Η Σεΐχ Χασίνα κατάφερε να ξεφύγει από την κατηγορία διαφθοράς που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ εναντίον της. Αλλά την ανέτρεψαν, αψηφώντας τη θέληση του λαού της.

ΗΣεΐχ Χασίνα, η οποία κυβέρνησε το Μπαγκλαντές για δεκαπέντε χρόνια και την διαφήμιζαν ως υπέρμαχη της δημοκρατίας, ανατράπηκε ξαφνικά από έναν όχλο στις 4 Αυγούστου. Κατηγορείται από τη νέα κυβέρνηση ότι μετέτρεψε το καθεστώς της σε δικτατορία. Πράγματι, οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιανουαρίου 2024 της έδωσαν ένα υπάκουο κοινοβούλιο επειδή μποϊκοταρίστηκαν από την αντιπολίτευση και, κυρίως, οι διαδηλώσεις των Ιουλίου-Αυγούστου κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο, αφήνοντας τουλάχιστον 250 νεκρούς, ίσως και 650.

Όπως πάντα, τα φαινόμενα απατούν και οι συντομεύσεις των μέσων ενημέρωσης είναι καθαρή δηλητηριώδεις.

Στις 24 Μαΐου 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε ορισμένους ηγέτες της Βεγγάλης να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου, είπε, να τους αναγκάσει να οργανώσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές [1].

Πρώτη ανωμαλία: παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τις γενικές εκλογές που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αμφισβήτησε τις παρέμβασεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου των ΗΠΑ στη διοργάνωση αυτών των εκλογών. [2]. Σύμφωνα με την Washington Post , ο Μπαχράτ παρενέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διασφαλίσει ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Μπαγκλαντές θα πραγματοποιηθεί ομαλά.

Γνωρίζουμε ότι το International Republican Institute (IRI) και το National Democratic Institute (NDI) συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία των εκλογών αυτών. Αυτές οι οργανώσεις, που συνδέονται με τη CIA, έλαβαν ακόμη και μερικά εκατομμύρια από το National Endowment for Democracy (NDI) για αυτό το σκοπό.

Το ανώτατο βεγγαλικό Δικαστήριο επανάφερε το σύστημα ποσοστώσεων στη δημόσια διοίκηση τον Ιούνιο. Οι τελευταίες προορίζονται για τους βετεράνους του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (1971) και τους απογόνους τους, κάτι που ευνοεί τα μέλη της κυβερνώσας Λίγκας Awami που πολέμησαν στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Νέοι πτυχιούχοι βρίσκονται χωρίς προοπτικές εργασίας. Ειρηνική απεργία διοργανώσαν τα φοιτητικά σωματεία. Διακόπτεται κατά τις μουσουλμανικές εορτές (Eid).

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2024, ένας Αμερικανός διπλωμάτης είχε προειδοποιήσει την Σεΐχη Χασίνα: θα ανατρεπόταν εάν δεν συμφωνούσε να παραχωρήσει μέρος του βεγγαλικού εδάφους, να δημιουργήσει ένα χριστιανικό κράτος καβάλα με τη Μιανμάρ και να εγκαταστήσει μια ξένη αεροπορική βάση στο νησί Saint-Martin,. Στις 24 Μαΐου 2024, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του κινήματος εναντίον της, η Σεΐχ Χασίνα συγκέντρωσε τους ηγέτες των 14 πολιτικών κομμάτων του συνασπισμού της για να τους προειδοποιήσει για αυτή τη συνωμοσία [3]. Μάταια.

Δεύτερη ανωμαλία: επιχειρήσεις για την καταστροφή των συμβόλων του Μπαγκλαντές

Από της έναρξης της απεργίας τον Ιούνιο, ορισμένα άτομα επιτέθηκαν και βανδάλισαν τα μνημεία προς τη δόξα του ιδρυτή του έθνους, Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν (δολοφονήθηκε το 1975). Ωστόσο, τότε, κανείς δεν επέκρινε αυτήν την εθνική δόξα. Έτυχε ότι ο τελευταίος δεν είναι μόνο ο πατέρας του έθνους (Bangabandhu), αλλά και της κύριας συμβούλου (πρωθυπουργού) Σεΐχ Χασίνα. Αυτό ακριβώς είδαμε στην αρχή του πολέμου στη Συρία (2011): άγνωστα άτομα είχαν βανδαλίσει τα αγάλματα του Hafez el-Assad (1930-2000), αν και τότε κανείς στη χώρα του δεν αμφισβητούσε. Δεν ήταν θέμα όχι μόνο αμφισβήτησης της κληρονομιάς του, αλλά καταστροφής των συμβόλων του κράτους προκειμένου να απονομιμοποιηθεί ο γιος και διάδοχός του, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν σημασία σε αυτές τις ενέργειες κατά των δημοσίων μνημείων. Κατά πάσα πιθανότητα, πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP). Αυτή το κόμμα δημιουργήθηκε από τον Ziaur Rahman, πρόεδρο του Μπαγκλαντές από το 1977 έως το 1981, ημερομηνία της δολοφονίας του. Ευνοεί τους ισλαμιστές, ενώ η Awami League είναι κοσμική. Ολόκληρη η ιστορία του μισού αιώνα ύπαρξης του Μπαγκλαντές είναι μιας πάλης μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Η πρόεδρος του BNP και πρώην ανώτερη σύμβουλος (1991-1996 και 2001-2006), Khaleda Zia, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή για υπεξαίρεση. Ο γιος της, Tarique Rahman, συνεχίζει τον αγώνα του από το Λονδίνο (πρωτεύουσα της πρώην Ινδικής Αυτοκρατορίας από την οποία προήλθε το Μπαγκλαντές) όπου ζει εξόριστος.

Πάντα πίσω από τον πατέρα του, ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα λάβει τα 100 εκατομμύρια παρά μόνο μετά την απελευθέρωση της Χαλέντα Ζία που υποσχέθηκε και την άνοδο στην εξουσία του BNP.

Από τον Μάιο του 2023, το BNP έχει προσλάβει τον Χάντερ Μπάιντεν (γιο του προέδρου των ΗΠΑ) μέσω της εταιρείας Blue Star Strategies. Η συμφωνία διευκρινίζει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν θα λάβει, εκτός από τις αμοιβές για λόμπι, 100 εκατομμύρια δολάρια όταν το BNP επιστρέψει στην εξουσία.

Οι ισλαμιστές εκπροσωπούνται από την Jamaat-e-Islami, που ιδρύθηκε από τον Sayyid Abul Ala Maududi και τον Said Ramadan, που εκπροσωπεί την Αιγυπτιακή Αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκστρατεύονται ενάντια στο βεγγαλικό κράτος και για προσκόλληση στο Πακιστάν.

Στις 10 Ιουλίου, μια πορεία διαμαρτυρίας συγκρούστηκε με διαδηλωτές του Awami League. Στις 19 Ιουλίου, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης, απελευθέρωσαν τους κρατούμενους και το πυρπόλησαν. Οι ταραχές που ακολούθησαν άφησαν πάνω από εκατό νεκρούς. Στις 4 Αυγούστου, νέες ταραχές προκάλεσαν 97 επιπλέον θανάτους. Η ανώτερη σύμβουλος Σεΐχ Χασίνα παραιτείται μετά από 650 θανάτους σε δύο μήνες και καταφεύγει στην Ινδία με στρατιωτικό ελικόπτερο [4].

Τρίτη ανωμαλία: ένα ειρηνικό καθεστώς γίνεται ξαφνικά δολοφονικό

Η Σεΐχ Χασίνα δεν είχε δώσει ποτέ εντολή πυροβολισμού κατά το πλήθους. Γιατί έχυσε ξαφνικά αυτή την πλημμύρα αίματος; Εδώ ξαναβρίσκουμε τη μέθοδο που αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία και την οποία είδα να εφαρμόζεται στη Λιβύη και τη Συρία: ελεύθεροι σκοπευτές που τοποθετούνται σε στέγες τραυματίζουν ή σκοτώνουν τόσο αστυνομικούς όσο και διαδηλωτές, έτσι ώστε ο καθένας να θεωρεί τον άλλο εχθρό.

Στις 6 Αυγούστου, ο Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέλυσε το Κοινοβούλιο και διόρισε τον Μοχάμεντ Γιουνούς προσωρινό κύριο σύμβουλο (πρωθυπουργό) του Μπαγκλαντές για να ηγηθεί της κυβέρνησης μετά από συζητήσεις με τον στρατό και το κίνημα.

Τέταρτη ανωμαλία: ένας αουτσάιντερ γίνεται ανώτερος σύμβουλος

Κατά ευτυχή σύμπτωση, ο Muhammad Yunus είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολιτική και να κυβερνήσει το Μπαγκλαντές [5]. Πάντα γίνεται έτσι στις έγχρωμες επαναστάσεις: ο νικητής δεν είναι ποτέ αυτός που νομίζουμε.

Ο τραπεζίτης Muhammad Yunus (83) έγινε ανώτερος σύμβουλος στο Μπαγκλαντές χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε. Ωστόσο, θα εκτελέσει αυτή τη λειτουργία μόνο περιμένοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαλύψουν για ποιον οργάνωσαν αυτήν την επιχείρηση.

Ο οικονομολόγος Muhammad Yunus (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2006 για την πρακτική του στις μικροπιστώσεις) ήρθε σε σύγκρουση με την Σεΐχ Χασίνα που αμφισβήτησε τη δράση της τράπεζας μικροπιστώσεων του. Είχε μεταφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από διάφορες χώρες σε μια οικογενειακή επιχείρηση για να αποφύγει την πληρωμή φόρων και χρέωνε τις φτωχές γυναίκες με υψηλά επιτόκια 21-37% [6].

Ο Yunus είναι προσωπικός φίλος των Κλίντον και μεγάλος δωρητής της Clinton Global Initiative (CGI). Οι Κλίντον απείλησαν τον Σεΐχ Χασίνα να αντιταχθούν σε δάνειο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα εάν το Μπαγκλαντές ασκήσει δίωξη στον Μοχάμεντ Γιουνούς. Λόγω έλλειψης αυτού του δανείου, η κατασκευή της σιδηροδρομικής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Padma σταμάτησε. Εφημερίδες, που χρηματοδοτούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψαν δήθεν μίζες που πλήρωνε η καναδική εταιρεία κατασκευής γεφυρών στην Σεΐχ Χασίνα. Η τελευταία ισχυρίστηκε ότι ήταν αθώα και κατηγόρησε τον Μοχάμεντ Γιουνούς ότι είχε σχεδιάσει αυτή την πλοκή. Στη συνέχεια τον υπερασπίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του Ομίλου Bilderberg, James Wolfenson.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Λουίς Μορένο Οκάμπο, ήρθε επί τόπου για να απαγγείλει κατηγορίες. Ωστόσο, δεν υπήρξαν βεγγαλικές διώξεις εναντίον του Μοχάμεντ Γιουνούς και ένα καναδικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία αδικοπραγία στην κατασκευή της γέφυρας Πάντμα.

Με το διορισμό του, ο Μοχάμεντ Γιουνούς όρισε 25 υπουργεία για τον εαυτό του. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου είπε: «Πήρα τα ηνία μιας χώρας που από πολλές απόψεις ήταν ένα χάος. Στις προσπάθειές της να παραμείνει στην εξουσία, η δικτατορία (sic) της Σεΐχ Χασίνα κατέστρεψε όλους τους θεσμούς της χώρας. Το σύστημα δικαιοσύνης έχει σπάσει. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καταπνίγηκαν από μια βάναυση καταστολή που κράτησε δέκα χρόνια και μισό».

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά