Translate

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η θάλασσα σύμμαχος: Τσουνάμι στον Θερμαϊκό «έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες»

Η θάλασσα σύμμαχος

Τσουνάμι στον Θερμαϊκό «έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες»

Σαν Ντιέγκο
Η αρχαία Ποτίδαια στη Χαλκιδική θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Περσών, αν ένα τεράστιο τσουνάμι δεν σάρωνε τα στρατεύματα του σατράπη Αρτάβαζου, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

«Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος περιέγραψε την παράξενη υποχώρηση της παλίρροιας και τα τεράστια κύματα στην Ποτίδαια, καθιστώντας τη μαρτυρία του την πρώτη περιγραφή ενός ιστορικού τσουνάμι» αναφέρει η ομάδα του Κλάους Ράιχερτερ στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν.

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Γαλλικές εκλογές και Παγκόσμια συστημική κρίση: Ο «Μεγάλος Δημοκρατικός Σεισμός» και ο Γεωπολιτικός Αντίκτυπός του

Γαλλικές εκλογές και Παγκόσμια συστημική κρίση: Ο «Μεγάλος Δημοκρατικός Σεισμός» και ο Γεωπολιτικός Αντίκτυπός του
Οι γαλλικές εκλογές του 2012 είναι πολύ πιο σημαντικές γεωπολιτικά από τις αμερικανικές εκλογές του 2012

Όπως προβλέψαμε τον Νοέμβριο 2010, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών (1), ήτοι ο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande), θα κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 (2). Το ερώτημα που εξακολουθεί να τίθεται αφορά τον πρώτο γύρο των εκλογών: Ο Νικολά Σαρκοζί, ο απερχόμενος πρόεδρος θα είναι μπροστά ή πίσω από την Μαρίν Λεπέν (ήταν επίσης μια συνιστώσα της πρόβλεψης μας του Νοεμβρίου 2010) (3 ); 
Είναι καιρός λοιπόν να προβλεφθούν οι συνέπειες αυτής της εκλογής, τόσο για τη Γαλλία, την Ευρωλανδία (Ευρωζώνη, Euroland), την ΕΕ, τόσο και σε παγκόσμιο επίπεδο (ΝΑΤΟ, G20, Ευρω-BRICS), επειδή εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο σημαντική για την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου, σε πλήρες μεταβατικό στάδιο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από τις  επερχόμενες αμερικανικές εκλογές όπου θα αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα τον Mitt Romney (δύο υποψήφιοι που χρηματοδοτούνται μαζικά από τη Γουώλ Στρητ) με φόντο τη γενική παράλυση του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ ( 4). (…)

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Νέο σύνταγμα στην Ισλανδία, και η συνωμοσία της σιωπής ...

Νέο σύνταγμα στην Ισλανδία, και η συνωμοσία της σιωπής ...
Η Ισλανδία τελείωσε το 2011 με δείκτη οικονομικής ανάπτυξης 2,1% και θα πρέπει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ανέλθει στο ποσοστό του 2,7% το 2013, χάρη κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ισλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απέρριψε με δημοψήφισμα τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών της, αφήνοντας να καταρρεύσουν μερικές από αυτές και δικάζοντας πολλούς τραπεζίτες για τα οικονομικά εγκλήματα τους, αλλά περιέργως τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν το αναφέρουν, η το αναφέρουν ελάχιστα...

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Σχέδιο σήραγγας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών

Σχέδιο σήραγγας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών
Το σχέδιο "InterBering", με το ονόμα του στενού μεταξύ της Αλάσκας (ΗΠΑ) και της Σιβηρίας (Ρωσία), θα πρέπει να βγει σύντομα στο προσκήνιο
Ραντεβού σε 20 χρόνια. Το σχέδιο "InterBering", με το όνομα του στενού μεταξύ της Αλάσκας (ΗΠΑ) και της Σιβηρίας (Ρωσία), θα πρέπει να εισέλθει σύντομα σε καλή (σιδηρο)τροχιά. Ένα πολύ σοβαρό σχέδιο έργου της Ρωσικής Εταιρίας Σιδηροδρόμων, μία σιδηροδρομική σήραγγα άνω των 100 χιλιομέτρων, το διπλάσιο της σήραγγας της Μάγχης, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί το 2032. Η τελική απόφαση για αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Συνολικό κόστος του έργου: 100 δισ. δολάρια.

Η Συρία βγάζει τον Κίσινγκερ από την ησυχία του

Παρά λίγο, θα τον χάναμε και θα ήταν κρίμα, αν θεωρούμε ότι ζυγίζει όσα λέει.
Μέχρι στιγμής, ο γέρος Χένρι Κίσινγκερ, ο άνθρωπος της realpolitik και των πολλών κτυπημάτων κάτω από τη ζώνη, αλλά και «ρεαλιστής» διανοούμενος, ο οποίος μπορεί και προσαρμόζεται καλά στις πολιτικές αλλαγές του συστήματος  και να μένει στην επικρατούσα τάση του, είχε υποστηρίξει σχεδόν όλες τις βάρβαρες ασυνέπειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την 11/9. (Ακόμα κι αν έδειξε όλο και πιο απαισιόδοξος τα τελευταία χρόνια, ήταν περισσότερο για να παρατηρήσει παρά να καταδικάσει.)

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η βιρμανική άνοιξη

Η βιρμανική άνοιξη
γράφει ο Ahmed Bensaada
Η Aung San Suu Kyi, η «Πασιονάρα» του αγώνα κατά της
 χούντας της Βιρμανίας και βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991,
 πέρασε 15 από τα τελευταία 20 χρόνια στερούμενη της ελευθερίας.
Ενώ η εποχή που βλέπαμε τα ογκούμενα πλήθη να καταβροχθίσουν τους αραβικούς δρόμους δεν είχε καμία σχέση με την άνοιξη, τώρα η Βιρμανία μας προσφέρει μια αληθινή ανοιξιάτικη «επανάσταση» χωρίς «Irhal (φύγε)» ή «Πάρε δρόμο». 
Επιπλέον, η αναντίρρητη αλλαγή που γνωρίζει σήμερα η πολιτική ζωή της Βιρμανίας πραγματοποιήθηκε χωρίς τη βοήθεια του Facebook, Twitter και άλλων κοινωνικών μέσων, τα κατ 'εξοχήν εργαλεία της διαμαρτυρίας της αραβικής «άνοιξης». 
Ωστόσο, οι αραβική και βιρμανική «επαναστάσεις» ήταν εκπληκτικά συγχρονισμένες: η πρώτη άρχισε με την τραγική χειρονομία του Μοχάμεντ Bouazizi στις 17 Δεκεμβρίου 2010 και η δεύτερη με την απελευθέρωση της ακτιβίστριας Aung San Suu Kyi από τη στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας στις 13 Νοεμβρίου 2010, ήτοι ένα μήνα πριν. 
Πώς λοιπόν να εξηγηθεί η προφανή διαφορά μεταξύ των τρόπων λειτουργίας των ριζικών μετασχηματισμών στο πολιτικό τοπίο αυτών των δύο μερών του κόσμου;

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να πάμε πίσω είκοσι χρόνια νωρίτερα, στην εποχή που οι Βιρμανοί αντιφρονούντες παρά λίγο να επιτύχουν την πρώτη από τις «έγχρωμες» επαναστάσεις.

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Λέξεις και ονόματα του Πάσχα

Λέξεις και ονόματα του Πάσχα
Πάσχα
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει “πέρασμα, διάβαση”>.
Η λέξη περιέγραφε “τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση ο άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων, που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δε σκότωνε τα πρωτότοκα παιδιά τους, (πβ, εξοδ 12, 23)”*
οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή


Σταυρός
Η λέξη σταυρός αρχικά δήλωνε τον όρθιο πάσσαλο ή οτιδήποτε χρησιμοποιούσαν για να στηρίζουν κάτι. Παράγεται από το ρ, ίστημι < θ. -στα. Στα Λατινικά αποδόθηκε και με τη σημασία του in-staurare (: αποκαθιστώ κάτι στην αρχική του θέση). Στην Καινή Διαθήκη αντί για τη λέξη σταυρός χρησιμοποιείται, εναλλακτικά και η λέξη “ξύλον” (π.χ. κρεμάσαντες επί ξύλου, Πραξ. 5,30)

Ιράν vs Τουρκία: Τι ψιθύρισε ο Χαμενεΐ στο αυτί του Ερντογάν

Ιράν vs Τουρκία: Τι ψιθύρισε ο Χαμενεΐ στο αυτί του Ερντογάν
Το Ιράν δεν θα παραμείνει θεατής στη περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
γράφει η Δρ Fida Dakroub*
Γενικά
Ας διαβάσετε αυτά που γράφουν οι αναλυτές σήμερα, να μας πείτε αν δεν είχαμε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την εξέλιξη της κρίσης της Συρίας. Εδώ, μετά από ένα χρόνο «καθολικού πόλεμου» εναντίον της Συρίας, ο Άσαντ απολαμβάνει τη διπλωματική νίκη του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και τη στρατιωτική νίκη του Μπάμπα Αμρ.
·         Και έρχονται οι Αμερικανοί να αρνηθούν να θωρακίσουν την συριακή "αντιπολίτευση" με πρόσχημα ότι τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των μαχητών της Αλ Κάιντα.
·         Να και οι εμίρηδες και σουλτάνοι του Κόλπου αποχωρούν από το παλάτι του Εμιράτου του Κατάρ, το ένα μετά το άλλο, και διασκορπίζονται μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ο καθένας προς την όαση του, ενώ στέλνουν "περιστέρια" προς τον Πρόεδρο Άσαντ, εκφράζοντας την "επιθυμία" τους να βοηθήσουν τη Συρία να βγει από την κρίση της, και να διαδραματίσουν θετικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση.

Θαύμα ή ελληνικό προνόμιο το Αγιο Φως;

Θαύμα ή ελληνικό προνόμιο το Αγιο Φως;

του Νίκου Παπαχρήστου
Ο τρόπος εμφάνισής του στον Πανάγιο Τάφο αποτελεί θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων τα τελευταία διακόσια χρόνια
Μόλις η πόρτα του Παναγίου Τάφου ανοίγει και εμφανίζεται ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης κρατώντας στα χέρια του τις αναμμένες λαμπάδες με το Αγιο Φως, οι χιλιάδες πιστοί που από νωρίς έχουν συγκεντρωθεί στον Ναό της Αναστάσεως ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι προσκυνητές από όλο τον κόσμο απλώνουν τα χέρια τους, στα οποία κρατούν τις δεσμίδες με τα 33 κεριά -όσα και τα χρόνια του Χριστού- για να πάρουν την ιερή φλόγα.
Οι αραβόφωνοι χριστιανοί -το ποίμνιο του Πατριαρχείου- πανηγυρίζουν και τραγουδούν ρυθμικά «δικός μας είναι ο Χριστός, δικό μας είναι το Αγιο Φως». Αντιθέτως οι Ελλαδίτες προσκυνητές κρατώντας ελληνικές σημαίες φωνάζουν «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ορθοδοξία, ζήτω το ελληνικό Πατριαρχείο».

Κίσινγκερ: Νέο δόγμα επέμβασης;

Κίσινγκερ: Νέο δόγμα επέμβασης;
του  Χένρι Κίσινγκερ Α. (The Washington Post)
Ο Henry A. Kissinger ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ 1973 - 1977 και είναι ο συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του «Περί Κίνας»
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Αραβικής Άνοιξης είναι ο επαναπροσδιορισμός της από τούδε και στο εξής επικρατούσας αρχής της εξωτερικής πολιτικής. Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που είχαν αναληφθεί με γνώμονα (αν και αμφισβητείται) την αμερικανική εθνική ασφάλεια, άρχισαν και επεμβαίνουν πάλι σε πολλές άλλες χώρες της περιοχής (αν και αβέβαια) στο όνομα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης. Το ερώτημα είναι αν η δημοκρατική ανασυγκρότηση θα αντικαταστήσει το εθνικό συμφέρον ως πολικό αστέρα της πολιτικής στη Μέση Ανατολή; Είναι όντως η δημοκρατική ανασυγκρότηση ό τι αντιπροσωπεύει η αραβική άνοιξη στην πραγματικότητα;

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

From the Cold War to NATO's "Humanitarian Wars" - The Complicity of the United Nations

From the Cold War to NATO's "Humanitarian Wars" - The Complicity of the United Nations
Humanitarian wars, especially under the guise of the “Responsibility to Protect (R2P),” are a modern form of imperialism. The standard pattern that the United States and its allies use to execute them is one where genocide and ethnic cleansing are vociferously alleged by a coalition of governments, media organizations, and non-governmental front organizations. The allegations – often lurid and unfounded – then provide moral and diplomatic cover for a variety of sanctions that undermine and isolate the target country in question, and thereby pave the way for military intervention. This is the post-Cold War modus operandi of the US and NATO.

Le suicidé grec devient un martyr de la Résistance

Le suicidé grec devient un martyr de la Résistance
Dimitris Christoulas, un retraité de 77 ans qui s’est suicidé Place Syntagma le 4 avril dernier est devenu est martyr national et l’endroit où il a mis fin à ses jours est devenu un lieu de recueillement et de ralliement contre les multiples cures d’austérité imposées par le gouvernement grec.
Des milliers de personnes se sont rassemblées pour déposer des fleurs et des messages de condoléances près de l’arbre où il s’est suicidé à l’aide d’un pistolet.

DANGEROUS CROSSROADS: US-JAPAN CONFRONT NORTH KOREA: Tension ahead of Pyongyang Missile Test

DANGEROUS CROSSROADS: US-JAPAN CONFRONT NORTH KOREA: Tension ahead of Pyongyang Missile Test
As China declares fresh warnings of retaliation against any strike on Iran [1], the regime in Pyongyang shows no signs of aborting its upcoming controversial satellite launch, scheduled to take place on April 12th through to April 16th. The Kwangmyongsong-3 satellite will be launched southward from the Sohae satellite launch station in Cholsan County, North Phyongan Province, using a long-range Unha-3 rocket; North Korean officials assured the international community that it would "strictly abide by relevant international regulations and usage concerning the launch of scientific and technological satellites for peaceful purposes." [2] As Barack Obama and South Korean President Lee Myung-bak insinuate that Pyongyang’s upcoming satellite launch is a pretext to expand a program of nuclear terrorism [3], North Korea has invited the space agencies of eight countries, including Japan, the United States, China and Russia, and the European Space Agency to observe the launch [4].

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η πανωλεθρία της Συρίας

Η πανωλεθρία της Συρίας
γραφεί ο Thierry Meyssan
Με εκπροσώπηση 83 κρατών και διακυβερνητικών οργανισμών, η δεύτερη διάσκεψη των «Φίλων» της Συρίας ήταν μια μιντιατική επιτυχία. Ωστόσο, αυτή η σκηνοθέτηση δεν καταφέρει να κρύβει την ήττα του ΝΑΤΟ και του ΣΣΚ (Συμβούλιο Συνεργασίας στο Κόλπο) στη Συρία, ανίκανοι να ανατρέψουν το καθεστώς μετά από ένα χρόνο πόλεμου χαμηλής έντασης, και σήμερα αναγκασμένοι να απομακρυνθούν, αντιμέτωποι με το ρωσο-σινο-ιρανικό μέτωπο. Ο Thierry Meyssan αποκρυπτογραφεί αυτή τη παράξενη διπλωματική διάσκεψη όπου οι λέξεις δεν προφέρονται για να πεις κάτι, αλλά για να κρύψεις.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Nicolas Sarkozy, François Hollande et la question arménienne


Nicolas Sarkozy, François Hollande et la question arménienne
par Franck Gaillard
Mais pourquoi la question arménienne se retrouve-t-elle si haut à l’agenda de la présidentielle en France, portée par les deux principaux candidats, Nicolas Sarkozy et François Hollande ? Du jamais vu depuis son renouveau en 1965...

L’invalidation par le Conseil constitutionnel de la loi contre le négationnisme aurait pu convaincre les deux candidats d’abandonner le projet ou de le rejeter aux calendes grecques de l’histoire de la République. Il en est tout autre. Le candidat de l’UMP et celui du PS ont pris à nouveau l’engagement, au détour d’entretiens accordés au magazine « Nouvelles d’Arménie », de faire adopter un nouveau texte contre le négationnisme et ce, dès le début de leur mandat.

Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού

Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού
Γράμμα από τον Φιντέλ Κάστρο
Η αναζήτηση της πολιτικής αλήθειας αποτελεί πάντα δύσκολο έργο, ακόμα και σε μια εποχή όπου η επιστήμη μας προσφέρει πολλές γνώσεις, μία από τις σημαντικότερες είναι να αποκρυπτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε την μυθική δύναμη της ενέργειας που περιέχεται στην ύλη.

Ο εφευρέτης αυτής της ενέργειας και της πιθανής χρήσης της ήταν κάποιος ειρηνικός και καλός άνθρωπος ο οποίος, παρά την απόρριψή της βίας και του πολέμου, ζήτησε όμως από τους επιστήμονες της χώρας του να την αναπτύξει: ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, γνωστός για τις αντιφασιστικές θέσεις του, προήδρευε τότε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια μιας κρίσης την οποία κατάφερε να σώσει από την καταστροφή με σκληρά μέτρα, από τα οποία κέρδισε το μίσος της άκρας δεξιάς της τάξης του. Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν στον κόσμο την πιο βάρβαρη και την πιο επικίνδυνη τυραννία που γνώρισε ποτέ το εύθραυστο είδος μας.

The Nagorny-Karabakh Territorial Dispute: Towards A New Area of Conflit in The Caucasus

The Nagorny-Karabakh Territorial Dispute: Towards A New Area of Conflit in The Caucasus
Libyan scenario unacceptable for Karabakh - Lavrov
Russia believes that everything possible must be done for a peaceful settlement of the Nagorno-Karabakh territorial conflict, Foreign Minister Sergey Lavrov has said. 

“I really wouldn’t want the Libyan scenario to repeat anywhere else. This scenario is an example of crying abuse of the [UN] Security Council’s mandate,” Lavrov told a media conference following a meeting with his Azeri counterpart in Baku.

The top Russian diplomat expressed hope “we will not allow such steps to be approved” when it comes to settlement of any conflicts, including the Nagorno-Karabakh dispute.