Translate

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η σύγκρουση στο Λεβάντε μεταξύ σταθερών και νέας υβριδικής ρευστότητας

 Η σύγκρουση στο Λεβάντε μεταξύ σταθερών και νέας υβριδικής ρευστότητας


Τους τελευταίους δέκα μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρκετό χρόνο για να παρακολουθήσουν στενά την οργάνωση, τις δομές διοίκησης, τα συστήματα επικοινωνιών και τις υλικοτεχνικές γραμμές της λιβανικής Χεζμπολάχ. Γι' αυτό την άφησαν να παρενοχλεί καθημερινά το Ισραήλ όλους αυτούς τους μήνες χωρίς το Ισραήλ να αντιδράσει. Αυτή η ασυνήθιστη συγκράτηση του…

Strategika51

28 Σεπτεμβρίου 2024

Τους τελευταίους δέκα μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρκετό χρόνο για να παρακολουθήσουν στενά την οργάνωση, τις δομές διοίκησης, τα συστήματα επικοινωνιών και τις υλικοτεχνικές γραμμές της λιβανικής Χεζμπολάχ. Γι' αυτό την άφησαν να παρενοχλεί καθημερινά το Ισραήλ όλους αυτούς τους μήνες χωρίς το Ισραήλ να αντιδράσει. Αυτή η ασυνήθιστη συγκράτηση από την πλευρά του εβραϊκού κράτους εξηγήθηκε από την έλλειψη διαθεσιμότητας στρατιωτικών πόρων, που κινητοποιήθηκαν από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά φαίνεται όλο περισσότερο από πιθανό ότι ήταν κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον για να έχει αρκετό χρόνο για να προσδιοριστούν οι μέθοδοι λειτουργίας της και ιδιαίτερα τη λειτουργία του, το οργανόγραμμα και τους τρόπους επικοινωνίας της.

Μόλις απόκτησαν όλες τις παραμέτρους, χρησιμοποίησαν πρώτα μια διασπαστική επίθεση τύπου Τ (τεχνολογία) για να προσπαθήσουν να αποδεκατίσουν την κατώτερη και μεσαία διοίκηση της. Στη συνέχεια, αρκετά γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση που δημιούργησε αυτή η πρωτοφανής επίθεση που έγινε με την αποκάλυψη ενός από τα κρυφά χαρτιά της Αυτοκρατορίας, αποκεφάλισαν την διοίκηση της ενώ η τελευταία είχε λάβει όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας με βάση τον συμβιβασμό των μέσων επικοινωνίας. Η εξάλειψη του επιτελείου των επίλεκτων δυνάμεων της Χεζμπολάχ την ανάγκασε να επεκτείνει το εύρος των επιθέσεων της με πυραύλους, αλλά ο διοικητής της βαλλιστικής δύναμης, η πιο σημαντική δύναμη του λιβανικού κόμματος, έγινε γρήγορα στόχος. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί τώρα να εξαλείψει τον γενικό γραμματέα της. Φυσικά, όλα αποδίδονται μόνο στο Ισραήλ για λόγους αποκατάστασης της αποτρεπτικής του ικανότητας, που καταστράφηκε μετά τις 10/07/2023.

Τα παραπάνω είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στην ταραχώδη ιστορία της ισορροπίας δυνάμεων στο Λεβάντε τα τελευταία είκοσι χρόνια και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του 2006 όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ηττήθηκαν από ένα πολιτικό-στρατιωτικό κόμμα που γεννήθηκε από την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982. Ανακοινώνει μια νέα μορφοποίηση της Μέσης Ανατολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όχι μόνο πέτυχαν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στη δυτική συριακή της έκφραση, αλλά και να μεταβάλουν ολόκληρη την περιφερειακή τεκτονική καταλαμβάνοντας τον στρατηγικό χώρο που συνδέει το Ιράν με τον Λίβανο μέσω Συρίας, εμπλέκοντας το Ιράκ, την ανατολική, βόρεια και νοτιοδυτική Συρία, την Ιορδανία και αναπτύσσοντας αρκετά σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Μήπως αιφνιδιάστηκε η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ στο προπύργιο της από μια νέα και ακαταμάχητη προσέγγιση μετά από χρόνια υβριδικού πολέμου με στόχο την αποδυνάμωση και στη συνέχεια την κατάρρευση της λιβανικής οικονομίας για να την καταστρέψει; 

Σίγουρα ναι. Μήπως θα επιβιώσουν οι πιο δομημένοι αντάρτες στον πλανήτη από αυτήν την επίθεση άγνωστου τύπου; Σίγουρα ναι, ακόμη κι αν η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ δεν θα είναι πλέον ίδια και θα έχει πολλές δυσκολίες προσαρμογής σε ένα περιβάλλον όπου θα βρίσκεται σε θέση κατωτερότητας σε μια χώρα που αποτελείται από ένα πραγματικό εθνοτικό, ομολογιακό, ιδεολογικό και κομματικό μωσαϊκό.

Ο Λίβανος είναι μια χώρα χωρίς ένοπλες δυνάμεις. Η αδυναμία της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είναι η παντελής απουσία έστω και υποτυπώδους συστήματος αεράμυνας. Αυτή η έλλειψη πληρώθηκε ακριβά από τη λιβανική Χεζμπολάχ. Η εναέρια κυριαρχία του Ισραήλ και των συμμάχων του στον εναέριο χώρο του Λιβάνου είναι ολοκληρωτική και χωρίς καμία αντίσταση, ακόμη και συμβολική.

Τα νότια προάστια της Βηρυτού, πρωτεύουσα του Λιβάνου, ιστορικό προπύργιο της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, βομβαρδίστηκαν δώδεκα διαδοχικές φορές χωρίς να έχει αναφερθεί κανένας πύραυλος αεράμυνας, φορητός πύραυλος SAM ή ελαφρά ή ημιβαρέα όπλα κατευθυνόμενα προς τον ουρανό. Είναι λοιπόν ένα γνωστό και «déjà vu» μοτίβο: ένας εναέριος βομβαρδισμός με πλήρη ελευθερία κίνησης και χωρίς φόβο αεροπορικής απαγόρευσης, αφού ο στόχος περιορίζεται στο να δέχεται και να βασίζεται μόνο στην ανθεκτικότητα των πληθυσμών που υφίστανται το πλήρες βάρος αυτών των βομβαρδισμών χρησιμοποιώντας όλα τα πιο καταστροφικά πυρομαχικά.

Είναι πολύ απίθανο μια πιθανή εξαφάνιση του Γενικού Γραμματέα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ να οδηγήσει στην διάλυση αυτού του κόμματος. Ιστορικά, όλα τα ένοπλα κινήματα που αντιστέκονται στον μιλιταριστικό Σιωνισμό έχουν αντικαταστήσει τους νεκρούς ηγέτες τους με πιο αποφασισμένους άλλους ηγέτες να συνεχίσουν τον αγώνα. Είναι μια απόλυτη σταθερά στην Ισραηλινο-Αραβική σύγκρουση από το 1947.

Η Ουάσιγκτον ήθελε να ανοίξει το δρόμο προς τη Βηρυτό, αλλά αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ακόμα και να βρίσκεσαι επί τόπου. Το 1982, το Ισραήλ εισέβαλε στη Βηρυτό και προκάλεσε την εμφάνιση της λιβανέζικης Χεζμπολάχ καθώς και άλλων αντιστασιακών δυνάμεων εναντίον μιας οντότητας που δεν έπαψε ποτέ να βομβαρδίζει, να προκαλεί αναταραχές και πολέμους, να εισβάλλει και να απειλεί το άμεσο γεωπολιτικό της περιβάλλον. 

Η Χεζμπολάχ του Νασράλα μπορεί να βρίσκεται στην τελική της φάση με το θάνατο όλων των πρωτοπόρων και των κατασκευαστών της. Μια άλλη νέα Χεζμπολάχ είναι στα σκαριά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα Χεζμπολάχ θα εμπνέεται περισσότερο από τους Χούτι της Υεμένης και δεν θα βασίζεται πλέον στο Ιράν, μια χώρα που εξουδετερώθηκε από τις απειλές μιας συνολικής και μαζικής επέμβασης από την Ουάσιγκτον. Η Συρία θα είναι το μόνο βάθος και κύριο στήριγμα της Χεζμπολάχ όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Μια πιθανή πτώση της Συρίας από τον υβριδικό συνδυασμό του οποίου τα στοιχεία είναι ήδη παρόντα στο συριακό έδαφος (θύλακοι ανταρτών, 22 σημεία κατοχής των ΗΠΑ, ζώνες επιρροής των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασίλειου, Τουρκίας και άλλων), θα αποτελέσει μοιραίο πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, αλλά η τελευταία δεν θα εξαφανιστεί. Θα δημιουργηθεί ένα άλλο κίνημα που θα προσαρμοστεί όσο καλύτερα μπορεί στη νέα κατάσταση.


Φωτογραφία: Ερασιτεχνική φωτογραφία που τραβήχτηκε από κάτοικο της Βηρυτού που δείχνει ένα μαχητικό αεροσκάφος McDonnell Douglas F-15 Eagle να πετά πάνω από τον ουρανό της Βηρυτού σε χαμηλό ύψος, τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

https://strategika510.com/2024/09/28/le-conflit-au-levant-entre-constantes-et-nouvelle-fluidite-hybride/

Δεν υπάρχουν σχόλια: