Translate

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κύπρος: Από την πρώιμη σιωνιστική αποικία στη στρατιωτική βάση του ισραηλινού πολέμου κατά της Γάζας

 

Κύπρος: Από την πρώιμη σιωνιστική αποικία στη στρατιωτική βάση του ισραηλινού πολέμου κατά της Γάζας


Σήμερα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες διακόπτουν τις σχέσεις και επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, οι κυπριακοί δεσμοί με το Ισραήλ όλο και ενισχύονται.

A Greek Cypriot national guardsman displays the emblem of the "Agapinor" joint military exercises with the Israeli military during drills in Cyprus on 2 June 2022 (Greek Cypriot National Guard/AFP)
Joseph Massad, 26 Ιουνίου 2024 . Σε μια μεγάλη τηλεοπτική ομιλία την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε  την Κύπρο  με στρατιωτική δράση εάν συνεχίσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ, του οποίου ο στρατός εκπαιδεύεται στο νησιωτικό έθνος προετοιμάζοντας μια επίθεση στον Λίβανο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ, 11 Μαΐου 2023 (λογαριασμός Χ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Ο Νασράλα δεν μάσησε τα λόγια του: «Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και ότι η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου. »

Πράγματι, οι Κύπριοι δεν έχουν γίνει μόνο στενοί φίλοι του Ισραήλ, αλλά και κύριος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος  επισκέφθηκε  τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 17 Ιουνίου και συντόνισε με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken τον ρόλο που έχουν αναθέσει οι Αμερικανοί στην Κύπρο στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε απάντηση στον Νασράλα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστολίδης αρνήθηκε οποιαδήποτε κυπριακή εμπλοκή στον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και στον πόλεμο του εναντίον του Λιβάνου.

Η Κύπρος ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο στις δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, οι οποίες συνεργάζονται στρατιωτικά με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Κορνήλιος Κορνέλιου, ο Κύπριος πρέσβης στο Ισραήλ, απάντησε  πιο  εχθρικά στον Νασράλα. Επαναβεβαίωσε τις στενές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, κάτι που, κατέληξε χαρούμενος, σίγουρα δυσαρεστεί τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Μια "ιστορία αγάπης"

Ο πρόσφατος έρωτας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, η εγγύτητα αυτής της σχέσης φάνηκε μόλις τον Μάρτιο του 2011, όταν ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας του κομμουνιστικού Προοδευτικού Εργατικού Κόμματος (ΑΚΕΛ) πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταπέδωσε την επίσκεψη και, το 2012, έγινε ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ενώ τα κύρια κοινά συμφέροντα αρχικά φαινόνταν να είναι τα μεσογειακά αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται μεταξύ της Κύπρου και των ανατολικών ακτών της Μεσογείου, έχει προκύψει πολύ περισσότερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του Ισραήλ για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.

Ο αριστερός Κύπριος ηγέτης δεν είναι το μόνο αριστερό μέλος της ΕΕ με στενούς δεσμούς με το Ισραήλ. Παρόμοια ζεστασιά προς το Ισραήλ τέθηκε στην ημερήσια διάταξη όταν το αριστερό κόμμα Σύριζα ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 2015.

Το 2021, η Κύπρος και η Ελλάδα  συμμετείχαν  σε ναυτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Αλλά ενώ η Κύπρος άρχισε να πλησιάζει το Ισραήλ μόλις πρόσφατα στην ιστορία της, Χριστιανοί και Εβραίοι Σιωνιστές εμπλέκονται στις Κυπριακές υποθέσεις για πολύ καιρό.

Όταν η Κύπρος καταλήφθηκε από τους Βρετανούς το 1878, το  Jewish Chronicle  of London έγραψε: «Η Κύπρος ήταν κάποτε η έδρα μιας ακμάζουσας εβραϊκής αποικίας... Γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει ξανά το ίδιο;». »

Το άρθρο καλούσε τους Εβραίους από την Παλαιστίνη και τη Μεγάλη Συρία να μεταναστεύσουν στο νησί επειδή η Κύπρος «τους προσφέρει την ίδια δελεαστική γοητεία με τους Εβραίους του παλιού καιρού, αν όχι περισσότερό». Είναι μια μέρα δρόμο από την ήπειρο. Και για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου, οι Εβραίοι της Παλαιστίνης έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτω από τους ευεργετικούς θεσμούς των πιο φωτισμένων και φιλελεύθερων κανόνων [της Βρετανίας], χωρίς να υποβάλλονται στον πόνο μιας μετανάστευσης σε μακρινά κλίματα και χωρίς να αρνηθούν τον ανατολίτικο τρόπο ζωής τους. »

Οι Βρετανοί προσάρτησαν την Κύπρο το 1914 όταν οι Οθωμανοί προσχώρησαν στις Κεντρικές Δυνάμεις και η Κύπρος έγινε αποικία του βρετανικού στέμματος το 1925.

 

Σιωνιστική αποικία;

Οι Σιωνιστές ανέκαθεν αναφέρονταν στις  αρχαίες εβραϊκές αποικίες  της Κύπρου, της οποίας το αρχαίο εβραϊκό όνομα (το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα στα σύγχρονα εβραϊκά) είναι "κάφρισιμ", συμπεριλαμβανομένων της Πάφου και της Σαλαμίνας, ως προηγούμενο για μελλοντικό αποικισμό. Ωστόσο οι  Βρετανοί Ισραηλίτες, έγιναν η πιο ένθερμη βρετανική προτεσταντική ομάδα για την υποστήριξη του εβραϊκού αποικισμού.

Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 1874, αποτελούταν από ένθερμους Σιωνιστές που σκόπευαν να στείλουν Εβραίους στους «Αγίους Τόπους». Ίδρυσαν το Ταμείο Εποικισμού της Συρίας (γνωστό είσης και ως Εταιρεία για την Αρωγή των Διωκόμενων Εβραίων), το οποίο έλαβε δωρεές στην Αγγλία και μπόρεσε να αγοράσει γη κοντά στην Παλαιστίνη.

Άρχισαν να στέλνουν Εβραίους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης από την Αγγλία στις νέες τους αποικίες. Ο πρώτος εβραϊκός οικισμός ιδρύθηκε στο λιμάνι της  Λαττάκειας , στη βορειοδυτική Συρία, το 1882, αλλά κράτησε μόνο ένα χρόνο.

Το 1883, οι Εβραίοι άποικοι από τη Λατάκεια, μαζί με άλλους Εβραίους από τη Ρωσία, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να ιδρύσουν μια εβραϊκή αποικία. Ίδρυσαν την αποικία στα νοτιοδυτικά του νησιού, κοντά στο χωριό Κούκλια. Οι άποικοι, όμως, ήταν δυσαρεστημένοι με τις αγροτικές εργασίες και αποφάσισαν να φύγουν το 1884.

Η Κύπρος είχε ήδη ενδιαφέρει  τον Davis Trietsch , έναν από τους πρώτους Γερμανούς Εβραίους πρωτοσιωνιστές ακτιβιστές.

Το 1893, ο Trietsch εξέφρασε ενδιαφέρον για το τι έπρεπε να γίνει με την Κύπρο:

«Αυτή ήταν μια γη με την οποία οι Άγγλοι δεν ήξεραν τι να κάνουν, ενώ, από την άλλη, οι Εβραίοι έψαχναν παντού για ένα μέρος να εγκατασταθούν για τα αδέρφια τους… Η Κύπρος ήταν σε άμεση γειτνίαση με την Παλαιστίνη. Ήξερα ότι μεταξύ των Εβραίων υπήρχε η επιθυμία να αποικίσουν την Παλαιστίνη, αλλά αυτό (…) δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης. Τότε σκέφτηκα ότι η φυσική και όμορφη ιδέα της επιστροφής στην Παλαιά Γη θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με τον αποικισμό στην Κύπρο – είτε η Αγγλία έμενε εκεί είτε όχι. »

Όταν διάβασε το φυλλάδιο του ιδρυτή του Σιωνισμού Theodor Herzl  The State of the Jews , που δημοσιεύτηκε το 1896, ο Trietsch αποφάσισε να παρευρεθεί στο πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στη Βασιλεία το 1897. Λίγες εβδομάδες μετά το συνέδριο, έγραψε στον Herzl για την ιδέα του και διατήρησε συνεχή αλληλογραφία μαζί του για αυτό το θέμα.

Με την υποστήριξη του Herzl, ο Trietsch μίλησε στο Τρίτο Σιωνιστικό Συνέδριο το 1899 για το θέμα, αλλά ελάχιστοι σύνεδροι συμφώνησαν μαζί του. Συνηγόρισε στο Πέμπτο Σιωνιστικό Συνέδριο το 1901 υπέρ της έννοιας της «Μεγάλης Παλαιστίνης», μέρος της οποίας θα ήταν η Κύπρος. Ως εκ τούτου, ο αποικισμός του νησιού θα ήταν μέρος του σιωνιστικού σχεδίου παρά μια εναλλακτική σε αυτό.

Τότε η Κύπρος έγινε δυνητικός τόπος για τον εβραϊκό αποικισμό.

«Η Μεγάλη Παλαιστίνη»

Το 1897, η Εβραϊκή Ένωση Αποικισμού (JCA) είχε  ιδρύσει  μια εβραϊκή αποικία στην Κύπρο για Ρώσους Εβραίους, στους οποίους προσχώρησαν Ρώσοι Εβραίοι έποικοι από την Παλαιστίνη.

Ο οικισμός Margo-Tchiflik, 14 χλμ. από τη Λευκωσία, είχε λιγότερους από 200 κατοίκους και τελικά διαλύθηκε το 1927 όταν οι άποικοι του επέλεξαν να αποικίσουν την ίδια την Παλαιστίνη.

Αμέσως αφότου ο Herzl, ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης, προσδιόρισε τη Βρετανία ως τον ιδανικό χορηγό του εβραϊκού αποικισμού, είχε ιδιωτικές συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους. Διευκρίνισε από πού να αρχίσει ο εβραϊκός αποικισμός.

Όταν ο Χερτζλ συναντήθηκε με τον Βρετανό Γραμματέα για τις Αποικίες, Τζόζεφ Τσάμπερλεν, πρότεινε την Κύπρο (όπου η JCA είχε ήδη αποικία), το Ελ-Αρίς και τη Χερσόνησο του Σινά.

Ο Τσάμπερλεν, χριστιανός Σιωνιστής και αντισημίτης που αντιτάχθηκε στη μετανάστευση των Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης στη Βρετανία, υποστήριξε την πρόταση αλλά δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα εκδιώξει τους Έλληνες και «Μουσουλμάνους» από την Κύπρο για χάρη των Εβραίων εποίκων.

Ο Herzl  εξήγησε  το σχέδιό του να δημιουργήσει μια «Eastern Jewish Company» με κεφάλαιο 5 εκατομμυρίων λιρών (24,5 εκατομμυρίων δολαρίων) για να αποικίσει το Σινά και το Ελ-Αρίς, χρήματα που θα προσέλκυαν τους Κύπριους: «Οι Μουσουλμάνοι θα φύγουν, οι Έλληνες θα πουλήσουν ευχαρίστως τη γη τους σε καλή τιμή και θα μεταναστούν προς την Αθήνα ή την Κρήτη. »

Ωστόσο, δεδομένου των επιφυλάξεων του Τσάμπερλεν για την εκδίωξη των Κυπρίων, η αιγυπτιακή εναλλακτική έγινε πιο πρακτική. Ο Χερτζλ και άλλοι Σιωνιστές ταξίδεψαν στην Αίγυπτο το 1903. Συναντήθηκαν με τον Βρετανό αποικιακό κυβερνήτη της, Λόρδο Κρόμερ, για να διαπραγματευτούν για τον εβραϊκό αποικισμό της  περιοχής  μεταξύ του Νείλου και της Διώρυγας του Σουέζ.

Το σχέδιο, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε λόγω των άνυδρων συνθηκών της περιοχής, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι Σιωνιστές απεσταλμένοι επί τόπου.

Ο Herzl και ο Trietsch ήρθαν σε σύγκρουση στο Έκτο Σιωνιστικό Συνέδριο το 1903 για την εγκατάλειψη των σχεδίων για τη Μεγάλη Παλαιστίνη στην Κύπρο, το Σινά και το El-Arish. Αυτό συνέβη μετά από μια νέα βρετανική προσφορά της  Ουγκάντα  ​​για εβραϊκό εποικισμό, ένα έδαφος που δεν ήταν μέρος της φανταστικής «Μεγάλης Παλαιστίνης» των Σιωνιστών. Τα σχέδια για την Κύπρο επίσης απέτυχαν.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σιωνιστές έλαβαν βρετανική κοινοτική υποστήριξη για το σχέδιο αποικισμού τους στην Παλαιστίνη. Πράγματι, οι Σιωνιστές θα έκαναν καλή χρήση των βρετανικών αποικιακών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο για να διχάσουν Μουσουλμάνους και Χριστιανούς Κύπριους.

Τον Ιανουάριο του 1922, ο Βρετανός Σιωνιστής Ύπατος Αρμοστής στην υπο εντολή Παλαιστίνη, Χέρμπερτ Σάμιουελ, επινόησε ένα νέο ομολογιακό γραφείο για τους Παλαιστίνιους Μουσουλμάνους το οποίο ονόμασε Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο προκειμένου να υπονομεύσει τη διακοινοτική αλληλεγγύη μεταξύ Παλαιστινίων Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Το είχε ως πρότυπο της προηγούμενης βρετανικής αποικιακής πολιτικής απέναντι στους αυτόχθονες μουσουλμάνους της Κύπρου.

Κράτος Παρίας

Πριν η Κύπρος υιοθετήσει τη φιλοσιωνιστική τοξικότητα της ΕΕ, όπως είχε κάνει η Ελλάδα, η Κύπρος είχε ιστορικά υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και τα δικαιώματά τους και είχε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Η φιλοπαλαιστινιακή της στάση ήταν τέτοια που το 1993 το Ισραήλ ανακήρυξε την πρώτη κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου , σύζυγο του Κύπριου Προέδρου Γιώργου Βασιλείου,  persona non grata  στο Ισραήλ όταν μια αντιπροσωπεία της οποίας ηγούταν επιχείρησε να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον οποίο οι Ισραηλινοί είχαν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στα γραφεία του στη Ραμάλα.

Σήμερα, καθώς περισσότερες χώρες διακόπτουν τους δεσμούς και επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, οι κυπριακές σχέσεις με την ισραηλινή αποικία συνεχίζουν να ενισχύονται.

Η απομόνωση της χώρας και η μετατροπή της σε  κράτος παρίας στο διεθνές πεδίο φαίνονται ανάρμοστες με τους Κύπριους.

Εάν πράγματι βρίσκουν τον εβραϊκό αποικισμό και τους ισραηλινούς γενοκτονικούς πολέμους στην Παλαιστίνη αρκετά άμεμπτους για να διατηρήσουν θερμές σχέσεις και στρατιωτική συνεργασία, ίσως θα μπορούσαν να προσφέρουν τη δική τους χώρα για εβραϊκό αποικισμό και να αναβιώσουν τα σιωνιστικά όνειρα για κατάληψη του νησιού.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς η κυπριακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ γιορτάζει τις πρώην εβραϊκές αποικίες της χώρας της. Παραδόξως, δεν φαίνεται να γιορτάζει τις αποικίες των Κουκλιών ή του Μάργκο-Τσιφλίκ.

Ίσως, δεδομένου αυτού του κυπριακού καλωσορίσματος, οι Σιωνιστές θα μπορούσαν να απευθύνουν ένα νέο κάλεσμα για την «επιστροφή» των σύγχρονων Εβραίων στις αρχαίες εβραϊκές αποικίες της Κάφρισιν και στις πιο πρόσφατες σιωνιστικές αποικίες των Κουκλιών ή του Μάργκο-Τσιφλίκ; Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον αδιάκοπο αποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά για Middle East Eye 
https://ismfrance.org/index.php/2024/06/28/chypre-de-la-premiere-colonie-sioniste-a-la-base-militaire-de-la-guerre-israelienne-contre-gaza/

Δεν υπάρχουν σχόλια: