Στροφή των ρώσο-κινεζικών τεκτονικών πλακών: Αποκαλώντας τη διάσπαση Κίνα-Ρωσία με το όνομά της. Μέρος Β’.
Σαφώς, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στους δεσμούς Κίνα-Ρωσία και η ωραία ρητορεία δεν μπορεί να καλύψει αυτή την αναπτυσσόμενη πραγματικότητα. Η γραμμή βάθους είναι ότι, εάν ορισμένοι αφελείς στο εξωτερικό είχαν σκεφτεί ποτέ ότι μια συμμαχία Ρωσία-Κίνα κατά της «ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας» των ΗΠΑ ήταν το φυσικό πράγμα που θα συνέβαινε στη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση, είναι τελείως λανθασμένοι.
Επανεξετάζοντας τους τέσσερις μήνες της προεδρίας Πούτιν, καθίσταται προφανές ότι η Gazprom είναι πάντα σε επιφυλακή για να ενισχύσει τη συνεργασία της με άλλες χώρες, αλλά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα συνεχίζεται και η Μόσχα δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία. Από την πλευρά του, το Πεκίνο φαίνεται επίσης να έχει πάρει το μήνυμα ότι οι προσδοκίες του ότι ο Πούτιν θα επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις για το μέγα deal του φυσικού αερίου μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο αποδεικνύονται μη ρεαλιστικές. Το Πεκίνο αισθάνεται ότι δεν έχει σημασία ποιος καταλαμβάνει το Κρεμλίνο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συνέπεια στις προτεραιότητες της πολιτικής της ρωσικής ελίτ, οι οποίες επικεντρώνονται στην ένταξη της Ρωσίας στον δυτικό κόσμο.
Πράγματι, αυτό που συμπεράνει κανείς τελικά είναι ότι υπάρχει αυξανόμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας. Η Ρωσία έρχεται σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής. Το λογικό θα ήταν να προσελκύσει ξένες επενδύσεις από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και να ενταχτούν στην περιοχή με τη δυναμική αγορά της Ασίας-Ειρηνικού. Όμως, η Ιαπωνία παραμένει χλιαρή, εν αναμονή της επίλυσης της διαφοράς για τις Κουρίλες και η Νότια Κορέα από μόνη της έχει περιορισμούς για να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη Σιβηρία ή τη ρωσική Άπω Ανατολή.
Η Ινδία κείται πολύ μακριά. Παραμένει η Κίνα, που ανυπομονεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή. Όμως, το συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία δεν εμπιστεύεται τις κινεζικές προθέσεις σε μακροπρόθεσμη βάση και φοβάται τη αυξανόμενη κινεζική μετανάστευση στην τεράστια έκταση της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής. Με λίγα λόγια, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να βρει το σωστό μίγμα μεταξύ των ξένων επενδύσεων που θα έφερνε το κινεζικό κεφαλαίο σε μεγάλη ποσότητα, και της «ισορροπίας» για πανύψηλη κινεζική παρουσία στην Σιβηρία και την Άπω Ανατολή.
Ένα άρθρο των Global Times -που αποδίδεται, κατά ειρωνικό τρόπο, σε έναν Ρώσο επιχειρηματία με έδρα το Πεκίνο- επεσήμανε πρόσφατα ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διάδωσαν «τρομακτικές ιστορίες» για την Κίνα που συμβάλλουν στις αρνητικές εντυπώσεις γι 'αυτήν -«όπως ότι οι Κινέζοι λένε ψέματα και δαγκώνουν τους πελάτες, οι Κινέζοι απαγάγουν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους, και ότι οι Κινέζοι παίρνουν το πετρέλαιο, το ξύλο και τις γυναίκες της Ρωσίας».
Το άρθρο ανέφερε ότι ο εθνικισμός στη Ρωσία είναι στα ύψη από την εποχή του Μπόρις Γιέλτσιν και η σινοφοβία είναι διάχυτη. «Οι συνηθισμένοι Ρώσοι έβλεπαν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή, και το στερεότυπο παραμένει. Πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα κινεζικά προϊόντα είναι κακής ποιότητας, ότι οι Κινέζοι μετανάστες συναθροίζονται ατέλειωτα στη Ρωσία και ότι η Κίνα επιδιώκει να επεκταθεί σε ρωσικό έδαφος. Στα μάτια των απλών Ρώσων, ο τυπικός Κινέζος είναι αμόρφωτος, ρουστίκ και κακοντυμένος αγρότης».
Το άρθρο τονίζει τη δυσάρεστη αλήθεια, που είναι ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να αποδεχθεί, ότι «η Ρωσία χρειάζεται τώρα το επαγγελματικό ταλέντο της Κίνας» και ότι η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της Κίνας μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας «όπως ακριβώς η Σοβιετική Ένωση βοήθησε κάποτε την Κίνα με την κατασκευή των εργοστασίων της».
Το άρθρο συνεχίζει, « Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, αυτός βρίσκεται στην αδυναμία της Ρωσίας, παρά στα φαντασμένα σχέδια της Κίνας. Οι περιοχές της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας έχουν χαλαρές σχέσεις με τις κεντρικές περιοχές της Ρωσίας» και είναι «πολύ σημαντικό» για τη Μόσχα να αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα στην Άπω Ανατολή.
Από την άλλη πλευρά, «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία, φιλελεύθερες σε μεγάλο βαθμό και τα εθνικιστικά κόμματα, απαιτούν το κλείσιμο της κινεζικής μετανάστευσης και επενδύσεων στις περιοχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας. Αλλά αυτή η απομόνωση δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Οι γειτονικές σχέσεις με την Κίνα τροφοδοτούν χιλιάδες Ρώσους, ειδικά εκείνους που εργάζονται σε τομείς όπως τις μεταφορές, τον τουρισμό, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.
Το άρθρο θρηνήσει:
«Πολλοί Ρώσοι επηρεάζονται εύκολα από συναισθηματικές σκέψεις και προκατειλημμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η ιστορική φιλία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να ξεθωριάσει, ειδικά με το θάνατο των παλαιότερων γενεών και στις δύο χώρες. Σήμερα οι νέοι τόσο στην Κίνα όσο και της Ρωσίας έχουν την τάση να κοιτάζουν προς τη Δύση και αποτυγχάνουν να αναβιώσουν την ιστορική φιλία μεταξύ των δύο χωρών».
Αδικαιολόγητος εκστασιασμός
Σύμφωνα με την κινεζική ερμηνεία, η Μόσχα έδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο πρόσφατα σε ένα περιστατικό όπου Ρώσοι ακτοφύλακες πυροβόλησαν κινεζικό αλιευτικό σκάφος που έφερε την εθνικό σημαία και αλίευε παράνομα στη ρωσική οικονομική ζώνη στη θάλασσα της Ιαπωνίας στα μέσα Ιουλίου. Η Global Times εξοργίστηκε ότι η ρωσική ενέργεια ήταν απαράδεκτη, ήταν άνανδρη και ότι τέτοια «επιθετική συμπεριφορά ... δεν βλάπτει μόνο τη κινεζική εμπιστοσύνη στην προώθηση μιας μακροχρόνιας φιλίας με τη Ρωσία, αλλά επίσης παρέχει δικαιολογίες για τις δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τους σινορωσικούς δεσμούς».
Σε δεύτερο σχόλιο, μια εβδομάδα αργότερα, η εφημερίδα επανεξέτασε το θέμα και θεώρησε το περιστατικό στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της σχέσης Κίνας-Ρωσίας:
«Υπάρχει στρατηγική συνεργασία σε σημαντικά διεθνή θέματα ... ειδικά σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης για τις προσπάθειες του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας. Η Κίνα βλέπει τη Ρωσία ως το πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο της».
« Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο εθνών. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική εταιρική σχέση. Παρ 'όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χάσμα ή σύγκρουση μεταξύ των δύο. Η Κίνα και η Ρωσία, και οι δύο, έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Ακριβώς όπως και κάθε άλλη διμερή σχέση στον κόσμο, οι σινορωσικές σχέσεις τελικά καθορίζονται από τα εθνικά συμφέροντα. Διαφορές ή ακόμη και συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες».
Τα σχόλια ήταν ασυνήθιστα έντονα, ακόμη και συμπτωματικά ή όχι, εμφανίστηκαν την παραμονή των επισκέψεων του προέδρου του Βιετνάμ και του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας στη Ρωσία.
Μια συγκεκριμένη εντύπωση αναδύθηκε όταν ο Πούτιν σνόμπαρε τη πρόσκληση του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τη σύνοδο κορυφής του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ το Μάιο και στη συνέχεια επέλεξε να βάλει πρώρα για το Πεκίνο το Ιούνιο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας προεδρίας του. Η Κίνα πιθανώς βοήθησε για τη διάδοση τέτοιας θετικής εντύπωσης , αφού ήταν κατ 'αρχήν τόσο ανοιχτά εκστασιασμένη για την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο κατά τις τελευταίες ρωσικές προεδρικές εκλογές -σαν να ήταν η ίδια παγιδευμένη στη κινούμενη άμμο της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Ωστόσο, υπό το φως των μετέπειτα εξελίξεων, η Κίνα αναθεώρησε τη γνώμη της. Όταν ο Πούτιν και ο Χου συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC στο Βλαδιβοστόκ την επόμενη εβδομάδα, το έδαφος κάτω από τα πόδια τους μετατοπίστηκε από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν στο Πεκίνο τον Ιούνιο.
Το Πεκίνο έχει ζυγίσει την απάντηση της Μόσχας για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Άπω Ανατολή και την βρήκε πολύ μακριά από την υποστήριξη που αναμενόταν για την κινεζική θέση σχετικά με την εδαφική διαφορά -παραβλέποντας ότι η Ρωσία έχει τους δικούς της νόμιμους λόγους που απορρέουν από τα ίδια συμφέροντα της για να μη πάρει θέση υπέρ καμίας πλευράς. Έτσι, η Κίνα αφέθηκε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να συρθεί σε διπλωματικές κινεζικές καταιγίδες με τους γείτονές της ή τις ΗΠΑ.
Όλα τα είδη ραδιενεργών τεφρών
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ένα σωρό διπλωματικών κινήσεων από την πλευρά, όχι μόνο της Κίνα, αλλά όλων των σημαντικών παραγόντων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Ήδη, υπάρχει ορισμένη ωρίμανση της ιαπωνικής στάσης απέναντι στη Ρωσία που γίνεται εμφανή -παρά τις επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της Μόσχας όσον αφορά τις Κουρίλες Νήσους (όπως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ που επισκέφτηκε την επίμαχη περιοχή και η Μόσχα που ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα νησιά.)
Αναμφισβήτητα, η Μόσχα δοκιμάζει τα όρια της υπομονής της Ιαπωνίας και δοκιμάζει τα όρια μιας διεκδικητικής πολιτικής για την ολοκλήρωση των Κουρίλων Νήσων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την καλή θέληση της Ιαπωνίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για συμβιβασμό με το Τόκιο, εν ευθέτω χρόνω. Ο Πούτιν είναι πρόθυμος για εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ιαπωνία. Μια φόρμουλα που πρότεινε η Μόσχα θα ήταν να υπάρξει ρωσοιαπωνική συνεργασία για την ανάπτυξη των Κουρίλων Νήσων.
Η Ρωσία ελπίζει να αξιοποιήσει τις σινοιαπωνικές εντάσεις για να ενθαρρύνει μεγαλύτερες ιαπωνικές επενδύσεις και δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, η οποία θα αντιστάθμιζε την παρουσία της Κίνας και θα μείωνε την υπερ-εξάρτηση της Ρωσίας από τις κινεζικές επενδύσεις και εμπόριο.
Και πάλι, η Ρωσία έχει ήδη κάνει καλή πρόοδο στην επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών και της δημιουργίας εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς το Βιετνάμ, το οποίο έχει επίσης συμφωνήσει με τη χρήση του Cam Ranh Bay από το ρωσικό ναυτικό.
Ένα σημείο του άμεσου ενδιαφέροντος κατά τις επόμενες εβδομάδες θα είναι το πώς τα αντίστοιχα «εθνικά συμφέροντα» της Ρωσίας και της Κίνας θα παιχτούν στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία.
Στις 14 Αυγούστου, ο πρώτος γύρος του διάλογου ΗΠΑ-Κίνας για τη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Αναθεωρώντας τις προοπτικές του νεοσύστατου φόρουμ, οι κινέζικοι σχολιασμοί επιδίωξαν να εναρμονίσουν τις προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η People’s Daily σημείωσε ότι ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο ήταν «πραγματικά φυσικός», δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν «κοινά συμφέροντα» και «θα ήταν καλό» για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, εάν οι δύο χώρες «ενίσχυαν τον διάλογο και την επικοινωνία τους».
Στην πρόσφατη συνέντευξη στη Rossiyiskaya Gazeta, ο Dai μίλησε επί μακρόν για την κινεζική στάση σχετικά με τη Συρία. Ενδιαφέρον να σημειωθεί, τόνισε ότι η Κίνα δεν έχει «ίδιο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κρίσης, και διατήρησε πάντα μια αντικειμενική και δίκαιη στάση». Ο Dai πρόσθεσε: « Σεβόμαστε την επιλογή του συριακού λαού και δεν παίρνουμε θέση για καμιά πλευρά. Αυτό στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις».
Πράγματι, θα υπάρξουν όλα τα είδη των ραδιενεργών τεφρών αν αναπτυχθούν ρωγμές στη ρωσοκινεζική αμοιβαία κατανόηση. Οι αντιλήψεις της Κίνας για τις αλλαγές στην Αίγυπτο διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Μόσχας. Η επιλογή του Πεκίνου από τον προέδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ως πρώτο προορισμό του για επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είναι ενδεικτική του σχετικού ανοίγματος της Κίνας προς την παλίρροια της Αραβικής Άνοιξης, σε σύγκριση με τον ακραίο δισταγμό και επιφύλαξη της Μόσχας για την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Και πάλι, οι σχέσεις της Ρωσίας με τα κράτη του Συμβούλιου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν αγγίξει πολύ χαμηλό σημείο καθώς οι δεσμοί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία σημείωσαν κατακόρυφη πτώση λόγω της συριακής κρίσης. Η Ρωσία, αναμφισβήτητα, έχει λίγα να χάσει σε σύγκριση με τα συμφέροντα της στη Συρία. Αντίθετα, η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, είναι η κύρια πηγή για την παροχή πετρελαίου του στρατηγικού αποθέματος της Κίνας. Το Κατάρ έχει επενδύσει στην Κίνα, ενώ η Κίνα επενδύει στο Κουβέιτ. Συγκριτικά, η Κίνα δεν έχει σχεδόν καθόλου ενδιαφέρον για τη συνέχιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πράγματι, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1950, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να χάσει χρόνο για να εξετάσει οποιοδήποτε σημάδι του νέου τρόπου σκέψης του Πεκίνου σχετικά με το φάσμα των περιφερειακών ζητημάτων. Η «αναπάντεχη επίσκεψη» από έναν ανώτερο Κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, συνέπεσε με την αποστολή του Dai στη Μόσχα.
Η κρατική εφημερίδα China Daily ανέφερε στις 23 Αυγούστου ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ του Cai Yingting, αναπληρωτή επικεφαλής του γενικού επιτελείου της ΛΔΚ, η οποία ξεκίνησε τέσσερις ημέρες νωρίτερα, δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο και αφορούσε την «κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα να «εργαστούν σε πιο συγκεκριμένα και διαφανή σχέδια ανάπτυξης για τους δύο στρατούς».
Η αναφορά της China Daily έλεγε ότι αντιπροσωπεία του Cai περιελάμβανε «ορισμένους αρχηγούς των κινεζικών στρατιωτικών περιοχών και τον Chen Shoumin, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού του Γενικού Στρατηγείου της ΛΔΚ». Το δρομολόγιο του περιελάμβανε επίσκεψη στην αμερικανική βάση στη Χαβάη και τις βάσεις στο Φορτ Χουντ του Τέξας, και στο Μισούρι, με μετέπειτες συνομιλίες στο Πεντάγωνο.
Σίγουρα, οι συζητήσεις του Cai θα παρέχουν τα στοιχεία για την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα στην Κίνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει συμπεριλάβει μια στάση στο Πεκίνο κατά το ταξίδι της προς τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (APEC) της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κλίντον ελπίζει να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, τη συριακή κρίση και το Αφγανιστάν.
Προφανώς, η μία φορά-στη-δεκαετία μετάβαση της εξουσίας στην Κίνα που είναι θέμα εβδομάδων ή η θορυβώδη σύγχυση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ δεν θα συγκρατήσουν τις δύο χώρες από την επιτάχυνση του ρυθμού της διπλωματικής εμπλοκής τους.
Οι συναντήσεις στο περιθώριο των συνεδριάσεων της συνόδου κορυφής του APEC αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βλαδιβοστόκ υπόσχονται να είναι πολύ πιο συναρπαστικές και μοιραίες για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από την έκβαση της ιδίας περιφερειακής χλιαρής διαδικασίας. Η συγκέντρωση των ηγετών κρατών στο Βλαδιβοστόκ θα αξιολογήσει έντονα τις διαφωνίες καθώς οι τεκτονικές πλάκες της ρωσοκινεζικής «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας» δείχνουν σημάδια μετακίνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου