Translate

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Η ουκρανική σύγκρουση σε σχέση με την ευθύνη των κυβερνώντων

 

Η ουκρανική σύγκρουση σε σχέση με την ευθύνη των κυβερνώντων

Η Ατλαντική Συμμαχία, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στο έδαφός της,  δοξάζει την Ουκρανία. Την βλέπουμε να καταφεύγει στη πιο παραπλανητική προπαγάνδα, χειριζόμενη επιδέξια την απόκρυψη της αλήθειας και το  ψέμα. Σε αντίθεση με ό, τι ισχυρίζεται, αυτός ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ παράνομος, ακόμη και αν σήμερα δεν φαίνεται πλέον απαραίτητος και θα έπρεπε να σταματήσει. Ωστόσο, οι αιτίες του πολέμου παραμένουν και το Κρεμλίνο αναμένει δεύτερο γύρο, όχι για να προσαρτήσει την Ουκρανία ή τη Μολδαβία, αλλά για να σώσει την Υπερδνειστερία.

عربي DEUTSCH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ
Πριν να πάει στο Κίεβο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τη Ρωσία την διαβεβαίωση ότι δεν θα βομβαρδίσει το ειδικό τραίνο του.

Η πρώτη επέτειος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης στην Ουκρανία ήταν η αφορμή για τους Δυτικούς να πείσουν τους λαούς τους ότι βρίσκονται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και ότι η νίκη είναι «αναπόφευκτη». 

Είναι φυσιολογικό οι κυβερνήσεις να ανακοινώνουν τις δραστηριότητες τους. Μόνο που εδώ οι πληροφορίες είναι ψευδείς και τα σχόλια  προπαγάνδα. Γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας αντιστροφής της πραγματικότητας, ώστε να αναρωτιέται κανείς, μήπως, τελικά,  οι ηττημένοι του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου έχουν καταφέρει να έρθουν στην εξουσία στο Κίεβο σήμερα. 

«Ο παράνομος, αδικαιολόγητος και ακήρυχτος  πόλεμος της Ρωσίας» 

Όλες οι δυτικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν ότι καταδικάζουν τον «παράνομο, αδικαιολόγητο και ακήρυχτος πόλεμο της Ρωσίας» [1]. Είναι αντικειμενικά ψευδές. 

Ας αφήσουμε το χαρακτηρισμό του «αδικαιολόγητου». Κανένας πόλεμος δεν είναι δίκαιος. Κάθε πόλεμος είναι η κατάληξη, όχι ενός σφάλματος, αλλά μιας αποτυχίας. Ας εξετάσουμε τον χαρακτηρισμό «ακήρυχτος». 

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, το πρόβλημα ξεκίνησε το 2014 με την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και του Καναδά,  καταπατώντας την  ουκρανική κυριαρχία και συνεπώς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον διαδραμάτισε ρόλο αποφασιστικής σημασίας σε αυτή τη λεγόμενη «επανάσταση της αξιοπρέπειας»: Η τότε υφυπουργός για την Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτώρια Νούλαντ, εμφανίστηκε με τους επικεφαλής των πραξικοπηματιών.

Σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία, η οποία μόλις δημοσίευσε δύο έγγραφα για το θέμα αυτό, δεν πρέπει να σταματήσουμε σε αυτήν την επιχείρηση, αλλά να πάμε πίσω στη «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004, που διοργανώθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να σημειωθεί η πρώτη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς, αν η Ρωσία δεν το αναφέρει είναι επειδή έπαιξε κάποιο ρόλο και αυτή, κάτι που δεν έκανε το 2014. 

Το δυτικό κοινό, σοκαρισμένο από την ευκολία με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χειραγωγούν τα πλήθη και ανατρέπουν κυβερνήσεις δεν συνειδητοποιεί πλέον τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων. Από της ανατροπής του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν το 1953 σε αυτή του Σερζ Σαρκισιάν, στην Αρμενία το 2018, συνήθισε τις αναγκαστικές αλλαγές καθεστώτος. Το ότι οι έκπτωτοι ηγέτες ήταν καλοί ή κακοί δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτό που είναι ανυπόφορο και απαράδεκτο είναι ότι ένα ξένο κράτος οργανώνει την ανατροπή τους συγκαλύπτοντας τη δράση του πίσω από κάποιους εθνικούς αντιπάλους. Πρόκειται για πολεμικές πράξεις, χωρίς στρατιωτική επέμβαση. 

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από παραβιάσεις της ουκρανικής κυριαρχίας του 2004 και του 2014. Αυτές οι παραβιάσεις ακολουθήθηκαν από έναν εμφύλιο πόλεμο οκτώ χρόνων. 

Ούτε ο πόλεμος είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δεν απαγορεύει τη προσφυγή στον πόλεμο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμη τη δυνατότητα να τον κηρύσσει (άρθρα 39 έως 51). Αυτή τη φορά η ιδιαιτερότητα είναι ότι αντιτάσσει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. 

Η Ρωσία συνυπέγραψε τις Συμφωνίες του Μινσκ για να θέσει τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, καθώς δεν γεννήθηκε χτες, κατάλαβε από την αρχή ότι οι Δυτικοί δεν ήθελαν την ειρήνη, αλλά τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, ζήτησε την επικύρωση των Συμφωνιών του Μινσκ με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνο πέντε ημέρες μετά τη σύναψη τους και στη συνέχεια ανάγκασε τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ να αποσύρει τους άνδρες του από το ουκρανικό Ντονμπάς. Ζήτησε επίσης τη προσάρτηση στο ψήφισμα, μιας δήλωσης των προέδρων της Γαλλίας, της Ουκρανίας,  της Ρωσίας και της Γερμανίδας καγκελάριου ότι εγγυούνται την εφαρμογή αυτών των κείμενων. Αυτοί οι τέσσερις υπογράφοντες δέσμευσαν τις χώρες τους. 

• Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε τις επόμενες ημέρες ότι θα τιμωρήσει τους κατοίκους του Ντονμπάς.

• Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit»  [2] ότι ήθελε μόνο να κερδίσει χρόνο, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να μπορεί να εξοπλίσει τις αρχές του Κίεβου. Διευκρίνισε, εν αγνοία της, τη δήλωση της σε μια συζήτηση με έναν προβοκάτορα τον οποίο πίστευε ότι ήταν ο πρώην πρόεδρος Ποροσένκο.

• Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ στο Kyiv Independent [3].

• Έμεινε η Ρωσία, η οποία πραγματοποίησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με τη αιτιολογία ότι δρα ως «εγγυήτρια δύναμη». Το να ισχυριστεί κανείς ότι η επέμβασή της είναι παράνομη σημαίνει  ότι και αυτή της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα ήταν επίσης παράνομη και ότι θα έπρεπε να είχε αφήσει την σφαγή να συνεχιστεί. 

Τα ι-μέιλ του ειδικού σύμβουλου του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλάντισλαβ Σουρκόφ, τα οποία μόλις αποκαλύφτηκαν από την ουκρανική πλευρά, απλώς επιβεβαιώνουν αυτή τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, η Ρωσία βοήθησε τις ουκρανικές Δημοκρατίες του Ντονμπάς να προετοιμαστούν πνευματικά για την ανεξαρτησία. Αυτή η παρέμβαση ήταν παράνομη. Ήταν απάντηση της παρέμβασης, επίσης παράνομη, των Ηνωμένων Πολιτειών που εξόπλιζαν όχι την Ουκρανία, αλλά τους Ουκρανούς «ακραίους εθνικιστές». Ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά αποκλειστικά μεταξύ Ουκρανών. Προκάλεσε 20.000 θανάτους σε 8 χρόνια. Οι Δυτικοί και η Ρωσία παρενέβαιναν μόνο έμμεσα. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προσποιούμενοι ότι διαπραγματεύονταν την ειρήνη, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ διεξήγαγαν ένα έγκλημα. Πράγματι, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, τα «εγκλήματα κατά της Ειρήνης» είναι πιο σοβαρά ακόμα και από εκείνα «κατά της Ανθρωπότητας». Δεν είναι η αιτία της τάδε ή της άλλης σφαγής, αλλά του ίδιου του πόλεμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ντούμα Vyacheslav Volodin, ζήτησε τη σύγκληση νέου δικαστηρίου της Νυρεμβέργης προκειμένου να δικαστούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ [4]. Αυτό το κάλεσμα, που μας δείχνει το χάσμα που χωρίζει τις δύο αντιλήψεις για τη σύγκρουση δεν αναμεταδόθηκε από τον δυτικό Τύπο. 

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 16ης Μαρτίου 2022 έθεσε, προέγραψε ότι «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας» (σχετ.: A/77/4, παράγραφοι 189-197). Η Μόσχα δεν υπάκουσε θεωρώντας ότι το Δικαστήριο δεν είχε ερωτηθεί για τη γενοκτονία που διέπραξε το Κίεβο εναντίον του ίδιου του πληθυσμού του αλλά για τη στρατιωτική επιχείρηση που είχες σκοπό να  προστατέψει τον ουκρανικό λαό.

Από την πλευρά της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μερικά ψηφίσματα, το τελευταίο από τα οποία είναι το A/ES-11/L.7, της 23ης Φεβρουαρίου 2023. Το κείμενο «Απαιτεί πάλι την άμεση αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πλήρως και άνευ όρων, από το ουκρανικό έδαφος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας, και ζητεί την παύση των εχθροπραξιών».

Κανένα από τα δυο κείμενα δεν δηλώνει «παράνομη» τη ρωσική επέμβαση. Διατάζουν ή απαιτούν να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός. 141 από τα 193 κράτη θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επέμβασή της. Μερικά πιστεύουν ότι είναι παράνομη, αλλά τα περισσότερα πιστεύουν ότι «δεν είναι πλέον απαραίτητη» και προκαλεί άσκοπο πόνο. Δεν είναι καθόλου το ίδιο. 

Τα κράτη έχουν διαφορετική άποψη από αυτή των νομικών. Τα κράτη πρέπει να προστατεύουν τους υπηκόους τους από συγκρούσεις που προετοιμάζονται, πριν να είναι πολύ αργά για να ανταποκριθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο δεν συμμορφώθηκε με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν απομακρύνθηκε από το πεδίο της μάχης. Πράγματι, παρατήρησε για οκτώ χρόνια το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Ουκρανία και να προετοιμάζει τον πόλεμο. Γνωρίζει λοιπόν ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζει έναν δεύτερο γύρο στην Υπερδνειστερία [5] και πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό του από αυτή τη δεύτερη επιχείρηση. Ακριβώς όπως επέλεξε την ημερομηνία της επέμβασής του στην Ουκρανία από πληροφορίες που έδειχναν μια επικείμενη επίθεση από το Κίεβο στο Ντονμπάς, η οποία επιβεβαιώθηκαν αργότερα [6], ομοίως αποφασίζει τώρα να απελευθερώσει ολόκληρη την Νοβοροσσίγια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού. Αυτό είναι νομικά ασύμβατο όσο δεν προσκομίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία για τις δυτικές μεθοδεύσεις, αλλά είναι ήδη απαραίτητο από την άποψη της ευθύνης της. 

Σαφώς, αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης δεν διέφυγαν από τους παρατηρητές. Το γεγονός της κρίσης ότι η ρωσική επέμβαση δεν είναι πλέον απαραίτητη πρέπει να διακρίνεται από εκείνη της υποστήριξης της Δύσης. Για αυτό, δεν είναι παρά 39 από τα 191 κράτη που συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις και που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Το δεύτερο μήνυμα από τους δυτικούς ηγέτες, είναι ότι η Ουκρανία είναι «δημοκρατία». Εκτός του ότι αυτή η λέξη δεν έχει πλέον νόημα σε μια εποχή που οι μεσαίες τάξεις εξαφανίζονται και που οι εισοδηματικές διαφορές έχουν γίνει μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη Ιστορία, καθώς απομακρύνεται από το ιδεώδες της ισότητας, η Ουκρανία είναι τα πάντα εκτός από δημοκρατία. 

Το ρατσιστικό σύνταγμά της είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Αναφέρει, στο άρθρο 16 ότι η «Διατήρηση της γενετικής κληρονομιάς του ουκρανικού λαού είναι ευθύνη του κράτους»· ‘Ενα απόσπασμα γραμμένο από την Σλάβα Στέτσκο, τη χήρα του ναζί Ουκρανού πρωθυπουργού. 

Αυτό είναι το καυτό θέμα. Τουλάχιστον από το 1994, οι «ακραίοι εθνικιστές» (να μη συγχέονται με τους απλούς «εθνικιστές»), δηλαδή οι άνθρωποι που ακολουθούν την ιδεολογία του Ντμίτρο Ντόντσοφ και τη δράση του Στεπάν Μπαντέρα, κατέχουν υψηλές θέσεις στο ουκρανικό κράτος [7]. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιδεολογία ριζοσπαστικοποιήθηκε με το χρόνο. Δεν είχε το ίδιο νόημα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου. Γεγονός παραμένει ότι ο Ντμίτρο Ντόντσοφ ήταν, από το 1942, ένας από τους σχεδιαστές της «Τελικής Λύσης για τα εβραϊκά και τσιγγάνικα ζητήματα». Ήταν διοικητής του Ινστιτούτου Ράινχαρντ Χάιντριχ, όργανο του Τρίτου Ράιχ στην Πράγα, υπεύθυνο για τη δολοφονία εκατομμύριων ανθρώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής. Ο Στεπάν Μπαντέρα, από την άλλη, ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης των Ουκρανών Ναζί. Διέταξε πληθώρα πογκρόμ και μαζικές σφαγές. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι σημερινοί διάδοχοί του, δεν φυλακίστηκε ποτέ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά υποχρεώθηκε σε κατ’ οίκον παραμονή στα προάστια του Βερολίνου, στην έδρα της διοίκησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Εξάλλου, στο τέλος του πόλεμου διοικούσε τα ουκρανικά στρατεύματα υπό τις άμεσες εντολές του Αδόλφου Χίτλερ. 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ακραία εθνικιστικά ή ναζιστικά σύμβολα είναι ορατά παντού στην Ουκρανία. Ο δημοσιογράφος της Forward, Λεβ Γκολίνκιν, ο οποίος ξεκίνησε μια απογραφή όλων των μνημείων στη μνήμη εγκληματιών που εμπλέκονται στα ναζιστικά εγκλήματα, σε όλο τον κόσμο, έχει συντάξει ένα συγκλονιστικό κατάλογο τέτοιων μνημείων στην Ουκρανία [8]. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχεδόν όλα μεταγενέστερα του πραξικοπήματος του 2014. Επομένως, πρέπει να δεχτούμε ότι οι αρχές που αναδείχθηκαν από το πραξικόπημα ανήκουν στον «ακραίο εθνικισμό», όχι στον σκέτο «εθνικισμό». Και για όσους αμφιβάλλουν για το αν  ο Εβραίος πρόεδρος Ζελένσκι εξυμνεί τους Ναζί: πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος βράβευσε με τον «τίτλο τιμής Edelweiss» την 10η Ταξιαρχία Εφόδου του Ξεχωριστού Βουνού, σε συσχέτιση με την 1η Ναζιστική Ορεινή Μεραρχία που «απελευθέρωσε» (sic) το Κίεβο, το Σταλίνο, τις διαβάσεις του Δνείπερου και του Χαρκόβου [9]. 

Σπάνιες είναι οι δυτικές προσωπικότητες που συμφώνησαν με τα σχόλια για το θέμα αυτό, του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ [10]. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Άμυνας του, στρατηγός Μπένι Γκαντς, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία έπρεπε να υποταχθεί στις προτροπές της Μόσχας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα: το Κίεβο πρέπει να καταστρέψει όλα τα ναζιστικά σύμβολα που εκθέτει. Επειδή το Κίεβο αρνείται, το Ισραήλ δεν του προμηθεύει όπλα: δεν θα παραδοθεί κανένα ισραηλινό όπλο στους διαδόχους των σφαγιαστών των Εβραίων. Αυτή η θέση μπορεί να μετεξελιχθεί με την κυβέρνηση συνασπισμού του Μπένγιαμιν Νετανιάχου· ο ίδιος είναι κληρονόμος των «ρεβιζιονιστών σιωνιστών» του Βλαντιμίρ Γιαμποτίνσκι οι οποίοι έκαναν συμμαχία με τους «ακραίους εθνικιστές» εναντίον των Σοβιετικών.

Η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακραία. Όχι μόνο  τιμώνται παντού οι ακραίοι εθνικιστές, αλλά απαγορεύτηκαν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και η Ορθόδοξη Εκκλησία υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας. Καταστράφηκαν εκατομμύρια βιβλία που είχαν γραφτεί ή τυπωθεί στη Ρωσία,  6 εκατομμύρια Ουκρανοί ανακηρύχθηκαν «συνεργάτες του Ρώσου εισβολέα» και δολοφονούνται οι προσωπικότητες που τους στηρίζουν.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] Voir par exemple : “Statement by G7 leaders on the first anniversary of the invasion of Ukraine”, Voltaire Network, 24 February 2023.

[2] "Hatten Sie gedacht, ich komme mit Pferdeschwanz?", Tina Hildebrandt und Giovanni di Lorenzo, Die Zeit, 7. Dezember 2022.

[3] «Hollande: ‘There will only be a way out of the conflict when Russia fails on the ground’», Theo Prouvost, Kyiv Independent, December 28, 2022.

[4] «Володин призвал рассмотреть на трибунале признания Меркель, Олланда и руководства Украины», Tass, 18 января 2023.

[5] Η ήττα της Ουκρανίας δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 21 Φεβρουαρίου 2023.

[6] Ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στο Ντονμπάς, έγγραφο που κατασχέθηκε από τον ρωσικό στρατό. Να σημειωθεί ότι δημοσιεύθηκε πριν το Διεθνές Δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του. Δεν το εξέτασε η Ρωσία επειδή ήταν σίγουρη για το δίκιο της και άσκησε τη τακτική της άδειας καρέκλας.

[7] Ποιοι είναι οι Ουκρανοί ριζοσπαστικοί εθνικιστές;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 15 Νοεμβρίου 2022.

[8] «Nazi collaborator monuments in Ukraine», Lev Golinkin, Foward, January 27, 2021. Version française : «Monuments aux collaborateurs nazis en Ukraine», Lev Golinkin, Tribune juive, 23 février 2023.

[9] « Le neuvième anniversaire de la guerre en Ukraine », par Manlio Dinucci, Traduction M.-A., Réseau Voltaire, 27 février 2023.

[10] « Lavrov récuse la définition communautaire de l’antisémitisme », Réseau Voltaire, 3 mai 2022.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Η ουκρανική σύγκρουση σε σχέση με την ευθύνη των κυβερνώντων

Η ήττα της Ουκρανίας δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου

Σύντομα ο δεύτερος γύρος

Η ήττα της Ουκρανίας φαίνεται να πλησιάζει

Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν/Ιχόρ Κολομόισκι

Δύο αντιλήψεις για το πόλεμο στην Ουκρανία

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Η ήττα της Ουκρανίας δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου, ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

 ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Η ήττα της Ουκρανίας δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου

του Τιερί Μεϊσάν

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ήττα του προέδρου Ζελένσκι στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στη Χερσώνα και την Ζαπορίζια, μπορεί να σημάνει το τέλος των μαχών. Μετά την  αντίσταση που συνάντησε η Μόσχα για την εφαρμογή του ψηφίσματος  2202 του Συμβούλιου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά  να απελευθερώσει την Οδησσό και να φτάσει στην Υπερδνειστερία. Αυτό ακριβώς περίμενε το Πεντάγωνο από το 2019. Ήδη ετοιμάζει δεύτερο γύρο στη Μολδαβία. Όχι ότι θέλει να υπερασπιστεί τους Ουκρανούς, και μετά τους Μολδαβούς, αλλά επειδή σκοπεύει να απογυμνώσει τους ίδιους τους δικούς του συμμάχους.

 | ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ) | 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

عربي DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ


ΟυκρανίαΡωσία
Νεκροί157 00018 480
Τραυματίες234 00044 400
Αιχμάλωτοι7 230323
Χαμένα ελικόπτερα21256
Χαμένα τεθωρακισμένα οχήματα6 320889
Χαμένα συστήματα πυροβολικού7 360427
Χαμένα συστήματα αεράμυνας49712

Οι αριθμοί της Μοσάντ, σύμφωνα με τον τουρκικό ιστοτόπο Hürseda Haber

Οι αριθμοί της Ατλαντικής Συμμαχίας, που αναμεταδίδονται από τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, υποδηλώνουν ότι ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος και αντιστέκεται χάρη στα δυτικά όπλα. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί, που μεταδίδονται από τον τουρκικό ιστοτόπο Hürseda Haber , σύμφωνα με τις δηλώσεις της  Μοσάντ  δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν είναι ασφαλώς δυνατόν, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα πράγματα σε ένα πεδίο μάχης. Οι ίδιοι οι στρατοί μετρούν τις απώλειές τους, αλλά δεν γνωρίζουν αν οι αγνοούμενοι είναι νεκροί ή τραυματίες, φυλακισμένοι ή σε διαφυγή. Οι αξιωματικοί πρέπει πάντα να αποφασίζουν στην ασάφεια του πολέμου, χωρίς ποτέ να έχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία όπως υπάρχουν σε καιρό ειρήνης.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η Ρωσία έχει νικήσει και ότι θα συνεχίσει να απελευθερώνει τη Νοβορωσία μέχρι την Υπερδνειστερία, ορισμένοι προσποιούνται ότι πιστεύουν ότι θα εισβάλει στη Μολδαβία όπως έκανε στην Ουκρανία. Δεν έχει σημασία ότι με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Υπερδνειστερία ανακηρύχθηκε η ίδια ανεξάρτητη όπως η Κριμαία. Το κυριότερο είναι να συνεχίσουν να παρουσιάζουν τη Ρωσία ως μια κατακτητική τυραννία που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της.

Η Υπερδνειστερία είναι αυτή η κοιλάδα με κόκκινο χρώμα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι όταν η Μολδαβία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη, έθεσε άκυρες και μη εφαρμοστέες τις συνέπειες του γερμανοσοβιετικού Συμφώνου του 1939, ιδίως τη προσάρτηση της Υπερδνειστερίας στην πολιτική οντότητα της [1]. Όμως, λίγο αργότερα, την διεκδίκησε ως δικό της έδαφος. Τον Ιούνιο 1992, ο συνταγματάρχης Howard J.T. Steers, αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ και σύμβουλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, συντόνισε μια στρατιωτική επιχείρηση για να κατακτήσει την Υπερδνειστερία. Γι ’αυτό το σκοπό, δεν αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει τον μικρό μολδαβικό στρατό αλλά στρατολόγησε και τον ρουμανικό στρατό και πολλούς Ρουμάνους κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.

Η Υπερδνειστερία ήταν μια μικρή κοιλάδα με ιδιαίτερο μικροκλίμα και έγινε μια μυστική βάση του σοβιετικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Ήταν ως εκ τούτου κατοικημένη τόσο από τους αρχικούς κατοίκους της, αλλά και από πολλές οικογένειες σοβιετικών επιστημόνων. Προστατευόταν από μια μικρή βάση της 14ης σοβιετικής Στρατιάς. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν αρνήθηκε να υπερασπιστεί την Υπερδνειστερία όπως αρνήθηκε και την προσχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η πλέον ρώσικη 14η Στρατιά, ήτοι πάνω από χίλιους άνδρες, διατάχθηκε να μην παρέμβει. Αλλά χιλιάδες γυναίκες της Υπερδνειστερίας πολιόρκησαν τη στρατιωτική βάση. Οι Ρώσοι στρατιώτες δεν τις πυροβόλησαν, αλλά παραβίασαν τις εντολές του προέδρου Γιέλτσιν και τις άφησαν να μπουν. Οι γυναίκες κατάσχεσαν 1.000 καλάσνικοφ, 1,5 εκατ. φυσίγγια και 1.300 χειροβομβίδες. Αυτός ο ένοπλος λαός απώθησε τον ρουμανικό στρατό που ήταν υπό την εποπτεία του συνταγματάρχη Steers.

Αυτή η ήττα της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Πρέπει κανείς να έχει πάει εκεί για να τη γνωρίσει [2]. Εντυπωσίασε τόσο πολύ εκείνους που την βιώσαν στο σημείο που ορισμένοι άλλαξαν πλευρά. Ήταν ιδίως η περίπτωση του σταθμάρχη της CIA, Χάρολντ Τζέιμς Νίκολσον, ο οποίος, τους επόμενους μήνες, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της ρωσικής KGB, της οποίας έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες.

Η Υπερδνειστερία ισχυρίζεται σήμερα ότι είναι η μόνη κληρονόμος της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας διατηρεί τις καλύτερες πρακτικές, χωρίς τις αυταρχικές και γραφειοκρατικές πτυχές της.

Όταν η Rand Corporation σχεδίασε τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, ενημέρωσε τους Αντιπρόσωπους στο Κογκρέσο. Ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. Στηρίχτηκε σε δύο εκθέσεις [3]. Εξηγεί εκεί ότι ο στόχος της επιχείρησης  είναι να προκαλέσει τη Ρωσία έτσι ώστε να αναπτύσσεται πέρα από τα σύνορά της, ενώ δεν μπορεί ήδη να τα υπερασπιστεί. Πρέπει συνεπώς να αναγκαστεί να εισέλθει στην Ουκρανία και στη συνέχεια στην Υπερδνειστερία.

Πρέπει να κατανοηθεί το τι κάνει το Πεντάγωνο, όχι από την άποψη της κατάστασης όπως την φαντάζονται τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, αλλά σύμφωνα με τα σχέδια της Rand Corporation, ήτοι σε αυτή την περίπτωση ένας επιπλέον γύρος, όχι πλέον γύρω από τη Νοβορωσία, αλλά γύρω από την Υπερδνειστερία..

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια οργανώνει τον αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας στηριζόμενη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

© Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Υπουργός Άμυνας, των ΗΠΑ στρατηγός Λόιντ Όστιν, συνεχίζει να πιέζει τους συμμάχους του να παραδίδουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους μέχρι να μείνουν άοπλοι (και ως εκ τούτου να ζητούν ακόμη περισσότερα την προστασία του). Ταυτόχρονα, μόλις τους ανάγκασε να συμφωνήσουν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΝΑΤΟ. Το τελευταίο μπορεί από τώρα και στο εξής να μετατραπεί σε «συνασπισμό εθελοντών» για επιχειρήσεις εκτός του άρθρου 5 (δηλ. που δεν απαντά σε επίθεση εναντίον ενός από τα μέλη της). Δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο. Αυτό συνέβαινε ήδη με την επιχείρηση κατά της Λιβύης. Εκείνη την εποχή, τα μέλη της Συμμαχίας που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο κρατήθηκαν σε απόσταση, ενώ άλλα, όπως το Κατάρ, συνδέθηκαν με αυτό. Αυτή τη φορά, το ΝΑΤΟ θα ενεργεί χωρίς να χρειάζεται να παραβιάζει τους ίδιους τους θεσμούς του. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Ατλαντικό Συμβούλιο έχει χάσει κάθε εξουσία. Ένας σύμμαχος δεν μπορεί πλέον να αντιτίθεται στην είσοδο του ΝΑΤΟ σε πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν ακόμα τα μέσα του ΝΑΤΟ με έναν συνασπισμό προθύμων.

Η ήττα της Ουκρανίας, η οποία έχει ήδη χάσει το Ντονμπάς και τέσσερις περιφέρειες (όμπλαστ), δεν σημαίνει επομένως το τέλος του πολέμου. Ενώ το Κρεμλίνο έχει ήδη εξηγήσει ότι του έμεινε να απελευθερώσει την Οδησσό και, ως εκ τούτου, να πραγματοποιήσει τη σύνδεση με την Υπερδνειστερία, το ΝΑΤΟ εξευγενίζει το λόγο του. Πρόκειται για τη δημιουργία της σύγχυσης μεταξύ της Υπερδνειστερίας (γνωστής ως «Μολδαβική Δημοκρατία του Δνείστερου») και της Μολδαβίας. Στη συνέχεια, θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ρωσική αρκούδα εισέβαλε στη τελευταία.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] « Declaratia de independenta a Republicii Moldova », Romania libera, 28 août 1991, p.8.

[2] « En 1992, les États-Unis tentèrent d’écraser militairement la Transnistrie », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 17 juillet 2007.

[3] Overextending and Unbalancing Russia, James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, Brent Williams, Rand Corporation, April 2019. Voir aussi les détails du plan dans Extending Russia : Competing from Advantageous Ground, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz & Brent Williams, Rand Corporation, May 25, 2019.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Η ήττα της Ουκρανίας δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου

Σύντομα ο δεύτερος γύρος

Η ήττα της Ουκρανίας φαίνεται να πλησιάζει

Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν/Ιχόρ Κολομόισκι

Δύο αντιλήψεις για το πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κηδεμονία

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Η ήττα της Ουκρανίας φαίνεται να πλησιάζει

 Η ήττα της Ουκρανίας φαίνεται να πλησιάζει

του Τιερί Μεϊσάν

Είναι κοινό μυστικό: η κυβέρνηση του Κιέβου χάνει στρατιωτικά εναντίον του ρωσικού στρατού. Ο τελευταίος προχωράει χωρίς βιασύνη και χτίζει την άμυνα των περιοχών που προσχώρησαν στη Μόσχα με δημοψήφισμα, αλλά αυτή η αμείλικτη πραγματικότητα κρύβει και άλλα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Τουρκία, που εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει τη Ρωσία και της παρέχει ανταλλακτικά για τον στρατό της. Όχι μόνο χάνει η Ατλαντική Συμμαχία, αλλά ραγίζει.

عربي DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος χλεύαζε τον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί έρχονταν να ζητιανεύουν στις Βρυξέλλες όταν ήταν κωμικός, ήρθε ο ίδιος να ζητιανέψει στις Βρυξέλλες όντας πρόεδρος.

Το μέλλον της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Οι μάχες μεταξύ, αφ ενός,της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία αρνείται να τιμήσει την υπογραφή της στις συμφωνίες του Μινσκ, και της Ρωσίας αφ ετέρου, η οποία προτίθεται να επιβάλει το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε τις εν λόγω Συμφωνίες. Από τη μία πλευρά, ένα κράτος που αρνείται το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζεται από τη Δύση, από την άλλη ένα άλλο κράτος που αρνείται τους δυτικούς κανόνες και υποστηρίζεται από την Κίνα και την Τουρκία.

Πώς μπόρεσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξελέγη για να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, να μεταμορφωθεί σε «ακραίο εθνικιστή» [1], να πάρει το μέρος φανατικών, κληρονόμων των χειρότερων εγκληματιών του εικοστού αιώνα; Είναι ένα μυστήριο. Η πιο πιθανή υπόθεση είναι οικονομική, ο κ. Ζελένσκι είναι γνωστός από τη δημοσίευση των Paradise Papers για τους λογαριασμούς off-shore του και τις ιδιοκτησίες του στην Αγγλία και την Ιταλία. Περαιτέρω ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει και πολύ σχέση με τους «ακραίους εθνικιστές». Είναι δειλός. Στην αρχή του πολέμου, παρέμεινε αρκετές εβδομάδες, κρυμμένος σε ένα καταφύγιο, πιθανώς έξω από το Κιέβο. Δεν βγήκε παρά μόνο αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ τον διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του είχε υποσχεθεί ότι δεν θα σκότωνε τον Ουκρανό πρόεδρο [2]. Από τότε κάνει τον μάγκα μέσω βίντεο σε όλες τις πολιτικές συνόδους κορυφής και δυτικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Πώς γίνεται να έχει εμπλακεί η Τουρκία, σύμμαχος της Δύσης στο κόρφο του ΝΑΤΟ, στη ρωσική πλευρά; Αυτό είναι πιο κατανοητό για όσους έχουν παρακολουθήσει τις απόπειρες δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη CIA. Στην αρχή ο Ερντογάν ήταν ένας κακοποιός του δρόμου. Στη συνέχεια, ενεπλάκη σε ισλαμική πολιτοφυλακή, που τον οδήγησε να πλησιάσει τόσο τους Αφγανούς αντάρτες όσο και τους Ρώσους τζιχαντιστές της Ιχκερίας. Μόνο μετά από αυτή τη διαδρομή μπήκε στη πολιτική. Κατά τη διάρκεια της περιόδου υποστήριξής του στις αντιρωσικές μουσουλμανικές ομάδες, ήταν πράκτορας της CIA. Όπως πολλοί, όταν ήρθε στην εξουσία, θεώρησε τα πράγματα διαφορετικά. Αποσπάστηκε σταδιακά από το Λάνγκλεϊ και θέλησε να υπηρετήσει τον λαό του. Ωστόσο, η προσωπική του εξέλιξη πραγματοποιήθηκε καθώς η χώρα του άλλαζε αρκετές φορές τη στρατηγική της. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αφομοιώσει την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δοκίμασε διαδοχικά διάφορες στρατηγικές. Από το 1987 η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2009, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σκέφτηκε να αποκαταστήσει την οθωμανική επιρροή της. Φαντάστηκε να συνδυάσει αυτόν τον εθνικό στόχο και την προσωπική διαδρομή του πρόεδρου για να γίνει η πατρίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων και να αποκαταστήσει το Χαλιφάτο που καταργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1924. Αλλά η πτώση του Ισλαμικού Κράτους, την αναγκάζει να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο. Η Τουρκία στράφηκε τότε προς τους τουρκόφωνους λαούς, δίστασε να συμπεριλάβει τους Ουιγούρους και τελικά επέλεξε τους εθνικά τουρκικούς λαούς. Τέλος πάντων, σε αυτή την αναζήτηση, δεν χρειάζεται πλέον ούτε τους Ευρωπαίους ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τη Ρωσία και τη Κίνα. Μετά τη νίκη της εναντίον της Αρμενίας, δημιούργησε τον «Οργανισμό των Τουρκικών Κρατών» (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν. Επιπλέον η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν που έχουν καθεστώς παρατηρητή).

Σήμερα σύμφωνα με τη Wall Street Journal, 15 τουρκικές εταιρείες εξάγουν κάθε μήνα εξοπλισμό αξίας 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων που αγοράζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς καμιά δεκαριά ρωσικών εταιρειών που υπόκεινται σε μονομερή παράνομα καταναγκαστικά ΗΠΑϊκά μέτρα (που παρουσιάζονται ως «κυρώσεις» από την ατλαντιστική προπαγάνδα) [3]. Ο Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την Τρομοκρατία και τις οικονομικές υπηρεσίες πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, πήγε μάταια στην Άγκυρα για να εξαναγκάσει τη Τουρκία να σέβεται τους δυτικούς κανόνες. Η Άγκυρα συνεχίζει να στηρίζει κρυφά τον ρωσικό στρατό.

Όταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η Τουρκία ήταν σε λάθος δρόμο όταν τοποθετείται στο πλευρό του Ρώσου ηττημένου, οι συνομιλητές του παρουσίασαν τα πραγματικά στοιχεία του πολέμου στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκαν από τη Μοσάντ και που δημοσιεύθηκαν στο Hürseda Haber [4]. Στο έδαφος, η ισορροπία δυνάμεων είναι 1 έως 8 υπέρ της Ρωσίας. Υπάρχουν 18.480 νεκροί στη ρωσική πλευρά, έναντι 157.000 στην ουκρανική πλευρά. Όπως και στο παραμύθι του Άντερσεν, ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

Η Τουρκία εμποδίζει σήμερα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, μπλοκάρει επίσης εκείνη της Φινλανδίας που είχε υποβληθεί στον ίδιο φάκελο. Αν παραδεχόμαστε τις πληροφορίες της Wall Street Journal, δεν είναι τυχαία. Βέβαια, η Άγκυρα είχε επιτύχει τη δέσμευση αυτών των δύο χωρών να εκδώσουν τους ηγέτες του ΡΚΚ και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν· δέσμευση που δεν τήρησαν. Δεν θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς στο βαθμό που, μετά τη φυλάκιση του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το ΡΚΚ έχει γίνει ένα εργαλείο της CIA και ότι πολεμά σήμερα υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, εκείνο που κάποτε ήταν σύμμαχος των Σοβιετικών. [5]. Όσο για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προστασία της CIA.

Η Τουρκία υποστηρίζει επομένως τη Ρωσία σήμερα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η Κίνα: της παρέχει ανταλλακτικά για την αμυντική της βιομηχανία και δεν διστάζει να της στείλει εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής. Αλλά ενώ η Κροατία και Ουγγαρία, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, δεν διστάζουν να δηλώσουν δημόσια ότι η υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία είναι μια ανοησία, χωρίς ωστόσο να αποχωρίσουν, η Άγκυρα προσποιείται ότι είναι πλήρως ατλαντιστική.

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Τουρκία και τη Συρία δεν έχει τα χαρακτηριστικά των σεισμών που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι μια δεκαριά δυτικών πρεσβευτών εγκατέλειψαν την Άγκυρα τις πέντε ημέρες που προηγήθηκαν τον σεισμό και ότι, κατά την ίδια περίοδο, οι χώρες τους εξέδωσαν συμβουλές να μην πηγαίνει κανείς στη Τουρκία φαίνεται να δείχνει ότι οι Δυτικοί ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να προκαλέσουν σεισμούς. Είχαν δεσμευτεί, το 1976, να μην καταφύγουν ποτέ σε αυτό. Η Ρουμάνα γερουσιαστής Νταϊάνα Ιβάνοβιτσι Șoșoacă ισχυρίζεται ότι παραβίασαν την υπογραφή τους της «Σύμβασης για την απαγόρευση της χρήσης τεχνικών τροποποίησης του περιβάλλοντος σε στρατιωτικούς ή άλλους εχθρικούς σκοπούς» και προκάλεσαν αυτό το σεισμό [6]. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη υπηρεσία Πληροφοριών του (MİT) να μελετήσει αυτό που σήμερα δεν είναι παρά μόνο μια υπόθεση. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η Ουάσιγκτον, γνωρίζοντας ότι δεν είναι πλέον η κορυφαία οικονομική δύναμη ούτε η κορυφαία στρατιωτική δύναμη του κόσμου, καταστρέφει τους συμμάχους της πριν να πεθάνει.

Αντίθετα με τα μηνύματα με τα οποία τροφοδοτείται η Δύση, όχι μόνο στο έδαφος, η Ουκρανία χάνει, αλλά το ΝΑΤΟ αμφισβητείται εκ των έσω από τουλάχιστον τρία από τα μέλη της.

Σε αυτές τις συνθήκες, πώς να εξηγήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στο πεδίο της μάχης και απαιτούν από τους συμμάχους τους να τα στέλνουν μαζικά; Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία αυτών των όπλων δεν είναι σύγχρονα, αλλά χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου και είναι γενικά σοβιετικά. Δεν χρειάζεται να σπαταλούνται όπλα της δεκαετίας του 2000 γνωρίζοντας ότι θα καταστραφούν επειδή η Ρωσία έχει πιο σύγχρονα όπλα από αυτά της Δύσης. Εξάλλου, μπορεί να είναι ενδιαφέρον για διάφορους στρατούς να δοκιμάσουν όπλα τελευταίας γενιάς σε μάχες υψηλής έντασης. Σε αυτή τη περίπτωση οι Δυτικοί δεν στέλνουν παρά μόνο μερικά δείγματα αυτών των όπλων και προπαντός όχι πολλά.

Εξ άλλου, εάν οι ουκρανικές «ακραίες εθνικιστικές» μονάδες λαμβάνουν δυτικά όπλα, οι κληρωτοί δεν έχουν. Η διαφορά, μάλλον τα δύο τρίτα, φυλάσσεται στην Αλβανία και το Κόσσοβο ή αποστέλλεται στο Σαχέλ. Πριν από τρεις μήνες, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari στη σύνοδο κορυφής της Επιτροπής της λεκάνης της λίμνης Τσαντ (LCBC) κατήγγειλε την άφιξη αυτών των όπλων στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους [7]. Ενώπιον των επιφωνημάτων έκπληξης και αγανάκτησης των ΗΠΑϊων βουλευτών, το Πεντάγωνο δημιούργησε μια επιτροπή για την παρακολούθηση των παραδόσεων. Ουδέποτε μέχρι τώρα ανέφερε τις δραστηριότητες της και τις υπεξαιρέσεις που θα μπορούσε να έχει παρατηρήσει.

Πριν δύο εβδομάδες, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου επισκέφθηκε την Ουκρανία, επίσημα για να ρίξει φως σε αυτές τις εκτροπές. Σε ένα προηγούμενο άρθρο, έδειξα ότι πήγε κυρίως εκεί για να διαγράψει με επιτυχία τα ίχνη των μπίζνες του Χάντερ Μπάιντεν [8]. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksiy Reznikov, είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί επειγόντως με μερικά μέλη της διοίκησης του. Ακόμη τίποτα.

Τελευταία ερώτηση: γιατί η Γερμανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, συνιδιοκτήτες των αγωγών Nord Stream δεν διαμαρτύρονται μετά από το σαμποτάζ του οποίου ήταν θύματα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022; Και γιατί δεν αντέδρασαν στις αποκαλύψεις του Seymour Hersch σχετικά με την ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών-Νορβηγίας [9]; Βέβαια, ο εκπρόσωπος των εθνικιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχει ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ομοσπονδιακή Βουλή για το σαμποτάζ αυτό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών υπευθύνων σε αυτές τις τρεις χώρες είναι διακριτικοί: ο χειρότερος εχθρός τους είναι ο σύμμαχός τους!

Αντίθετα, χάρηκαν να υποδεχθούν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Αλλά εκείνος είχε επισκεφθεί προηγουμένως την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, τις δύο πρωτεύουσες που μετράνε, πριν έρθει να απευθυνθεί σε εκείνους που πληρώνουν.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] Ποιοι είναι οι Ουκρανοί ριζοσπαστικοί εθνικιστές;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 15 Νοεμβρίου 2022.

[2] «Bennett: Putin assured me at Moscow meeting he wouldn’t kill Zelensky», The Times of Israël, February 5, 2023.

[3] «Russia’s Ukraine War Effort Fueled by Turkish Exports», Jared Malsin, Wall Street Journal, February 3, 2023.

[7] « Muhammadu Buhari met en garde contre le flux d’armes de la guerre russo-ukrainienne en Afrique », Actu Niger, 30 novembre 2022.

[8] Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν/Ιχόρ Κολομόισκι”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 7 février 2023.

[9] « How America Took Out The Nord Stream Pipeline », Seymour Hersh, Substrack, February 8, 2023. « Comment les États-Unis ont détruit Nord Stream », par Seymour M. Hersh, Réseau Voltaire, 11 février 2023

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Η ήττα της Ουκρανίας φαίνεται να πλησιάζει

Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν/Ιχόρ Κολομόισκι

Δύο αντιλήψεις για το πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κηδεμονία

Καταρρέει η ιμπεριαλιστική δικαιοσύνη

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις