος σου είναι φίλος του φίλου σου και εχθρός του εχθρού σου· ο εχθρός σου είναι φίλος του εχθρού σου και εχθρός του φίλου σου.

 

Πράγμα που αποκλείει το ζελατινώδες ον να παρουσιάζεται ως φίλος σου και φίλος του εχθρού σου. Μια περίεργη οντότητα, κατασκευασμένη από το μηδέν, που κάνει την Τουρκία φίλο των Αράβων, του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα, ενώ η Συρία είναι εχθρός του Ισραήλ και των (νέων) Αράβων σύμφωνα με τις χιμαιρικές αυταπάτες μιας υποτιθέμενης άνοιξης.

 

Το περίεργο είναι ότι ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι η Τουρκία, η οποία συνδέεται με το Ισραήλ με φιλικές σχέσεις, οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφαλείας, στρατιωτικές και πολιτικές συμφωνίες, είναι φίλη της Παλαιστινιακής Αντίστασης επειδή έχει εξαπολύσει τέτοια συνθήματα κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδηλώσεων και έχει δεχθεί ορισμένους ηγέτες της Χαμάς ανοίγοντας το ίδιο κόκκινο χαλί στο οποίο δέχεται τις ισραηλινές αντιπροσωπείες.

 

Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένας υπαρξιακός αγώνας του επιπέδου και του μεγέθους του αγώνα ενάντια στο σιωνιστικό σχέδιο μπορεί να υποστηρίξει το παιχνίδι μιας γκρίζας και απατηλής Τουρκίας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι φίλη ενώ προσφέρει στον εχθρό κάθε μέσο για να ξεφύγει από την ήττα του και να επιμείνει για να πετύχει τους στόχους του. Το κλεμμένο τουρκικό πετρέλαιο από τα συριακά κοιτάσματα πετρελαίου φτάνει συνεχώς στη Χάιφα δια θαλάσσης, οι τουρκικές αλυσίδες εφοδιασμού πόσιμου νερού και τροφίμων σώζουν τις αγορές από την έλλειψη φρέσκων προϊόντων και συνεργάζονται με την χερσαία γραμμή Ντουμπάι-Τελ Αβίβ για να πλημμυρίσουν την ισραηλινή αγορά με όλα τα απαραίτητα, έτσι ώστε να μη λείπει τίποτα και, ταυτόχρονα, ακυρώνει ή ελαχιστοποιεί την τεράστια υποστήριξη των Υεμενιτών που προσπαθούν να διακόψουν τον εφοδιασμό των επιτιθέμενων στη Γάζα.

 

Αυτό που είναι εξίσου περίεργο είναι ότι η Χασεμίτης Ιορδανία δεν είναι παρά μόνο η φαινομενική σύμμαχος των Παλαιστινίων. Οι εκπρόσωποί της συνεχίζουν να απαιτούν την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή καθώς και τον τερματισμό των συνθηκών και της εξομάλυνσης χωρίς να κατσουφιάσει ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β', ενώ οι νηοπομπές τροφίμων συνεχίζουν να προμηθεύουν το Ισραήλ μέσω της σταθερής γραμμής Αμμάν-Τελ Αβίβ.

 

Το ίδιο ισχύει και για το Κατάρ, το οποίο ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν φίλο της Παλαιστινιακής Αντίστασης επειδή φιλοξενεί ορισμένους ηγέτες της Χαμάς και χρηματοδοτεί το κόμμα τους, ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό στο Ισραήλ και εργάζεται ενάντια στην περιφερειακή Αντίσταση και στον Συριακό Στρατό, τον μοναδικό στρατό αραβικού κράτους που απειλεί το Ισραήλ, χρηματοδοτώντας τις ένοπλες πολιτοφυλακές που του επιτίθενται, αν και σε αυτό το θέμα, η Τουρκία παραμένει η πιο επικίνδυνη οντότητα τόσο για τη Συρία όσο και για τη Γάζα.

 

Αυτό το 14° Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν, διάσημος για τη λεηλασία του Χαλεπίου, της βόρειας Συρίας, των ελιών της, του πετρελαίου της, του σιταριού της, καθώς και μέρους της νεολαίας της την οποία έστειλε να πολεμήσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη, έφτασε στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον παλιό του εχθρό Αλ-Σίσι. Μας έκανε τις ομιλίες στις οποίες μας έχει συνηθίσει όταν σκοπεύει να κατακλέψει ή να σκοτώσει τον αδελφό του, έναν αγαπητό αδελφό όπως τον Κούρδο Μασούντ Μπαρζανί, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και ακόμη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες είναι ότι αυτή η επίσκεψη είναι μια αποστολή που ανέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Ερντογάν για να καταλήξει σε συμφωνία με τον Αλ Σίσι για να σώσει το Ισραήλ από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί στη Γάζα· το κόλπο είναι να καθησυχάσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση με την εισαγωγή του Τούρκου εγγυητή. Πιο ξεκάθαρα, η ισλαμιστική Τουρκία θα παρουσιαστεί ως εγγυήτρια των υποσχέσεων του Ισραήλ δίπλα στην Αίγυπτο. Υποσχέσεις που θα παρέμεναν μυστικές γιατί το Ισραήλ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι τον έχασε ή ότι πρέπει να υποχωρήσει. Και η ανταμοιβή του Ερντογάν θα ήταν να αμβλυνθεί η πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει γίνει φτερό, σε βάρος της Γάζας.

 

Εξ ου και μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η αντίσταση θα έθετε τους Ισραηλινούς αιχμάλωτους υπό την φύλαξη του Ερντογάν. Από εκεί, αυτός που διέρρευσε τις πληροφορίες πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα προτείνουν να μεταφερθούν αυτοί οι αιχμάλωτοι στην Τουρκία μέσω του περάσματος της Ράφα και ότι με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ θα τους έχει απομακρύνει από τα χέρια της Χαμάς χωρίς να έχει παραχωρήσει τίποτα δημόσια, καθώς οι υποσχέσεις του σχετικά με τις εγγυήσεις που ζήτησε η Χαμάς θα παραμείνουν μυστικές.

 

Συνεπώς, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αντίσταση στο σύνολό της θα υποστούν ενοχλητικές πίεσεις με το πρόσχημα ότι η Τουρκία θέλει να σώσει τον πληθυσμό της Γάζας, όταν θα μπορούσε να είχε παγώσει τις σχέσεις της με τον επιτιθέμενο και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να ζητήσει από τις χώρες στο ΝΑΤΟ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ. Αντί αυτού, αρκέστηκε στο να αφήσει τον λαό να διαδηλώσει, παρόλο που όλες οι διαδηλώσεις στον κόσμο δεν έχουν σταματήσει τη σφαγή των Παλαιστίνιων παιδιών.

 

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ορισμένοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Χαμάς θα τεθεί στην υπηρεσία της διεθνούς οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως συνέβη με τον πρώην αρχηγό της πολιτικής πτέρυγας του κόμματος, Χάλεντ Μασάλ, ο οποίος πήγε στον Ερντογάν και του παρέδωσε το παλαιστινιακό τουφέκι για να πολεμήσουν μαζί τη Συρία και τη Λιβύη.

 

Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Χαμάς που μάχεται σήμερα στη Γάζα δεν είναι ένας Αδελφός Μουσουλμάνος, αλλά η επέκταση ενός απελευθερωτικού κινήματος που υπομένει μια κατοχή χωρίς να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα των οργανώσεων που δρουν σε ανεξάρτητες χώρες. Βρήκε λοιπόν στην Αδελφότητα έναν δρόμο και μια μέθοδο εθνικής απελευθέρωσης.

 

Ωστόσο, προκύπτουν διάφορες μορφές αντίστασης ανάλογα με τα στάδια ενός τέτοιου αγώνα. Πράγματι, ήταν στο απόγειο της αφύπνισης του αραβικού εθνικισμού, που αντιπροσωπεύεται από τον Νασερισμό και τον Μπααθισμό, που η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) εμφανίστηκε ως προέκταση του αραβικού εθνικιστικού κινήματος, όπως μαρτυρεί το γεγονός ότι πολλοί Άραβες μαχητές ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους στην Φάταχ. Η απόδειξη είναι ότι ένας από τους επιφανείς ιδρυτές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ο μάρτυρας Ιμάντ Μουγκνίγια, ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία στα στρατόπεδα της Φατάχ πριν επιστρέψει στον Λίβανο.


Τα ισλαμικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, δεν αναδύθηκαν στην Παλαιστίνη παρά μόνο στο στάδιο της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, χωρίς όμως να αλλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ. Επομένως, ο πυρήνας της Χαμάς βασίζεται στον παλαιστινιακό εθνικισμό και όχι στον διεθνισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Κάτι που εξηγεί γιατί στράφηκε εναντίον του εαυτού της και ενάντια στο κίνημα του Χάλεντ Μασάλ όταν κατάλαβε ότι ήταν ένα σχέδιο της Αδελφότητας προς όφελος της Τουρκίας και όχι της Παλαιστίνης. Και σήμερα, η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση κρατουμένων που δεν ανήκουν ούτε στο κόμμα της ούτε σε αυτό των Αδελφών Μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων των Μαρουάν Μπαργκούτι και Αχμάντ Σαντάτ.

 

Κάτι που αποδεικνύει ότι όσο πιο κοντά πλησιάζει ένα απελευθερωτικό κίνημα στην εθνική γραμμή, τόσο ισχυρότερη είναι η θέση και η απόδοσή του στον αγώνα· και ότι όσο μειώνεται η εθνική του απόδοση, τόσο καταρρέει,όπως συνέβη με τη Φατάχ από του σταδίου των Συμφωνιών του Όσλο (1993) σε σημείο που θα χρειαζόταν μια σοβαρή διάσωση.

 

Ελπίζω ότι οι αντιστασιακοί θα φυλάγονται από την παγίδα μέσω του Τούρκου εγγυητή, γιατί η μάχη που δίνουν οι κάτοικοι της Γάζας είναι επική και κόβει την ανάσα. Θα ήταν τραγικό αν συγκρατηθεί από προδοσία ή παραμέληση. Όμως, ελπίζω ότι θα μάθουν από τη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν. συγκεκριμένα, αυτό που επιβεβαιώνει ότι μόνο ένας φίλος μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματά σου και σίγουρα όχι ο φίλος του εχθρού σου.

 

Πράγματι, οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει, πολλές φορές, όλες τις εγγυήσεις στους Ρώσους. Αλλά μόλις οι Αμερικανοί παραβίασαν τις συμφωνίες, οι Ευρωπαίοι εγγυητές είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί οι φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν να είναι φίλοι της Ρωσίας.

 

Και πριν από αυτό, οι Παλαιστίνιοι είχαν αποδεχτεί τις δυτικές εγγυήσεις σχετικά με τη φυλάκιση του Αχμάντ Σαντάτ, υπό τον όρο ότι θα φυλάσσεται από ευρωπαϊκή δύναμη. Αλλά οι εγγυητές είχαν αποσυρθεί όταν το Ισραήλ εισέβαλε στη φυλακή και τον πήρε μακριά. Το ίδιο και για τις Συμφωνίες του Όσλο με αποτέλεσμα: τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης.

 

Η Τουρκία, παρά τo ισλαμικό κουστούμι της, δεν θα είναι καλύτερος εγγυητής από τους Ευρωπαίους. Θεωρεί ότι ως δύναμη του ΝΑΤΟ δικαιούται μερίδιο από τη μεσανατολική πίτα και κυνηγά τις συμφωνίες για το φυσικό αέριο και τα αναμενόμενα οφέλη από την ανοικοδόμηση της Γάζας. Εξάλλου, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είδαν με τα μάτια τους πώς ο Ερντογάν έκοψε τη γλώσσα, και πολύ περισσότερο, των Αιγυπτίων αδελφών τους που είχαν καταφύγει στην Τουρκία, μόλις ήρθε αμερικανική εντολή που τον καλούσε να πλησιάσει τον Αλ-Σίσι και τους «στρατιωτικούς πραξικοπηματίες» του, σύμφωνα με τα δικά του λόγια.

 

Το πρόβλημά μας είναι ότι αποφεύγουμε τα σοφά μαθήματα της Ιστορίας, η οποία ολοένα και περισσότερο γελάει με μας γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να δεχόμαστε παράλογα πλάσματα, μισούς φίλους και μισούς εχθρούς, που υπήρχαν μόνο στην εποχή των μεγάλων απατών, στη μυθολογία και στα όνειρα ή στους εφιάλτες.


Ανάμεσα σε αυτά τα παράξενα πλάσματα, υπάρχει ο Πήγασος, μισός άλογο και μισός αετός· η Σφίγγα, ένα λιοντάρι με κεφάλι ανθρώπου· και σήμερα η ισλαμική Τουρκία, ένα νατοϊκό σώμα με μουσουλμανικό κεφάλι. Και τι μπορούμε να φανταστούμε για το Κατάρ, ένα νησί, που έχει γίνει αμερικανική στρατιωτική βάση, που ισχυρίζεται ότι ηγείται ενός κινήματος που οδηγεί στην ελευθερία και τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο;

 

Είναι περίεργο πράγμα, αυτοί οι παραλογισμοί στους οποίους οι καλοί Άραβες μπορούν ακόμα να πιστεύουν και να συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα με την ύπαρξη και τη ζωή τους. Γι' αυτό φοβάμαι ότι η Αντίσταση να πιστέψει τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Μια Τουρκία που κινήθηκε για να σώσει το Ισραήλ από τη Χαμάς και ολόκληρη την Αντίσταση, όχι για να σώσει τη Γάζα που πολεμά άγρια ​​όπως η πόλη της Τροίας και η οποία δεν μπορεί να πέσει παρά μόνο μέσω της εξαπάτησης των ισλαμιστών τουρκικών και καταριανών αλόγων.

 

Ως εκ τούτου, η Αντίσταση θα πρέπει να παραμείνει πολύ προσεκτική κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε μια στιγμή που το Ισραήλ παραπαίει και κινείται σπασμωδικά προς το άγνωστο, ενώ ο «ιστός της αράχνης» του [αλληγορικός ορισμός του Ισραήλ από τον Γενικό Γραμματέα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, σ.μτφ.] καταρρέει και χαλαρώνει την λαβή του στην περιοχή. Ως εκ τούτου, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που δεν θα επαναληφθεί. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες...

 

πηγή: Ιστολόγιο του συγγραφέα   جسد ناتو ورأس مسلم !! .. أمر عمليات عاجل لأردوغان .. سر زيارته لمصر !! 

Μετάφραση από τα αραβικά από τον Μούνα Άλνο-Ναχάλ

 

https://reseauinternational.net/pourquoi-erdogan-sest-il-rendu-precipitamment-en-egypte/

 

 


Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

 

Στην Ιερουσαλήμ, η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ» απειλεί το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον

Η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ – οι εποικισμοί φέρνουν την ασφάλεια»: επιστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Βόρεια Σαμαριά» δεν ήταν μια απλή συνάντηση Εβραίων σουπρεμασιστών ρατσιστών. Ένας ραβίνος, καταδικασμένος στο Ισραήλ σε ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματά του, μίλησε εξ ονόματος των διάδοχων της Ομάδας Στερν η οποία δολοφόνησε τους Βρετανούς ηγέτες της υπό εντολή Παλαιστίνης. Ήταν μια κήρυξη πολέμου εναντίον των Αγγλοσαξόνων. Συμμετέχοντας σε αυτή την εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απειλούσε την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε αμέσως κάθε συγκέντρωση χρημάτων και μεταφορά χρημάτων προς αυτούς τους εξτρεμιστές. Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν κυρώσεις κατά Ισραηλινών.

DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ
Ο ραβίνος Ούζι Σαρμπάφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1984, μιλάει μπροστά σε χιλιάδες Εβραίους σουπρεμασιστές ρατσιστές.

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε μια εορταστική εκδήλωση με αστέρια του τραγουδιού στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ, υπό τον τίτλο: «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ - οι εποικισμοί φέρνουν την ασφάλεια: επιστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και στη Βόρεια της Σαμαριά». Παρευρέθηκαν 12 εν ενεργεία υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου,.

Ωστόσο, κανένας πολιτικός, ούτε καν ο υπουργός Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δεν έλαβε τις ξέφρενες επευφημίες που χαιρέτησαν τον ραβίνο Ούζι Σαρμπάφ· μια φιγούρα που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Ισραήλ, ενώ είναι άγνωστος στο εξωτερικό. Με την παρουσία του, αναβίωσε στους συμμετέχοντες την ελπίδα να λυτρωθούν απ’ αυτό που βλέπουν ως την «αμαρτία» της απόσυρσης από τους εβραϊκούς οικισμούς από την Γάζα το 2005.

Τις ώρες που ακολούθησαν, ο Γιάκοβ Μάργκι (Shas), υπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ισραήλ, δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του θα έπρεπε να το «είχαν σκεφτεί» πριν πάνε σε αυτό το τσίρκο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «ο οποίος ήταν κάποτε στο κέντρο του εθνικού στρατοπέδου σύρεται άσκοπα από τους εξτρεμιστές», έχει «πιάσει πάτο».

Ο στρατηγός Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι αυτή η εκδήλωση ήταν «προσβολή στην ισραηλινή κοινωνία σε περίοδο πολέμου. Είναι επιζήμιο για την παγκόσμια νομιμότητα μας και για τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου επιστροφής των ομήρων μας». Όσον αφορά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, συνέχισε: «Αυτός που χορεύει και διαιρεί, δεν αποφασίζει, και εκείνος που είναι σιωπηλός και επιτρέπει στον εαυτό του να παρασυρθεί, δεν είναι ηγέτης».

Ένα πανό γράφει: «Μόνο η μεταφορά [των Παλαιστίνιων έξω από τη Γάζα] μπορεί να φέρει την ειρήνη». Ενώ ένας χάρτης εικονίζει τις προσεχείς ισραηλινές πόλεις στη Γάζα.

Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σαν να φοβήθηκε από την επιστροφή ενός παλαιού δαίμονα, υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευε σε ορισμένους εξτρεμιστές εποίκους να έρχονται στις ΗΠΑ και, το σημαντικότερο, που απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση χρημάτων και μεταφορά χρημάτων προς όφελος των οπαδών του ραβίνου Ούζι Σαρμπάφ. Αυτές οι κυρώσεις ισχύουν όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις τράπεζες με συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή, εντέλει, σε όλη την πολιτική Δύση [1].

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μέχρι τώρα υποστήριζε διακριτικά την σφαγή στη Γάζα με την προμήθεια οβίδων και άλλων πυρομαχικών, ξαφνικά άρχισε να αναζητεί διέξοδο από την κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφυγε σε μια νέα περιήγηση στις πρωτεύουσες της περιοχής, αυτή τη φορά με προτάσεις.

Γιατί, λοιπόν, προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις η έξοδος στο προσκήνιο του ραβίνου Ούζι Σαρμπάφ; Για να το καταλάβουμε, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1922. Στον κόρφο του σιωνιστικού κινήματος υπάρχει πράγματι μια ακόμη πιο φανατική ομάδα που δεν διστάζει να επιτεθεί στους Αγγλοσάξονες.

Η «ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΤΕΡΝ»

Οι «ρεβιζιονιστές σιωνιστές» είναι οι οπαδοί του Βλαντιμίρ Ζέεβ Γιαμποτίνσκι, ένας Ουκρανός φασίστας ο οποίος έκανε συμμαχία το 1922 με τους «ακραίους εθνικιστές» Ουκρανούς του Σιμόν Πετλιούρα και του Ντμίτρο Ντόντσοφ εναντίον των Σοβιετικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της συμμαχίας, οι «ακραίοι εθνικιστές» έσφαξαν όχι μόνο Ουκρανούς αναρχικούς και Ουκρανούς κομμουνιστές, αλλά και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς Εβραίους. Αρνούμενος να το εξηγήσει, ο Γιαμποτίνσκι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της Σιωνιστικής Οργάνωσης και δημιούργησε τη Συμμαχία των Ρεβιζιονιστών Σιωνιστών. Ίδρυσε το Μπέταρ, έναν παραστρατιωτικό φασιστικό σχηματισμό στην Ιταλία, με τη βοήθεια του Ντούτσε Μπενίτο Μουσολίνι.

Στο τέλος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, οι «Σιωνιστές ρεβιζιονιστές» συνέχισαν το φασιστικό τους όνειρο, τώρα χωρίς τη βοήθεια των Ιταλών ομολόγων τους. Αποσπάστηκαν από την εβραϊκή κοινοτική πολιτοφυλακή στην Παλαιστίνη, την Χαγκανά, και δημιούργησαν την δική τους πολιτοφυλακή, την Ιργκούν [2].

Σε επιστολή τους προς τους New York Times, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Χάνα Άρεντ και άλλες εβραϊκές προσωπικότητες συνέκριναν την Ιργκούν με τους φασιστικούς και ναζιστικούς σχηματισμούς. [3].

Η ίδια η Ιργκούν δημιούργησε την Λεχί [γνωστή ως «Ομάδα Στερν») ή σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, «Συμμορία Στερν» ("Stern Gang") [4]. Αυτή η ομάδα ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πολωνική φασιστική κυβέρνηση (ο Άβραχαμ Στερν συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του «σχεδίου Μαδαγασκάρη»). Ο Στερν συνελήφθη από τους Βρετανούς με τους ηγέτες της ομάδας του στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά απελευθερώθηκε όταν η πολωνική κυβέρνηση ανασυγκροτήθηκε στην εξορία στο Λονδίνο. Η Λεχί αποκατέστησε την επαφή με τους Ιταλούς φασίστες και στη συνέχεια τους πρότεινε να τους βοηθήσει να εκδιώξουν τους Εβραίους από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη. Μετά από δισταγμούς, οι τελευταίοι αρνήθηκαν. Η Λεχί πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της εναντίον των Βρετανών και των αριστερών Εβραίων κατά τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου. Ο Άβραχαμ Στερν συνελήφθη και πυροβολήθηκε μετά από έναν αξιωματικό της βρετανικής CID το Φεβρουάριο του 1942. Η Λεχί στη συνέχεια αναδιοργανώθηκε από τον Γιτζάκ Σαμίρ, ο οποίος δολοφόνησε τους αντιπάλους του.

Το 1944, η Λεχί επανέλαβε τις επιθέσεις της εναντίον των Βρετανών. Παρά λίγο να εξαλείψει τον Ύπατο Αρμοστή στην Παλαιστίνη, Χάρολντ Μακμίχαελ, αλλά κατάφερε να δολοφονήσει τον γραμματέα των αποικιών, Λόρδο Moyne.

Οι βρετανικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές δολοφονήθηκαν από την συμμορία Στερν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του ξενοδοχείου King David που στέγαζε το αρχηγείο τους.

Ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο οποίος παρέμεινε πιστός στους Βρετανούς, ξεκίνησε μια εκστρατεία της Χαγκάνα για να σταματήσει τις ενέργειες της Ιργκούν και της Λεχί. Πολλά από τα μέλη τους συνελήφθησαν. Ωστόσο, το 1945, ο Μπεν Γκουριόν οργάνωσε μυστικά την συμφιλίωση με τους ρεβιζιονιστές σιωνιστές, το «Κίνημα της Εβραϊκής Επανάστασης». Αυτή η σύντομη συμμαχία δεν κράτησε. Η Λεχί οργάνωσε την επίθεση κατά της γραμματείας της υπό εντολή βρετανικής κυβέρνησης της Παλαιστίνης και εναντίον της στρατιωτικής της διοίκησης, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο στο ξενοδοχείο King David. Άφησε 91 νεκρούς και 46 τραυματίες. Η Λεχί δεν έπαυσε τις δραστηριότητές της με τη σύλληψη του Γιτζάκ Σαμίρ. Αντιθέτως, τις επέκτεινε στο Λονδίνο μέχρι που οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από την Παλαιστίνη. Έπειτα στόχευσε τους Άραβες, έτσι διέπραξε τη σφαγή του Ντίρ Γιασίν.

Οι Ιργκούν και Λεχί ενσωματώθηκαν τελικά στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατά τη μονομερή ανακήρυξη της κρατικής υπόστασης. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν τον Σουηδό κόμη Φόλκε Μπερναντότ για να καθορίσει το σύνορα των δύο κρατών, εβραϊκού και αραβικού. Ο Γιτζάκ Σαμίρ οργάνωσε τότε την δολοφονία του [5]. Ο Γεοσούα Κοέν τον εκτέλεσε. Δολοφονήθηκε και ο Γάλλος συνταγματάρχης των Κυανόκρανων, Αντρέ Σερό. Ο Pierre Gaïsset (παππούς του συγγραφέα αυτού του άρθρου) τον αντικατέστησε. Οι «ρεβιζιονιστές σιωνιστές» άλλαξαν τότε την ετικέτα τους και σχημάτισαν ένα νέο κόμμα, το Χερούτ του οποίου ο Μεναχέμ Μπέγκιν έγινε πρόεδρος.

Το 1952, ο Γεοσούα Κοέν ίδρυσε το κιμπούτς sde boker. Την επόμενη χρονιά, ο πρωθυπουργός Νταβίντ Μπεν Γκουριόν εντάχθηκε σε αυτό το κιμπούτς, και ο Γεοσούα Κοέν έγινε σωματοφύλακάς του.

Ο ραβίνος Ούζι Σαρμπάφ, το αστέρι της Διάσκεψης για τη Νίκη του Ισραήλ

ΤΟ «ΕΒΡΑΪΚΟ ΥΠΟΓΕΙΟ»

Δεν υπάρχει ίχνος της ομάδας Στερν στη συνέχεια. Ωστόσο, μετά τον «πόλεμο των Έξι Ημερών», το Μπλοκ των Πιστών (Gush Emunim) ανάπτυσσε την ιδέα ότι ο Γιαχβέ είχε δώσει όλη την Παλαιστίνη στους Εβραίους. Δεν είχαν μόνο το δικαίωμα να την κατέχουν, αλλά το καθήκον να το πράξουν προκειμένου να εκπληρώνονται οι προφητείες στο μέλλον. Αυτό το κίνημα αναπτύχθηκε γύρω από τον ραβίνο Zvi Γιεχούντα Κουκ. Δίδασκε ότι οι πρώτοι κοσμικοί Ισραηλινοί είχαν, βέβαια, ξεκινήσει το έργο, αλλά ότι μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί γνώριζαν την κατεύθυνση και μπορούσαν να το οριστικοποιήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γεχούντα Έτζιον, γιος ενός μέλους της συμμορίας, αναδημιούργησε την ομάδα Στερν. Χρησιμοποίησε το ίδιο λογότυπο: μία γροθιά, δύο σηκωμένα δάχτυλα. Το νέο της όνομα: το «Εβραϊκό Υπόγειο». Μετά τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, που υπογράφηκαν το 1978 από τον πρώην Αδελφό Μουσουλμάνο Ανουάρ αλ-Σατάτ και τον ρεβιζιονιστή σιωνιστή Μεναχέμ Μπέγκιν, οργανώθηκε επίσημα. Αντιτάχθηκε στην επιστροφή του Σινά στην Αίγυπτο από το Ισραήλ. Σχηματιστήκαν δύο τάσεις. Η πρώτη, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γεχούντα Έτζιον, για να καταστραφεί ο Θόλος του Βράχου στο κέντρο του τζαμιού Αλ-Άκσα, προκειμένου να ανοικοδομηθεί ο Ναός της Ιερουσαλήμ. Η δεύτερη για να σπείρει τον τρόμο μεταξύ των αντί-αποικιοκρατών Αράβων.

Ο ραβίνος Ούζι Σαρμπάφ ήταν ο επικεφαλής του «Εβραϊκού Υπόγειου». Καταδικάστηκε από τα ισραηλινά δικαστήρια σε ισόβια κάθειρξη το 1984 για τη συμμετοχή του σε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων. Απελευθερώθηκε αθόρυβα το 1991 από δύο ρεβιζιονιστές σιωνιστές, τον νυν πρόεδρο Καΐμ Χερζόγκ και τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Σαμίρ.

Η παρουσία του και η βροντερή υποδοχή που έλαβε από χιλιάδες ακτιβιστές εγείρουν φόβους για την επιστροφή της σιωνιστικής τρομοκρατίας εναντίον των Αγγλοσαξόνων. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον δείχνει ότι, στα μάτια της, αυτό που ανέχεται όταν οι Άραβες είναι τα θύματα, πρέπει να καταδικαστεί όταν η ίδια απειλείται.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[2Irgun: Revisionist Zionism, 1931-1948, Gerry van Tonder, Pen & Sword Military (2019).

[4The Stern Gang. Ideology, Politics and Terror, 1940-1949, Joseph Heller, Routledge (1995).

[5Bernadotte in Palestine, 1948: A Study in Contemporary Humanitarian Knight, Amitzur Ilan, Macmillan (1989).

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Στην Ιερουσαλήμ, η «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ» απειλεί το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον

Η παγκόσμια κατάσταση σε σχέση με τη σφαγή στη Γάζα

Τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Έπεσαν οι μάσκες: οι κρυμμένες αλήθειες του Γιαμποτίνσκι και του Νετανιάχου

Η κατάθεση καταγγελίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις