Translate

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κηδεμονία.

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κηδεμονία

του Τιερί Μεϊσάν

Είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, αλλά οι Αγγλοσάξονες δεν το κρύβουν. Για να παραφράσω ένα διάσημο τσιτάτου του πρώτου Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε για να «κρατηθούν η Ρωσία έξω, οι Αμερικανοί μέσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό κηδεμονία».

Δεν υπάρχει άλλη δυνατή ερμηνεία των άχρηστων «κυρώσεων» κατά της Μόσχας και των μάταιων φονικών μαχών στην Ουκρανία.

 | ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ) | 24 JANVIER 2023

عربي DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDSPORTUGUÊS РУССКИЙ

Αλλά γιατί ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά και είχαν αποδείξει την ανικανότητά τους, έγιναν ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για να υπακούουν και εφαρμόζουν ό,τι τους υπαγορεύει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος που ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην Ουκρανία για να εφαρμόσει το ψήφισμα 2202 του Συμβούλιου Ασφαλείας. Αντιθέτως το ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να την προσαρτήσει. Σε τέσσερις περιφέρειες (όμπλαστ), τα δημοψηφίσματα προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία φαίνονται να επιβεβαιώνουν την ερμηνεία του ΝΑΤΟ, μόνο που η Ιστορία της Νοβορωσίας επιβεβαιώνει την εξήγηση της Ρωσίας. Οι δύο αφηγήσεις συνεχίζονται παράλληλα, χωρίς ποτέ να τέμνονται.

Φέρνω στο μυαλό μου τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Έχοντας εκδώσει ένα καθημερινό ενημερωτικό δελτίο [1], το ΝΑΤΟ-ικό αφήγημα εκείνη την εποχή αμφισβητούταν από όλα τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να είχα το μέσο να ξέρω ποιος είχε δίκιο. Δύο ημέρες μετά το τέλος της σύγκρουσης, δημοσιογράφοι από τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μπόρεσαν να πάνε επιτόπου και να παρατηρήσουν ότι είχαν ξεγελαστεί. Τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν δίκιο. Το ΝΑΤΟ δεν είχε σταματήσει να ψεύδεται. Στη συνέχεια, όταν ήμουν μέλος της λιβυκής κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε πάρει μια εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προστατεύσει τον πληθυσμό, την διαστρέβλωσε για να ανατρέψει τη Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία, σκοτώνοντας 120.000 άτομα που έπρεπε να προστατεύσει. Αυτές οι εμπειρίες μας δείχνουν ότι η Δύση ψεύδεται διαρκώς για να καλύψει τις πράξεις της.

Σήμερα το ΝΑΤΟ μας διαβεβαιώνει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο αφού δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο, γινόμαστε μάρτυρες από τη μία πλευρά, γιγαντιαίων αποστολών όπλων στην Ουκρανία έτσι ώστε οι ακραίοι Ουκρανοί εθνικιστές [2], οι οποίοι εκπαιδευτήκαν από το ΝΑΤΟ, να αντισταθούν στη Μόσχα και, από την άλλη πλευρά, ενός οικονομικού πολέμου, επίσης χωρίς προηγούμενο, με στόχο την καταστροφή της ρωσικής οικονομίας. Επομένως , οι πράξεις έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Όχι επειδή οι δύο πλευρές είναι σε ισοπαλία, αλλά επειδή το ΝΑΤΟ δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Το είδαμε πριν από τρεις μήνες, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη στις συζητήσεις μέσω βίντεο, από το Κίεβο. Ζήτησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G20, όπως έγινε στη G8 μετά την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Προς μεγάλη έκπληξή του και προς έκπληξη των παρόντων μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τον υποστήριξαν [3]. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο συμφώνησαν ότι υπήρχε μια γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Και για καλό λόγο: τα σύγχρονα ρωσικά όπλα είναι πολύ ανώτερα από εκείνα του ΝΑΤΟ, του οποίου η τεχνολογία χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘90. Σε περίπτωση αντιπαράθεσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βέβαια η Ρωσία θα υπέφερε, αλλά θα συνέτριβε τους Δυτικούς εντός ολίγων ημερών.

Υπό το φως αυτού του γεγονότος, πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Η ροή των όπλων προς την Ουκρανία δεν είναι παρά ένα ψευδο-δόλωμα: το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που αποστέλλεται δεν φτάνει στο πεδίο της μάχης. Είχαμε ανακοινώσει ότι θα στέλλονταν για να ενεργοποιήσουν έναν άλλο πόλεμο στο Σαχέλ [4], γεγονός το οποίο ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχάμαντου Μπουχάρι, επιβεβαίωσε δημόσια βεβαιώνοντας ότι πολλά όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία βρίσκονταν ήδη στα χέρια Αφρικανών τζιχαντιστών [5]. Περαιτέρω, το να δημιουργήσεις ένα οπλοστάσιο από ετερογενή υλικά, προσθέτοντας όπλα διαφορετικών ηλικιών και διαμετρημάτων, δεν βοηθά σε τίποτα. Κανείς δεν έχει την επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη για να προμηθεύσει τους μαχητές σε πολλαπλά πυρομαχικά. Επομένως, πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα όπλα αυτά δεν δίνονται στην Ουκρανία για να κερδίσει.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς χτύπησαν συναγερμό εξηγώντας ότι οι δυτικοί βιομήχανοι αμυντικού εξοπλισμού δεν ήταν σε θέση να παράγουν όπλα και πυρομαχικά σε επαρκείς ποσότητες. Τα αποθέματα έχουν ήδη εξαντληθεί και οι δυτικοί στρατοί αναγκάζονται να δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ίδια την άμυνά τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό του Ναυτικού των ΗΠΑ, Κάρλος Ντελ Τόρο, ο οποίος προειδοποίησε για το τρέχοντα γδύσιμο των αμερικανικών στρατών [6]. Διευκρίνισε ότι αν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ δεν καταφέρει να παράγει περισσότερα όπλα από τη Ρωσία μέσα σε έξι μήνες, οι αμερικανικοί στρατοί δεν θα μπορέσουν πλέον να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Πρώτη παρατήρηση: εάν οι πολιτικοί των ΗΠΑ θέλουν να ενεργοποιήσουν τον Αρμαγεδδώνα, δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν τους επόμενους έξι μήνες και πιθανότατα δεν θα τα έχουν ούτε στη συνέχεια.

Ας μελετήσουμε τώρα τον οικονομικό πόλεμο. Ας αφήσουμε στην άκρη το καμουφλάζ του κάτω από ένα παιδαριώδες λεξιλόγιο: οι «κυρώσεις». Σας έχω ήδη απασχολήσει με αυτό το θέμα και επεσήμανα ότι δεν πρόκειται για δικαστική απόφαση και ότι είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ας παρατηρήσουμε τα νομίσματα. Το δολάριο συνέτριψε το ρούβλι για δύο μήνες, στη συνέχεια μειώθηκε ξανά στην αξία που είχε από το 2015 έως το 2020, χωρίς η Ρωσία να δανειστεί μαζικά. Με άλλα λόγια, οι λεγόμενες «κυρώσεις» είχαν αμελητέα μόνο επίδραση στη Ρωσία. Διατάραξαν σοβαρά τις συναλλαγές της κατά τους δύο πρώτους μήνες, αλλά δεν την ενοχλούν πλέον σήμερα. Κατά τα άλλα, δεν κόστισαν τίποτα στις ΗΠΑ και δεν τις επηρέασαν καθόλου.

Γνωρίζουμε ότι, ενώ απαγορεύουν στους συμμάχους τους την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους εισάγουν μέσω της Ινδίας και αναπληρώνουν έτσι τα αποθέματα τα οποία είχαν αντλήσει κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης [7].

Αντίθετα, παρατηρούμε μεγάλη αναταραχή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναγκάζεται να δανειστεί μαζικά για να υποστηρίξει το καθεστώς του Κιέβου. Δεν διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την έκταση των εν λόγω δανείων, ούτε την ταυτότητα των πιστωτών. Είναι ωστόσο σαφές ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απευθύνονται στη Ουάσιγκτον σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τη δανειοδότηση-μίσθωση (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022). Όσα δίνουν οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία έχουν κόστος, αλλά δεν θα υπολογιστεί παρά μόνο μετά τον πόλεμο. Μόνο τότε θα εκδοθεί το τιμολόγιο. Και θα είναι υπέρογκο. Μέχρι τότε, όλα είναι καλά. 


Η δολιοφθορά των Αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, δεν διεκδικήθηκε από κανένα μετά το χτύπημα, αλλά πριν, από τον ίδιον τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις 7 Φεβρουάριος 2022, στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Βέβαια, δεν δεσμεύτηκε παρά μόνο να καταστρέψει τον Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ήταν μόνο επειδή ο δημοσιογράφος με τον οποίον μιλούσε είχε πλαισιώσει το θέμα χωρίς να τολμήσει να φανταστεί ότι θα μπορούσε να το κάνει επίσης και για τον αγωγό Nord Stream 1. Με αυτή τη δήλωση και ακόμη περισσότερο με το ίδιο το σαμποτάζ, η Ουάσιγκτον έδειξε την περιφρόνηση στον Γερμανό σύμμαχό της. Τίποτα δεν άλλαξε από τότε που ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Ισμέι, δήλωσε ότι ο πραγματικός σκοπός της Συμμαχίας ήταν να «κρατήσει τη Σοβιετική Ένωση έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω» (« keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down ») [8]. Η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε και η Γερμανία έγινε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ήταν ακόμα ζωντανός, ο Λόρδος Ισμέι θα έλεγε πιθανώς ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να κρατήσει τη Ρωσία έξω, τους Αμερικανούς μέσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό κηδεμονία.

Η Γερμανία, για την οποία το σαμποτάζ αυτών των αγωγών είναι το χειρότερο πλήγμα από το τέλος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, το δέχτηκε χωρίς διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα, κατάπιε το σχέδιο Μπάιντεν. για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ εις βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε όλα αυτά, ανταποκρίθηκε πλησιάζοντας την Κίνα και αποφεύγοντας να θυμώσει με την Πολωνία, το νέο ατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη. Προτείνει σήμερα την ανοικοδόμηση της βιομηχανίας της με την ανάπτυξη εργοστάσιων πυρομαχικών για τη Συμμαχία!

Συνεπώς, η αμερικανική επικυριαρχία έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία ελέγχει το Βερολίνο [9].

Δεύτερη παρατήρηση: οι Γερμανοί και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό τους σημείωσαν τη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Είναι, μαζί με τους Ουκρανούς, τα μόνα θύματα του σημερινού πολέμου και το δέχονται.

Το 1992, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία μόλις είχε γεννηθεί επάνω στα ερείπια της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ντικ Τσένι, τότε Υπουργός Άμυνας, παράγγειλε στον [10] Πολ Γούλφοβιτς μια έκθεση που μας έφτασε λογοκριμένη σε μεγάλο βαθμό. Τα αποσπάσματα από το πρωτότυπο που δημοσιεύτηκαν στους New York Times και στην Washington Post δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρούσε πλέον τη Ρωσία ως απειλή, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δυνητικό αντίπαλο [11]. Μπορούσαμε να διαβάσουμε: «Αν και η oι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει να προσέξουμε και να αποτρέψουμε την εμφάνιση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας που θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τη ολοκληρωμένη στρατιωτική δομή διοίκησής του». Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον εγκρίνει μια ευρωπαϊκή άμυνα υποταγμένη στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι έτοιμη να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη περίπτωση που η τελευταία φαντάζεται να γίνει μια πολιτική δύναμη ικανή να σταθεί απέναντί της.

Η τρέχουσα στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δεν αποδυναμώνει τη Ρωσία, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόσχημα του πολέμου κατά της Ρωσίας, είναι η δεύτερη συγκεκριμένη εφαρμογή του Δόγματος Γούλφοβιτς. Η πρώτη της εφαρμογή, το 2003, ήταν να τιμωρήσει τη Γαλλία του Ζακ Σιράκ και τη Γερμανία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είχαν αντιταχθεί στην καταστροφή του Ιράκ [12]


Αυτό ακριβώς δήλωσε ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμαχική συνάντηση της 20ής Ιανουαρίου στο Ράμσταϊν. Ενώ είχε απαιτήσει από κάθε συμμετέχοντα τη δωρεά όπλων στο Κίεβο, παραδέχθηκε ότι «Φέτος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διώξουμε τις ρωσικές δυνάμεις από κάθε ίντσα της κατεχόμενης Ουκρανίας από τη Ρωσία» («This year, it would be very, very difficult to militarily eject the Russian forces from every inch of Russian-occupied Ukraine »). Με άλλα λόγια, οι Σύμμαχοι πρέπει να αιμορραγήσουν, αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα να κερδηθεί οτιδήποτε το 2023 επί της Ρωσίας.

Τρίτη παρατήρηση: Αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται εναντίον της Μόσχας, αλλά για να αποδυναμωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] Le Journal de la Guerre en Europe.

[2] Ποιοι είναι οι Ουκρανοί ριζοσπαστικοί εθνικιστές;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 15 novembre 2022.

[3] Ο Ζελένσκι παγιδευμένος από τη Μόσχα και τη Ουάσιγκτον”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 22 novembre 2022.

[4] Ένας νέος πόλεμος ετοιμάζεται μετά την ήττα από τη Ρωσία”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 24 mai 2022.

[7] « India’s breaking all records for buying Russian oil, but who is the surprise buyer ? », Paran Balakrishnan, The Telegraph of India, January 16, 2022.

[8] Αυτό το απόσπασμα κοσμεί περήφανα την επίσημη ιστοσελίδα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

[9] « Déclaration conjointe sur la coopération entre l’UE et l’Otan », Réseau Voltaire, 10 janvier 2023.

[10] Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στους Στραουσιανούς”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 5 mars 2022.

[11] « US Strategy Plan Calls For Insuring No Rivals Develop », Patrick E. Tyler, and « Excerpts from Pentagon’s Plan : "Prevent the Re-Emergence of a New Rival" », New York Times, March 8, 1992. « Keeping the US First, Pentagon Would preclude a Rival Superpower » Barton Gellman, The Washington Post, March 11, 1992.

[12] « Instructions et conclusions sur les marchés de reconstruction et d’aide en Irak », par Paul Wolfowitz, Réseau Voltaire, 10 décembre 2003.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κηδεμονία

Καταρρέει η ιμπεριαλιστική δικαιοσύνη

Η παγκόσμια τάξη ήδη ανατράπηκε το 2022

Μετά τους Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, πρέπει να αποκατασταθεί η ελευθερία της έκφρασης στην Δύση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η εθνοπολιτική

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Καταρρέει η ιμπεριαλιστική δικαιοσύνη

 

Καταρρέει η ιμπεριαλιστική δικαιοσύνη

Σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, η δυτική κυριαρχία επί του υπολοίπου κόσμου, τόσο και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών στους συμμάχους τους, περνά μέσα από την εργαλειοποίηση του Δικαίου. Πράγματι, τα Διεθνή Δικαστήρια δεν επιδιώκουν καθόλου να απονείμουν δικαιοσύνη, αλλά να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια τάξη και να τιμωρήσουν όσους την αμφισβητούν. Το ΗΠΑϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό Δίκαιο χρησιμοποιούνται επίσης για να υποχρεωθεί ο υπόλοιπος κόσμος να συμμορφωθεί με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Αυτό το σύστημα αρχίζει να ξεθωριάζει.

عربي DEUTSCH ENGLISH FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ

Από της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δυτικοί χρησιμοποιούν τα διεθνή δικαστήρια και τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για να επιβάλουν το νόμο τους. Απαιτούν να καταδικαστούν όσοι τους πολεμούν και δεν δικάζουν ποτέ τους δικούς τους εγκληματίες. Αυτή η αντίληψη της δικαιοσύνης έχει γίνει το απόλυτο παράδειγμα της πολιτικής τους του «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Ωστόσο, η αποδυνάμωση της δυτικής κυριαρχίας μετά τη νίκη της Ρωσίας στη Συρία και πολύ περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζει να έχει αντίκτυπο σε αυτό το σύστημα.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2016

Στις 5 Μαΐου 2016, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε τη νίκη του πολιτισμού επί της βαρβαρότητας, δηλαδή της Συρίας και της Ρωσίας έναντι των εξοπλισμένων και υποστηριζόμενων από τη Δύση τζιχαντιστών. Οργάνωσε μια τηλεοπτική συμφωνική συναυλία στην αρχαία Παλμύρα, την αρχαία πόλη όπου η βασίλισσα Ζηνοβία είχε θεσπίσει την αρμονική συνύπαρξη όλων των θρησκειών. Συμβολικά, αυτή η συναυλία της Ορχήστρας Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης είχε τίτλο: «Προσευχή για την ειρήνη». Ο Πούτιν μίλησε εκεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι λαοί της Δύσης δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε επειδή δεν είχαν ήξεραν ότι οι τζιχαντιστές ήταν απλές μαριονέτες των μυστικών υπηρεσιών των κυβερνήσεών τους. Στα μάτια τους, και ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν εχθροί τους. Δεν καταλάβαιναν ότι οι επιθέσεις  των τζιχαντιστών στις χώρες τους και στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν του ίδιου μεγέθους. Για παράδειγμα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 - που αποδίδονται εναντίον κάθε λογικής στους τζιχαντιστές - άφησαν πίσω 2.977 νεκρούς, ενώ το Ντάες (ISIS, IK) σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες Άραβες και Αφρικανούς.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η δίκη ενός Αφρικανού ηγέτη που ανατράπηκε από τους Δυτικούς που ξεκίνησε στη Χάγη το 2011 άλλαξε ατμόσφαιρά μετά τη συναυλία στην Παλμύρα. Ας θυμίσουμε τα γεγονότα: το 2000, ο Λωράν Γκμπάγκμπο εξελέγη πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού. Ηταν ο άνθρωπος  των Ηνωμένων Πολιτειών. Επέβαλε πρώτα ένα αυταρχικό καθεστώς ευνοώντας ορισμένες εθνοτικές ομάδες εις βάρος άλλων. Στη συνέχεια, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι πλούτιζε χάριν των  υποστηριχτών του και αποφάσισε να υπηρετήσει την χώρα του. Αμέσως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ενθάρρυναν μια εξέγερση εναντίον του με δικαιολογία τα λάθη που οι ίδιες τον είχαν βάλει να διαπράξει. Τελικά, μετά από παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ο γαλλικός στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Γκμπάγκμπο, το 2011, και εγκατέστησε τον πρόεδρο Alassane Ouattara, έναν προσωπικό φίλο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο Γκμπάγκμπο εκδιώχθηκε για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «γενοκτονία». Όμως, το τελευταίο βλέποντας τον άνεμο να γυρίζει διεθνώς, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει  τις κατηγορίες. Αθώωσε τον Λωράν Γκμπάγκμπο το 2019 και στη συνέχεια στην έφεση το 2020. Από τότε, βλέπουμε τη γαλλική παρουσία στην Αφρική να μειώνεται αμείλικτα.

Το διεθνές ποινικό Δικαστήριο, αντίθετα με το σχέδιο των ιδρυτών του, είχε γίνει ένα εργαλείο κυριαρχίας που δεν καταδίκαζε παρά μόνο Αφρικανούς εθνικιστές. Ποτέ δεν ερεύνησε τα εγκλήματα των προέδρων των ΗΠΑ, των Βρετανών πρωθυπουργών, ούτε των Γάλλων πρόεδρων. Ο μεροληπτικός χαρακτήρας του στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού εκδηλώθηκε όταν ο εισαγγελέας του, Λουίς Μορένο Οκάμπο, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κρατούσε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι προκειμένου να αποθαρρύνει τους Λίβυους από το να αντισταθούν στον παράνομο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΙΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ομοίως, στις 30 Δεκεμβρίου 2022, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο, ήτοι το εσωτερικό δικαστήριο του ΟΗΕ, να κρίνει την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. Πρόκειται για θεαματική ανατροπή της πλειοψηφίας καθώς η κατοχή αυτή διαρκεί εδώ και... 75 χρόνια. Αναμφίβολα, το Δικαστήριο θα καταδικάσει το Ισραήλ, υποχρεώνοντας τα 195 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αντιληφθούν τις συνέπειες.

Τα κράτη της Δύσης προσπαθούν σήμερα να δημιουργήσουν ένα νέο δικαστήριο, δεδομένου ότι αυτά που υπάρχουν τους ξεφεύγουν. Οι υποστηρικτές αυτής της κίνησης σκοπεύουν να «καταδικάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία». Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να ξεχαστούν οι ευθύνες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συνυπέγραψαν τις Συμφωνίες του Μινσκ, χωρίς να σκοπεύουν ποτέ να τις εφαρμόσουν, επιτρέποντας τη δολοφονία 20.000 Ουκρανών. Άλλος στόχος θα ήταν να αποκρύψει ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , λόγω της ευθύνης που είχε να προστατεύσει τους Ρώσους της Ουκρανίας, παρενέβη στρατιωτικά για να επιβάλλει αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες επικυρώθηκαν με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Κάθε στρατιωτική επιχείρηση έχει θύματα. Συχνά άδικα. Είναι το χαρακτηριστικό των πολέμων, γεγονός που τους διαφοροποιεί από τις αστυνομικές καταστολές. Το πρόβλημα δεν είναι να δικαστούν εκείνοι που κάνουν τους πολέμους, αλλά να τους αποτρέψουμε. Η διεθνής ποινική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τιμωρεί εκείνους που πρέπει να σκοτώσουν για να υπερασπίζονται την πατρίδα τους, αλλά εκείνους που δημιουργούν τεχνητά συγκρούσεις και εκείνους που σκοτώνουν χωρίς λόγο. Δεν είναι καθόλου το ίδιο.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφεύρει την ετεροδικία των τοπικών τους νόμων. Σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζουν την κυριαρχία άλλων κρατών στο όνομα του εθνικού τους δικαίου.

Από το 1942, οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει πολλούς εξωεδαφικούς νόμους: Trading with the Enemy Act (1942), Foreign Corrupt Practices Act (1977), Cuban Liberty and Democratic Solidarity Act (νόμος Helms-Burton) (1996), Iran and Libya Sanctions Act (νόμος Amato-Kennedy) (1996), USA PATRIOT Act (2001), Public Company Accounting Reform and Investor Protection Act (νόμος Sarbanes-Oxley ή SarbOx) (2002), Foreign Account Tax Compliance Act (FACTA) (2010), CLOUD Act (2018).

Ο μηχανισμός αυτός συνδέει μόνιμα τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ και τις ΗΠΑϊκές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη DGSI (γαλλική αντικατασκοπεία): «Η εξωεδαφικότητα μεταφράζεται με ένα ευρύ φάσμα νόμων και νομικών μηχανισμών που παρέχουν στις αμερικανικές αρχές τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα πρότυπά τους σε ξένες εταιρείες, αλλά και να αρπάξουν την τεχνογνωσία τους, να εμποδίσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης των ανταγωνιστών των αμερικανικών εταιρειών, να ελέγχουν ή να παρακολουθούν «ενοχλητικές» ξένες εταιρείες, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργούν σημαντικά χρηματοοικονομικά κέρδη» [1].

Ο μηχανισμός αυτός αποτρέπει τις ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται  στις ΗΠΑ ή χρησιμοποιούν οπουδήποτε δολάρια των ΗΠΑ, να παραβιάσουν την πολιτική της Ουάσινγκτον. Περαιτέρω, νομιμοποιεί τον οικονομικό πόλεμο, που αναφέρεται ψευδώς ως «κυρώσεις», ενώ οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών επειδή δεν επικυρώνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτός ο μηχανισμός είναι τόσο ισχυρός, ώστε  να μπορεί λ.χ. να απομονώνει εντελώς ένα κράτος και να το οδηγεί σε λιμοκτονία, όπως συνέβη στο Ιράκ με τον Μπιλ Κλίντον, ή όπως συμβαίνει στην  Συρία με τον Τζο Μπάιντεν.

Ακλουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφοδιάζεται σταδιακά με τους δικούς της εξωεδαφικούς νόμους. Το 2014, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστό ως Δικαστήριο του Λουξεμβούργου) δίκασε τον μητρικό οίκο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μιας ισπανικής μηχανής αναζήτησης που κρίθηκε ένοχη παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τη θυγατρική της.

Αυτό το δυτικό μοντέλο καταρρέει επίσης. Ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγει η Δύση κατά του Ιράν, με την ευκαιρία της δυτικής επίθεσης κατά της Συρίας μέσω τζιχαντιστών, και κατά της Ρωσία, με την ευκαιρία της εφαρμογής του ψηφίσματος 2202 από τη Μόσχα, παραείναι ευρέος για να εφαρμοστεί.

Διαχειριστές πετρελαιοφόρων δεν διστάζουν πλέον να μεταφορτώσουν ιρανικό ή ρωσικό πετρέλαιο στη μέση της θάλασσας. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει, αλλά όλοι προσποιούνται ότι το αγνοούν. Το Πεντάγωνο που δεν διστάζει να βυθίσει πλοία στα ανοικτά της Συρίας, δεν τολμά να το κάνει στα ανοικτά των ακτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Αυτή τη φορά, οι «παραβάτες» δεν είναι πλέον «εχθροί», αλλά «σύμμαχοι». Αυτοί οι οικονομικοί πόλεμοι παύουν  να είναι δημοφιλείς στη Δύση,  όταν οι Δυτικοί αρχίζουν να πληρώνουν το αντίστοιχο υπέρογκο τίμημα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] « Espionnage : les modes opératoires des États-Unis », Le Figaro, 13 novembre 2018.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Καταρρέει η ιμπεριαλιστική δικαιοσύνη

Η παγκόσμια τάξη ήδη ανατράπηκε το 2022

Μετά τους Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, πρέπει να αποκατασταθεί η ελευθερία της έκφρασης στην Δύση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η εθνοπολιτική

Ικανοί για το χειρότερο, η ένωση ορισμένων κυβερνώντων κάνει δυνατό τον Παγκόσμιο Πόλεμο

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Τιερί Μεϊσάν: Η παγκόσμια τάξη ήδη ανατράπηκε το 2022

 Η παγκόσμια τάξη ήδη ανατράπηκε το 2022

του Τιερί Μεϊσάν

Είναι μια σταθερά στην Ιστορία: οι αλλαγές είναι σπάνιες, αλλά ξαφνικές. Αυτοί που θα τις υποστούν είναι συνήθως οι τελευταίοι που τις βλέπουν να έρχονται. Δεν τις αντιλαμβάνονται παρά μόνο πολύ αργά. Σε αντίθεση με τη στατική εικόνα που βασιλεύει στη Δύση, οι διεθνείς σχέσεις έχουν ανατραπεί το 2022, κυρίως εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συχνά προς όφελος της Κίνας και της Ρωσίας. Με τα μάτια τους στραμμένα στην Ουκρανία, οι Δυτικοί δεν αντιλαμβάνονται την αναδιανομή των χαρτιών.

 | ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ) | 10 JANVIER 2023

عربي DEUTSCH ENGLISH FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS PORTUGUÊS РУССКИЙ

Σπάνια οι διεθνείς σχέσεις αναταράσσονται  όπως έγινε το 2022. Και το ζήτημα δεν έχει τελειώσει. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει δεν θα σταματήσει, ακόμη και αν γεγονότα που έρχονται την διακόψουν για μερικά χρόνια. Η κυριαρχία της Δύσης, δηλαδή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των πρώην ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών δυνάμεων (κυρίως του Ηνωμένου Βασίλειου, της Γαλλίας και της Ισπανίας) και της Ασίας (Ιαπωνίας), πλησιάζει στο τέλος της. Κανείς πλέον δεν υπακούει σε έναν ηγέτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που παραμένουν υποτελείς της Ουάσιγκτον. Το καθένα αρχίζει από τώρα και στο εξής να σκέφτεται για τον εαυτό του. Δεν φτάσαμε ακόμη στον πολυπολικό κόσμο που προσπαθούν να δημιουργήσουν η Ρωσία και η Κίνα, αλλά τον βλέπουμε να χτίζεται.

Όλα ξεκίνησαν με τη Στρατιωτική Ρωσική Επιχείρηση για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να προστατεύσει τον ουκρανικό πληθυσμό στο σύνολό του από την κυβέρνησή των «ριζοσπαστικών εθνικιστών». Βέβαια, αυτό το γεγονός δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται οι  Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και η  Ιαπωνία. Οι Δυτικοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να αλλάξει τα σύνορα της με τη βία. Κι όμως, δεν είναι ούτε αυτό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,  ούτε όπως τα γεγονότα εξελίχθησαν

Ας αφήσουμε κατά μέρος το ζήτημα του ποιος έχει άδικο και ποιος έχει δίκιο. Όλα εξαρτώνται από το αν κάποιος έχει επίγνωση του εμφυλίου πολέμου που διάλυε την Ουκρανία μετά την καθαίρεσή του δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014. Οι Δυτικοί, ξεχνώντας τους 20.000 νεκρούς αυτού του πολέμου δεν μπορούν να φανταστούν ότι οι Ρώσοι ήθελαν να σταματήσουν αυτή τη σφαγή. Καθώς αγνοούν τις συμφωνίες του Μινσκ, για τις οποίες η Γερμανία και η Γαλλία είχαν εγγυηθεί παράλληλα με τη Ρωσία, δεν μπορούν να δέχονται ότι η Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή την «ευθύνη προστασίας» που διακήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη στο 2005.

Κι όμως η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ [1] και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ [2] και οι δύο δήλωσαν δημόσια ότι είχαν υπογράψει τις Συμφωνίες του Μινσκ, όχι για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά αντίθετα για να κερδίσουν χρόνο ώστε να εξοπλιστεί η  Ουκρανία. Αυτές οι δύο προσωπικότητες αυτοεπαινούνται για το στήσιμο της παγίδας κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα την κατηγορούν ότι φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τον παρόντα πόλεμο. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι δύο υπερηφανεύονται για τη διπροσωπία τους ενώπιον της κοινής γνώμης των λαών τους, αλλά τα λόγια τους ακούγονται διαφορετικά σε άλλα μέρη του κόσμου. Για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας, οι Δυτικοί εμφανίζονται με το αληθινό πρόσωπο τους: προσπαθούν πάντα να διαιρέσουν το υπόλοιπο του κόσμου και να παγιδεύουν όσους θέλουν να είναι ανεξάρτητοι· μιλούν για ειρήνη, αλλά υποδαυλίζουν πολέμους.

Είναι λάθος να φανταζόμαστε ότι ο δυνατότερος θέλει πάντα να επιβάλλει τη θέλησή του στους άλλους. Είναι το μήνυμα που προσπάθησαν να διαδώσουν οι Κινέζοι μιλώντας για σχέσεις «win-win». Για εκείνους το θέμα δεν ήταν να μιλήσουν για δίκαιες εμπορικές σχέσεις, αλλά να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο κυβερνούσαν οι αυτοκράτορες της Κίνας: όταν ένας αυτοκράτορας εξέδιδε ένα διάταγμα, έπρεπε να φροντίσει να το ακολουθήσουν οι κυβερνήτες κάθε επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν επηρεάζονταν από την απόφαση αυτή. Έδειχναν στους τελευταίους που δεν τους είχαν ξεχάσει προσφέροντάς ένα δώρο στον καθένα.

Σε δέκα μήνες, ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία του, άνοιξε τα μάτια του. Εάν, στις 13 Οκτωβρίου, 143 κράτη ακολούθησαν το δυτικό αφήγημα και καταδίκασαν την ρωσική «επίθεση» [3], σήμερα δεν θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Η ψηφοφορία, στις 30 Δεκεμβρίου, για ένα ψήφισμα με το οποίο ζητιόταν από το εσωτερικό δικαστήριο του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο, να κηρύξει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ ως «κατοχή» είναι απόδειξη αυτού. Η Γενική Συνέλευση δεν παραδίνεται πλέον στην  δυτική αταξία του κόσμου.

11 αφρικανικά κράτη, τα οποία ήταν μέχρι στιγμής στη τροχιά της Γαλλίας, έχουν προσφύγει στον ρωσικό στρατό ή σε ιδιωτική στρατιωτική ρωσική εταιρία για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Δεν πιστεύουν πλέον στη ειλικρίνεια της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλα κράτη επίσης γνωρίζουν ότι η δυτική προστασία κατά των τζιχαντιστών συμβαδίζει με την κρυφή υποστήριξη των Δυτικών στους τζιχαντιστές. Ανησυχούν δημόσια για την μαζική μεταφορά όπλων με προορισμό την Ουκρανία σε τζιχαντιστές στο Σαχέλ ή προς την Μπόκο Χαράμ [4] σε σημείο που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όρισε μια αποστολή παρακολούθησης για να επαληθεύσει τι συμβαίνει με τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία· ένας τρόπος όπως κάθε άλλος για να θάψουν το πρόβλημα και να αποτραπεί η παρέμβαση του Κογκρέσου σε αυτές τις σκοτεινές σκευωρίες.

Στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παίζει ένα λεπτό παιχνίδι στα μισά του δρόμου μεταξύ του ΗΠΑϊκού συμμάχου της και του ρώσικου εταίρου της. Η Άγκυρα έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, πιο πρόσφατα, ότι δεν αναμενόταν πλέον να αποκατασταθεί η αυτοκρατορία της επί των Αράβων. Ως εκ τούτου, στρέφεται προς τα ευρωπαϊκά κράτη (όπως Βουλγαρία, Ουγγαρία και Κόσσοβο) και ασιατικά (όπως το Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν) τουρκικής κουλτούρας (και όχι τουρκόφωνα όπως οι Κινέζοι Ουιγούροι). Και ξαφνικά η Άγκυρα συμφιλιώνεται με τη Δαμασκό και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Δύση για την Ανατολή.

Η άφιξη της Κίνας στον Κόλπο, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Ριάντ, ανέτρεψε τα δεδομένα σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Τα αραβικά κράτη είδαν ότι το Πεκίνο ήταν λογικό, ότι τα βοηθούσε να κάνουν ειρήνη με τους Πέρσες γείτονές τους. Ωστόσο, το Ιράν είναι σύμμαχος χιλιετιών της Κίνας, αλλά το υπερασπίζεται χωρίς να το αφήνει να περάσει τις υπερβάσεις του. Μέτρησαν τη διαφορά με τους Δυτικούς οι οποίοι, από το 1979, δεν έπαψαν να τους διαιρούν και να τους ενθαρρύνουν σε μεταξύ τους πολέμους.

Η Ινδία και το Ιράν διπλασιάζουν τις επαφές με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός διαδρόμου μεταφοράς που θα τους επιτρέπει το εμπόριο παρά τον δυτικό οικονομικό πόλεμο (που παρουσιάζεται στο Δύση ως «κυρώσεις», παρότι είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο). Ήδη η Βομβάη συνδέεται με το Νότο της Ρωσίας και σύντομα με τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Αυτό καθιστά τη Ρωσία και την Κίνα συμπληρωματικές. Το Πεκίνο κατασκευάζει δρόμους στην Ευρασία από την Ανατολή προς τη Δύση, η Μόσχα σύμφωνα με τους μεσημβρινούς.

Η Κίνα, παρότι  αυτός ο πόλεμος είναι μια καταστροφή που ανατρέπει τα σχέδιά της να χτίσει τους Δρόμους του Μεταξιού, δεν προσχώρησε ποτέ στη δυτική αφήγηση. Είναι πρώην θύμα της Ρωσίας, η οποία τον δέκατο ένατο αιώνα συμμετείχε στην κατοχή του Τιεντζίν και της Γουχάν (Χάνκου), αλλά γνωρίζει ότι οι Δυτικοί θα κάνουν τα πάντα για να τις εκμεταλλεύονται και τις δύο. Αναπολεί τη περασμένη κατοχή της για να έχει την συνειδητοποίηση ότι το πεπρωμένο της συνδέεται με αυτό της Ρωσίας. Δεν καταλαβαίνει πολλά για τις ουκρανικές υποθέσεις, αλλά γνωρίζει ότι το όραμά της για την οργάνωση των διεθνών σχέσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  παρά μόνο εάν θριαμβεύσει η Ρωσία. Προς το παρόν,  δεν έχει καμία επιθυμία να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας, αλλά θα επέμβει αν απειληθεί η τελευταία.

Αυτός ο αναπροσανατολισμός του κόσμου είναι πολύ ορατός στους κυβερνητικούς θεσμούς. Οι Δυτικοί ταπείνωσαν τη Ρωσία στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι που η Μόσχα το εγκατέλειψε. Προς έκπληξή τους, η Ρωσία δεν σταματά εκεί. Αποχωρεί από μία προς μία από τις συμφωνίες που είχαν συνάψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε όλα τα  πεδία, από τον αθλητισμό μέχρι τον πολιτισμό. Οι Δυτικοί συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι στερήθηκαν ενός γενναιόδωρου και καλλιεργημένου εταίρου.

Αναμένεται να συνεχιστεί σε όλους τους άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μια παλιά ιστορία των δυτικορωσικών σχέσεων που χρονολογείται από τον αποκλεισμό της Μόσχας από την Κοινωνία των Εθνών το 1939. Τότε, οι Σοβιετικοί, ανήσυχοι για πιθανή ναζιστική επίθεση στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) ζήτησαν από τη Φινλανδία να μισθώσουν το λιμάνι του Χάνκο, ωστόσο καθώς σέρνονταν οι διαπραγματεύσεις, εισέβαλαν στη Φινλανδία, όχι για να την προσαρτήσουν, αλλά για να τοποθετήσουν το ναυτικό τους στο Χάνκο. Αυτό το προηγούμενο διδάσκεται σήμερα ως παράδειγμα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ούρχο Κέκονεν παραδέχτηκε  ότι η στάση των Σοβιετικών ήταν «κατανοητή».

Ας επιστρέψουμε στα Ηνωμένα Έθνη. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να είναι δυνατός παρά μόνο μετά την έγκριση μιας μεταρρύθμισης του Καταστατικού από τη Γενική Συνέλευση. Ήταν δυνατό τον Οκτώβριο, αλλά όχι πλέον σήμερα. Το σχέδιο αυτό συνοδεύεται από επανερμηνεία της ιστορίας και της φύσης του ΟΗΕ.

Ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή στον Οργανισμό απαγορεύει τον πόλεμο. Αυτό είναι ανοησία. Η ένταξη στον ΟΗΕ υποχρεώνει για τη «διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αλλά καθώς οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι, επιτρέπει τη χρήση βίας σε ορισμένες συνθήκες. Μερικές φορές αυτή η εξουσιοδότηση γίνεται ακόμη και υποχρέωση βάσει της «ευθύνης προστασίας». Αυτό ακριβώς κάνει η Ρωσία για τους πληθυσμούς του Ντονμπάς και της Νοβορωσίας. Σημειώστε ότι η Μόσχα δεν είναι τυφλή και έκανε πίσω όσον αφορά την δεξιά όχθη (βόρειο μέρος) της πόλης της Χερσώνας. Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο αποσύρθηκε πίσω από ένα φυσικό σύνορο, τον ποταμό Δνείπερο, θεωρώντας αδύνατο να υπερασπιστεί το άλλο μέρος της πόλης ενάντια στους δυτικούς στρατούς και αυτό παρότι ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης είχε ζητήσει σε δημοψήφισμα την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπήρξε ποτέ ρωσική ήττα στη Χερσώνα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Δυτικούς να μιλούν για «επανάκτηση» της από το καθεστώς Ζελένσκι.

Προπαντός επισκιάζουν τη λειτουργία του ΟΗΕ θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφάλειας. Όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός, ήταν θέμα αναγνώρισης της ισότητας μεταξύ κάθε κράτους στη Γενική Συνέλευση και να δοθεί στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής η ικανότητα πρόληψης συγκρούσεων στο κόρφο του Συμβούλιο Ασφαλείας. Το τελευταίο δεν είναι τόπος δημοκρατίας, αλλά συναίνεσης: καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των πέντε μόνιμων μελών του. Προσποιούμαστε ότι ξαφνιαζόμαστε που δεν μπορούν να καταδικάσουν τη Ρωσία, αλλά μήπως απόρησε κανείς που δεν καταδικάστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικές φορές η Γαλλία για τους παράνομους πολέμους τους στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και στη Λιβύη; Χωρίς το δικαίωμα αρνησικυρίας, ο ΟΗΕ θα γίνει μια απολύτως αναποτελεσματική συνέλευση. Ωστόσο, αυτή η ιδέα κερδίζει έδαφος στη Δύση.

Περαιτέρω, θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι η Κίνα, κορυφαία εμπορική δύναμη στον κόσμο, θα παραμείνει σε έναν ΟΗΕ από τον οποίο θα έχει αποκλειστεί η Ρωσία, η κορυφαία στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Το Πεκίνο δεν θα παίξει τον εγγυητή σε μια επιχείρηση εναντίον του συμμάχου του, διότι είναι πεπεισμένο ότι ο θάνατός του θα είναι το προοίμιο του δικού του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι προετοιμάζουν άλλους θεσμούς που θα επιδείξουν μόνο εάν ο ΟΗΕ μετουσιώνεται, αν μετατραπεί σε μονόχρωμη συνέλευση και χάσει έτσι την ικανότητά του να αποτρέπει τις συγκρούσεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη πιθανή διέξοδος είναι οι Δυτικοί να αποδέχονται να είναι μόνο αυτό που είναι. Αλλά προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να το πράξουν. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ελπίζοντας να διατηρήσουν τους αιώνες ηγεμονίας τους. Αυτό το παιχνίδι τελείωσε ταυτόχρονα επειδή είναι κουρασμένοι και κυρίως επειδή ο υπόλοιπος κόσμος έχει αλλάξει!

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] "Hatten Sie gedacht, ich komme mit Pferdeschwanz?", Tina Hildebrandt und Giovanni di Lorenzo, Die Zeit, 7. Dezember 2022.

[2] «Hollande: ‘There will only be a way out of the conflict when Russia fails on the ground’», Theo Prouvost, The Kyiv Independant, December 28, 2022.

[4] «Buhari : les armes utilisées en Ukraine pénètrent dans les pays du bassin du lac Tchad», Tass, Alwihda Info, 8 Décembre 2022. «Le Sahel menacé par le djihadisme: une nouvelle Syrie», Leslie Varenne, Mondafrique, 15 décembre 2022.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις