Translate

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ρίξει πυρηνικές βόμβες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τον Scott Ritter

 

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ρίξει πυρηνικές βόμβες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τον Scott Ritter

Ο πρώην επιθεωρητής στρατιωτικού εξοπλισμού του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα να βομβαρδίσει τις μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εάν αυτό αληθεύει, θα κινδυνεύει από έναν συμβατικό βομβαρδισμό του στρατιωτικού πυρηνικού σταθμού της Ντιμόνα. Αυτό θα σήμαινε μια κλιμάκωση προς τον παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός κι αν έχει ήδη γίνει διαπραγμάτευση για διευθέτηση.

Deutsch English Español français italiano
Ο ισραηλινός πυρηνικός σταθμός της Ντιμόνα.

Οπόλεμος Ισραήλ-Ιράν φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία [1], ενώ η Μόσχα έχει ήδη χαράξει την κόκκινη γραμμή της στο Ιράν [2].

Το NBC ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει τους στόχους για αντίποινα κατά του Ιράν, οι οποίοι θα επικεντρωθούν σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές [3]. Δεν είναι σαφές εάν αυτό περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, κάτι που θα έβλαπτε την Κάμαλα Χάρις, οπαδό της πράσινης ατζέντας που αναβάλλεται για 20 χρόνια, και θα ωφελούσε τον πετρέλαιά Τραμπ.

Πέρα από την αξιοσημείωτη ανάλυση του Τιερί Μεϊσάν, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι την ιεραρχία της περσικής θεοκρατίας - ισχυρίζεται ότι η δολοφονία του Λιβανέζου σιίτη ηγέτη Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ διαπράχθηκε από στοιχεία της Μοσάντ που δρουν στον κόρφο του ιρανικού καθεστώτος [4] - ο διάσημος Αμερικανός πυρηνικός επιθεωρητής Scott Ritter (SR), ο οποίος δεν είχε καταφέρει να βρει τα ξεκαρδιστικά όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, αυτά ακριβώς που χρησίμευσαν ως πρόσχημα για τον αμερικανικό πόλεμο εναντίον του Ιράκ, αναφέρει σε ένα συγκλονιστικό βίντεο [5] τις μεγάλες πιθανότητες ότι το Ισραήλ θα ρίξει τις παράνομες ατομικές του βόμβες σε μια από τις κύριες τοποθεσίες των ειρηνικών πυρηνικών σταθμών του Ιράν, στο Fordow [6], στα ορεινά έγκατα του Ιράν.

Ο ιστορικός Eric Zuesse συνιστά να παρακολουθήσετε το παραπάνω βίντεο του Scott Ritter, το οποίο περιγράφει την αχρειότητα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών [7]. Από το 12το λεπτό έως το 20στο λεπτό, σε 8 λεπτά, ο SR εξηγεί ότι «το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα (sic!) για να χτυπήσει το Fordow». Ο SR θεωρεί δεδομένο το παράνομο πυρηνικό κληροδότημα του Ισραήλ (που εξυπηρετείται από ατομικούς επιστήμονες με τους οποίους συνεργάστηκε), χωρίς να προσδιορίζει την ποσότητα ή την ποιότητά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτόξευση συμβατικών όπλων δεν θα διατάραζε πάρα πολύ το Ιράν, όπως θα συνέβαινε με τις τακτικές θερμοπυρηνικές βόμβες βαρύτητας B-61 - που θα έπεσαν από βομβαρδιστικά B-2 - ή τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές με χαμηλό ατομικό περιεχόμενο W72/D2 που θα έπεσαν από τα υποβρύχια Trident.

Με βάση την πυρηνική τεχνογνωσία του, ο SR θεωρεί ότι το Ιράν είναι ήδη πυρηνική δύναμη και ότι σε λίγο χρόνο θα μπορεί να κατασκευάσει τις δικές του βόμβες, χωρίς βοήθεια από τη Ρωσία, αφού έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει.

Πέρα από την εκπληκτική ικανότητα ακρίβειας των υπερηχητικών πυραύλων, που έπληξαν τη στρατιωτική βάση Nevatim - όπου το Ισραήλ συγκεντρώνει τα καλύτερα αεροσκάφη του F-35, 20 εκ των οποίων φέρεται να καταστράφηκαν από τους ασταμάτητους υπερηχητικούς πυραύλους του Ιράν, γεγονός που επικρίνεται αυστηρά από την κυβέρνηση Νετανιάχου – σε 16 χιλιόμετρα από το παράνομο πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα [8], η πυρηνική τεχνολογική ικανότητα του Ιράν, που εξακολουθεί να είναι ειρηνική σήμερα, αποτελεί έναν «εναλλάκτη των κανόνων του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με τον SR, θα ήταν αυτοκτονικό για τον γενοκτόνο Νετανιάχου να εκτοξεύσει τις πυρηνικές του βόμβες εναντίον του Ιράν, το οποίο θα ανταπέδωσε όπως θα έπρεπε, οδηγώντας στην καταστροφή του Ισραήλ [9]. Ο SR ισχυρίζεται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα στοίχιζαν τις ζωές 12 (sic) εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ισραήλ - σίγουρα πρόσθεσε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - και ότι συνολικά θα εξαφάνιζε 100 (sic) εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή: αν το Ιράν βομβαρδιστεί, θα είναι το τέλος του Ισραήλ (λεπτό 18).

Εκτός αν δεν γίνουμε μάρτυρες μιας νέας χορογραφίας «δούναι και λαβείν» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – το οποίο θα αφήνει ανέγγιχτες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και την υποδομή υδρογονανθράκων του Ιράν - φαίνεται πολύ περίεργο ότι σε αυτή τη σειρά αντίποινων, πέρασε από το μυαλό των Ηνωμένων Πολιτειών να τοποθετήσουν αμέσως το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad στο Ισραήλ για να αποκρούσει την ιρανική ανταπάντηση [10].

Αν αυτό δεν είναι κάποια σκηνή από το Θέατρο καμπούκι του Μπάιντεν, φαίνεται απίθανο οι στρατιωτικοί στρατηγοί των ΗΠΑ να αγνοούν ότι το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad που βρίσκεται στο Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει τους ασταμάτητους υπερηχητικούς πυραύλους του Ιράν, των οποίων ο κύριος στόχος θα ήταν ο παράνομος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ντιμόνα, χωρίς να είναι απαραίτητο να ρίξει πυρηνικές βόμβες τις οποίες το Ιράν δεν διαθέτει ακόμη.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
La Jornada (Μεξικό)
Le plus important quotidien en langue espagnole au monde.

[1«Coordenadas Geopolíticas: Dr Alfredo Jalife con el Coronel Pedro Baños», Radar geopolítico, YouTube, 10 de octubre de 2024.

[2«Rusia traza su "línea roja" en Irán», Alfredo’s Substack, 11 de octubre de 2024.

[3«U.S. officials say Israel has narrowed down its targets for strike on Iran», Courtney Kube, Monica Alba, Andrea Mitchell, Mosheh Gains and Carol E. Lee, NBC News, October 12, 2024.

[4Περί Ιράν και Ισραήλ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 8 octobre 2024.

[5«Israel’s Final Hour», Scott Ritter, Patreon, October 11, 2024.

[7«Scott Ritter describes how evil Israel & U.S. are», Eric Zuesse, The Duran, October 12, 2024.

[8«Nevatim base from Iranian missiles: AP», Al-Mayadeen, October 3, 2024.

[9«La chute d’Israël», Scott Riter, Consortium News, 8 octobre 2024.

Alfredo Jalife-Rahme

Καθηγητής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM). Επίτιμος διδάκτορας από το Pontifical University of San Francisco Xavier in Chuquisaca. Δημοσιεύει στήλες για τη διεθνή πολιτική στην καθημερινή La Jornada . Τελευταία δημοσιευμένη εργασία: La invisible carcel cibernética: Google/Apple/Facebook/Amazon/Twitter (GAFAT) (Orfila, 2019).

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ρίξει πυρηνικές βόμβες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τον Scott Ritter

10 εβδομάδες πριν από της επίθεσης της Χαμάς, ο Νετανιάχου ήταν ενήμερος, σύμφωνα με την Σιν Μπετ· όχι, ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους New York Times

Θα εκτοξεύσει ο Νετανιάχου τακτικές πυρηνικές βόμβες (sic) εναντίον της Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ;

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Αδύνατη η ειρήνη μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν

Το Πεντάγωνο υιοθέτησε τον τύπο «2, 2, 2, 1»

 Les articles de cet auteur

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τιερί Μεϊσάν: Το Ισραήλ επιτίθεται στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Το Ισραήλ επιτίθεται στα Ηνωμένα Έθνη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδέχτηκε την ένταξη του Ισραήλ παρά μόνο υπό όρους (ψήφισμα 273). Ωστόσο, το Τελ Αβίβ δεν σεβάστηκε ποτέ τις δεσμεύσεις του. Αρνείται να εφαρμόσει 229 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της γενικής συνέλευσης. Μόλις κήρυξε μια υπηρεσία του ΟΗΕ «τρομοκρατική οργάνωση», ζήτησε να ισοπεδωθεί η έδρα της στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τον Γενικό Γραμματέα της, Αντόνιο Γκουτέρες, persona non grata και μόλις επιτέθηκε τέσσερις φορές στις δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), τραυματίζοντας δύο κυανοκράνους.

Deutsch English Español français italiano Nederlands русский
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτική ομιλία στις 13 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Θα ήθελα να απευθύνω μια άμεση έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ήρθε η ώρα για σας να αποσύρετε την UNIFIL από τα προπύργια της Χεζμπολάχ και τις ζώνες μάχης. Ο ισραηλινός στρατός το έχει ζητήσει πολλές φορές και έλαβε επανειλημμένες αρνήσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρέχει ανθρώπινες ασπίδες στους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ. Η άρνησή σας να εκκενώσετε τους στρατιώτες της UNIFIL τους μετέτρεψε σε ομήρους της Χεζμπολάχ, θέτοντας τους ίδιους και τους στρατιώτες μας σε κίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια της Βρετανικής αποχώρησης από την υπό εντολή Παλαιστίνη (δηλαδή από την Παλαιστίνη που τέθηκε από την Κοινωνία των Εθνών υπό την προσωρινή διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου), στις 14 Μαΐου 1948, το Σιωνιστικό Γενικό Συμβούλιο, μια προέλευση της Χαγκάνα (δηλαδή της κύριας πολιτοφυλακής της εβραϊκής μεταναστευτικής κοινότητας), κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του Κράτους του Ισραήλ. Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Εβραϊκού Πρακτορείου (δηλαδή το εκτελεστικό όργανο της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης).

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι οι Βρετανοί κατακτητές αποχώρησαν μόνο από το ένα τέταρτο περίπου της υπό εντολή Παλαιστίνης. Είχαν ήδη αποχωρήσει επίσημα από τα άλλα τρία τέταρτα, δημιουργώντας την υπό εντολή Υπεριορδανία, τη μελλοντική Ιορδανία.

Εκ μέρους του Σιωνιστικού Γενικού Συμβουλίου, ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.

Μετά από λίγες μέρες διαβουλεύσεων, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αναγνωρίσει το νέο κράτος, όχι χωρίς να τονίσει ότι, κατ’ αρχήν, δεν εναπόκειται σε μια πολιτοφυλακή, τη Χαγκάνα, να ανακηρύξει ένα κράτος, ακόμα κι αν αυτή η διακήρυξη πλήρωνε το κενό της αποχώρησης της υπό εντολή αρχής, δηλαδή των Βρετανών. Η γενική συνέλευση είχε σημειώσει ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν έλεγε τίποτα για το καθεστώς αυτού του κράτους (θεοκρατία ή δημοκρατία), ούτε για τα σύνορά του. Σκόπευε να συνεχίσει το σχέδιό της για τη δημιουργία ενός διεθνικού κράτους, τόσο αραβικού όσο και εβραϊκού, χωρίς εδαφική συνέχεια μεταξύ των δύο οντοτήτων (η Ιερουσαλήμ και η Βηθλεέμ είχαν διεθνές καθεστώς). Είχε καθησυχαστεί από την αναφορά του νέου κράτους για «πλήρη ισότητα κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση πεποιθήσεων, φυλής και φύλου».

Την επομένη της ανεξαρτησίας, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Υπεριορδανία, ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη έστειλαν τον στρατό τους στην Παλαιστίνη. Η επίσημη ιστορία σήμερα διαβεβαιώνει ότι αυτές οι έξι χώρες (οι «Άραβες», δηλαδή οι «Μουσουλμάνοι») δεν δέχονταν ένα εβραϊκό κράτος, ενώ πέντε από αυτές εναντιώνονταν στον εβραϊκό αποικισμό μετά τον βρετανικό αποικισμό και ότι η έκτη υποστήριζε το Ισραήλ. Η θρησκεία ήταν ένα ζήτημα μόνο για την Izz al-Din al-Qassam, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον ναζί μουφτή Mohammed Amin al-Husseini. Ομοίως, η προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι αυτοί οι στρατοί ηττήθηκαν από τον γενναίο ισραηλινό στρατό, υπονοώντας «από την πρώτη μέρα, ότι οι Εβραίοι ήταν ηθικά ανώτεροι από τους Άραβες». Η πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε τελειώσει και καμία από αυτές τις χώρες, εκτός από την Υπεριορδανία, δεν είχε στρατό αντάξιο του ονόματος. Τα στρατεύματά τους αποτελούνταν αποκλειστικά από εθελοντές. Επιπλέον, ο υπεριορδανικός στρατός, ο οποίος τερμάτισε τη σύγκρουση, πολέμησε στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον των άλλων Αράβων. Πράγματι, η Υπεριορδανία, ακόμα υπό βρετανική επιρροή, ήλπιζε να αποτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και να προσαρτήσει το έδαφός του. Ο στρατός του δεν ήταν άλλος από αυτόν των Βρετανών (η «Αραβική Λεγεώνα») και βρισκόταν πάντα υπό τη διοίκηση του στρατηγού John Bagot Glubb (γνωστός και ως «Glubb Pasha»). Ήταν οι Υπεριορδανοί (στην πραγματικότητα οι Βρετανοί) και όχι οι Ισραηλινοί που νίκησαν τους άλλους αραβικούς στρατούς. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο κυρίαρχος τους, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Α’, ανακηρύχθηκε «βασιλιάς της Παλαιστίνης».

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν τους Βρετανούς της Υπεριορδανίας να πολεμήσουν εναντίον των Αράβων και εφάρμοσαν από τη πλευρά τους το Σχέδιο Δ (στα Εβραϊκά: Σχέδιο «Dalet»). Η Χαγκάνα στην πραγματικότητα σκόπευε να μοιραστεί όσο το δυνατόν λιγότερα εδάφη με την Υπεριορδανία. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήγαγαν παράνομα όπλα από την Τσεχοσλοβακία (ήδη υπό κομμουνιστική διοίκηση), πιθανώς με τη συμφωνία της ΕΣΣΔ, δήθεν για να πολεμήσουν τον βρετανικό αποικισμό, στην πραγματικότητα για να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους. Είναι η Νάκμπα (καταστροφή). 750.000 Παλαιστίνιοι (μεταξύ του 50 και 80% του πληθυσμού) εκτοπίστηκαν βίαια.

Το Ισραήλ ζήτησε και πέτυχε, τον επόμενο χρόνο, την ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνη την εποχή κανένα αποαποικιοποιημένο κράτος δεν ήταν μέρος τους. Οι χώρες υπό αγγλοσαξονική επιρροή αποτελούσαν την πλειοψηφία. Ωστόσο, δεν δέχθηκαν το Ισραήλ παρά μόνο υπό όρους. Στο ψήφισμά της 273, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρεται σε γραπτή δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Ισραήλ, Μοσέ Σέρτοκ, με την οποία «αποδέχεται χωρίς καμία επιφύλαξη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αναλαμβάνει να τις τηρεί από την ημέρα που θα γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών» [1].

Στις 15 Νοεμβρίου 1970, ο Καΐμ Χερζόγκ, μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και μελλοντικός πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, έσκισε στο βήμα της γενικής συνέλευσης την απόφαση 3379, η οποία χαρακτήριζε τον Σιωνισμό ως «μια μορφή ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων».

Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει τηρήσει αυτή τη δέσμευση και δεν έχει συμμορφωθεί με 229 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του θα μπορούσε να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή.

Τους τελευταίους μήνες,
• ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, δήλωσε στις 23 Μαρτίου ότι ο ΟΗΕ έχει γίνει «μια αντισημιτική και αντι-ισραηλινή οργάνωση που φιλοξενεί και ενθαρρύνει την τρομοκρατία».
• Το Ισραήλ έχει οδηγήσει μια εκστρατεία εναντίον μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατηγορώντας την ότι είναι στην υπηρεσία της Χαμάς. Τον περασμένο Ιούλιο, η Κνεσέτ ψήφισε τρεις νόμους (1) που απαγορεύουν στην UNRWA να λειτουργεί στο ισραηλινό έδαφος (2) που στερεί το προσωπικό της από τις διπλωματικές ασυλίες (3) κηρύσσοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.
• Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε στο τέλος της θητείας του τον περασμένο Αύγουστο, μιλώντας από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι «αυτό το κτίριο πρέπει να ισοπεδωθεί».
• Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, ανακήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata .
• Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στόχευσαν εσκεμμένα στρατιώτες της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τραυματίζοντας δύο «κυανόκρανους» της Σρι Λάνκα.

Τι πρέπει να θυμάστε :
• Το Ισραήλ δεν δημιουργήθηκε από τον λαό του, αλλά από τον στρατό του.
• Τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο δεν τον κέρδισαν οι Ισραηλινοί, αλλά οι Άραβες της Υπεριορδανίας υπό βρετανική διοίκηση.
• Με την ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να σεβαστεί όλα τα ψηφίσματά τους, κάτι που ποτέ δεν έχει κάνει 229 φορές.
• Μετά την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν, η κυβέρνηση Νετανιάχου άνοιξε ένα όγδοο μέτωπο, αυτή τη φορά κατά των Ηνωμένων Εθνών.

Υποστηρίξτε μας με:
 καταθέτοντας δωρεά 25 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 50 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 100 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 500 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 1.000 ευρώ
Ή καλύτερα: εγγραφείτε στην εβδομαδιαία εμπιστευτική επιστολή μας. Διατίθεται μόνο στα ΓερμανικάΑγγλικάΓαλλικά και Ισπανικά.
Χάρη σε εσάς, θα μπορέσουμε να κρατηθούμε.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1] « Admission d’Israël à l’Organisation des Nations Unies », Réseau Voltaire, 11 mai 1949.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Το Ισραήλ επιτίθεται στα Ηνωμένα Έθνη

Περί Ιράν και Ισραήλ

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στις κυβερνήσεις της ΕΕ και της Γαλλίας

Ο γνωστικός πόλεμος στη Δύση

Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί έποικοι έγιναν παράνομοι μετανάστες

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Τιερί Μεϊσάν: Περί Ιράν και Ισραήλ

 

Περί Ιράν και Ισραήλ

Κάνουμε μεγάλο λάθος πιστεύοντας ότι όλο το Ιράν είναι αντίθετο στον αποικισμό της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Μια ομάδα Ιρανών, ασφαλώς μειονοτική, εξακολουθεί να ελπίζει να αναζωογονήσει το εμπόριο με τη Δύση με κόστος μια συμφωνία με το γενοκτονικό καθεστώς του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Deutsch English Español français italiano Nederlands Português русский
Ο φιλοαμερικανός πρόεδρος Χατσέμι Ραφσαντζάνι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του με την διακίνηση όπλων μαζί με τον Έλιοτ Άμπραμς. Στη συνέχεια, έστειλε Ιρανούς στρατιώτες να πολεμήσουν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τέλος, συμμετείχε στην Έγχρωμη Επανάσταση που επιχείρησε να ανατρέψει τον διάδοχό του, τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι πριν από όλα στραμμένη εναντίον του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι κατανόηση της διδασκαλίας του Ιμάμη Χομεϊνί και αγνοεί τις πολλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρουχολάχ Χομεϊνί ήταν ένας αντιιμπεριαλιστής σε μια χώρα που υπέφερε πρώτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αγνοούμε στη Δύση, αλλά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, το Ιράν υπέστη τρομερό λιμό που αποδεκάτισε το ένα τρίτο, ίσως το μισό, του πληθυσμού του, καθιστώντας το ένα από τα κύρια θύματα αυτής της σύγκρουσης [1]. Αυτή η καταστροφή δεν έχει σχεδόν μελετηθεί στη Δύση και γενικά δεν αναφέρεται στα βιβλία για τον Μεγάλο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιρανοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η γενοκτονία προκλήθηκε από την επίταξη των καλλιεργειών για να τροφοδοτηθεί ο βρετανικός στρατός εναντίον των Οθωμανών και των Ρώσων. Στην συνέχεια, το 1953, το Ηνωμένο Βασίλειο ένωσε τις δυνάμεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ που είχε κρατικοποιήσει τα πετρέλαια σε βάρος της Anglo-Persian Oil Company και να επιβάλει τον Ναζί Φαζλόλα Ζαχέντι να τον διαδεχθεί [2]. Στη συνέχεια, ο τελευταίος ίδρυσε μια σαδιστική πολιτική αστυνομία, την ΣΑΒΑΚ [3], με τη βοήθεια μιας ομάδας ρεβιζιονιστών Σιωνιστών που εξουσιοδοτήθηκαν από τον Γιτζάκ Σαμίρ, τότε επικεφαλής ενός κλάδου της ισραηλινής Μοσάντ.

Η πολιτική αστυνομία του Σάχη, η ΣΑΒΑΚ, είχε επικεφαλής τον Τίμουρ Μπακχτιά, αλλά οι αξιωματικοί της ήταν πρώην μέλη της γερμανικής Γκεστάπο και των Ισραηλινών Ρεβιζιονιστών Σιωνιστών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα γραπτά του Αγιατολάχ Χομεϊνί στρέφονται πάντα πρώτα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου («ο μεγάλος και ο μικρός Σατανάς»), το Ισραήλ παρουσιαζόταν μόνο ως έκφραση των Αγγλοσάξωνων και όχι ως ανεξάρτητη δύναμη.

Ωστόσο, οι στενοί δεσμοί της Περσικής Αυτοκρατορίας με το Ισραήλ δεν έπαψαν ποτέ. Ακόμη και σήμερα, ο πετρελαιαγωγός Eilat-Ashkelon, που κατασκευάστηκε το 1968 με τον Σάχη, παραμένει υπό τη διαχείριση μιας εταιρείας (Eilat Ashkelon Pipeline Co. Ltd.) που ανήκει κατά το ήμισυ στο Ισραήλ και το άλλο μισό στο Ιράν. Οποιαδήποτε δημοσίευση σχετικά με τους ιδιοκτήτες αυτού του αγωγού τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση στο Ισραήλ [4]..

Έχοντας καθορίσει αυτά τα σημεία, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε τη σημασία της υπόθεσης Ιράν-Κόντρας στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αυτή η επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σχεδιάστηκε από τον SS-Hauptsturmführer, Κλάους Μπάρμπι, ο οποίος είχε οργανώσει τη δικτατορία του Hugo Banzer στη Βολιβία και το καρτέλ Medellín. Ο στόχος ήταν να προμηθεύονται όπλα στους φιλοαμερικανούς μισθοφόρους που πολεμούσαν ενάντια στην επανάσταση που ισχυρίζονταν ότι καθοδηγούνταν από τον Augusto Sandino (οι «Σαντινίστας»). Ωστόσο, ο Μπάρμπι συνελήφθη και εκδόθηκε στη Γαλλία. Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ, ο οποίος ηγούταν μιας μυστικής ομάδας δολοφόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ανέλαβε την υπόθεση. Φαντάστηκε μια πολύ πιο περίπλοκη επιχείρηση: την απελευθέρωση των Αμερικανών αμάχων που κρατήθηκαν όμηροι κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου με αντάλλαγμα όπλα για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί κατά τον πόλεμο που επέβαλε το Ιράκ και να ανατρέψει τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτά τα όπλα θα τα έπαιρνε το Ισραήλ από αυτά που του προμήθευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα μεταφέρονταν στο Ιράν. Αλλά μερικά από αυτά θα έφταναν στους Κόντρας της Νικαράγουας. Αυτό το σχέδιο κέρδισε την υποστήριξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, του ρεβιζιονιστή Σιωνιστή Έλιοτ Άμπραμς.

Έγινε λοιπόν επαφή με έναν Ιρανό βουλευτή, τον Χασάν Ροχανί, τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες γνώριζαν από την εποχή του Σάχη. Τους παρουσίασε στον πρόεδρο του Majlis (κοινοβουλίου), Χατσέμι Ραφσαντζάνι. Η επιχείρηση ήταν τόσο σημαντική έτσι ώστε οι προμήθειες που καταβλήθηκαν στον τελευταίο του επέτρεψαν να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του.

Παρά όλες τις επίσημες έρευνες που έχουν διεξαχθεί για αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, τα πιο σημαντικά πράγματα παραμένουν μυστικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι ο Χασάν Ροχανί (ο οποίος έγινε πρόεδρος από το 2013 έως το 2021) και ο Χατσεμί Ραφσαντζάνι (ο οποίος έγινε πρόεδρος από το 1989 έως το 1997) ήταν συνεργάτες στην ομάδα του Όλιβερ Νορθ και του Έλιοτ Άμπραμς.

Το 2006-2007, ο Έλιοτ Άμπραμς —πάντα αυτός— συν-διεύθυνε με τη Λιζ Τσέινι (κόρη του Αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι) την Ομάδα Πολιτικής και Επιχειρήσεων στη Συρία, έναν εγκάρσιο θεσμό της κυβέρνησης Μπους Τζούνιορ, με εξαιρετικά μυστικό προϋπολογισμό. Επέβλεψε την παροχή βοήθειας στην ιρανική αντιπολίτευση και σε όσους μάχονταν ενάντια στο «καθεστώς των μουλάδων» όπου κι αν βρίσκονται.

Ο ρεβιζιονιστής σιωνιστής Έλιοτ Άμπραμς όχι μόνο έσπειρε τον τρόμο στη Λατινική Αμερική, αλλά επηρέασε επίσης την πολιτική του Ιράν, έφερε στην εξουσία τον σημερινό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και απασχολούσε για χρόνια τον σημερινό Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπέντζαμιν Χαντάντ.

Ο Όλιβερ Νορθ δεν είναι πλέον ενεργός, αλλά ο Έλιοτ Άμπραμς οργάνωσε την τελευταία προεκλογική εκστρατεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη συμμαχία του με τους Καχανιστές (οπαδοί του Μέιρ Καχάνε), την Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και το Jewish Home του Μπεζαλέλ Σμότριχ για να μεταρρυθμίσει το ρεύμα των ρεβιζιονιστών σιωνιστών (του φασίστα Ζέεβ Γιαμποτίνσκι [5]) και τον μετασχηματισμό των ισραηλινών συνταγματικών νόμων (αυτό που η αντιπολίτευση και πολλοί σχολιαστές έχουν περιγράψει ως «πραξικόπημα»).

Οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να καταστρέψουν τους αντιπάλους τους. Έχουν την συνήθεια, όταν δύο ομάδες έρχονται σε σύγκρουση, να δημιουργούν μια επιτροπή υπεύθυνη για τη συμφιλίωση τους. Καθώς γενικά η τελευταία δεν τα καταφέρνει και αντιθέτως έρχεται η ίδια σε σύγκρουση με άλλο θεσμό, δημιουργούν μια τέταρτη επιτροπή κ.ο.κ. Εντέλει, αποκτούν ένα πολύ περίπλοκο οργανόγραμμα στο οποίο η παραμικρή απόφαση απαιτεί περίπου δέκα υπογραφές τις οποίες κανείς δεν καταφέρνει ποτέ να τις συγκεντρώσει όλες. Έτσι το σύστημα αυτό-μπλοκαρίστηκε.

Το 1993-1994, οι Φρουροί της Επανάστασης έστειλαν στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έρχονταν για βοήθεια του προέδρου Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς. Τότε δεν υπήρχε αντίθεση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του προέδρου Χατσεμί Ραφσαντζάνι και των Αγγλοσάξωνων. Η Σαουδική Αραβία και η Αραβική Λεγεώνα του Οσάμα Μπιν Λάντεν συμμετείχαν σε αυτή την κοινή επιχείρηση.

Το 2005, ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία στον Τύπο εναντίον του νέου Ιρανού προέδρου, του αντιιμπεριαλιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Το πρακτορείο Reuters κατασκεύασε μια δήλωση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για να πιστέψουμε ότι ήθελε να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη. Αυτό το ψεύτικο απόφθεγμα πυροδότησε καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν γίνει αντιληπτή ή η παραπληροφόρηση και το Reuters να γράψει διάψευση [6]. Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ είχε πει απλώς ότι το κράτος του Ισραήλ, όπως και η Σοβιετική Ένωση, θα σκουπιστεί από τον χρόνο, όχι ότι ο πληθυσμός του θα έπρεπε να πεταχτεί στη θάλασσα Δεν πειράζει: το ψεύτικο απόσπασμα εμφανίζεται σήμερα σε πολλά βιβλία ως τεκμηριωμένο γεγονός.

Επίσης εκείνη τη στιγμή, οι Αγγλοσάξονες ξεκίνησαν μια εκστρατεία με στόχο να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι το Ιράν ήθελε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα για να συντρίψει το Ισραήλ. Ήλπιζαν έτσι να δικαιολογήσουν μια επίθεση κατά του Ιράν μετά από αυτές κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ [7]. Ωστόσο, ήταν ο Σάχης που ήθελε να αποκτήσει μια ατομική βόμβα, ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε πανηγυρικά από τον Ιμάμη Ρουχολάχ Χομεϊνί, το 1988, και έκτοτε δεν ξαναξεκίνησε ποτέ.

Το 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν μια έγχρωμη επανάσταση κατά την επανεκλογή του εθνικιστή προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Τότε η Ουάσιγκτον βασίστηκε ξεκάθαρα στον πρώην πρόεδρο Χατσεμί Ραφσαντζάνι. Κατάφεραν τελικά, το 2013, να διαπραγματευτούν με απεσταλμένους του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμείνι, την εκδίωξη της ομάδας του Αχμαντινετζάντ από τις προεδρικές εκλογές και τον διορισμό του Χασάν Ροχανί.

Το 2011, ο επικεφαλής της ιρανικής αντικατασκοπείας που ήταν υπεύθυνη για την καταπολέμηση της διείσδυσης της Μοσάντ που διορίστηκε ήταν… Ισραηλινός πράκτορας. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2021 και ζει πλέον στο Ισραήλ. Γύρω του είχε προσλάβει μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων που κατέφυγαν μαζί του στο Ισραήλ. Είναι αυτοί που οργάνωσαν τις δολοφονίες των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και την κλοπή των αρχείων που εξέθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η οικογένεια του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, περιμένει με ανυπομονησία την Τεχεράνη να καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αρθεί το εμπορικό εμπάργκο. Κατέχει τη μεγαλύτερη εταιρεία διεθνών πωλήσεων για ιρανικά χαλιά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη αν μια ιρανική πηγή ενημέρωσε το Ισραήλ για τα μέρη και τις ώρες που θα μπορούσε να δολοφονήσει έναν προς έναν τους ηγέτες της Χεζμπολάχ. Ειδικά τώρα που ο Ανώτατος Ηγέτης διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση Μπάιντεν με την ιδέα να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 5 Νοεμβρίου, ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή, εκείνοι που είναι υπέρ των ΗΠΑ είναι σήμερα πιο ισχυροί από ποτέ στην Τεχεράνη.

Το κύριο πρόβλημα του Ιράν δεν είναι η αντίθεση μεταξύ συντηρητικών και αναθεωρητών, όπως ισχυρίζεται ο δυτικός Τύπος (ο συντηρητικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήταν υποστηρικτής της ελευθερίας του πέπλου και της γενειάδας, ενώ ο αναθεωρητής Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί ήταν κατά της ελευθερίας των ομοφυλόφιλων), αλλά η παράλυση των θεσμών. Υπάρχει σίγουρα ένα αντιεβραϊκό ρεύμα στο Ιράν, όπως υπήρχε και ναζιστικό κόμμα, αλλά η εβραϊκή κοινότητα εκπροσωπείται στο Majlis (κοινοβούλιο). Η πολιτική ζωή του Ιράν εξηγείται περισσότερο με κοινωνιολογικό τρόπο: η αστική τάξη της Τεχεράνης και του Ισφαχάν αντλεί τον πλούτο της από το διεθνές εμπόριο και ως εκ τούτου φιλοδοξεί στην κατάργηση των συνόρων, ενώ οι απλοί άνθρωποι της υπαίθρου θυμούνται τον λιμό που αποδεκάτισε τις οικογένειές τους κάτω από το άκαμπτο βλέμμα των Αγγλοσάξωνων.

Τι να θυμάστε:
• Μια μικρή ιρανική μειονότητα είναι ευνοϊκή για τη Δύση και το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Ραφσαντζάνι είχε στείλει στρατιώτες να πολεμήσουν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
• Δεν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο Ιράν μια αντι-ισραηλινή ομιλία ενώ κάνεις μπίζνες με το Τελ Αβίβ: επί του παρόντος τα δύο κράτη εξακολουθούν να λειτουργούν από κοινού έναν αγωγό πετρελαίου που είναι απαραίτητος για την ισραηλινή οικονομία.
• Οι φιλο-ισραηλινοί κατείχαν σημαντικές θέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Δεν είναι συνεπώς έκπληξη ότι Ιρανοί αξιωματούχοι πρόδωσαν τον Χασάν Νασράλα.

Υποστηρίξτε μας με:
 καταθέτοντας δωρεά 25 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 50 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 100 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 500 ευρώ
 καταθέτοντας δωρεά 1.000 ευρώ
Ή καλύτερα: εγγραφείτε στην εβδομαδιαία εμπιστευτική επιστολή μας. Διατίθεται μόνο στα ΓερμανικάΑγγλικάΓαλλικά και Ισπανικά.
Χάρη σε εσάς, θα μπορέσουμε να κρατηθούμε.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1The Great Famine and Genocide in Iran: 1917-1919, Mohammad Gholi Majd, University Press of America (2013).

[2«CIA declassifies more of "Zendebad, Shah!" – internal study of 1953 Iran coup», National Security Archives, February 12, 2018.

[3«SAVAK: A Feared and Pervasive Force», Richard T. Sale, Washington Post, May 9, 1977. Debacle: The American Failure in Iran. Michael Ledeen, Vintage (1982).

[4« Israël et l’Iran exploitent ensemble le pipeline Eilat-Ashkelon », Réseau Voltaire, 2 janvier 2018.

[5Ο Ζέεβ Γιαμποτίνσκι είναι φασίστας με όλη την έννοια της λέξης. Ήταν σύμμαχος του Μπενίτο Μουσολίνι και εγκατέστησε την πολιτοφυλακή του, τους Betar, στα προάστια της Ρώμης υπό την προστασία του. Μέχρι το θάνατό του υποστήριξε τον Άξονα ενάντια στους Συμμάχους

[6« Comment Reuters a participé à une campagne de propagande contre l’Iran », Réseau Voltaire, 14 novembre 2005.

[7« Qui a peur du nucléaire civil iranien ? », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 30 juin 2010.

Τιερί Μεϊσάν

Πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace. Τελευταίο βιβλίο στα γαλλικά: Sous nos yeux - Du 11-Septembre à Donald Trump.

Περί Ιράν και Ισραήλ

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στις κυβερνήσεις της ΕΕ και της Γαλλίας

Ο γνωστικός πόλεμος στη Δύση

Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί έποικοι έγιναν παράνομοι μετανάστες

Ενάντια στον Νετανιάχου, τα δύο τρίτα των Ισραηλινών θέλουν να διαπραγματευτούν με την Χαμάς

 Les articles de cet auteur Envoyer un message

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

ΦακόςΕν συντομίαΣυζητήσεις